Testenina sa graškom

Sastojci

3 kašike maslinovog ulja

3 veća seckana čena belog luka

1 seckana ljuta papričica, bez semenki

2 kore limuna

400 g testenine

200 g svežeg ili smrznutog graška

20 g bosiljka

1 kašika  parmezana

Priprema

1. Zagrejte jednu kašiku ulja na tiganju i propržite beli luk i papričicu. Kada dobiju blagu boju, pomešajte sa struganom korom limuna.

2. Skuvajte testeninu, a grašak dodajte u testeninu na poslednjih dva minuta kuvanja. Kad se skuva, ocedite svu vodu, pa u testeninu i grašak sipajte propržen luk, papričicu i koru limuna.

3. Na kraju pospite bosiljkom i dodajte preostalu količinu maslinovog ulja i dobro izmešajte. Odozgo pospite rendanim parmezanom.

Izvor: Strva ukusa

Zapečene polutke krompira sa slaninom

Sastojci:

- 8 srednjih krumpira

- 16 kriški tanko narezane slanine

- so

- biber

- maslinovo ulje

- malo kačkavalja

Priprema:  

Krompire operite i narežite svaki na pola. Pleh obložite papirom za pečenje, pa na njega stavite kromppir, posolite, pobiberite i pecite na 200°C u prethodno zagrejanoj rerni.

Potom izvadite pleh, na svaki krompir stavite jednu kričku slanine i malo rendanog kačkavalja, pa vratite i pecite dok slanina ne postane hrskava.

Služite uz kolutove ljubičastog luka. 

Prijatno!

Izvor: Pressonline

Gulaš od svinjskih jezika

Jelo koje se malo duže sprema, ali je rezultat fenomenalan.

SASTOJCI:

  • 1kg svinjskih jezika
  • 3 šargarepe (narezane na kolutiće)
  • 1 koren peršuna (narezan na kolutiće)
  • 2 crvena luka (na četvrtine)
  • 4 čena belog luka
  • 1 svežnjić peršunovog lista
  • 1 kocka za supu
  • lovorov list
  • senf (3 velike kašike otprilike)
  • mlevena slatka crvena paprika
  • biber
  • ulje
  • brašno
  • kisela pavlaka

PRIPREMA:

1. Jezike kuvati sa šargarepom, peršunom, crvenim lukom, belim lukom i peršunovim listom.

2. Kuvaju se dok ne omekšaju (oko sat-sat ipo, možda i duže, zavisi od veličine), probati viljuškom, ako ulazi bez otpora u meso, kuvani su.

3. Kad su jezici kuvani, izvade se iz vode i treba oguliti kožu s njih (pobeli kad je skuvana).

4. jezike narezati na kolutove

5. povrće koje se kuvalo sa jezicima propasirati

6. napraviti zapršku sa uljem i brašnom, dodati propasirano povrće, vodu u kojoj se sve kuvalo, jezike, slatku crvenu papriku, lovorov list, senf, biber i kocku za supu. (po želji može jošp i malo vode, da bude ređe)

7. pustiti da krčka, a pri kraju dodati kiselu pavlaku

Ukusna pletina sa medom

Sastojci:

- 500 g pilećeg filea

- 3 kašike meda

- 3 kašike nepečenog susama

- so

- glavica crnog luka (ili crvenog)

Priprema:

Meso iseckajte na tanke listiće, dodajte med, so i susam. Ako želite da bude sočnije dodajte malo otopljenog putera i ostavite da odstoji pola sata. Takođe, ukoliko volite pikantniji ukus možete dodati i malo karija ili bibera.

U dubljoj posudi isecite luk na kolutove, i propržite. Potom u vruće ulje stavite meso i prižite sve dok ne dobije lepu rumenu boju. Servirajte uz pirinač, grašak ili bareni krompir. Prijatno!

Izvor: Pressonline

Pica iz tiganja

POTREBNO: 

450 g kupovnog testa za picu, 1/3 polje maslinovog ulja, 1/2 šolje sosa od paradajza, 250 g kačkavalja ili mocarele (može i pomešano), 10 listova bosiljka, 100 g kulena

PRIPREMA:

Testo podelite na dva dela, pa svaki deo razvucite u krug veličine vašeg najvećeg tiganja koji sme da ide i u rernu. U tiganj sipajte polovinu maslinovog ulja, pa kada se ono zagreje na ringli, ubacite razvučeno testo. Pržite oko 3 minuta, dovoljno da dno potamni ali ne i da izgori. Oprezno okrenite testo, pa na gornju 8ispečenu) stranu stavite sos od paradajza, kulen, bosiljak i sir ( po pola svega, poštosu mere za dve pice). Ostavite još dva minuta da se isprži i donja strana testa, pa ste stavite u zagrejanu rernu na 220 stepeni oko 2 minuta - dovoljno da se sir istopi. Sve ponovite i za drugu picu.

Izvor: Blic žena

Zapečena testenina s piletinom

Sastojci:

250 gr testenine

500 gr pilećih fileta

150 gr slanine

3 dl pavlake za kuvanje

3 dl bešamela

so

biber

paprika

curry začin

Priprema:

Tjesteninu skuhati u slanoj vodi. Pileće filete narezati na kockice i začiniti sa soli, paprom , crvenom paprikom i curry začinom (po želji). Na malo ulja piletinu pržiti, a pred sam kraj dodati i narezanu slaninu da pusti miris. Potom piletinu i slaninu pomiješati sa tjesteninom i dodati bešamel, vrhnje za kuhanje i staviti u posudu za pećenje. peći u zagrijanoj pećnici 30 minuta na 180ºC.

Ćufte u belom sosu

Sastojci:

Za ćufte:

- 500 g mlevenog mesa

- beli deo praziluka

- 2-3 čena belog luka

- polovina šoljice pirinča

- malo brašna

- jedno jaje

- so, biber, biljni začin

- prašak za pecivo

Za sos:

- kašika margarina

- dve kašike brašna

- 250 ml neutralne pavlake

Priprema:

Usitniti beli deo praziluka i beli luk, pa dodati mesu. Prethodno vrlo kratko obariti pirinač, oko pet minuta. Redom stavljati ostale sastojke, jaje da poveže masu, brašna po potrebi, tek toliko da se formiraju ćufte. Začiniti po ukusu. Ostaviti da odstoje 30 minuta. Kuvati ćufte u posoljenoj vodi, oko desetak minuta. Vodu ne bacati jer će trebati za sos.

Sos napraviti tako da na komadiću margarina kratko propržimo brašno, tek da promeni boju, a zatim nalijemo neutralnu pavlaku, kao i vodu u kojoj su se kuvale ćufte, gustinu odredjujemo po želji. Začiniti po ukusu. Vratimo ćufte u sos i na tihoj vatri krčkamo još nekoliko minuta.

Izvor: recepti.com

Hrskava, pikantna pileća krilca na karipski način

Sastojci:

- 4 pileća krilca (po želji povećati količinu)

- 1/2 kašičice soli

- prstohvat crnog bibera

- 1 kašika kečapa

- 1 kašika Caribbean Green začina

- 1/2 kašičice karija

- 2 jaja

- 1/4 šoljice kukuruznog brašna

- 1 šoljica brašna

- ulje za prženje

Pileća krilca najbolji ukus imaće uz "Caribbean Green" začin koji se kod nas ne možete kupiti, pa ga možete izostaviti iz recepta, ili sami napraviti. Za veću količinu ovog začina, koji će vam dobro doći i u pripremi raznih kuvanih jela, potrebno je da u blenderu izmiksate šoljicu korijandera, stabljiku celera, glavicu belog luka, 4 mlada luka, 1/4 šoljice vode, 3/4 šoljice majčine dušice, prsohvat soli i 2 ljute paprike.

Priprema:

U video snimku je na najjednostavniji način objašnjen čitav proces pripreme ovih krilaca. 

U posebnoj činiji stavite krilca. Na njih stavite kečap i "Caribbean Green" začin, pa izmešajte. Potom dodajte 2 umućena jaja, pa ponovo sve izmešajte.

U vakumiranu kesu stavite brašno, kukuruzno brašno, kari, malo bibera i soli, pa je protresite da se svi sastojci izmiksaju. Potom u tu smesu uvaljajte jedno po jedno krilce, pa ih spuštajte u duboko, zagrejano ulje i pržite sve dok ne dobiju zlatkasto-crvenkastu boju.

Služite uz tartar sos. 

Izvor: Pressonline

Zapečena piletina sa šampinjonima

Sastojci:

- 700 gr pilećih filea

- 500 g svežih šampinjona

- 150 g pavlake

- glavica crnog luka

- 2 češnja belog luka

- senf

- brašno

- ulje

Priprema:

Crni i beli luk izdinstati na 1 dcl ulja, zatim dodati sitno iseckane šampinjone i dinstati ih 15 minuta na umerenoj temperaturi. Kada omekšaju, skinuti ih sa vatre i dodati pavlaku.

Pileće meso posoliti, premazati senfom, uvaljati u brašno i pržiti na zagrejanom ulju, sve dok ne porumeni sa obe strane, otprilike 5 minuta. U vatrostalnu ili običnu tepsiju istresti smesu od šampinjona, preko poređati filete, malo ih utisnuti u smesu, i peći na prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni još dvadesetak stepeni. Prijatno!

Izvor: maminajela.com

Pljeskavice od povrća i sira

Sastojci:

- sveže paprike crvena i bela2

- šargarepa1

- sira150g.

- kačkavalj40

- jaja2

- kuvan krompir2

- ulje, so, začinipo ukusu

Uputstvo za pripremu:

U dublji sud umutimo jaja. Dodamo krupno narendan krompir i kačkavalj..Dodamo sir i sitno narendanu šargarepu.

Paprike isečemo na sitnije kocke i dodamo smeši. Sve dobro posolimo , stavimo začin, pobiberimo i dobro izmešamo.

Rukama pravimo pljeskavice i pržimo na zagrejanom ulju.

Ispržene pljeskavice stavimo na tanjir obložen papirnatim salvetama, da upiju višak masnoće.

Terijaki piletina

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

- 1 kg pilećih bataka ili krilaca (a možete da napravite i svoju kombinaciju)

- 2 dl soja sosa

- 1 dl meda

- 2 kašike smeđeg šećera

- 5 kašike jabukovog sirćeta

- 50 ml maslinovog ulja

- 4 čena belog luka (sitno seckanog)

- 1 kašika crnog luka u prahu

- 1 kafena kašičica đumbira u prahu

- 1 kafena kašičica aleve paprike

Priprema:

Umutite marinadu, pomešajte sa piletinom i ostavite u frižider da stoji da sutra. Ukoliko pečete meso u rerni radite to na 180 stepeni i s vremena na vreme prelivajte ga marinadom. Ako pečete na roštilju, ostavite deo marinade da polivate preko mesa tokom pečenja.

Izvor: Pressonline

Mediteranski špageti sa piletinom i crnim maslinama

Sastojci:

- 500 g špageta

- 2 kašičice maslinovog ulja

- 300-400 g pilećeg filea iseckanog na kockice

- so, biber, origano

- 1 glavica crnog luka

- 2 češnja belog luka

- 1 paradajz isečen na kockice

- iseckane crne masline

- šolja i po sosa od paradajza

- 60 g parmezana

Priprema: 

Skuvati špagete i sačuvati pola šolje vode u kojoj su se kuvali.

Na zagrejanom maslinovom ulju ispržite pobiberenu i posoljenu piletinu.

Piletini dodajte crni i beli luk neposredno pre pre nego što bude gotova. Zatim dodajte iseckani paradajz, origano, masline i vodu u kojoj su se kuvale špagete. Ostavite minut da se masa lepo sjedini, sklonite s vatre i zatim dodajte sos od paradajza. 

Prelijte špagete ovom masom i služite ih sa rendanim kačkavaljem ili izmrvljenim feta sirom!

Izvor: Pressonline

Pečeno pile na soli

Kad jednom probate pile spremljeno na ovaj način, više ga nikada neće spremati drugačije. Osim piletine, potrebna vam je samo so!

Upalite rernu na 200 stepeni. Sipajte dve šake soli u tepsiju, a pile položite preko. Stavite u rernu i smanjite temperaturu na 180 stepeni i zaboravite pile na sat vremena. Ako je teže od kilograma, produžite vreme pečenja za dvadesetak minuta, procenićete po boji kožice.

Izvadite i poslužite uz pire krompir i salatu.

Prijatno!

Izvor: Pressonline

Njoke sa spanaćem

Sastojci:

- pakovanje njoka od 500 g

Za pesto sos od spanaća:

- 120 g spanaća

- 50 g badema ili oraha

- 5 sušenih paradajza

- 6 kašika maslinovog ulja

- so

Trebaće vam i sir po želji i parmezan.

Priprema:

Ubaciti njoke u ključalu slanu vodu i kuvati dok ne izađu na površinu.

Pesto sos: Sve sastojke izblendirati. U vruće njoke umešati pesto sos. Dok je sve vruće dodati po želji ovčiji, koziji ili kravlji sir. A na kraju i parmezan.

Izvor: recepti.com

Original recept: Prava bosanska sirnica

Potrebni sastojci (za 6 osoba):

 Za kore:

1 čaša mlake vode (250 ml)

3 čaše glatkog pšeničnog brašna (750 g)

1 dl ulja

1 kašičica morske soli

 Za fil:

1 kg svežeg kravljeg sira

180 ml milerama

2 jaja

1 kašičica soli

Za premaz:

180 ml milerama

2 žlice mleka

Priprema:

U većoj činiji pomešati brašno sa soli.

Dodati mlaku vodu i ulje pa lagano rukama zamesiti glatko, mekano testo. Po potrebi dodati još malo brašna.

Testo podeliti na tri kuglice, svaku premazati uljem, pokriti čistom kuhinjskom krpom pa ostaviti 20 minuta sa strane.

U međuvremenu, svež sir pomešati sa soli, jajima i mileramom. Dobro izmešati da se svi sastojci spoje. Fil podeliti na tri dela.

Preko kuhinjskog stola staviti stari stoljnjak te ga dobro pobrašniti.

Rernu zagrejati na 200°C.

Tepsiju za pečenje nauljite i pospite s malo brašna.

Prvu kuglicu testa dobro rukama pritisniti (spljoštiti), premazati kašičicom ulja pa premestiti na stoljnjak. Rukama lagano počnite razvlačiti testo počevši od sredine prema krajevima.  Prstima povlačite testo od sredine prema sebi sve dok ne postane prozirno. Odrežite zadebljane krajeve.

Kada ste razvukli testo, premažite ga s malo ulja, prepolovite tupim nožem po dužini pa premažite s prvim delom fila (kao na slici).

Sa svake strane testa pomoću stoljnjaka  testo zarolajte, a zatim svaku savijaču premestite u nauljenu tepsiju te za zavijte u spiralu (kao na slici).

Postupak ponovite s ostatkom fila i kora.

Gotovu sirnicu premažite s malo ulja.

Stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 200°C prvih 20 minuta, a potom sirnicu izvadite, premažite s mešavinom mleka i milerama pa vratite u rernu na 180°C još nekih 30 minuta.

Pečenu izvadite, narežite i poslužite uz čašu jogurta.

Izvor: Naturala

Svinjski medaljoni sa sosom od limuna i slatke pavlake

Sastojci:

- 600 g svinjskog filea

- 50 ml ulja

- 1 limun, so, beli biber

- 10 g brašna

- 100 ml belog vina

- 150 ml slatke pavlake

- 20 g maslaca

- peršun

- 1 kašika vegete

Priprema:

Meso isecite na 12 manjih odrezaka. Malo ih istucite, natrljajte vegetom i solju pa sve poprskajte sokom od pola limuna. Tako pripremljene odreske ostavite neka malo odstoje u frižideru. Nakon toga pospite odreske brašnom i stavite da se prže na ugrejanom ulju u tiganju, i to s pobrašnjenom stranom prema dole. Kada odresci poprime s obe strane lepu svetlo smeđu boju, zalijte ih vinom i ostavite da se dinstaju na tihoj vatri.

Pred kraj umešajte slatku pavlaku, malo preostalog limunovog soka, pobiberite i dodajte još malo vegete. Sve zajedno prokuvajte, a pred kraj u sos umešajte maslac.

Ako želite više sosa, razredite ga s malo vode i po želji zgusnite kašičicom kukuruznog skroba (gustina).

Medaljone složite na ugrejani tanjir, prelijte ih sosom, a po odrescima rasporedite kockice limuna koje ste prethodno uvaljali u naseckani peršun.

Na isti način možete medaljone pripremiti od teletine.

Izvor: novine.ca

Pečene paprike punjene krompirom

Sastojci:

- četiri srednja krompira

- jedan mali luk

- jedan veliki paradajz

- jogurt ili kajmak

- četiri paprike

- ljuto maslinovo ulje

- biljni začin, so, origano, peršun

Priprema:

Oljuštiti i izrendati (na krupno) krompir, jedan mali luk i jedan zreli paradajz. Sve pomešati, dodati dve pune, velike kašike jogurta ili kajmaka, malo soli, biljnog začina, origana i kašiku ulja. Ostaviti smesu malo da odstoji.

U međuvremenu očistiti četiri srednje i što je moguće tanje paprike. Krompir smesa će kad odstoji pustiti sok koji u biti ima funkciju sosa. Puniti paprike. Bitno je da se fil ne sabija dok se puni.

Kad su paprike punjene, poređati ih u malu vatrostalnu tepsiju, na dno uliti sok od smese i malo zaliti paprike ljutim maslinovim uljem (ili obično maslinovo ulje u koje možete dodati ljutu papričicu i neko bilje,) i zatim ostaviti da se peče u rerni.

Peći oko 2 sata na srednjoj temperaturi. U sos na kraju može se umešati malo svežeg, iseckanog peršuna.

Izvor: novine.ca

Bosanska pita

Sastojci:

- juneće mljeveno meso 600g

- krompir 500 g

- ulje 3 dl

- biber, sol 1 kašika

- mineralna voda 1 čaša

- jaja2 komada

- brašno tip 500 2 kg

Uputstvo za pripremu:

Brasno, malo ulja, soli i vode zamjesiti tijesto. Podijeliti ga na loptice, pouljiti i ostaviti da odstoji 15-ak min.

Izrendati krompir, pomijesati sa mljevenim mesom, dodati u smjesu casu mineralne vode, 2 jajeta, malo soli I bibera.

Razvuci kore i pouljiti.

Stavljati smjesu na jufke

Motati , stavljati u tepsiju i pouljiti.

Peci 40-ak minuta na 250 stepeni. Pecenu pitu zaliti vodom i uljem.

Izvor: Blic žena

Prolećna musaka od spanaća i mesa

Sastojci

- 1 kg spanaća

- 2 čena belog luka

- 3 kašike maslinovog ulja

- 400 g barenog pirinča

- 500 g mlevenog junećeg mesa

- 150 g praziluka

- dodatak jelu

- biber

- 4 jaja

- 200 ml obranog mleka

Priprema

Na jednom delu zagrejanog ulja dinstati spanać sa iseckanim belim lukom. Dodati obareni pirinač i promešati. Na preostalom ulju prodinstati iseckan praziluk, dodati mleveno meso i začine. Dinstati još 10-ak minuta. U nauljenu vatrostalu posudu staviti polovinu spanaća sa pirinčem, rasporediti mleveno meso i prekriti ostatkom spanaća i pirinča. Musaku preliti umućenim jajima i mlekom, staviti u zagrejanu rernu i peći 20-ak minuta na 180*C. Pečenu prolećnu musaku od spanaća servirati i poslužiti.

Iako je spanać nesumnjivo visokovredna namirnica, zbog sadržaja oksalne kiseline, čiji kristali mogu da začepe bubrežne kanale, bubrežnim bolesnicima savetuje se da ga izbegavaju. Prilikom pripreme treba odstraniti peteljke i deblja rebra listova spanaća jer se u njima nalazi najviše oksalne kiseline. Delovanje oksalne kiseline se može ublažiti ukoliko se spanać priprema sa mlekom ili pavlakom.

Izvor: Pressonline

Zapečeni pizza makaroni

Sastojci: 

400 g makarona

300 g šampinjona

proizvoljne količine parizera

pureće šunke

sira

suvog mesa

kečapa

po ukusu origana

malo margarina

Preliv:

2 jajeta

1 čaša jogurta (ili pavlake za kuvanje)

malo soli

Priprema:

Makarone skuhati u slanoj vodi, procijediti, isprati hladnom vodom. Dodati na kockice rezanu pureću šunku, suho meso, rendan parizer, na kockice isjeckan sir, malo kečapa i origana. Na malo ulja prodinstati šampinjone narezane na listiće, posoliti i njih, takođe, dodati.

Sve dobro sjediniti,pa sipati u vatrostalni sud, premazan sa malo margarina.

Premazati kečapom, naribati malo sira.

Umutiti jaja i jogurt (ili pavlaku za kuvanje), posoliti, pa preliti preko sira. Preko naribati još malo sira,posuti origanom.

Zapeći u pećnici zagrijanoj na 200 C.

Izvor: Recepti.com