Recept za čorbast pasulj
Foto: Youtube

Najbolji čorbast pasulj koji ćete probati. Ovo je recept čuvenog Steve Karapandže

Legendarni kuvar Stevo Karapandža otkrio je da najviše uživa u jelu koje se redovno nalazi na našim trpezama – domaćem, čorbastom pasulju za koji ima svoj recept.

Veliki majstor kulinarstva u toku svoje višedecenijske karijere osmislio je na hiljade recepata, ali jelo u kojem najviše uživa zapravo je vrlo jednostavno.

Recept za čorbast pasulj

Sastojci:

  • 450 g pasulja (tetovac ili gradištanac)
  • 2 šargarepe
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 struk praziluka
  • 2 lovorova lista
  • 300 g suvog mesa (krtina ili rebarca)
  • 1 kašičica crvene mlevene paprike
  • 1/2 kašičice mlevenog bibera
  • 1 kašika biljnog začina
  • 2 kašike brašna
  • 30 ml ulja
  • po ukusu soli

Priprema:

Pasulj očistiti, oprati i potopiti ga u hladnu vodu uveče pre kuvanja.

Ujutru staviti da se kuva, pustiti da provri, pa kuvati desetak minuta. Procediti prvu vodu, pa pasulj naliti toplom vodom.

Iseckati sitnije dve glavice crnog luka, pa dodati pasulju, kao i dva lovorova lista.

Očistiti i naseći šargarepe, propržiti s lukom, pa dodati pasulju.

Dodati oprano suvo meso ili rebra. Kuvati oko sat i po do dva sata (u zavisnosti od vrste pasulja).

Po potrebi dodati još vode, u zavisnosti koliko čorbast pasulj želite.

Kad je pasulj kuvan, napraviti zapršku.

Zagrijati ulje u tiganju, dodati brašno, propržiti pazeći da ne zagori. Prohladiti, pa dodati mlevenu papriku.

Dobro promešati i sipati u kuvani pasulj. Dodati biljni začin po ukus, biber i soli po ukusu. Kuvati još pet minuta i isključiti.

Sočivo – recept za preukusno zdravo varivo bez mesa

Sočivo – stari recept za zdravo varivo bez mesa

Sočivo je vrlo zdrava, hranljiva i ukusna mahunarka koja se koristi u mnogim kuhinjama širom sveta. Najčešće se koriste crveno, zeleno ili smeđe sočivo, od kojih se mogu praviti razna jela kao što su: variva, potaži, čorbe, pirei, salate, vegetarijanski burgeri i slično.

Ova namirnica vrlo je bogata proteinima, vlaknima, vitaminima (poput folne kiseline) i mineralima (kao što su gvožđe i cink), pa se često koristi kao izvor proteina u vegetarijanskoj i veganskoj ishrani, a za razliku od drugih mahunarki, brzo se kuva, zahvaljujući čemu možete brzo napraviti vrlo ukusan i nutritivno bogat i kvalitetan obrok.

Provereni recept kako da spremite sočivo:

Sastojci:

250 g sočiva (crvenog ili zelenog)
1 glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
2 šargarepe
1 krompir
1-2 paradajza (ili 2 kašike paradajz pirea)
1-2 lovorova lista
So i biber po ukusu
3-4 kašike ulja
Voda ili povrtni bujon

Priprema:

Ako koristite crveno sočivo, nije potrebno da ga prethodno potapate u vodu, a ako je reč o zelenom, možete ga potopiti na 1-2 sata, a zatim dobro isprati. U velikoj šerpi zagrejte ulje, pa dodajte sitno seckani crni luk i pržite dok ne postane staklast.

Zatim dodajte seckane šargarepe i krompir, pa pržite još nekoliko minuta. Kada povrće omekša, dodajte seckani paradajz (ili paradajz pire) i pržite još nekoliko minuta.

U šerpu dodajte sočivo, lovorov list, kumin (ako koristite), so i biber, pa prelijte dovoljnom količinom vode ili povrtnog bujona (oko 1 litar). Kuvajte na srednjoj temperaturi dok sočivo ne omekša, oko 20-30 minuta, povremeno mešajući i dolivajući vode ili bujona po potrebi.

Kada je kuvano, skinite sa vatre i dodajte sitno seckani beli luk. Promešajte i ostavite da odstoji 5-10 minuta.

Poslužite toplo, posuto seckanim peršunom i preliveno maslinovim uljem po želji.

*Ovaj recept za sočivo lako možete prilagoditi svom ukusu dodavanjem povrća i začina po želji

Pancerote

Pancerote – originalan recept za ovo savršeno italijansko pecivo

Pancerote su popularno italijansko jelo koje se sastoji od pečenog ili prženog mekog i laganog testa bogato punjenog nadevom po želji. U osnovi, reč je o debljoj preklopljenoj verziji pice, koja se puni različitim sastojcima – najčešće sirom, šunkom i paradajz sosom, mada postoje i varijante sa mesom, povrćem i drugim namirnicama koje vam se dopadaju.

Mi vam ovom prilikom donosimo recept za klasične pancerote sa šunkom i sirom:

Recept za Pancerote

Sastojci:

Za testo:

500 g brašna
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
200 ml mlake vode
50 ml maslinovog ulja

Za punjenje:

200 g sira (trapist, edamer...)
100 g šunke (naravno, možete staviti i kulen, suvi vrat...)
1 konzerva pelata ili paradajz sosa
So i biber po ukusu
origano, bosiljak (po želji)

Priprema:

U maloj posudi pomešajte kvasac sa šećerom i malo mlake vode, pa pustite da odstoji 10 minuta da se kvasac aktivira.

U većoj posudi pomešajte brašno i so. Napravite udubljenje u sredini i dodajte aktivirani kvasac, maslinovo ulje i ostatak mlake vode. Mesite dok ne dobijete glatko i elastično testo. Ako je potrebno, dodajte malo više brašna ili vode.

Pokrijte testo čistom krpom i ostavite na toplom mestu da se diže oko 1 sat.

Propržite pelat ili paradajz sos na laganoj vatri, dodajte so i biber po ukusu, kao i origano ili bosiljak, ukoliko želite.

Mocarelu i šunku iseckajte na kockice.

Kada je testo naraslo, podelite ga na manje loptice (oko 8-10 komada), pa svaku lopticu rasklagijajte na tanke krugove. Na polovinu svakog kruga stavite malo paradajz sosa, te komade mocarele i šunke.

Preklopite drugom polovinom testa preko punjenja i pritisnite ivice rukom ili viljuškom da se dobro zatvore. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta, ili dok ne dobiju zlatnu boju.

Pancerote možete servirati tople, uz jogurt ili neki drugi mlečni proizvod kao užinu, ili kao glavno jelo uz neku osvežavajuću salatu. Uživajte u ovom ukusnom i slasnom domaćem pecivu!

Pekarski krompir po receptu Džejmija Olivera

Pekarski krompir po receptu Džejmija Olivera! Male tajne iskusnih majstora (VIDEO)

Pekarski krompir po receptu Džejmija Olivera je savršeno jelo koje kombinuje jednostavnost pripreme sa bogatstvom ukusa.

Krompir se peče do zlatno smeđe boje, a aromatične začinske mešavine i sveži začini podižu ga na viši nivo. Pripremite se da uživate u hrskavom spoljašnjem sloju i mekanom unutrašnjosti ovog ukusnog jela koje će osvojiti svačije srce.

Evo kako da napravite savršen pekarski krompir

Sastojci:

  • krompir, količina po želji
  • ulje ili puter za tepsiju
  • malo maslinovog ulja za začinsko bilje
  • 1 grančica ruzmarina, listovi

Piprema:

Cele krompire prokuvajte u ključaloj vodi 10 minuta pa ih iscedite. U tepsiju sipajte ulje tako pokrijete površinu, ili po želji stavite puter za malo hrskaviju koricu. Trik je u tome da prokuvani krompir poređate u jednom sloju u tepsiji.

Pecite pola sata u rerni zagrejanoj na 180 C, dok ne dobiju zlatkastu boju. Izvadite iz rerne a zatim uzmite rešetkicu za pasiranje krompira i lagano pritiskajte površinu pečenih krompira.

Listove ruzmarina ubacite u činiju i prelijte ih maslinovim uljem i sirćetom, a zatim ubacite par čenova belog luka. Izmešajte pa rasporedite preko krompira u tepsiji. Možete dodati i majčinu dušicu, kao i lorberov list, po želji. Vratite sve u rernu na 25 minuta. Izvadite iz rerne i uživajte.

Đuveč

Đuveč – recept za tradicionalan, sočan i zasitan ručak koji svi vole

Đuveč je tradicionalno jelo koje potiče sa Balkana i često se pravi od različitog povrća, mesa i pirinča. Obično se sastoji od kombinacije paprika, paradajza, krompira, šargarepe, luka i začina, a može se pripremati sa različitim vrstama mesa, poput svinjetine, piletine ili junetine.

Đuveč se često kuva polako, što omogućava da se svi ukusi sjedine, a povrće postane mekano. Ovo bogato i zasitno jelo može se pripremati na različite načine, a mi vam danas donosimo jedan provereni recept kojim ćete sigurno biti zadovoljni:

Recept za đuveč

Sastojci:

500 g mesa (po izboru: svinjetina, piletina ili junetina)
2 crvene paprike
2 šargarepe
2 krompira
1 velika glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 konzerva paradajza ili 3 sveža paradajza
100 g pirinča
1 kašičica mlevene paprike
So i biber po ukusu
Maslinovo ulje
1 kašičica sušenog origana ili majčine dušice
500 ml vode ili povrtnog bujona

Priprema:

Operite i oljuštite povrće. Luk, paprike i šargarepu iseckajte na kockice, dok krompir možete iseći na kocke ili kolutove.

U velikoj šerpi ili tiganju zagrejte malo maslinovog ulja. Dodajte iseckano meso i pržite ga dok ne dobije zlatnu boju.

Kada je meso skoro gotovo, dodajte crni i beli luk. Pržite nekoliko minuta, zatim dodajte paprike, šargarepu i krompir. Dodajte mlevenu papriku, origano (ili majčinu dušicu), so i biber, pa promešajte sve sastojke.

Dodajte pirinač i paradajz u šerpu, pa sve dobro promešajte.

Sipajte vodu ili bujon, pokrijte i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 30-40 minuta, dok povrće i pirinač ne omekšaju. Povremeno promešajte da se ne zalepi.

Kada je đuveč gotov, skinite sa vatre i pustite da odstoji nekoliko minuta pre serviranja.

Đuveč poslužite kao glavno jelo, uz neki mlečni proizvod ili uz svežu salatu, limunov sok i sveže seckani peršun, po želji.

Falafel – najbolji recept za ukus kao iz restorana

Falafel – Recept za ovo popularno jelo i ukus kao iz restorana

Falafel je popularno jelo sa bliskog istoka, koje se sastoji od prženih kuglica ili pljeskavica napravljenih od mlevenih kuvanih leblebija i raznih začina. Falafel je poznat po svojoj hrskavoj spoljašnjosti i mekanoj unutrašnjosti, a bogat je proteinima i vlaknima. Obično se služi u pita hlebu ili tortilji sa povrćem, humusom i tahinijem, a budući da je vrlo hranljivo, ovo jelo je i odlična vegetarijanska ili veganska alternativa mesu.

Donosimo vam recept kako da falafel pripremite kod kuće:

Sastojci za falafel:

1 šolja kuvanih leblebija (natopljenih preko noći radi bržeg kuvanja) ili onih iz konzerve
1 mala glavica crvenog luka
2-3 čena belog luka
1/4 šolje peršuna (svežeg, sitno seckanog)
1/4 šolje korijandera (svežeg, sitno seckanog)
1 kašičica kumin praha
1/2 kašičice praška za pecivo
So i biber po ukusu
Ulje za prženje

Priprema:

Ocedite kuvane leblebije ili one iz konzerve i stavite ih u blender.

Dodajte crveni luk, beli luk, peršun, korijander, kumin, so i biber. Blendajte dok ne dobijete homogenu smesu, ali pazite da ne preterate, jer tekstura treba da bude malo grublja.
Umešajte prašak za pecivo u smesu.

Oblikujte smesu u kuglice ili male pogačice.

Zagrejte ulje u tiganju na srednjoj vatri. Pržite falafel kuglice dok ne postane zlatnosmeđe, oko 3-4 minuta sa svake strane.

Poslužite ih u pita hlebu sa povrćem, humusom ili tahinijem i uživajte u ovom bogatom, hranljivom i ukusnom vegetarijanskom obroku! Prijatno!

Šnicle u sosu od šljiva
Foto: Profimedia

Šnicle u sosu od šljiva, za ljubitelje mešavine ukusa

Možda malo neuobičajena kombinacija na ovim našim prostorima, ali kada jednom napravite ovo jelo, velika je šansa da čete ga praviti još koji put. Šnicle možete grilovati, pržiti ili dinstati, kako najviše volite, svaka varijanta ide uz ovaj odličan sos od šljiva koji se nalazi u receptu.

Sastojci

svinjske šnicle, 5 komada

ZA MARINADU
ulje, 2 kašike
sirće, 1 kašika
senf, 1 kašika
beli luk, 4 čena
so, biber

ZA SOS
šljive, 400 g
crni luk, 1 glavica
puter, 50 g
pavlaka za kuvanje, 50 ml
džem od šljiva, 1 kašika
malo šećera

Priprema

Izlupajte svinjske šnicle. Pomešajte sve sastojke za marinadu, marinirajte šnicle i ostavite ih da odstoje. U šerpicu stavite šećer da se karamelizuje, dodajte puter i luk iseckan na tračice. Dodajte neutralnu pavlaku, pa suve šljive isečene na polovine, a zatim dodajte i džem. Dinstajte dok šljive ne omekšaju. U tiganju ispržite šnicle po pet minuta s obe strane. Šnicle prelijte sosom od šljiva.

Hleb koji se ne mesi - spolja hrskav, a iznutra mekan kao duša

Hleb koji se ne mesi - spolja hrskav, a iznutra mekan kao duša

Neverovatno jednostavan recept čiji je krajnji rezultat fantastično ukusan hleb oduševio je domaćice

Priprema se lako i ne zahteva puno vremena i angažovanja.

Sastojci:

– 450 g brašna (tip 500)

– 10 g soli (oko dve kuhinjske kašičice)

– 13 g svežeg kvasca (otprilike trećina standarne kocke od 40 g)

– posuda za pečenje sa poklopcem

– pek papir

Priprema:

U mlakoj vodi razmutite kvasac i dodajte u brašno, kao i so. Umešajte rukom ili varjačom, tek toliko da se svi sastojci lepo sjedine. Nikako ne mesite testo. Ostavite testo u zatvorenoj posudi na toplom mestu i sačekajte da se udvostruči. Potrebno je sat i po ili dva u zavisnosti od temperature i kvasca. Dok testo narasta uključite rernu na 220 stepeni i stavite zatvorenu posudu.

Kada testo naraste samo ga izručite na dobro pobrašnavljenu površinu i preklopite ga od krajeva ka sredini, slično kao pismo. Ne oblikujte i ne gnjavite testo. Okrenite testo naopačke i stavite ga na parče pek papira. Izvadite zagrejanu posudu i u nju stavite pek papir, uzmite ga za krajeve sa testom pa je zatvorite. Pecite sa zatvorenim poklopcem 20 minuta, a onda smanjite rernu na 200 stepeni i pecite još 30 minuta sa otvorenim poklopcem. Znaćete da je hleb gotov kada dobije divnu zlatnu boju. Ostavite ga na rešetki da se skroz ohladi.

Ako nemate posudu sa pečenje, možete da koristite običan pleh koji ćete prethodno zagrejati u rerni i poprskati sa malo vode kada budete stavljali hleb u rernu.

Pasta sa slaninom i tikvicama

Pasta sa slaninom i tikvicama: Brz i lagan ručak koji će vam se dopasti

Donosimo vam recept za ručak (ili večeru) za dane kada nemate baš puno vremena. Jelo se sprema brzo, ne zahteva veliko znanje, ali ukusom ćete se oduševiti.

Sastojci:

120 g maseckanr slanine
2 kašike ulja
900 g tikvica, isečenih na kockice
120 g sitno seckanog belog luka
2 kašičice mlevenog belog luka
250 ml pavlake za kuvanje
1 kašika limunovog soka
450 g testenine (pene ili neke druge)
120 g rendanog kačkavalja
so, biber
seckana mirođija, za serviranje

Priprema:

Kako biste napravili pastu, u tiganju pecite slaninu na srednjoj vatri, povremeno okrećući, dok ne postane zlatna i hrskava, oko 5 minuta.

Prebacite slaninu na tanjir obložen papirnim ubrusom i sipajte masnoću slanine u malu šolju, pa dodajte malo maslinovog ulja. Obrišite tiganj.

U tiganju zagrejte 2 kašike ulja koje ste izdvojili na jakoj vatri. Dodajte polovinu tikvica i polovinu crnog luka i začinite solju i biberom.

Kuvajte, povremeno mešajući, dok ne porumeni i ne omekša, oko 5 minuta. Umešajte 1 kašičicu belog luka, a zatim prebacite smesu u malu činiju.

Pohovano belo meso iz rerne

Pohovano belo meso iz rerne: Sočni zalogaji za čistu desetku!

Ovako spremljeno pileće belo meso je mnogo zdravije od uobičajenog, prženog mesa u dubokom ulju. Izvanredno je mekano i sočno sa neodoljivo hrskavom koricom. 

Sastojci 

Belo pileće meso, otkošteno 1 kg
Suvi biljni začin po ukusu
Mleveni biber po ukusu

Marinada :
Majonez 3 kašike
Kisela pavlaka 3 kašike
Beli luk u prahu 1 kašičica
Senf 1 kašičica
Smesa za pohovanje:
Prezle 150 g
Izrendani parmezan 40 g (1 kesica)

Još je potrebno:
Rastopljeni maslac 100 g
Kukuruzno žuto brašno po potrebi
Ulje po potrebi

Priprema

Pileće meso iseći na šnicle, debljine 0,5 cm. Isečene šnicle sa jedne strane posuti suvim biljnim začinom i mlevenim biberom, a sa druge strane samo sa suvim biljnim začinom (suvi biljni začin i mleveni biber staviti po ukusu). Začine dobro utrljati u meso. Sastojke za marinadu staviti u manju posudu i dobro ih sjediniti.

Svako parče mesa sa obe strane premazati sa po jednom kašičicom marinade. Premazano meso poređati u odgovarajuću posudu (slobodno poređati jedan red mesa, pa drugi red preko njega...).

Posudu prekriti providnom folijom i ostaviti u frižider da odstoji jedan sat. Za pečenje mesa uzeti najveći pleh od šporeta i prekriti ga pek papirom. Pek papir premazati uljem i posuti kukuruznim brašnom. Za pohovanje, u odgovarajućoj posudi, sjediniti prezle i parmezan.

Svako parče mesa uvaljati u mešavinu prezli i parmezana i ispritiskati rukom, da se prezle dobro zalepe za meso. Pripremljeno meso poređati u pleh. Svako parče mesa, u plehu, preliti sa po jednom kašičicom rastopljenog maslaca. Maslac kašičicom razmazati po celoj površini mesa. Pleh sa mesom staviti da se peče u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Meso peći dok ne dobije zlatnorumenu boju (meni je u šporetu sa ventilatorom trebalo 35 minuta).

Meso ne treba okretati, zato se i stavlja kukuruzno brašno, pa meso i sa donje strane dobije lepu rumenu boju.

Ovako spremljeno meso je izvanredno mekano i sočno, sa neodoljivo hrskavom koricom.

Paprika punjena krompirom - Tradicionalni recept za staro bosansko jelo koje vole milioni

Tradicionalni recept za staro bosansko jelo koje vole milioni

Naime, reč je o punjenim paprikama. I dok kod nas više vole da budu punjeni mesom ili mesom i pirinčem i kuvani u paradajz sosu, u Bosni se paprike pune krompirom i peku u rerni.

Postoji mnogo varijacija ovog recepta. Neki će paprike puniti rendanim krompirom, dok će ih drugi iseći na sitne kockice. Neki će u smesu dodati zreo paradajz ili mleko, ili šaku pirinča... U svakom slučaju, jedno je sigurno, ovo jelo je jedno od onih koje leti ne preskačemo. A kada ga ispečete i jednom probate, videćete koliko je teško proceniti da li je bolje toplo ili hladno.

PAPRIKA PUNJENA KROMPIROM

Sastojci (za 4 osobe):

1 kg krompira
2 velika luka
2-3 čena belog luka
2 kašičice mlevene slatke paprike
1 dl ulja
8 paprika srednje veličine
1 šolja pavlake
so, biber

Priprema:

Krompir narendajte ili isecite na jednake male kocke.

Crni i beli luk sitno iseckati.

Krompir ocedite (naročito ako je narendan), pa dodajte luk, beli luk, so, sveže mlevenu papriku, slatku papriku i ulje. Sve sastojke dobro izmešajte i po potrebi dodajte još bibera!

Operite papriku, pa odsecite gornji deo zajedno sa semenkama i napunite smesom od krompira, ali ne pritiskajte previše da se fil ne bi previše nabio te bio tvrd.

Vatrostalnu posudu nauljite i ovako punjene paprike složite jednu do druge. U činiju između paprika rasporedite ostatak smese od krompira, dodatno posolite i pobiberite i stavite u zagrejanu rernu na 200C i pecite nepokriveno oko sat vremena sa uključenim oba grejača ili oko 30 minuta pokriveno i nepokriveno oko 10 minuta na programu rerne sa ventilacijom.

Poslužite toplo ili hladno sa kajmakom ili pavlakom.

Pogledajte i video priprema ovog tradicionalnog jela

"Feta eggs - jaja sa feta sirom

"Feta eggs" - NAJPOPULARNIJI DORUČAK sa mreža: Evo kako da napravite na najlakši način!

"Feta eggs", odnosno jaja na oko s feta sirom, oduševljavaju korisnike društvenih mreža TikTok i Instagram.

Ovo jelo – jaja s feta sirom, privuklo je veliku pažnju u poslednje vreme.

Video snimke sa hashtagom #fetaeggs pogledalo je na TikTok-u više od 8 miliona ljudi, a hashtag u jednini - #fetaegg – skupio je još 2 miliona.

Recept za "feta eggs"

Potrebno je:

  • - 1 jaje
  • - feta sir 2 kašike
  • - pesto od bosiljka 1 kašika
  • - sos od paradajza 1 kašika
  • - so
  • - sveže mleveni crni biber
  • - mini tortilja 1 komad

Priprema:

U tiganju, zagrejanom na srednjoj vatri, stavite malo ulja i feta sir (zdrobljenu fetu posložite u krug). Kad sir počne da se topi, dodajte pesto ili sos od paradajza.

Razbijte jaje u sredinu tiganja, posolite i pobiberite prema ukusu. Poklopite.

Kad je jaje gotovo, poslužite ga na tortilji ili kriški tosta. Slobodno ukrasite sa još zdrobljenog feta sira.

Sataraš

Sataraš – omljeno letnje jelo. Zdavo i ukusno.

Sataraš je jelo poreklom iz jugoistočne Evrope, specifično iz Srbije, Bosne, Hrvatske i Crne Gore. Osnovna verzija sataraša se pravi od povrća – uglavnom paradajza, paprike i luka, koji se dinstaju na maslinovom ili biljnom ulju. U nekim receptima se koriste i čili papričice za dodatni začin. Sataraš se često servira kao prilog ili se koristi kao osnova za druga jela, poput jela od pirinča ili testenina.

Sataraš se obično jede leti, kao toplo ili hladno jelo.

Sastojci za sataraš:

– 2 glavice crnog luka

– 4 žute paprike

– 4 zelene paprike

– 6 paradajza srednje veličine

– ulje za prženje

– so, biber

Priprema sataraša:

U veću posudu na šporetu staviti vodu da proključa. Za to vreme paradajzu zaseći kožicu na četiri jednaka dela.

Kada voda proključa stavite je sa strane, pa u nju staviti paradajz. Ostavite ga u vodi dok se drugo povrće čisti i seče.

Oljuštitii oba crvena luka, pa ih iseći na režnjeve. Zatim žutim opranim paprikama ukloniti semenke, pa ih iseckati na trakice. Na isti način pripremiti i zelene paprike.

Zatim izvaditi paradajz iz vode, pa ga oljuštiti i iseći na kockice. U veću posudu sipati ulje za prženje i pustiti ga da se zagreje.

Staviti luk i pržiti ga oko 10 minuta na srednje jakoj temperaturi uz mešanje. Zatim ubaciti žutu, pa zelenu papriku, prenosi Danas.rs.

Dobro izmešati, poklopiti i pustiti da se krčka 15 minuta. U posudu sipati iseckani paradajz, pa uz povremeno mešanje pustiti da se kuva oko 30 minuta. Za to vreme tečnost u satarašu će se redukovati.

Pred kraj kuvanja posoliti i pobiberiti po ukusu i kuvati još pet minuta.

Makarone sa sirom

Jedini pravi recept za makarone sa sirom

Makaroni sa sirom su popularno jelo zbog svoje jednostavnosti, pristupačnosti i ukusa. Ovo jelo se lako priprema, a sastoji se od sastojaka koji su dostupni u većini domova i prodavnica.  I naravno, deca obožavaju ovo jelo.

Sastojci za makarone sa sirom

Maslac 4 kašike
Brašno 6 kašika
Mleko 600 ml
Voda 500 ml
Makarone 350 g
Sir gauda 150 g
Sir mocarela 75 g
Sir čedar sir 25 g
Prezle 25 g
so i biber po ukusu

Priprema makarona sa sirom

Zagrejte rernu na 180 stepeni.

Otopite maslac u šerpi (koju možete da koristite i za pečenje). Dodajte brašno i mešajte sve dok se ne stvori gusta pasta. Dodajte 350 ml mleka i nastavite da mešate, a kad smesa postane gušća dodajte i ostatak mleka. Zatim dodajte vodu, so i biber. Mešajte dok se sos ne zgusne, otprilike 2-3 minuta, a onda ubacite makarone.

Nastavite da mešate kako se testenina ne bi zalepila za dno. Kuvajte ih minut, pokrijte šerpu i prebacite je u rernu.

Pecite 10-12 minuta, izvadite, a rernu zatim pojačajte do kraja. U međuvremenu u testeninu dodajte narendanu gaudu, komadiće mocarele i čedar sira i lagano promešajte. Površinu pospite prezlama i vratite u rernu na 2-3 minuta kako bi se lagano zapeklo.

Pasulj sa mlevenim mesom

Pasulj sa mlevenim mesom za sve domaćice koje žele da uštede

Pasulj sa mlevenim mesom se pravi u tiganju, vrlo je jednostavan za pripremu, a polizaćete prste!

Sastojci za Pasulj sa mlevenim mesom

1 kašika ulja

1 crveni luk, seckani

350 g mlevenog mesa

100 ml crvenog vina

300 ml paradajz sosa

800 g pasulja iz konzerve

seckani peršun za serviranje

Priprema:

Zagrejte ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri. Pržite luk, povremeno mešajući, 5 minuta ili dok ne omekša. Ubacite mleveno meso u tiganj. Pržite i mešajte, da porumeni.

Sipajte crno vino, pa dodajte paradajz sos i mešajte da se sjedine. Kada počne da ključa, začinite solju i ubacite pasulj. Pokrijte i kuvajte 30 minuta na veoma laganoj vatri. Ako je potrebno, dodajte malo vrele vode da razblažite sos.

Čim pasulj omekša, a sos postane kremast, isključite vatru i pospite pre serviranja sa seckanim peršunom. Pasulj sa mlevenim mesom je prožet različitim ukusima, klasično jelo koje je izdašno i odlično za celu porodicu. Ukoliko volite ovakva jela, isprobajte i restovani pasulj.

Izvor: danas.rs

Pita od pire krompira s mlevenim mesom

Šta sa ostacima pire krompira? Pita od pire krompira s mlevenim mesom

Ako ste i vi među onima koje srce zaboli što bacaju hranu (u ovom slučaju pire krompir) , tada treba da znate da postoji način da iskoristite ostatke omiljenog priloga.

Mnogi među nama ne vide razlog zašto bismo bacali hranu kada se gotovo svaki deo namirnice može iskoristiti. Naročito ako imate volje i dovoljno mašte.

Jedna od namirnica koja je u tom pogledau zaista svestrana i korisna za upotrebu je i krompir. Njegovu koru tako, primera radi, možete iskoristiti za čips, a ostatke kuvanog krompira za salatu. Međutim, šta da napravite ako vam ostane pirea od krompira!?

Za ovo jelo će vam biti potreban pire krompir i preliv po izboru. Nekima će to biti šunka, losos ili spanać u kombinaciji sa sirom, drugima meso pripremljeno na gulaš, a u nastavku donosimo recept za punjenje s mlevenim mesom.

Pita od pire krompira s mlevenim mesom

Potrebno je:

- 1 kg pirea od krompira
- 1 dcl pavlake za kuvanje
- 1 kašika maslaca
- ½ kašičice narendanog muškatnog oraščića
- 100 g topljenog ili sira sa plemenitom plesni

Za preliv:

- 800 g mlevenog mesa (čista junetina ili mešano)
- 100 g slanine
- 2 glavice luka
- 100 g graška (po želji)
- 100 g kukuruza (po želji)
- 100 g šargarepe (po želji)
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica majčine dušice
- 1 kašika sitno seckanog svežeg peršuna
- 1 kašika mlevene crvene paprike (može i dimljene)
- so, biber
- maslinovo ulje

Priprema:

U dubljem tiganju na maslinovo ulje stavite obaren sitno naseckan luk. Kad se zastakli, dodajte slaninu dok ne pusti masnoću, pa zatim i meso - dok meso ne pusti vodu. Sada po želji dodajte so, biber, timijan, sitno naseckani beli luk, peršin i mlevenu crvenu papriku. Po potrebi dodajte vodu, dodajte povrće i pustite da krčka oko 15 minuta.

Za to vreme u činiji dobro pomešajte pire krompir s pavlakom za kuvanje, maslacem i muškatnim oraščićem. Po potrebi dodatno posolite.

U kalup za pitu istresite preliv, na njega dorađeni pire od krompira pa posipajte sirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni.

Servirajte uz omiljenu salatu.

Izvor: b92.net

Recept Džejmija Olivera za najkremastiji omlet

Recept Džejmija Olivera za najkremastiji omlet od jaja

Omlet je savršeno jelo za početak dana tj. za brz i zdrav doručak, ali i za lagani ručak. Stvar kod omleta nije u komplikovanim sastojcima, već u pravom tajmingu koliko jaja treba da budu u tiganju.

Džejmi Oliver priprema omlet na poseban način.

- Ovo je nešto što moja deca vole, nešto što volim da pravim za doručak, ručak, užinu i večeru - rekao je Džejmi Oliver.

Sastojci za omlet:

  • 2 jaja
  • čedar sir
  • tost
  • ulje

Priprema:

Prvi korak je zagrevanje tiganja. Tiganj mora da bude vruć kada pripremate omlet.

Dok se tiganj greje, umutite dva jaja u činiji.

Zatim izrendajte malo čedar sira i uzmite parče tosta. Dodajte ulje u tiganj i jaja.

Džejmi kaže da bi trebalo da sačekate samo nekoliko sekundi da se jaja zgusnu, ne smeju se "preći" i postati suva. Znaćete da su spremna kada budu izgledala "svilenkasto".

Stavite sir na omlet i preklopite ga da se sir istopi.

Svinjska džigerica u sosu od pavlake

Svinjska džigerica u sosu od pavlake - Ručak za prave sladokusce

Sočno meso i odličan balans ukusa, ideja za ručak koji ne treba preskočiti. Svinjska džigerica nije baš omiljeni komad mesa na našim trpezama, ali ako je spremite na ovaj način promenićete mišljenje o njoj. Sočno, ukusno, a jednostavno za napraviti.

Potrebni sastojci:

500 g svinjske džigerice
2 čaše kisele pavlake
1 kom praziluka
1 glavica crnog luka
20 ml pavlake za kuvanje
100 g brašna (tip 400)
so, biber
origano
ulje

Svinjska džigerica u sosu od pavlake - Priprema:

Svinjsku džigericu očistite i isecite na kocke. Procedite je i osušite ubrusom, a zatim posolite i pobiberite. Uvaljajte u brašno i odložite na stranu.

Na srednjoj vatri prodinstajte iseckani crni luk, pa dodajte pripremljenu džigericu i iseckan praziluk. Dinstajte sve zajedno dok džigerica ne omekša.

Kiselu pavlaku umutite malo sa pavlakom za kuvanje, pa dodajte džigericu i promešajte.

Celu mešavinu ubacite u vatrostalnu posudu i stavite u rernu na 180 stepeni 10 minuta.

Ako primetite da treba, možete dodati još malo pavlake.

Za kraj pospite origano i poslužite.

Pasta sa karamelizovanim lukom

Pasta sa karamelizovanim lukom - Ovo jednostavno morate probati

Pasta sa karamelizovanim lukom je preukusna, sprema se jednostavno, a i nije skupa.

Sastojci:

  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike maslaca
  • 2 glavice luka
  • 2 kašičice čili ulja
  • 500 ml neutralne pavlake
  • 1 veza svežeg peršuna
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • so i biber po ukusu.

Priprema Pasta sa karamelizovanim lukom:

Luk isecite na sitne kockice.

Najpre na laganoj vatri zagrejte ulje i maslac. Nakon što se zagreje , luk karamelizirajte najmanje 20 minuta. Kada je luk počeo da dobija boju i karamelizirati se, smanjite temperaturu i često mešajte još nekih 10 minuta. Sada dodajte ulje čilija, so, biber, beli luk u prahu i dobro promiješajte. Zatim dodajte i neutralnu pavlaku.

Pustite da se zajedno kuva još oko 5 minuta pre nego što dodate testeninu. Skuvajte testeninu al dente. Dodajte testeninu karamelizovanom luku i pustite da se testenina i umak kuvaju još par minuta da se dobro sjedine.

Na kraju sklonite sa vatre testeninu, dodajte svež peršun, poslužite i uživajte. Po želji po vrhu možete dodati i malo rendanog parmezana.

Izvor: danas.rs

Fokača

Fokača, recept bez čekanja

Fokača je najvazdušastije, najmirisnije testo, ali uglavnom svi recepti su tavni da vam je potrebno dva dana za fermentaciju testa. Ovaj recept nije takav.

Sastojci

1 ½ šolje brašna za hleb
1 ½ šolje belog pšeničnog brašna
2 kašičice soli
1 kašika belog šećera
1 (.25 unce) pakovanje instant kvasca
1 ⅓ šolje mlake vode (110 stepeni F/45 stepeni C)
3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
2 kašike seckanog svežeg ruzmarina
2 kašike rendanog parmezana

Priprema

Pomešajte oba brašna i so u velikoj posudi. Napravite udubljenje u sredini brašnaste smese; pospite šećer i kvasac u udubljenje. Pažljivo ulijte vodu u udubljenje. Ostavite da stoji dok kvasac ne počne da deluje, otprilike 5 minuta.

U udubljenje ulijte 2 kašike ulja. Kašikom promešajte sredinu smese, postepeno šireći područje koje mešate kako biste uključili sav prah.

Izručite testo na brašnom posutu površinu, i mesite samo dok ne postane glatko. Testo treba da bude meko.

Izvor: Ana Milošević/CityMagazine

U čistu posudu sipajte 1/2 kašičice ulja. Stavite testo u posudu, okrenuvši ga jednom da uljite vrh. Pokrijte i ostavite da se diže dok se ne udvostruči, 30 do 45 minuta.

Podmažite pleh sa 1 kašičicom ulja.

Pritisnite testo da se umiri i prebacite ga na pripremljeni pleh. Nežno pritisnite testo da bude debljine oko 1,25 cm.

Prelijte preostalih 1 1/2 kašičica ulja preko testa. Koristeći drvenu kašiku, pritisnite testo na razmak od 1,25 cm. Pospite ruzmarinom i parmezanom. Stavite u hladnu rernu na srednju policu. Stavite ravan pleh sa toplom vodom na policu ispod hleba. Ostavite da se diže dok se ne udvostruči u veličini, 20 do 25 minuta.

Uključite rernu na 190 stepeni. Pecite fokaču dok ne porumeni odozgo, 20 do 25 minuta. Izvadite iz pleha i ostavite da se ohladi na žičanoj rešetki. Poslužite toplo.

Izvor:  danas.rs