Rolnice od mesa sa kiselim kupusom

Sastojci

nakisela jabuka

2 glavice crnog luka

6 bobica kleke 

50 g bekon slanine 

200 g kiselog kupusa 

skrob

2 kašike seckanog peršuna 

4 režnja svinjske potrbušine

so, biber 

4 kašičice ajvara 

2 kašike ulja

2 lista lorbera

125 ml jabukovog vina 

375 ml instant supe 

100 g mileram

Priprema

1. Jabuku oprati, iseći na četvrtine, očistiti od semena i krupno istrugati. Luk oljuštiti i iseckati. Bobice kleke u avanu istucati, slaninu iseći na kockice i u zagrejanom tiganju je istopiti. Dodati luk i istucane bobice. Pomešati sa kupusom i peršunom.

2. Meso pritiskom spljoštiti, začiniti solju i biberom, premazati ajvarom. Na svaku šniclu staviti mešavinu sa kiselim kupusom, saviti u rolnice i pričvrstiti drvenim čačkalicama. Zagrejati ulje i na njemu rolnice ispržiti da sa svake strane porumene. Dodati lorber, naliti vinom, a zatim i supom. Poklopljeno 50-60 minuta kuvati.

3. Umešati mileram i pustiti da sos provri. Zgusnuti skrobom i po ukusu još začiniti solju i biberom. Uz jelo lepo idu knedle od krompira.

Izvor: Stvar ukusa

Pljeskavice od pečuraka i krompira

Sastojci

1/2 veze rotkvica

200 g krem sira sa začinima

300 g jogurta 

3 kašike seckanog vlašca ili peruški mladog luka 

so, biber

250 g šampinjona

800 g kuvanih krompira

80 g rendanog kačkavalja

4 jajeta

30 ml ulja

Priprema

1. Rotkvice sitno iseckati i izmešati sa sirom, jogurtom i kašikom seckanog vlašca. Posoliti i pobiberiti.

2. Šampinjone obrisati vlažnom krpicom i iseckati. Krompir izrendati, pa ga izmešati s pečurkama, kačkavaljem, jajima i 2 kašike luka vlašca. Posoliti i pobiberiti.

3. Zagrejati određenu količinu ulja i pržiti pljeskavice od mase s pečurkama, i to sa svake strane po 6 minuta.

Izvor: Stvarukusa.rs

File Stroganov

Sastojci

500 g junećeg ili telećeg fileta

glavica crnog luka

100 g kiselih krastavčića

400 g karfiola

100 g klipova kukuruza iz turšije

2 dl crnog vina

veza ruzmarina

100 g maslaca + 2 kašike

50 g prezli

4 kašike pavlake

kašika peršuna

so, biber

Priprema

1. Karfiol iskidan na cvetove kuvajte u slanoj vodi oko 12 minuta. Kad omekša izvadite i stavite na toplo mesto.Klipove kukuruza i krastavčiće isecite na kolutove.

2. Filete operite, obrišite i isecite na komade veličine zalogaja.

3. U maloj posudi zagrejte 2 kašike maslaca i na njemu propržite prezle.

4. U drugoj posudi zagrejte 100 g maslaca i propržite meso, posolite i pobiberite. Izvadite i stavite na toplo. Na istoj masnoći prodinstajte iseckane crni luk i ruzmarin, i prelijte vinom. Sipajte još 1 dl vode, dodajte kukuruz i kornišone, i ostavite da se kuva oko 3 minuta. Vratite meso u sos, dodajte pavlaku i sve zagrejte.

5. Servirajte s kuvanim karfiolom ili pirinčem.

izvor: Stvar ukusa

Kobasice u belom vinu

POTREBNO JE:

500 g kobasica, 2 glavice crnog luka, 2 čena belog luka, 10-15 ml belog vina

PRIPREMA:

U dubljem tiganju u ulju ispržite kobasice. Izvadite kobasice i u tiganj sitno naseckajte beli i crni luk. Luk upržite i nakon toga ga prelijte belim vinom i krčkajte na tihoj vatri dok ne smekša. Nakon što luk omekša vratite kobasice u tiganj i ostavite ih na tihoj vatri oko 10 minuta. Servirajte uz pire krompir.

Izvor: Blic magazin, Foto: Shutterstock

Zapečena boranija sa piletinom

POTREBNO JE:

4 pileća bataka, 100 g crnog luka, 500 g boranije, 200 ml mleka, 1 paradajz, 1 kašika ulja, 2 jaja, malo peršuna, so, biber.

PRIPREMA:

Batacima skinite kožu i odvojite kosti, pa ih propržite na zagrejanom ulju. Kad porumene dodajte sitno iseckan luk i boraniju, pa dinstajte nekoliko minuta. Dodajte paradajz isečen na kockice. Začinite po ukusu, pa nastavite sa dinstanjem. Kad je boranija skoro gotova izručite je u uljem posutu vatrostalnu posudu. Prelijte jajima razmućenim u mleku, pa zapecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.

Izvor: Blic magazin, Foto: Shutterstock

Tarana sa piletinom i povrćem

POTREBNO JE:

500 g pilećeg belog mesa, 2 glavice crnog luka, 3 paprike, 700 g paradajza, 200 g tarane, malo ulja, po ukusu začini.

PRIPREMA:

Iseckajte luk, meso i papriku na male kockice. Paradajz prelijte kipućom vodom i ostavite da stoji malo kako bi se lakše skinula kora. U tiganj stavite luk da se prži sa malo ulja, pa dodajte meso. Oljuštite paradajz, iseckajte ga na kockice i sa paprikom dodajte u tiganj kad meso dobije lepu belu boju. Začinite po ukusu. Kada je paradajz pustio vodu, dodajte taranu i kuvajte dok testenina ne omekša.

Izvor: Blic magazin, Foto: Shutterstock

Leskovačka mućkalica

POTREBNO JE:

500 g svinjetine, 1 glavica crnog luka, 3 paradajza, 3 zelene ili žute paprike, tucana ljuta paprika, so, biber, list peršuna.

PRIPREMA:

Od mesa napravite ražnjiće i ispecite na roštilju. Luk, papriku i paradajz isecite i upržite. Kada luk poprimi rumenu boju začinite solju, biberom, sitno seckanim peršunovim listom i ljutom paprikom. Dinstajte dok povrće ne omekša, pa kada omekša dodajte meso i kratko prodinstajte. Servirajte toplo.

Izvor: Blic magazin, Foto: Shutterstock

Špagete u sosu od tikvica

Sastojci

2 male tikvice 

glavica luka 

2 čena belog luka 

veza peršuna

2 kašike maslinovog ulja 

300 ml supe (instant)

100 ml slatke pavlake 

so, biber 

400 g špageta 

2 kašike gustina

Priprema

1. Tikvice oprati, očistiti i po potrebi oljuštiti (ako su u pitanju uvozne italijanske zelene tikvice cukini, nije ih potrebno ljuštiti). Prvo svaku tikvicu preseći na pola, a zatim iseckati na tanke listiće. 

2. Oljuštiti i iseckati crni i beli luk. Peršun oprati, posušiti i iseckati. 

3. Zagrejati u tiganju maslinovo ulje. Propržiti crni luk. Kada postane staklast, crnom luku dodati beli luk i tikvice.

4. Pržiti uz mešanje i zatim doliti supu i slatku pavlaku. Krčkati na blagoj temperaturi oko 10 minuta. 

5. Skuvati špagete. Razmutiti gustin sa malo mlake vode (ili mleka, po želji) i umešati u sos. Prokuvati i skinuti sa ringle. 

6. Iseckati peršun. Procediti špagete i izmešati ih sa sosom.

Izvor: Stvar ukusa

Rolovana svinjska plećka

POTREBNO JE:

750 g svinjske plećke bez kosti, 100 g dimljene slanine, 5-6 krastavčića, 1 glavica belog luka, 1/2 dl ulja, biber, lorber, malo senfa, 1 čaša belog vina.

PRIPREMA:

Odvojite meso od kosti i malo ga rastanjite. Posolite, pobiberite, premažite uljem i senfom pa natrljajte čenovima belog luka. Slaninu isecite na tanke režnjeve, a krastavčiće na kolutove pa poređajte preko mesa, urolajte ga i zavežite. Prelijte meso ostatkom ulja i čašom belog vina. Stavite u tepsiju, dodajte lorber, zatvorite folijom i pecite oko 45 minuta. Izvadite sud iz rerne, meso okrenite, ponovo zatvorite folijom i vratiti u rernu. Desetak minuta pre završetka pečenja skinite foliju i meso zapecite da dobije finu koricu. Isecite na tanke režnjeve i poslužite.

Izvor: Super recepti

Podvarak sa svinjetinom

POTREBNO JE:

1 ½ kg svinjskog vrata, 1 kg kiselog kupusa, 1,5 dl masnoće, 150 g suve slanine, 100 g luka, 10 g mlevene crvene paprike, 1 lovorov list, so, biber.

PRIPREMA:

Meso posolite i prelijte masnoćom pa pecite u rerni. Kiseli kupus sitno izrežite na rezanca i dinstajte na masnoći i luku sa nekoliko listića suve slanine. Kada kupus skoro omekša, pospite ga mlevenom paprikom, pa polovinu izlijte u vatrostalnu činiju, na njega složite pečeno meso, a drugom polovinom kupusa prekrijte meso. Po površini poslažite listove suve slanine i stavite u rernu na 200 stepeni 15-20 minuta.

Izvor: Super recepti

Tart od bundeve sa pikantnim filom

Sastojci

250 g brašna

kašičica praška za pecivo

kašičica timijana

275 g mladog sira

5 kašika ulja 

4 jajeta 

400 g bundeve

4 mlada luka 

125 g mekog sira 

125 g šunke 

3 kašike peršuna 

so, biber

Priprema

1. Od brašna, praška za pecivo, timijana, 125 g mekog sira, 3 kašike ulja i 1 jajeta zamesiti glatko testo. Pokriveno držati u frižideru oko 15 minuta.

2. Bundevu oprati, očistiti i zajedno sa korom iseći u 0,5 cm velike komade. Mladi luk oprati, očistiti, iseći na prstenove. Zagrejati 2 kašike ulja, pa komade bundeve i kolutiće luka pržiti oko 10 minuta.

3. Preostala jaja pomešati sa ostatkom sira. Dodati kockice mekanog sira i šunke i seckani peršun. Sjediniti sa dinstanim povrćem i sve dobro začiniti solju i biberom.

4. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Pleh dobro podmazati. Testo rastanjiti na dasci posutoj brašnom, prebaciti u pleh i podići ivice uz rubove pleha. Smesu od bundeve i sira ravnomerno naneti preko testa. Tart peći u prethodno zagrejanoj rerni najmanje 40 minuta. Servirati dok je još topao uz salatu po želji.

Izvor: Stvar ukusa

Bataci punjeni začinima

POTREBNO JE:

8 pilećih bataka, 2 kašike seckanog peršuna, 2 kašike seckanog ruzmarina, 2 kašike seckanog timijana, 3 čena belog luka, 2 kašike limunovog soka, 1 kašika biljnog začina, so, biber.

PRIPREMA:

Operite batake pa prstima odvojte malo kožicu od mesa kako biste napravili male džepove, posolite i pobiberite. U posudu stavite sve začine, ispasiran beli luk, biljni začin i limunov sok, pa sve dobro promešajte. Svaki džep napunite kašičicom ove smese. U rernu zagrejanu na 190 stepeni stavite piletinu da se peče 35 minuta, a na pola pečenja okrenite meso kako bi i donja strana porumenela.

Izvor: Super recepti

Piletina punjena sirom i spanaćem

POTREBNO JE:

2 komada pilećih grudi, 100 g krem sira, 3-4 čena belog luka, 200 g spanaća, so, biber.

PRIPREMA:

Pileće grudi presecite napola. Svaki deo rasecite po sredini da dobijete dublji džep. Piletinu posolite i pobiberite. Pomešajte krem sir, iseckani obareni spanać i izgnječeni beli luk, pa tom smesom napunite džepove. Poređajte piletinu u pleh i pecite na 220 stepeni.

Izvor: Super recepti

Bataci sa orli sosom

Sastojci:

4 bataka srednje veličina

malo brašna

malo prezle

po ukusu soli

biber

suvog biljnog začina

Sastojci za orli umak:

1 čaša brašna

1 kašikica suvog biljnog začina

2 kašikice aleve paprike

1/2 boce piva

Priprema:

Batake oprati, osušiti i natrljati začinima. Pripremiti orli umak tako što u brašno dodamo suvi biljni začin i alevu papriku, dodamo pivo i mešamo žicom dok ne zapeni. Batake uvaljamo u brašno, orli sos i prezlu i pržimo u vrelom ulju. Odložimo na papirni ubrus da se upije višak masnoće. Služiti uz povrće po izboru i sos od jogurta i majoneza.

Taljatele s pečurkama i škampima

SASTOJCI

500 g taljatela500 g paradajza375 g šampinjona375 g škampa125 ml kisele pavlake1 glavica crnog luka1 čen belog luka2 kašike maslinovog uljaperšunsobiber

PRIPREMA

Iseckajte beli i crni luk, pa lagano propržite na ulju dok ne omekšaju. Dodajte pečurke koje ste narezali na polovine i pržite na jakoj vatri, mešajući oko 5 minuta. Ogulite, očistite od semenki i naseckajte paradajz, pa ga dodajte luku, začinite i ostavite da smesa lagano vri 20-tak minuta, tj. dok se ne zgusne. Paradajzu dodajte skuvane škampe (bez ljušture) i kiselu pavlaku, pa kuvajte na laganoj vatri dok škampi ne omekšaju.

U slanoj vodi skuvajte taljatele i procedite ih. Na svaki tanjir sipajte najpre testeninu, a zatim je prelijte smesom sa škampima i pečurkama i ukrasite sitno naseckanim peršunom.

Zapečen karfiol sa kačkavaljem

Sastojci

1 karfiol srednje veličine, iskidan na krupne cvetiće

40 g putera

40 g brašna

400 ml mleka

kašičica senfa

100 g narendanog kačkavalja

so, biber

Priprema

1. Zagrejte rernu na 190 stepeni.

2. Operite cvetiće karfiola i stavite u šerpu u kojoj je posoljena voda. Kuvajt eoko 3-5 minuta,  dok karfiol malo ne omekša. Prospite vodu i ostavite karfiol da se ocedite.

3. Otopite puter u dubljem tiganju pa dodajte brašno. Kuvajte na tihoj vatri oko jedan minut. sklonite posudu sa šporeta i postepeno dodajte mleko, neprestano mešajući. Vratite sos na ringlu i kuvajte dok ne počne da vri, i dalje konstantno mešajući. Ostavite da vri oko 2 minuta, pa sklonite sa šporeta.

4. Pomešajte senf i dve trećine količine kačkavalja i dodajte sosu. Karfiol stavite u dublji pleh ili vatrostalnu posudu. Prelijte povrće pripremljenim sosom, vodeći računa da prekrijete sav karfiol. Pospite preostalim kačkavaljem i stavite u rernu. Pecite karfiol oko 25-30 minuta, dok ne porumeni.

Izvor: Stvar ukusa

Piletina sa karijem i graškom

Sastojci

- jedno veće pile (oko 1,3 kg)

- 250g crnog luka

- 8 čenova belog luka

- 2 grančice nane

- 5 kašika ulja

- so, biber

- 2 kašike ljutog karija

- konzerva paradajza (425 ml)

- 300 g graška

Priprema

1. Dobro oprati i očistiti pile i podeliti ga na 8 delova. Dobro oprati i oljuštiti crni i beli luk, iseckati i ispasirati. Oprati grančice nane, ostaviti da se dobro osuše, iskidati listiće i na kraju sve iseckati.

2. Ulje dobro zagrejati u tiganju. Delove piletine pržiti uz stalno okretanje tako da se dobro isprže svi delovi, posoliti i pobiberiti. Na kraju sve izvaditi iz tiganja. Crni i beli luk staviti u tiganj i na tihoj vatri dinstati oko 3–5 min.

3. Kašiku ljutog karija pomešati sa crnim i belim lukom. Zatim im dodati paradajz i supu. Pomešati piletinu, seckanu nanu i grašak. Po želji možete dodati i šargarepu i krompir. Piletinu sa karijem kuvati u poklopljenoj posudi oko 45 minuta. Još jednom posoliti, pobiberiti i dodati ostatak karija u prahu. Sve servirati na velikom tanjiru i služiti dok je piletina još uvek topla. Uz piletinu sa karijem i grašak najčešće se servira pirinač.

Izvor: Stvar ukusa

Lazanje
Foto: prva.rs

Lazanje

POTREBNO JE:

500 g kora za lazanje,
500 g junećeg mlevenog mesa,
2 crvena luka,
1 paprika,
1 dl paradajz-pirea, so, mešavina suvih začina, ulje,
300 g sira.

ZA BEŠAMEL SOS:

100 g maslaca ili margarina,
3 kašike brašna,
0,5 l pavlake za kuvanje,
1 l mleka,
3 dl paradajz-pirea,
so, mešavina suvih začina, biber.

PRIPREMA:

Na ulju ili masti kratko propržite seckani crveni luk, zatim dodajte na kockice seckanu papriku i na kraju mleveno meso. Dinstajte oko deset minuta, dodajte paradajz-pire, so i začin i dobro izmešajte. Za bešamel na tihoj vatri otopite margarin ili maslac, a zatim u njega stavite brašno, izmešajte i dodajte mleko. Kada prokuva, dodajte pavlaku za kuvanje, paradajz-pire, so, začin i biber. Ostavite da kuva još pet minuta. Pleh dobro podmažite i slažite redom lazanje, bešamel sos, mleveno meso, zatim opet lazanje, bešamel, meso i tako dok se sve ne potroši. Na zadnji sloj lazanja ide bešamel, a na njega rendani sir. Pecite na 250 stepeni oko 20 minuta.

Izvor: SUper recepti

Rolat sa mesom

POTREBNO JE:

500 g svinjskog mesa od buta,
2-3 veće glavice crnog luka,
1-2 kašičice mešavine suvih začina,
malo bibera,
220 g margarina,
4 kuvana jaja.

PRIPREMA:

Meso isecite na kockice i izdinstajte sa lukom dok ne omekša, ali bez dodavanja vode. Začinite po ukusu, pa ohlađeno izdinstano meso sameljite dva puta na mašini za meso. Izmešajte sa 150 g umućenog margarina da se dobije fina homogena smesa. Skuvajte jaja, pa žumanca ispasirajte i izmešajte sa ostatkom margarina, a belanca sitno naseckajte. Rastanjite meso u obliku pravougaonika, preko vlažnog celofana, da se dobije kora debljine oko 0,5 cm. Premažite žumancima, pospite seckanim belancima, pa uz pomoć celofana uvijte u rolat. Rolat stavite na hladno mesto, a pre služenja isecite na tanke šnite i poslužite sa salatom po izboru.

Izvor: Super recepti

Mleveno meso u jogurt sosu sa povrćem

POTREBNO JE:

1 struk praziluka, 

1/2 kg svinjskog mlevenog mesa, 

1 ½ kg krompira, 

4 šargarepe, 

1/2 l jogurta, 

1/2 l mleka, 

4 kašike brašna, 

so, biber, mešavina suvih začina, peršunov list, origano, 

40 g parmezana, 

ulje, 

margarin.

PRIPREMA:

Krompir i šargarepu isecite na kockice i stavite u posoljenu vodu da se kuva. Za to vreme sitno isecite praziluk i prodinstajte ga na ulju, pa kada omekša dodajte mu mleveno meso, ulijte malo vode i ostavite da se dinsta dok voda ne ispari i meso ne bude gotovo. Kada je meso gotovo, posolite ga, pobiberite, dodajte začin i malo origana. Zatim procedite povrće i pomešajte ga sa mesom.

Na malo ulja upržite brašno, postepeno dodajte mleko i brzo mešajte da se razmuti. Dodajte na kraju jogurt, posolite i pobiberite. Tepsiju namažite margarinom, stavite povrće sa mesom, prelijte ga sosom od jogurta i promešajte.

Odgore pospite parmezanom i peršunovim listom i stavite na 200 stepeni da se zapeče.

Izvor: Super recepti