Riba u slanoj korici
Popularan način pripreme ribe koja sadrži dosta proteina je u slanoj korici, ne samo zbog svog izgleda već i ukusa.
Za savršen rezultat pripreme ribe u slanoj korici, važno je poštovati neka pravila i trikove:
Korica od soli se priprema od mešavine soli i jaja: na kilogram soli idu dva jajeta.
Kad se ova dva sastojka pomešaju, masa treba pod prstima da bude kao vlažan pesak koji se koristi za pravljenje kula od peska na plaži.
Koristite grubu morsku so, jer će se ispečena korica lako polomiti. Ako odlučite da koristite sitnu morsku so, korica će biti toliko tvrda da ćete morati da uložite veliki napor kako bi je slomili.
Korica će se najbolje ispeći na 200°C
Ova metoda pripreme, s koricom od soli, prikladna je za pripremu svih vrsta ribe sa visokim sadržajem proteina, jer od 200°C koliko je temperatura u pećnici, do mesa stiže samo nekih 90°C-100°C, tako da protein ne izađe, a riba se ne isuši.
Orada u slanoj korici
1 krupna orada, očišćena i spremna za kuvanje
2 kg grube morske soli
150 g brašna
60 g skroba
4 jajeta
2 čena belog luka
1 limun
veza svežih začina
Priprema:
Prvo napravite mešavinu za slanu koricu. Pomešajte so, brašno i skrob i dodajte jaja
Masu dobro izmešajte mikserom
Iseckajte limun, beli luk i začine, pomešajte i napunite ovom mešavinom trbušnu duplju orade
Masu za koricu, stavite u pleh obložen papirom za pečenje, i preko nje postavite ribu.
Sada ribu pažljivo sa svih strana obložite masom koju cete pažljivo pritisnuti sa svih strana, kako bi riba bila dobro „upakovana“ u koricu.
Pecite ribu u rerni oko 30 minuta na temperaturi od 200°C.
Izvadite pleh iz rerne i pažljivo slomite koricu tako što cete je iseći nožem, ili slomiti.
Vodite računa da ne oštetite ribu tokom lomljenja korice.
Kada ste otvorili ribu, lako ćete odvojiti kožu od mesa.
Za serviranje, pažljivo nožem podignite filet s kostiju.
Izvor: hrana-pice-price.com