Preminula autorka najčitanijeg recepta Njujork Tajmsa: Ljudi su poludeli za ovim jednostavnim kolačem i tražili da ga objavljuju svake godine u ovo vreme

Preminula autorka najčitanijeg recepta Njujork Tajmsa: Ljudi su poludeli za ovim jednostavnim kolačem i tražili da ga objavljuju svake godine u ovo vreme

Marian Jewel Burros, američka autorka kuvara i gastro kolumnistkinja za The New York Times pisala je od 1981. do 2014. godine, a njen recept za Plump Torte postao je prava senzacija.

Marian Jewel Burros, inače poznata američka autorka kuvara i gastro kolumnistkinja koja je godinama pisala za The New York Times, preminula je u 92. godini.

Marian nije bila samo odlična autorka i urednica u svetu gastronomije već i kreatorka recepata. Jedan od najpoznatijih je za biskvitni kolač sa šljivama – Plum Torte, kako glasi originalni naziv – koji je prvi put objavljen u The New York Timesu 1983, nakon čega je postao jedan od najpopularnijih recepata tog lista.

Zbog velikog interesovanja, urednici su njen recept nastavili da objavljuju svake godine sve do 1989. godine, a Jutarnji list podseća na zanimljivu stvar koja se desila kad je odlučeno da će to biti poslednja godina kada će se Plum Torte naći na stranicama poznatog lista. Grafički su oblikovali recept tako da se može izrezati iz novina, stavili veći font od uobičajenog, ali su u redakciju nakon toga krenula da pristižu ogorčena pisma čitalaca, koji su zahtevali da se recept ponavlja iz godine u godinu.

„Recept i sama torta sa sobom donose taj gorko sladak ukus. Leto odlazi, jesen dolazi i sve to sadrži upravo recept za kolač sa šljivama. Nemojte zbog toga biti mrzovoljni“, napisao im je tada jedan od čitalaca iz Njujorka.

Kako pišu danas, odučili su da ga i dalje objavljuju. Podelili su originalan recept, ali su šećer s jedne šoljice, odnosno 200 grama, smanjili na 150 grama, a na svom YouTube kanalu podelili su i video recept koji je pripremio Vaughn Vreeland. On je ovaj slučaj prozvao prvim viralnim receptom ikad.

Zanimljivo je i to da je u jednom intervjuu o tom kolaču Marian rekla da leti umesto šljiva koristi breskve i borovnice, tako da ga zapravo možete praviti cele godine.

Originalni recept za Plum Torte

Sastojci

  • 150 do 200 g šećera
  • 115 g maslaca
  • 125 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 12 očišćenih šljiva (prepolovljenih)
  • šećer, limunov sok i cimet (za posip)

Priprema
Rernu zagrijete na 180 stepeni. Šećer pomešajte s maslacem i miksajte dok se ne sjedine. Dodajte jaja, brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli i miksajte na slabijoj brzini.

Smesu prebacite u kalup za kolače koji ste prethodno premazali maslacem. Na vrh smese stavite šljive koje ste prepolovili, pospite s malo šećera i cimeta i ubacite u rernu na otprilike sat vremena.

Poslužite toplo ili ohlađeno samostalno ili uz kašiku šlaga. Ovaj kolač možete i zamrznuti, pa ostaviti za neku drugu priliku.

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.