Svi znamo da redovno konzumiranje spanaća može doprineti opštem zdravlju i vitalnosti zbog njegove široke palete korisnih sastojaka (koje možete pogledati u nastavku teksta , ispod recepta), a nema lakšeg načina da unesete svo to zdravlje u svoj organizam nego preko ove izuzetne pite, koju možete napraviti za kratko vreme.
Sastojci
500 g kora za pite
200 grama svežeg spanaća
500 g svežeg sira
2 jaja
1 pavlaka
2 kašike mineralne vode
2 kašike ulja
so, biber
Priprema
Spanać očistite i stavite u hladnu vodu i kuvajte 2 do 3 minuta, a zatim ga iseckajte i ohladite.
Sir posolite i pobiberite, promešajte, pa dodajte umućena jaja i pavlaku. Zatim jednu koru iseckati na komadiće i preliti sa malo mineralne vode. Na kraju dodati ohlađen spanać i sve izmešati.
Jednu koru premazati uljem, pa drugu preklopiti, pa staviti fil i umotati.
Štrudle poređajte u pleh i premažite ih sa malo ulja. Peći na 200 stepeni oko 20 minuta.
Kada se ohlade, iseći pitu i poslužiti sa jogurtom.
Ukratko o spanaću
Spanać je odličan izvor hranljivih materija i ima brojne zdravstvene prednosti:
Bogata nutritivna vrednost: Spanać je bogat vitaminima A, C, E, K, te vitaminima B-kompleksa (posebno folna kiselina), kao i mineralima poput gvožđa, magnezijuma, kalcijuma i kalijuma.
Antioksidansi: Sadrži moćne antioksidanse, kao što su lutein, zeaksantin, beta-karoten i flavonoidi, koji štite organizam od oksidativnog stresa i smanjuju rizik od hroničnih bolesti.
Poboljšava zdravlje srca: Visok sadržaj nitrata u spanaću može pomoći u smanjenju krvnog pritiska i poboljšanju funkcije krvnih sudova.
Podstiče zdravlje kostiju: Zbog visokog sadržaja vitamina K, spanać pomaže u očuvanju zdravlja kostiju i smanjenju rizika od osteoporoze.
Podržava zdravlje očiju: Lutein i zeaksantin, prisutni u spanaću, doprinose zdravlju očiju i mogu pomoći u zaštiti od makularne degeneracije i katarakte.
Nizak broj kalorija: Spanać je niskokalorična namirnica, što ga čini idealnim za ljude koji žele održavati ili smanjiti telesnu težinu.
Podrška varenju: Bogat je vlaknima, koja pomažu u regulaciji probave i sprečavaju zatvor.