Najbolji recept za GRČKU MUSAKU – tradicionalni klasik koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Najbolji recept za GRČKU MUSAKU – tradicionalni klasik koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Zamislite savršenu kombinaciju: slojevi sočnih krompira, bogat i mirisan nadev od mlevenog mesa i paradajza, pa sve to zaokruženo kremastim bešamel sosom i zapečeno do savršenstva. To je grčka musaka – jelo koje podjednako vole i bake i unuci, i koje na svakoj trpezi izaziva uzdahe zadovoljstva.

Bilo da je spremate za nedeljni porodični ručak, slavlje ili kada želite da impresionirate goste – ova musaka uvek pobeđuje. Njena aroma ispuni ceo dom, a prvi zalogaj već nagoveštava da vas čeka pravo gurmansko zadovoljstvo.

Sastojci

Za mesni sloj:

  • 500 g mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 paradajza (ili pelat)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So, biber, origano, timijan – po ukusu
  • 4–5 srednjih krompira
  • Ulje za podmazivanje pleha

Za bešamel sos:

  • 50 g putera
  • 50 g brašna
  • 500 ml mleka
  • 1 jaje
  • 50 g parmezana
  • Prstohvat muskatnog oraščića
  • So i biber – po ukusu

Priprema

  1. Krompir: Blago ga obarite 5–7 minuta u slanoj vodi, pa poređajte u pleh podmazan uljem.
  2. Mesni sloj: Na maslinovom ulju propržite sitno seckani crni i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte meso, pržite dok ne porumeni, zatim umešajte paradajz i začine. Dinstajte dok se tečnost ne ukuva i fil ne postane gust i mirisan.
  3. Bešamel sos: U šerpici istopite puter, dodajte brašno i kratko propržite. Polako sipajte mleko uz neprestano mešanje da ne bude grudvica. Kad se zgusne, sklonite s vatre i umešajte jaje, parmezan, muskatni oraščić, so i biber (Pogledajte i zaseban recept za originalan bešamel sos).
  4. Slaganje: Preko krompira rasporedite mesni fil, poravnajte, pa sve prelijte bešamel sosom. Po želji dodajte još malo rendanog sira na vrh.
  5. Pečenje: Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35–40 minuta, dok musaka ne dobije zanosnu zlatnu koricu.
  6. Savršeni završetak: Ostavite musaku da odstoji 10–15 minuta pre sečenja – tako će se slojevi lepo stegnuti i svaki parče biti kao iz restorana.

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.