Domaća pita sa sirom i spanaćem

Domaća pita sa sirom i spanaćem

Svi znamo da redovno konzumiranje spanaća može doprineti opštem zdravlju i vitalnosti zbog njegove široke palete korisnih sastojaka (koje možete pogledati u nastavku teksta , ispod recepta), a nema lakšeg načina da unesete svo to zdravlje u svoj organizam nego preko ove izuzetne pite, koju možete napraviti za kratko vreme.

Sastojci

500 g kora za pite
200 grama svežeg spanaća
500 g svežeg sira
2 jaja
1 pavlaka
2 kašike mineralne vode
2 kašike ulja
so, biber

Priprema

Spanać očistite i stavite u hladnu vodu i kuvajte 2 do 3 minuta, a zatim ga iseckajte i ohladite.

Sir posolite i pobiberite, promešajte, pa dodajte umućena jaja i pavlaku. Zatim jednu koru iseckati na komadiće i preliti sa malo mineralne vode. Na kraju dodati ohlađen spanać i sve izmešati.

Jednu koru premazati uljem, pa drugu preklopiti, pa staviti fil i umotati.

Štrudle poređajte u pleh i premažite ih sa malo ulja. Peći na 200 stepeni oko 20 minuta.

Kada se ohlade, iseći pitu i poslužiti sa jogurtom.

Ukratko o spanaću

Spanać je odličan izvor hranljivih materija i ima brojne zdravstvene prednosti:

Bogata nutritivna vrednost: Spanać je bogat vitaminima A, C, E, K, te vitaminima B-kompleksa (posebno folna kiselina), kao i mineralima poput gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i kalijuma.

Antioksidansi: Sadrži moćne antioksidanse, kao što su lutein, zeaksantin, beta-karoten i flavonoidi, koji štite organizam od oksidativnog stresa i smanjuju rizik od hroničnih bolesti.

Poboljšava zdravlje srca: Visok sadržaj nitrata u spanaću može pomoći u smanjenju krvnog pritiska i poboljšanju funkcije krvnih sudova.

Podstiče zdravlje kostiju: Zbog visokog sadržaja vitamina K, spanać pomaže u očuvanju zdravlja kostiju i smanjenju rizika od osteoporoze.

Podržava zdravlje očiju: Lutein i zeaksantin, prisutni u spanaću, doprinose zdravlju očiju i mogu pomoći u zaštiti od makularne degeneracije i katarakte.

Nizak broj kalorija: Spanać je niskokalorična namirnica, što ga čini idealnim za ljude koji žele održavati ili smanjiti telesnu težinu.

Podrška varenju: Bogat je vlaknima, koja pomažu u regulaciji probave i sprečavaju zatvor.

Češke palačinke od krompira

Češke palačinke od krompira sa Muhammara namazom

Češke palačinke od krompira su malo drugačije od "običnih" palačinki koje najčešćepravimo. Možete ih poslužiti sa ajvarom ili namazom Muhammara od bibera, za dašak orijenta u vašoj kuhinji.

Sastojci

Palačinke
3 srednja krompira
2 kašike običnog brašna
4 kašike vode
malo soli

Muhammara biber namaz
4 velike paprike
130 g orasa
1 kašika kima
1 kriška starog hleba isečenog na kockice
3 kašike maslinovog ulja
2 kašike meda (po originalnom receptu ide melasa od nara, ali je teško nabaviti u našim prodavnicama)
malo čilija
2 čena belog luka
sok od pola limuna
malo soli
seckani peršun

Priprema

Krompir oljuštite i naredndajte na najsitnije rende. Krompir će tokom rendanja pustiti malo vode.

U krompir dodati brašno i malo soli i promešati. Dolivajte po malo vode, kašiku po kašiku, dok ne dobijete smesu koju možete razmazati po tiganju u obliku tanke palačinke. Malo posolite, ali pazite da ne presolite.

Dobro zagrejte tiganj, dodajte kašiku ulja i dve kašike mešavine krompira. Poravnajte smesu zadnjom stranom kašike i formirajte palačinku.

Palačinka će se lako okretati kada se dobro ispeče, mora biti zlatno-braon boje. Dobro ga propržite sa druge strane.

Uključite rernu na 200 stepeni. Paprike operite, stavite na pleh i stavite u rernu dok im kora malo ne pocrne. Prebacite ih u posudu koju možete pokriti poklopcem kako bi paprike lakše ogulile koru.

Prepržite orahe u tiganju i pred kraj dodajte kim i tostirajte dok ne zamiriše. Uklonite na stranu i ostavite orahe koje ćete kasnije koristiti za posipanje.

Polovinu paprike stavite u blender i dodajte sve ostale sastojke. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte ostatak paprike i još malo miksajte.

Namazom namazati palačinke, posuti orasima i peršunom i poslužiti.

Langoš (Langós), mađarsko slasno hrskavo testo koje se topi u ustima

Langoš (mađarski: Langós) je tradicionalno mađarsko jelo, koje je ujedno popularno i u okolnim zemljama poput Srbije, Slovačke i Češke. 

Langoš se najčešće servira sa različitim dodacima, kao što su pavlaka, beli luk, rendani sir, ili čak kečap. Iako se u tradicionalnoj verziji koristi samo pavlaka i beli luk, danas postoji mnogo varijacija, pa se može pronaći i sa slatkim dodacima poput džema ili čokolade.

Recept i priprema langoša

Sastojci za langoš

500 g brašna
1 kvasac (svež ili suvi – oko 25 g svežeg kvasca ili 7 g suvog kvasca)
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 dl toplog mleka
1 jaje
2-3 kašike ulja (plus za prženje)
200 ml vode (prilagodite po potrebi)

Priprema

Ako koristite svež kvasac, izmrvite ga u malo toplog mleka sa šećerom i ostavite da se aktivira 10-15 minuta, dok ne postane penast. Ako koristite suvi kvasac, samo ga pomešajte sa brašnom.
U velikoj posudi pomešajte brašno, so i suvi kvasac. Ako ste koristili svež kvasac, dodajte ga u smesu sa mlekom i šećerom.

Dodajte jaje, ulje i toplo mleko. Po potrebi dodajte malo vode da biste dobili glatko testo koje se ne lepi za ruke. Testo treba da bude mekano i elastično.
Pokrijte posudu sa testom krpom i ostavite na toplom mestu da se testo udvostruči, oko 1 sat.

Kada se testo udvostruči, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i podelite na loptice. Svaku lopticu razvaljajte u tanki krug (oko 1 cm debljine).
U dubokom tiganju zagrejte dovoljno ulja da prekrije dno. Kada se ulje zagreje, stavite langoše i pržite ih sa obe strane dok ne postanu zlatnosmeđi i hrskavi (oko 2-3 minuta po strani).

Vadite langoš iz ulja i stavite ih na papirne ubruse da upiju višak masnoće.
Poslužite tople, posute sa malo soli, ili sa omiljenim dodacima kao što su beli luk, pavlaka, sir.

Fokača (Focaccia)
Foto: kuvar.in.rs

Fokača (Focaccia) - Originalan recept za ovaj italijanski klasik

Fokača je poznata po svojoj hrskavoj kori i mekanom, pahuljastom unutrašnjem delu. Često se koristi kao prilog uz obroke, ali može se jesti i samostalno, uz maslinovo ulje i balzamiko sirće za umakanje.

Postoje mnoge varijante fokače u zavisnosti od regiona Italije, a neki popularni tipovi su:

Focaccia Genovese: Jedna od najpoznatijih verzija, često sa dodatkom ruzmarina i krupne soli.
Focaccia Barese: Verzija iz oblasti Bari, često sa paradajzom, maslinama i origanom.
Focaccia dolce: Slatka verzija koja može sadržati med, šećer i voće.

Fokača je veoma popularna zbog svoje jednostavnosti i svestranosti, i kada je jednom napravite pravićete je često.

Sastojci

Za testo:

450 g brašna
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica šećera
1/2 kašičice soli
250 ml mlake vode
3 kašike maslinovog ulja

Za premaz:

3 čena belog luka
50 ml maslinovog ulja
1 kašičica suvog ruzmarina
1 kašičica morske soli
crne masline i čeri paradajz

Priprema fokače

Sjediniti brašno, kvasac, so i šećer, pa dodati 3 kašike ulja i sa mlakom vodom zamesiti testo. Testo treba da bude malo mekše i onkao "lepčjivo" pod rukom.

Podmazati pleh ili raširiti pek papir, pa testo razvući i prekriti streč folijom i krpom. Ostaviti da odstoji sat ili dva da testo naraste.

Zatim zagrejati 50 ml maslinovog ulja da bude mlako, pa u ulje dodati ruzmarin i sitno seckan beli luk. Ovakvo ulje razmati pre cele fokače, pa prstima napraviti mala udubljenja.

Ostaviti testo da odstoji još petnaest minuta, a onda u testo utisnuti masline i čeri  paradajz koji ste perpolovili i posuti sa krupnom morskom soli.

Fokaču peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 20 minuta.

Uštipci od krompira

Uštipci od krompira - Najukusniji uštipci koje ćete probati

Kada se jednom na vašoj trpezi nađu ovi uštipci od krompira, pravićete ih stalno.

Starinski i domaćinski uštipci se prave od testa, ali danas ima dosta recepata za pripremu ovog peciva od drugih namirnica, a mi vam danas donosimo recept za uštipke od krompira koje bukvalno izazivaju zavisnost :)

Uštipci od krompira - Sastojci:

3 krompira
1/2 luka
1/2 paprike
125 ml kefira ili jogurta
1 jaje
150 g brašna
so, biber, origano

Za sos:
2 kašike majoneza
125 ml jogurta
1 kašičica tucane paprike ili tabasko sosa

Recept za uštipke od krompira:

Oljuštite i izrendajte tri krompira srednje veličine i odložite ih u posudu. Zatim dodajte sitno seckan crni luk i papriku, a onda i jaje. Posolite, pobiberite i pospite origanom. Sipajte kefir i sve sjedinite. Zatim dodajte brašno, pa promešajte. Umesto kefira možete koristiti i jogurt.

U tiganj sipajte ulje i kada se zagreje stavljajte po kašiku smese i pržite sa obe strane. Vadite na ubrus da se uštipci od krompira ocede.

Za sos u posudi pomešajte jogurt, majonez i tucane paprike (ili ljuti sos), pa dobijeni umak servirajte uz ove uštipke od krompira.

Kuglice sa feta sirom

Kuglice sa feta sirom - recept koji će vam svi tražiti

Zaista volimo ove brze i ukusne kuglice s feta sirom. Idealna grickalica koja se sprema očas posla. Hrskavo spolja i meko iznutra. Ovaj recept će vam tražiti svi koji probaju vaše kuglice sa feta sirom.

Sastojci za Kuglice sa feta sirom

250 g feta sira
100 ml mleka
45 g brašna
1 jaje
230 g gustina (kukuruzni skrob)
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica soli

Priprema

Pomešajte kukuruzni skrob, brašno, sodu, jaje, so (ako vam je sir previše slan - so možda nije potrebna) i izmrvite fetu.

Po potrebi dodavajte mleko dok ne umesite testo.

Stavite testo u frižider na sat vremena.

Oblikujte kuglice i pržite u dubokom ulju dok ne porumene.

Kuglice sa feta sirom poslužite uz kečap, majonez ili sos po želji.

Pecivo sa ruzmarinom i slaninom

Pecivo sa ruzmarinom i slaninom - Preukusno a na stolu je za 40 minuta

Da biste pripremili ovo pecivo sa ruzmarinom i slaninom neće vam trebati više od 15 minuta, uz još 25 minuta pečenja u rerni, a rezultat će vas oduševiti.

Sastojci za pecivo sa ruzmarinom i slaninom

Testo
400 grama običnog brašna
so
20 ml ulja
110 ml mleka
110 ml mlake vode
15 grama svežeg kvasca
malo (po želji) sitno isečene dimljene slanine i svežeg ruzmarina (možete, naravno, koristiti i sušeni ruzmarin - nećete pogrešiti)

Premaz
10 ml maslinovog ulja
peršun
malo sitno iseckanog belog luka

Priprema

Sveži kvasac rastvoriti u toploj vodi i mleku i od ove smese i ostalih sastojaka zamesiti testo i ostaviti da odstoji oko pola sata.

Testo podelite na 16 loptica, poređajte ih u željeni oblik.

Peći na 200 stepeni oko 25 minuta, vruće premazati

Pita sa spanaćem i sirom - jednostavno, brzo, ukusno

Jednostavno jelo koje se pravi u jednoj posudi, bude brzo gotovo, a zadovoljiće vaše čulo ukusa. Idealno je kada trebate nešto brzo da smislite i napravite za večeru...

Sastojci za 4 porcije

500 g kora za pitu
500 g kravljeg sira
5 g soli
500 g spanaća
30 ml ulja

Priprema

U podmazani pleh stavite tri kore za pitu tako da vire sa strane. Umutite tri jaja, pomešajte ih sa uljem, spanaćem i sirom i stavite malo fila preko kora.

Potom stavite koru preko fila, pa onda fil, koru i ponavljajte postupak dok imate materijala.

Na kraju stavite koru i preklopite je onim krajevima koji su virili sa strane. Prelijte uljem i vodom, te stavite da se peče na 220 stepeni dok ne dobije rumenu boju.

Servirajte i uživajte u ovom obroku!

Prijatno!

Zeleni kiš na podlozi od tikvica

Zeleni kiš na podlozi od tikvica, savršen za svaku priliku

Jelena Marić za svoj blog „Jekin Kapric“ smišlja, peče i mesi i krčka neodoljive đakonije, a ovog puta s nama je podelila svoje adute za uskršnju trpezu.

Sastojci

ZA PODLOGU:
integralno speltino brašno 140 g
belo brašno 140 g
prašak za pecivo 2 ravne kašičice
so 1 ravna kašičica
tikvice 150 g
maslac 150 g

ZA NADEV:
jaja 3
sremski sir 200 g
pavlaka za kuvanje 250 ml
svež spanać 100 g
so 1 kašičica
biber pola kašičice
čeri paradajz za dekoraciju

Priprema

U činiji za mešenje narendajte tikvicu i ne cedite tečnost koju će pustiti. Dodajte obe vrste brašna, prašak za pecivo, so i maslac iseckan na kockice i brzo umesite testo.

Papir za pečenje pospite brašnom i pomoću oklagije razvucite testo u krug prečnika 30 cm.

Razvučeno testo zajedno sa papirom stavite u okrugli kalup za pečenje (26 ili 28 cm), podignite krajeve testa uz rub kalupa, pa višak testa odsecite i ostavite u frižideru. Umućenim jajima dodajte sir, so i biber, dobro usitnite sir, pa dodajte pavlaku i sitno seckani spanać.

Na ohlađenu koru izlijte nadev, ukrasite polovinama čerija i pecite 35 minuta na 180 stepeni. Pre serviranja ostavite da se kiš prohladi.

Izvor: blic.rs

Brza pita s tikvicama

Brza pita s tikvicama. Idealna kao predjelo ili brza večera.

Za pripremu ove pite biće vam potrebno samo 15 minuta i jedna velika posuda u kojoj ćete sjediniti sve sastojke. Idealan je kao toplo predjelo ili lagani ručak koji se može poslužiti uz zelenu salatu, jogurt ili pavlaku.

Sastojci

5 jaja
150 grama običnog brašna
1½ kašičice praška za pecivo
380 rendanih tikvica
1 glavica crnog luka
200 g slanine
90 g rendanog sira
40 ml maslinovog ulja
So i biber po ukusu

Priprema

Zagrejte rernu na 170 stepeni.

Crni luk očistiti i sitno iseckati, slaninu iseckati na kockice, a rendane tikvice dobro rukama ocediti.

U činiji srednje veličine umutite jaja, dodajte izmešano brašno i prašak za pecivo i mešajte pjenjačom dok se sastojci ne sjedine. Pomešajte rendane tikvice, crni luk, slaninu, sir i ulje i začinite solju i biberom.

Pleh dimenzija 30 x 20 cm lagano podmazati i obložiti papirom za pečenje i u njega sipati smesu.

Stavite u rernu 30 minuta.

Izvadite, ostavite da se malo ohladi, nasecite i poslužite.

Empanada - špansko jelo: Uživaćete u svakom zalogaju

Empanada - špansko jelo: Uživaćete u svakom zalogaju

Ukoliko vam treba zakuska uz filmsko veče ili da oduševite nekog svoga, evo načina. Empanada je pravo jelo za vas.

Potrebno je:

3 kašike brašna
Prstohvat soli
Kockica putera
1 jaje
Sirće
1 crni luk
2 čena belog luka
Prstohvat bibera
Veza svežeg korijandera
200g mlevenog mesa
1 kašika tartar sos
1 ljuta paprika

Priprema:

Testo napravite tako što ćete umutiti brašno, puter, so, jaje, vodu i malo sirćeta.

Potom pravite fil tako što sitno seckate crni i beli luk. Posoliti i pobiberiti, i dodati svež korijander. Sjediniti sve sa mlevenim mesom.

Rastanjiti prethodno pripremljeno testo i modlom oblikovati krugove. Dobijene krugove napuniti filom i preklopiti. Pržiti u dubokoj masnoći.

Empanadu servirati sa tartar sosom. Radi dekoracije dodati ljutu papriku.

Bavarske kifle

Savršene BAVARSKE KIFLE. Recept za kiflice kao iz pekare.

Lako se sprema i vrlo brzo je na stolu. Za bavarske kifle nije potrebno da testo naraste tako da od onog momenta kada krenete da mesite za nekih pola sata možete da uživate u svežem, toplom pecivu..

Sastojci za bavarske kifle

800 brašna
1 kocka svežeg kvasca
200 lekova
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
50 ml
200 ml vode
2 vodi
5 kašika sode bikarbone

Priprema bavarskih kifli

U činiji pomešati brašno i dodati kvasac, zatim 200 ml toplog mleka i mešati dok se kvasac ne rastvori. Dodati šećer i sve izmešati, pa posoliti i ponovo promešati.

Dodati 50 ml ulja i na kraju 200 ml tople vode i zamesiti testo. Mešajte ga oko 10 minuta da bude lepo i glatko. Vratite testo u činiju, pokrijte čistom krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.

Izvadite testo i isecite ga na nekoliko delova (koliko želite rolni). Svaki deo razvucite i napravite kiflicu.

U šerpu stavite dva litra vode, pa u ključalu vodu dodajte sodu bikarbonu. Svaku kiflicu prokuvajte u vodi 10 sekundi i stavite na tepsiju i napravite mali rez nožem.

Pecite 20 minuta na 200 stepeni, a kada ih izvadite premažite ih sa malo ulja. Ostavite da se ohladi 15 minuta pre serviranja.

BRZI SLASNI UŠTIPCI SA SIROM GOTOVI ZA TREN

BRZI SLASNI UŠTIPCI SA SIROM GOTOVI ZA TREN: Nema kvasca, ni čekanja, a ovo je TAJNI sastojak koji ih čini preukusnim!

Uštipci spadaju u omiljena rešenja za brz doručak posle kog u kući nema praznog stomaka, a uz ovaj recept trebaće vam još manje vremena.

Za pripremu ovih uštipaka ne treba vam kvasac, što znači da nema ni čekanja da testo da naraste. Da bi pecivo bilo još mekanije i sočnije, obavezno dodajte rendani kačkavalj, koji je pravi tajni sastojak i čini ih preukusnim.

Sastojci:

150 g brašna
1,5 kašičica praška za pecivo
1 celo jaje
130 ml mleka
130 g kačkavalja
malo soli
ulje po potrebi
Uštipci

Priprema:

U jednu činiju ubacite suve sastojke: brašno, prašak za pecivo i so, pa to promeštajte.

Napravite rupu u sredini, pa u to razbijte jaje i sipajte malo mleka. Mešajte, pa dodajte i preostalo mleko i napravite gušće testo.

Izrendajte kačkavalj, pa to dodajte u testo i lepo sjedinite.

Nauljenim dlanovima uzimajte malo po malo testa, oblikujte, pa spuštajte kašikom u dobro zagrejano i dublje ulje.

Pržite s obe strane, pa ređajte po papirnom ubrusu da se ocedi višak masnoće.

Služite toplo, uz sir, suhomesnato i ajvar.

Slani rolat: Idealno hladno predjelo
Slani rolat: Idealno hladno predjelo

Slani rolat: Idealno hladno predjelo

Brzo se sprema, još brže pojede!

Potrebno je:

  • 5 jaja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kašike ulja
  • 75g pšenicnog brašna
  • 6 kašika vode
  • 1 kašicica soli

Za fil:

  • 300g sitnog sira
  • 200g kisele pavlake
  • 250g barene šunke
  • 100g kiselih krastavaca
  • 100g putera
  • 100g trapista

Priprema:

Odvojite žumanca i belanca u posebne posude. Belanca umutite u čvrst sneg.

Žumanca penasto umutite uz postepeno dodavanje preostalih sastojaka: brašna, vode, ulja, praška za pecivo i soli. U umućenu smesu od žumanaca dodajte belanca, pažljivo varjacom umešajte.

Smesu sipajte u tepsiju obloženu papirom za pecenje.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni (bez otvaranja rerne) oko 15 minuta.

Pečenu koru stavite na vlažnu pamucnu krpu i uvijte kao rolat.

U činiju stavite sitan sir, kiselu pavlaku, puter, sitno iseckanu barenu šunku i kisele krastavce, sve dobro izmešajte i napravite nadev.

Rolat odvijte iz krpe, premažite nadevom i zatim ponovo uvijte u rolat. Ostavite na hladnom da se stegne.

Rolat premažite sitnim sirom, pospite rendanim parmezanom, isecite na kolutove i servirajte na tanjir.

Kimchi (Kimči). Tradicionalno korejsko jelo.
Kimchi (Kimči). Tradicionalno korejsko jelo.

Kimchi (Kimči). Tradicionalno korejsko jelo.

Ovaj recept za tradicionalni korejski kimči koristi jednostavne sastojke i pogodan je za početnike. U Južnoj Koreji ova vrsta kimčija se zove Mak-Kimči ili jednostavno kimči, a reč mak ovde zapravo znači „šta god“ ili „kako god želite“.

Sastojci

1,4 kg kineskog kupusa (jedna velika glavica)
150 g soli
100 g mladog luka, seckanog
2 sveže čili paprike, narezane (možete izostaviti)

Kimči mešavina
0,5 velikog luka, seckanog
7 čena belog luka
1 kašika đumbira, oljuštenog i sitno iseckanog
0,5 velikih jabuka, oljuštenih i iseckanih na kockice
10 g tucane paprike (zavisi od ljutine same paprike, može i manje)
1 kašika šećera
5 kašika ribljeg sosa
3 kašike belog pirinča, kuvano
130 ml bujona od vakame algi (moguća je samo voda)

Napomena: Bujon od morskih algi napravite tako što prokuvate 500 ml vode i kuvate parče osušene alge 5 minuta na laganoj vatri. Nakon 5 minuta, bacite algu i ostavite da se bujon ohladi.

Priprema

Kupus isecite na četvrtine duž stabljike, pa isperite i ostavite da ostane mokar. Isecite četvrtine kupusa na veće komade.

Stavite mali sloj komadića kupusa u veliku činiju i pospite ga sa 2-3 kašike krupne morske soli. Ponovite postupak nekoliko puta, stvarajući slojeve komadića kupusa i soli. Ostavite kupus da tako odstoji 1-2 sata, a za to vreme nekoliko puta malo promešajte.

Isperite kupus 3 puta u vodi, a zatim ocedite u cediljku, lagano pritiskajući da biste uklonili višak vode.

Kimči mešavina

Pomešajte luk, beli luk, đumbir, riblji sos, kuvani pirinač (ili drugi izvor skroba) i jabuku u blenderu. Sipajte temeljac od alge (ili vodu) i sve zajedno sameljite dok ne dobijete glatku smesu.

Sipajte smešu u veliku posudu za mešanje. Dodajte ljuspice čilija i dobro promešajte. Probajte i prilagodite začine po svom ukusu. zatim ostavite da odstoji 5 minuta.

Prebacite oceđeni kupus u posudu za mešanje u kojoj se nalazi mešavina kimčija. Dodajte mladi luk i sveže čili papričice (ako koristite).

Dobro promešati tako da kupus bude prekriven mešavinom začina.

Stavite kimči u čiste, hermetički zatvorene tegle za skladištenje hrane. Ostavite na sobnoj temperaturi 1 dan (ili čak 2 dana, u zavisnosti od temperature).

Kada vidite da počinje da peni i da se pojavljuju mehurići vazduha, prebacite kimči u frižider i čuvajte ga 4-5 dana pre prvog serviranja.

Može da stoji u frižideru oko 2 meseca.

Kiflice s čvarcima
Kiflice s čvarcima

Nešto malo drugačije: Kiflice s čvarcima

Do sada je bilo uobičajeno da pravimo pogačice sa čvarcima, ali ovde vam donosima recept za brze i jednostavne kiflice sa čvarcima.

Sastojci

Testo
400 g glatkog brašna
malo soli
110 ml mlake vode
110 ml mleka
20 ml ulja
15 g svežeg kvasca

Nadev
50 g čvaraka
1 kašika masti

Dodatno
so
jaje za premazivanje
susam

Priprema

U vodi i mleku otopite sveži kvasac te s tom smesom i ostalim sastojcima zamesite testo i ostavite da odstoji oko sat vremena.

Čvarke sameljite u blenderu, dodajte malo soli i masti te promešajte.

Testo razvaljajte, premažite napravljenim nadevom te urolajte. Secite na trouglove, svaki trougao malo razvaljajte, motajte kiflice te pustite da odstoje oko pola sata u tepsiji da malo narastu.

Kiflice premažite razmućenim jajem, pospite susamom i dodajte malo soli.

Pecite na 200 stepeni oko 25 minuta.

Izvor: index.hr

Recept za savršene punjene pečurke

Recept za savršene punjene pečurke koje se prave lako, a nestaju brzo

Aromatizovani maslac, hrskave hlebne mrvice i dva fina sira iz ovog recepta osvojili su nas odmah. A onda još u priču ulaze šampinjoni i rerna…

Punjene šampinjone napravićete vrlo jednostavno i vrlo brzo, a oni će jednako tako i nestati – vrlo brzo. Za pripremu će vam trebati tek petnaestak minuta, a za dinstanje i pečenje još četrdesetak.

Šampinjoni se pune pezlama i dvema vrstama sira. Jednostavno, a tako fino i pamtljivo jelo mamiće vas na još. Najbolje bi bilo da odmah udvostručite količinu. Zvanični broj porcija s namirnicama iz recepta je osam, ali imajte na umu da se radi o predjelu, pa su i porcije manje.

Iako su šampinjoni punjeni bilo čime uvek rado viđen zalogaj na druženjima i za porodičlnim stolom, nas je osvojio savršen nadev iz ovog recepta: maslac koji prožima prezle, fini začini i taman koliko treba biti zapečen parmezan.

Sastojci:

  • 700 g većih šampinjona
  • 2 kašike maslaca
  • 2 čena belog luka protisnuta
  • 1/4 šolje prezli
  • so
  • crni biber, sveže mleven
  • 1/4 šolje sveže narendanog parmezana, plus još za posluživanje
  • 120 ml krem sira
  • 2 žlice svežeg peršuna, naseckanog na sitno, plus za ukras
  • 1 kašika svežeg naseckanog timijana

Priprema

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Podmažite pleh za pečenje.

Pečurkama skinite stope ili drške i sitno ih naseckajte. Krugove poslažite na lim za pečenje udubljenim delom prema gore.

U tiganju na srednje jakoj vatri otopite maslac. Dodajte naseckane stope pečuraka i dinstajte ih dok voda koju puste ne ispari oko pet minuta. Dodajte beli luk i kuvajte minut, zatim dodajte prezle i pustite da se malo zapeku, oko tri minuta. Posolite i pobiberite. Sklonite s vatre i pustite da se smesa malo ohladi.

Malo ohlađenu smesu prebacite u veliku činiju i dodajte parmezan, krem sir, peršin i majčinu dušicu. Posolite i pobiberite. Krugove pečuraka napunite nadevom i pospite s još parmezana.

Pecite u rerni dok ne omekšaju, a vrhovi ne dobiju lepu boju, oko 20 minuta.

Pre služenja ukrasite svežim peršunom, po želji, piše punkufer.hr.

Pašteta od tunjevine

Pašteta od tunjevine

Mnogima omiljeni namaz može biti odličan uz hleb za doručak, ali i kao užina uz krekere i kiselo povrće. Dodajte čili za malo začinjenosti.

Sastojci

2 jaja
250 g tunjevine iz konzerve (komadi)
50 maslaca
1 kašičica senfa
1 kašika sveže ceđenog limunovog soka
so
mleveni čili (po želji)

Priprema

Jaja skuvajte tvrdo i oljuštite, pa ih narendajte na sitno rende ili sitno iseckajte nožem.

Umutiti maslac električnim mikserom dok ne postane penasto.

Sada sve sastojke dobro izmiksajte, možete električnim mikserom ili u blenderu, zavisi koliko želite glatku paštetu.

Ostavite da se dobro ohladi i poslužite uz svež hleb, tost ili krekere.

Brza pita od tikvica

Brza pita od tikvica

Za pripremu ove pite biće vam potrebno samo 15 minuta i jedna velika posuda u kojoj ćete sjediniti sve sastojke. Idealan je kao toplo predjelo ili lagani ručak koji se može poslužiti uz zelenu salatu, jogurt ili pavlaku.

Sastojci

5 jaja
150 grama običnog brašna
1½ kašičice praška za pecivo
380 rendanih tikvica
1 glavica crnog luka
200 g slanine
90g rendanog sira
40 ml maslinovog ulja
Soli po ukusu
Biber po ukusu

Priprema

Zagrejte rernu na 170 stepeni.

Crni luk očistiti i sitno iseckati, slaninu iseckati na kockice, a rendane tikvice dobro rukama ocediti.

U činiji srednje veličine umutite jaja, dodajte izmešano brašno i prašak za pecivo i mešajte pjenjačom dok se sastojci ne sjedine. Pomešajte rendane tikvice, crni luk, slaninu, sir i ulje i začinite solju i biberom.

Pleh dimenzija 30 k 20 cm lagano podmazati i obložiti papirom za pečenje i u njega sipati smesu.

Stavite u rernu 30 minuta.

Izvadite, ostavite da se malo ohladi, narežite i poslužite.

Carski mafini krcati povrćem
Foto: Elena Shashkina/shutterstock

Carski mafini krcati povrćem

Carska pita je nezaobilazna na svečanoj trpezi, ali možete je jesti kao predjelo, ali i za doručak ili večeru.

Izgledom dosta podseća na projaru, a u nju možete da dodajte sastojke po želji. Naš predlog je raznovrsno povrće, kao i šunka i sir. Carska pita je zasitna, a ako je napravite u kalupu za mafine biće i dekorativna.

Sastojci:

4 jajeta
100 ml jogurta
100 ml ulja
200 g brašna
1 kesica praška za pecivo
150 g tvrdog sira
150 g praške šunke
4-5 kisela krastavca
2-3 pečene paprike
1 tikvica

Priprema:

Penasto umutite jaja, pa sipajte jogurt i ulje. Promešajte, pa dodajte prosejano brašno, prašak za pecivo i so.

Sjedinite mikeserom, pa u dobijenu smesu dodajte sitno secaknu šunku, kisele krastavce, rendani sir, kao i seckanu papriku.Tikvicu izrendajte, posolite i ostavite da odstoji 10 minuta.

Dobro ocedite i dodajte u smesu. Lepo promešajte, pa sipajte u kalup za mafine koji ste nauljili.

Pecite na 200°C oko 15-20 minuta. Pitu možete da napravite i standradno, samo je izlijte u tepsiju koju ste nauljili.