Pečeno pile na korzikanski način

Sastojci

1 pile (oko 1,2 kg)

125 g mesnate dimljene slanine

150 g šampinjona

500 g manjih krompira

4 paradajza

2 kašike ulja

250 g zelenih maslinki bez koštica

2 cl konjaka

Biber, so

Priprema

Pile isprati vodom i osušiti kuhinjskim papirom. Spolja i iznutra dobro istrljati solju i biberom.

Slaninu iseći na sitne kockice. Pečurke očistiti, dobro istrljati vlažnom krpom. Veće primerke prepoloviti ili iseći na četvrtine.

Krompir oprati i oljuštiti. Paradajz zarezati, popariti, oljuštiti, iseći na četvrtine i od semena očistiti.

Pećnicu prethodno zagrejati na 200 stepeni.

U vatrostalnoj posudi zagrejati ulje, na njemu rastopiti slaninu. Spustiti pile i sa svake strane ga dobro zapeći. Dodati krompir, pečurke, maslinke i paradajz, posoliti, pobiberiti i pet minuta dinstati.

Naliti konjakom.

Posudu poklopiti i sve zajedno još oko jedan sat peći u pećnici.

Po ukusu začiniti i služiti.

izvor: Stvar ukusa

Musaka s piletinom

Sastojci

manja glavica luka

čen belog luka

3 crvene paprike

6 pera mladog luka

600 g pilećeg filea

4 kašike maslinovog ulja

so, biber

500 g pasiranog paradajza iz konzerve

1-2 kašike sušenih začina

150 g mocarele

100 g narendanog tvrdog sira

Priprema

1. Rernu zagrejte na 220 stepeni. Crni i beli luk oljuštite i naseckajte što sitnije. Povrće očistite, papriku nasecite na kockice, a mladi luk na kolutiće. Meso isecite na komade.

2. Ulje zagrejte pa pržite piletinu, crni i beli luk tri minuta. Dodajte mladi luk i papriku, pržite još dva minuta i začinite. Stavite u pleh. Pasirani paradajz stavite u tiganj u kojem ste pekli meso i ostavite da vri pet minuta. Posolite, pobiberite i dodajte sušene začinske biljke, pa time prelijte meso.

3. Ocedite mocarelu i isecite je na listiće. Zajedno sa narendanim sirom pospite po mesu, stavite u rernu i pecite jelo pet minuta.

Izvor: Stvar ukusa

Punjene ćureće šnicle

Sastojci

4 deblje ćureće šnicle (po 160 g)

komad šunke (oko 60 g)

parče tvrdog sira (oko 60 g)

4 kašike brašna

2 jajeta

80 g prezli

Priprema

1. Na svakoj šnicli zasecite džepić. Šunku i sir nasecite na kockice, na filujte meso, pa otvore zatvorite čačkalicama. Meso posolite i pobiberite, a potom uvaljajte u brašno, razmućeno jaje i prezle.

2. Pržite šnicle na ulju 3-4 minuta sa svake strane, začinite i poslužite sa salatom od krompira i krastavaca. 

Izvor: Stvar ukusa

Pečeni zec

Sastojci:

zec, so, biber, suvi zacin, paprika, senf, domaca slanina, krompir, vino, ulje

Priprema:

Zeca dobro natrljati solju, biberom, suvim zacinom (bag, vegeta, c-zacin), malo mlevene paprike i senfom. Naspikovati sa domacom slaninicom i ostaviti u frizider da prenoci.

Poloziti zeca u tepsiju, preliti ga uljem i podliti casom vina i vode. Folijom zatvoriti tepsiju i staviti u rernu da se pece, na 220 stepeni.

Posle 45min zeca okrenuti i dodati zacinjeni krompir (so,biber) isecen na kriske. Ponovo pokriti folijom.

Posle 45min skinuti foliju i zapeci zeca sa obe strane da lepo porumeni.

Izvor: gastronomija.info

Pljeskavice od tikvica i parmezana

Sastojci

1 velika rendana tikvica

šolja rendanog parmezana

šolja prezli

kašičica muskatnog oraščića

kašičica aleve paprike

čen belog luka

jaje

so, biber

Priprema

Pomešajte sve sastojke, smesu formirajte u male pljeskavice i pecite na roštilju ili pržite u tiganju.

Izvor: Stvar ukusa

Ukusna piletina sa prelivom od feta sira

Ukoliko vam je dosadio klasičan ukus piletine vreme je da ga obogatite ukusima sa Mediterana.

Sastojci

4 pilećih prsa očišćenih od kožice i kostiju

maslinovo ulje

so

biber

1 kašika putera

4 kašičice višenamenskog brašna

1 konzerva kondenzovanog mleka (350ml)

2-3 kašike svežeg vlašca

1 šolja feta sira

Priprema 

1. Zagrejte tiganj na umerenoj vatri. Nauljite malo pileća prsa maslinovim uljem. Posolite i pobiberite. Spustite piletinu u tiganj kad bude vruć. Pecite 4-5 minuta sa svake strane, dok ne bude dobro ispečeno. Sklonite sa vatre i održavajte meso toplim. 3. Rastopite puter u šerpi na umerenoj vatri. Dodajte brašno i mešajte neprestano 1 minut. Postepeno dodajte mleko mešajući stalno. 3. Umešajte vlašac i smanjite vatru. Krčkajte 5-7 minuta dok se ne zgusne, mešajte povremeno. 4. Dodajte sir i mešajte dok se ne rastopi. 5. Kašikom prelijte sos preko piletine. Možete napraviti i dodatnu količinu sosa ako volite sa više sosa. 

Napomena 

Kondenzovano mleko možete naći u supermarketima ili ga napraviti sami. Neki od recepata kako da napravite sami kondenzovano mleko.

Izvor: Hrana za dušu

Svinjske šnicle sa smokvama

Sastojci

4 krmenadle bez kostiju (po 180 g)

2 zrele smokve

kašičica ruzmarina

kašičica mlevenog semena senfa

2 kašike maslinovog ulja

Priprema

1. Deblje krmenadle bez kostiju rasecite i rasklopite da dobijete oblik leptira,  pokrijte ih prozirnom folijom i malo izlupajte širokom drškom noža.

2. Smokve operite i nasecite na tanke kolutove. Meso posolite i pobiberite, pospite ruzmarinom i premažite senfom. Na polovinu površine šnicle poslažite kolutove smokve, prekrijte drugom polovinom pa učvrstite čačkalicama.

3. Punjene šnicle mažite uljem i pecite na vrućem roštilju  ili u gril tiganju sa svake strane po 4-5 minuta.Ukrasite ih svežim smokvama i ruzmarinom.

izvor: Stvar ukusa

Zapečene paprike sa sirom

Sastojci:

- velike crvene paprike8 kom

- sir 400gr

- jaja2 kom

- mleko2-3 dl

- susam2-3 kašike

Uputstvo za pripremu:

Paprike oprati i poređati u tepsiju, ispeći ih u rerni sa obe strane. Izvaditi pleh i prekriti ih da se potpare, da bi se lakše mogle oguliti. Kada se malo ohlade, oguliti ih i odstraniti peteljku i semenke, pa ih podeliti uzduž na dva jednaka dela.

Sir umešati sa jajima, po želji dodatno posoliti i dodati oko 1dl mleka. Stavljati po kašiku pripremljene smese na sredinu fileta paprike pa preklopiti papriku sa jedne i sa druge strane. Smesa može malo i da iscuri. Ređati zamotuljke u nauljenu tepsiju. U preostalu smesu dodati još mleka da se smesa proredi, pa preliti od gore i posusti susamom. Peći na 200 stepeni oko 20 minuta, smanjiti na 150 pa peći još desetak minuta (dok se sir ne zapeče).

Izvor: Super recepti

Kentaki piletina

Sastojci

500 g pilećeg belog mesa

250 g margarina

100 g prezli

susam (količina po želji)

250 g rendanog kačkavalja

500 g krompira

mešavina začina

Priprema

1. Oljuštite krompir, isecite ga na kocke i odložite dok ne spremite meso.

2. U posudi pomešajte prezle, kačkavalj, susam i kašiku mešavine začina.

3. Margarin potpuno otopite. Meso isecite na šnicle ili krupnije kockice. Komad mesa umočite u rastopljen margarin, a zatim uvaljajte u smesu s prezlama.

4. Meso ređajte po sredini pleha za pečenje, a oko njega stavite krompir. Preostalu smesu s prezlama ravnomerno pobacajte po krompiru i prelijte ga preostalim margarinom.

5. Pecite na 200stepeni oko 40-45 minuta.

Napomena: Ne okrećite meso tokom pečenja.

Izvor: Stvar ukusa

 

Pile punjeno šunkom i suvim šljivama

Sastojci

pile (oko 1,2 kg)

crni luk

šargarepa

celer

Za fil:

200 g pilećih grudi

50 g šunke

jaje

mleko

150 g sredine hleba

50 g slanine

20 g suvih šljiva

veza peršuna

70 g parmezana

so, biber

Priprema

1. Potopite šljive u mlaku vodu, a sredinu hleba u malo mleka. Posle dvadesetak minuta ocedite i šljive i hleb, pa ih s pilećim grudima, šunkom, slaninom, jajetom, parmezanom, solju, biberom i peršunom isitnite mikserom u kašu.

2. Pile operite, očistite i nafilujte, pa mu potom zašijte otvor. Pecite ga sat i po sa šargarepom, lukom i celerom na 200 stepeni.

Izvor: Stvar ukusa

Čili sa teletinom

POTREBNO JE

900 g mlevene teletine, 1 kašika čili praha, 1 kašičica kima, 1 kašičica origana, 1 kašičica soli, 1 kašičica bibera, 3 čena belog luka, 3 srednja crna luka, 3 srednje paprike, 1 konzerva paradajz pelata, 1 konzerva pasulja

PRIPREMA

Teletinu razbijte što sitnije, i stavite u veliku šerpu. Dodajte čili, kim, origano, so i biber, pa sve dinstajte na jakoj temperaturi, mešajući povremeno. Kada meso potamni sa svih strana, smanjite temperaturu na srednju. Beli luk, crni luk i papriku ubacite u blender i samo kratko sameljite, komadi treba i dalje da budu vidljivi. To umešajte u šerpu sa mesom, pa nastavite da dinstate dok povrće ne postane mekano. Zatim dodajte pelat od paradajza, pa kuvajte još oko pet minuta, dok ne postane gušće. Na kraju dodajte i pasulj, i kuvajte dok se i on ne podgreje. Slućite sa kiselom pavlakom.

Izvor: Super recepti

Pikantna pileća krilca

POTREBNO JE

120 g plavog sira, izmrvljenog, 1/2 šolje kisele pavlake, 1/4 šolje majoneza, 1/4 šolje mleka, 1/4 šolje iseckanog peršuna, 1 kašika limunovog soka, 1/2 kašičice soli, 8 pilećih krilaca, 3 kašike putera ili margarina, 1/4 šolje ljutog sosa po izboru, 2 šolje prezli

 PRIPREMA

Zagrejte roštilj, a ovo možete da izvedete i na tiganju sa rebrima. U činiji pomešajte plavi sir, pavlaku, majonez, mleko, peršun, limunov sok i 1/4 kašičice soli. Pokrijte i stavite u frižider. Pileća krilca pospite sa preostalom solju, po želji dodajte još. Pržite na roštilju dok ne dobiju lepu braon boju, oko 20 minuta. U međuvremenu, u manjoj šerpi otopite puter, pa dodajte ljuti sos i promešajte. Neka bude vruće. Kada su krilca gotova, stavite ih u veliku činiju, prelijte sosam sa puterom i ljutim sosm i dobro promešajte. Poslužite sa sosom od plavog sira.

Izvor: Super recepti

Piletina u sosu od pavlake

Sastojci

300 g pilećeg belog mesa

120 g kačkavalja

2 kisele pavlake

2 kašike prezli

so

malo maslaca

Priprema

1. Piletinu iseckajte na kockice i propržite je na maslacu.

2. Dodajte pavlaku, kačkavalj iseckan na kockice, prezle i posolite po ukusu.

Izvor: Stvar ukusa

Pileća musaka

POTREBNO JE

900 g krompira, 350 g pilećeg filea,300 g šampinjona, glavica crnog luka, 300 ml pavlake, suvi biljni začin, so, biber, ulje, malo brašna, peršun

 PRIPREMA

Krompir oljuštite, isecite na kolutove i skuvajte u slanoj vodi. Piletinu isecite na šnicle i izlupajte je. Pomešajte brašno, biber i suvi biljni začin, pa u to uvaljajte šnicle. Propržite ih na ulju da fino porumene, a na tom istom ulju propržite sitno seckani luk i šampinjone isečene na listiće. Dinstajte dok ne ispari voda koju puštaju pečurke, pa dodajte sitno seckani peršun i još malo suvog začina. Još malo propržite i dodajte pavlaku. Kratko promešajte i sklonite s vatre. U podmazan sud poređajte kriške kuvanog krompira, preko složite pileće šnicle i na kraju šampinjone. Pecite petnaestak minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Ražnjići s paradajzom

Sastojci

600 g svinjskih fileta

250 g koktel paradajza

3 čena belog luka

po 3 grančice timijana, ruzmarina i bosiljka

100 ml maslinovog ulja

so, biber

Priprema

1. Svinjske filete oprati, prosušiti u krpi i iseći na krupnije kocke. Koktel paradajz oprati, poželji ih prepolovit, očistiti i sa komadićima mesa nabosti na drvene štapiće i staviti u jednu posudu.

2. Očistiti beli luk, a zatim ga iseckati. Oprati timijan, ruzmarin i bosiljak, a zatim prosušiti trešenjem. Listiće odnosno iglice iščupkati, pa fino iseckati, pomešati sa belim lukom i maslinovim uljem, pa dobijenom masom premazati ražnjiće.

Izvor: Stvar ukusa

3. Ražnjiće dobro začiniti solju i biberom, pa ostaviti u frižideru najmanje 2 sata.

4. Ražnjiće od svinjskog mesa izvaditi iz marinade, ostaviti da se malo ocede, pa ih peći na tiganju ili na aparatu za roštilj oko 8 minuta. Izvaditi i servirati na tanjir, ukrasiti ruzmarinom i jesti toplo.

Zapečene testenine s piletinom i šunkom

Sastojci

2 kašike putera

2 kašike brašna

šolja mleka

200 g pilećeg belog mesa, skuvanog i usitnjenog

200 g šunke iseckane na kockice

300 g testenine

veza celera, iseckana

so, biber

kaičica mlevene paprike

100 g kačkavalja

Priprema

1. Zagrejte rernu na 200 stepeni.

2. U dubljem tiganju otopite puter, pa umešajte brašno i zagrevajte dok se ne pojave mehurići. Postepeno dodajte mleko konstantn mešajući dok se smesa ne zgusne.

3. Sklonite sa vatre i dodajte piletinu, šunku, skuvanu testeninu, celer, a zatim posolite i pobiberite po želji.

4. Sve sipajte u pleh za pečenje i pecte u zagrejanoj rerni oko 15 minuta. Izvadite iz rerne, pospite rendanim kačkavaljem i paprikom, aonda vratiet u rernu da se peče još 5 do 10 minuta.

Izvor: Stvar ukusa

Musaka od tikvica

Musaka od tikvica i mlevenog mesa

Sastojci:

- tikvice 2 srednje

- mleveno meso300 grama

- crni luk 1 glavica

- šargarepa 1

- pirinač 1 šolja

- biberpo ukusu

- sopo ukusu

- mešavina začina po ukusu

- origano malo

- jaja3

- mleko i/ili jogurt oko 1,5 dl

Uputstvo za pripremu:

Tikvice oljuštiti i iseci na kolutove debljine oko pola cm i posoliti ih.

Izdinstati luk - u ovom slučaju korišćen je 1 veći mladi luk, a može se koristiti i 1 glavica crnog luka "starog" ili praziluk, po želji, zatim dodati mleveno meso (svinjsko, juneće, jareće...- po želji), pirinač koji je prethodno potopljen u vodi (1 šolja kafe), izrendanu šargarepu i začine.

U podmazan pleh ređati polovinu tikvica, zatim izdinstano meso i preko njega drugu polovinu tikvica. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta, zatim izvaditi iz rerne i preliti jajima umućenim sa mlekom i/ ili jogurtom i malo soli, vratiti u rernu i peći dok ne porumeni.

Količinu mleka i/ili jogurta koristite po vašoj želji u zavisnosti da li želite gušću ili ređu smesu, ja sam koristila i mleko i jogurt u količini oko 1,5 decilitar.

Prijatno!

Izvor: Super recepti

Pohovani pileći file u kornfleksu

Recept za hrskavu, preukusnu piletinu, koju ćete iznova i iznova spremati! Prijatno.

Sastojci:

- 400 g pilećeg filea

- 2 jaja

- 80 g brašna

- 120 g cornflakesa

- 250 ml ulja za prženje

- so, biber, limun

Priprema:

Pileći file narezati na tanke komade, pa premazati solju, biberom i sokom od jednog limuna. Ostaviti da odstoji 20 minuta, pa uvaljati u brašno, zatim u jaja i na kraju u potpuno sitno izmrvljeni kornfleks.

Pržiti u dubljem, dobro zagrejanom ulju, sve dok ne dobiju zlatno žutu boju. Stvaljati u činiju oboloženu salvetom, kako bi upila masnoću.

Služiti uz tartar sos, urnebes ili tzaziki salatu,a  dobro rešenje je i čuvena šopska salata! Prijatno!

Izvor: Pressonline

Omlet na grčki način

Umesto peciva ili žitraica, odlučite se za nešto drugačiji doručak - ukusniji i lepši. Ovo je pravi obrok za početak dana, napuniće vas energijom i bićete sasvim siti!

Sastojci (za dve osobe):

- 1/4 šolje skuvanog spanaća

- 4 veća jaja

- 1/2 šolja izmrvljenog feta sira

-2 veze mladog luka ili praziluka

- biber, mirođija

- 2 kašičice maslinovog ulja

Priprema:

Umutite jaja kao za kajganu. Dodajte fetu, sitno iseckan praziluk, mirođiju, biber i spanać. Mešajte lagano. Smesu sipajte ravnomerno u dublji tiganj na zagrejano maslinovo ulje. Pecite dok ne dobije zlatkastu boju. Služite vruće uz zelene masline i grčki jogurt! 

Ćufte na štapiću

Sastojci

2 crvena luka 

čen belog luka

600 g mlevenog junećeg mesa

žumance 

so, biber

kašika aleve paprike

3 kašike ulja

Priprema

1. Iseckati crveni i beli luk, izmešati sa mesom, posoliti, pobiberiti i začiniti alevom paprikom.

2. Navlaženim rukama napraviti ćuftice, pa ih nanizati na drvene štapiće i premazati sa malo ulja. Pržiti na teflonskom tiganju.

3. Ćuftice poslužite uz krompir pire ili krompir salatu.

Izvor: Stvar ukusa