Pasta „aglio e olio“ - špagete sa belim lukom

Pasta „aglio e olio“: Jednostavan italijanski specijalitet za koji ćete uvek imati sastojke

Italijani su majstori za pripremu ukusne hrane od vrlo malo namirnica koje ne koštaju mnogo. Pasta „aglio e olio“ jedan je od takvih recepata.

Kao što ime kaže, u pitanju je pasta koja se pravi s belim lukom i maslinovim uljem, a koja potiče iz Napulja.

Tajna ovoga recepta počiva na idealnoj metodi dinstanja belog luka. Da bi pasta imala savršen ukus, beli luk je potrebno iseckati na sitne kriške i polako ga dinstati u maslinovom ulju dok ne dobije zlatnožutu boju.

Ako je beli luk bled, pasta neće imati punoću ukusa. Ako je pak pretaman, dobiće gorčinu koja će uništiti ukus celog obroka. Ljubitelji ljutog ukus u ovo jelo dodaju i čili u zrnu, koji obroku daje novu dimenziju.

Sastojci

400 grama špageta
125 ml maslinova ulja
5-6 čenova belog luka
½ kašičice čilija u zrnu
so i biber po ukusu
peršun

Priprema

Skuvajte testeninu prema uputstvu na ambalaži. Oljuštite beli luk i iseckajte na tanke kriške.

Sipajte maslinovo ulje u tiganj i zagrejte ga na laganoj vatri. Dodajte beli luk i dinstajte dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Za to će vam trebati 10 do 15 minuta.

Kada ste zadovoljni bojom dinstanog belog luka, sve sipajte preko kuvane testenine i dobro promešajte. Posolite, pobiberite, a po želji dodajte i čili u zrnu.

Ukrasite svežim peršunom pre posluživanja.

Izvor: danas.rs

Sogan dolma - Tradicionalno tursko jelo koje morate probati

Sogan dolma - Tradicionalno tursko jelo koje morate probati

Sogan dolma je jelo koje potiče iz Turske, ali se dugo smatralo neizostavnim delom i bosanske kuhinje. Donosimo vam osnovni recept, koji je po mnogima i najbolji.

Sastojci

Luk
600 g luka
100 ml sirćeta

Punjenje
100 g luka
400 mlevene junetine
80 g pirinča
2 kašike koncentrata paradajza
1 kašičica soli
1 jaje
1 kašika ulja

Zaprška
3 kašike ulja
1 kašika običnog brašna
1 kašičica slatke crvene paprike

Priprema

Glavice luka oljuštite i odrežite im vrhove, pa ih stavite da se kuvaju u vodi u koju ste dodali 100 ml sirćeta, pazite da se ne prekuvaju, biće dovoljno oko 15 minuta.

Kada je luk skuvan, vrelu vodu ocedite i prelijte ga hladnom. Lukovice moraju biti hladne kada odvojite slojeve.

Prstima istisnite slojeve, odnosno kolutove luka. Od jednog luka dobija se nekoliko glavica luka koje se puni nadevom.

Veći slojevi se pune prstima, a manji kašikom ili desertnim nožem.

Punjenje

Crni luk sitno iseckati i pomešati sa mlevenim mesom. Dodati pirinač, koncentrat paradajza, jaje, so, biber i ulje i sve dobro izmešati.

Fil punite prstima, ali ne do vrha, jer će fil nabubriti zbog pirinča, pa postoji opasnost da dolma pukne.

Punjene dolme stavite u šerpu i nalijte toplom vodom da budu pokrivene, pritisnite odozgo tanjirom ili drugim poklopcem koji je manji od lonca i kuvajte oko 40 minuta.

Napravite klasičnu zapršku tako što ćete na ulju propržiti brašno i mlevenu papriku i dodati u šerpu.

Poslužite sa pavlakom ili mileramom.

Rolovane svinjske šnicle

Recept za savršene Rolovane svinjske šnicle

Recept za jelo u kom će uživati ljubitelji mesa, gotovo je brzo, a ukusom će da vas oduševi.

Sastojci:

– 5 srednjih šnicli svinjskog mesa, bez kosti

– 5 listova kuvane šunke

– 5 listova kačkavalja

– 2 jaja

– Prezle, brašno, ulje, so, biber, suvi začini

Priprema:

Šnicle istanjite batom za meso. Začiniti sa obe strane po ukusu.

Premazati senfom, pa staviti šunku i sir. Kada ih nafilujete, urolajte i pričvrstite čačkalicama.

Rernu zagrejte na 200 stepeni.

Uvaljane šnicle uvaljajte prvo u brašno, pa u jaja, zatim u prezle i propržite ih sa svih strana u dubokom ulju.

Kada dobiju zlatnu boju, poređajte ih u tepsiju i pecite u rerni još 15 do 20 minuta, piše u receptu koji je objavila Coolinarika.

Na kraju pospite seckanim peršunom.

Služite uz prilog po želji.

Brokoli u bešamel sosu

Brokoli u bešamel sosu. Kako god ga poslužili ovo jelo će biti zvezda ručka.

Ovo jelo je zamišljeno kao bogat prilog uz glavno jelo, ali je, gotovo kod svih koji su ga pravili, postao glavna zvezda ručka. 

Pogledajte ovde i zaseban recept kako napraviti bešamel sos.

Sastojci:

– 500 g brokolija

– 1 kocka za supu

– 500 ml mleka

– 250 ml pavlake za kuvanje

– parmezan

– 1 kašika masti

– 2 kašike brašna

– so, biber, beli luk u granulama

Brokoli u bešamel sosu - Priprema:

Operite brokoli, pa ga isecite na cvetove. Skuvajte ga u litru vode sa kockom za supu.

Za to vreme napravite bešamel sos tako što ćete na kašičici masti propržiti dve kašike brašna. Prelijte hladnim mlekom i dodajte začine.

Po završetku dodajte pavlaku za kuvanje i kuvajte dok se ne zgusne, prenosi Index.hr.

Podmažite vatrostalnu posudu i u nju prebacite kuvani brokoli. Prelijte bešamel sosom i pospite parmezanom. Pecite 30 minuta na 200 stepeni.

Recept za fenomenalan tart sa slaninom i povrćem

Recept za fenomenalan tart sa slaninom i povrćem kom ćete se vraćati

Odličan predlog za doručak, ali i za glavno jelo i večeru, kako odaberete.

Sastojci:

– 150 g luka

– 2 čena belog luka

– 50 g dimljene slanine

– 150 g tikvica

– 100 g šargarepe

– 50 g sira

– 60 g brašna

– 1/2 kašičice praška za pecivo

– 1/2 dl ulja

– 3 jaja

– so, biber

Priprema:

Slaninu ispecite u tiganju bez dodatka masnoće.

U jednu činiju stavite luk, beli luk, tikvice, šargarepu i slaninu. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, jaja, sir, ulje, so i biber.

Sve dobro izmešajte kašikom. Okrugli kalup prečnika 22 centimetra premažite maslacem i pospite brašnom.

Sipajte smesu, poravnajte je i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 do 35 minuta, prenosi City Magazine.

Govedina Velington

Beef Wellington: Recept koji je proslavio Gordona Remzija (VIDEO)

Beef Wellington je tradicionalno britansko jelo koje se sastoji od junećeg bifteka pečenog u lisnatom testu.

Ovo je autorski recept Gordona Remzija za Beef Wellington koji se topi u ustima, a slavnog šefa kuhinje je pretvorio u mega zvezdu.

Sastojci za Beef Wellington (Govedinu Velington)

1 biftek od oko 400 grama

250 grama divljih pečuraka po izboru

1 grančica majčine dušice

2 kašičice senfa

250 grama lisnatog testa

4-6 kriški pršuta

1 žumance

malo maslinovog ulja

krupna morska so i sveže mleveni biber

Priprema:

Očistite biftek od masnoća, zamotajte ga u trostruki sloj prozirne folije i stavite veče pre pripreme u frižider kako bi meso zadržalo svoj oblik.

Biftek odmotajte, kratko zapecite na malo maslinovog ulja sa svih strana u vrućem tiganju dok se sve strane ne karameliziraju. Za to će vam biti potrebno oko jedan minut vremena. Posolite biftek i pobiberite ga.

Vrući biftek premažite senfom i pustite da se ohladi.

U blenderu smiksajte divlje pečurke, koje ste prethodno očistili. Ispržite mešavinu na tiganju s listićima majčine dušice, nešto soli i bibera dok sva tečnost ne ispari iz njih i dok ne dobijete gustu pastu (otprilike 10 minuta). Sklonite pastu s vatre i pustite da se ohladi.

Razvucite lisnato testo u oblik pravougaonika na prozirnoj foliji. Stavite ga da se hladi u frižider.

Na prozirnu foliju položite kriške pršute tako da prave pravougaonik. Preko pršute stavite pastu od pečuraka i biftek. Uz pomoć folije zarolajte biftek tako da je sa svih strana prekriven pečurkama i pršutom. Stavite ga da se hladi na pola sata u frižider.

Na ohlađeno lisnato testo položite biftek zamotan pršutom i pečurkama. Mešavinom žumanca i vode premažite rubove lisnatog testa, pa lisnato zamotajte oko bifteka. Ostatak žumanca premažite preko vrha testa, a nožem nežno zarežite vrh.

Stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni na 15 do 20 minuta dok lisnato testo ne postane zlatno-žuto.

Izvadite iz rerne pa pustite da se ‘odmori’ 10 minuta pre nego što ga nasečete na kriške debljine oko 2,5 centimetra.

Boranija zapečena u rerni

OBROK ZA TILI ČAS! Boranija zapečena u rerni ODUVAĆE vas potpuno: Zdrava je, ali i UKUSNA

Ako ne volite kuvanu boraniju, probajte da je spremite zapečenu u rerni, sa pavlakom i kačkavaljem. Mada je najčešće spremamo u čorbastoj varijanti, zapečena boranija iz rerne veoma je ukusna i perfektan izbor za ručak za celu porodicu

Boranija je za mnoge domaćice čest izbor kad je priprema ručka u pitanju, jer ne samo što se jednostavno sprema, već je i zdrav obrok, uz dodatak povrća, puna značajnih vitamina i minerala.

Međutim, iako je najčešće spremamo u čorbastoj varijanti, zapečena varijanta takođe je veoma ukusna i hranljiva, a dopašće se i onima koji nisu ljubitelji kuvane boranije...

Zapečena boranija iz rerne

Sastojci:

450 g boranije
250 g pilećeg belog mesa
2 jajeta
300 g pavlake
150 g kačkavalja
glavica crnog luka
beli luk, šargarepa
so, biber, začini po želji
boranija

Priprema:

Luk naseckajte na sitno, pa ga dinstajte u šerpi na ulju. Sipajte naseckanu šargarepu i beli luk (2-3 čena), pa dinstajte i onda posle par minuta i dodajte boraniju. Začinite.

Piletinu propržite zasebno, pa dodajte u boraniju. Potom sve sipajte u vatrostalnu činiju ili pleh.

Jaja i pavlaku pomešajte, pa prelijte boraniju. Narendajte kačkavalj preko boranije.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.

kurir.rs

BATACI U SOSU OD PIVA I MEDA: Aromatična glazura daje piletini PIKANTAN ŠMEK, recept savršen za ručak ili večeru (VIDEO)

BATACI U SOSU OD PIVA I MEDA: Aromatična glazura daje piletini PIKANTAN ŠMEK, recept savršen za ručak ili večeru (VIDEO)

Postoji milion recepata za batake, ali ako želite da budu izuzetno sočni napravite ih u sosu od piva i premažite medom.

Piletina je meso koje je najzastupljenije i koje nije preterano skupo. Može da se sprema na milion načina, sve zavisi od toga koji deo ste izabrali. Mi vam predlažemo da za današnji ručak napravite batake u sosu od piva, a kao prilog možete da poslužite krompir iz rerne sa krompirom. Ono što ove batake čini sočnim je aromatična glazura od meda i piva.

Sastojci:

6 bataka
1 crni luk
2 čena belog luka
1,5 čaša piva
2 kašičice meda
ruzmarin, lovorov list

Recept za batake u sosu od piva:

Pripremite meso

Batake posolite, pobiberite i pospite slatkom paprikom, a onda prelijte maslinovim uljem. Lepo utrljajte začine i ulje u meso. Marinirajte batake 15 minuta, pa ih ispržite u tiganju. Izvadite meso iz tiganja.

Napravite sos

U istom tiganju propžite seckani crni luk, pa kada on omekša dodajte mleveni beli. Zatim dodaje lovorov list i ruzmarin, pa promešajte. Posle minut sipajte pola čaše piva, pa posolite i pobiberite. Opet promešajte i kuvajte dok pivo ne ispari.

Vratite meso u tiganj

Zatim vratite batake u tiganj, sipajte još jednu čau piva i poklopite. Krčkajte nekih 25 minuta, pa izvadite lovorov list i ruzmarin. Sipajte med preko bataka i premažite ih. Kada tečnost ispari, bataci su spremni za jelo.

Izvor: Stvar ukusa

Zapečeni kremasti krompir sa pečurkama
Zapečeni kremasti krompir sa pečurkama

Jelo bez mane: Zapečeni kremasti krompir sa pečurkama

Sa krompirom nema greške, još kada se iskombinuje na način kao u ovom receptu, postaje ručak bez mane. 

Sastojci:

krompir 1 kg
pečurke 300 g
crni luk 1 glavica
paradajz 2 komada
majonez 2 kašike
začinska paprika 1/2 kašičice
suvi biljni začin 1 kašika
ruzmarin 1/2 kašičice
bosiljak 1/2 kašičice
kačkavalj 200 g
pavlaka za kuvanje 200 ml
so i biber po ukusu

Priprema:

Krompir oljuštite, pa ga isecite na kolutove. Pečurke isecite na listiće, luk na rebarca, a paradajz na kolutove. U veliku činiju stavite krompir, luk, pečurke, majonez, papriku, so i biber, pa sve dobro izmešajte.

Posudu za pečenje lagano podmažite uljem i ubacite pripremljeni krompir. Sve prelijte pavlakom, pokrijte folijom i stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Pecite oko 30-35 minuta dok krompir ne omekša.

Izvadite pleh, preko složite paradajz, pospite ga ruzmarinom i bosiljkom, a odozgo složite rendani sir. Vratite pleh u rernu i pecite bez pokrivanja još 10-15 minuta dok ne porumeni.

Izvor. blic.rs

Rolovane svinjske šnicle

Rolovane svinjske šnicle

Recept za jelo u kom će uživati ljubitelji mesa.

Sastojci:

– 5 srednjih šnicli svinjskog mesa, bez koske

– 5 listova kuvane šunke

– 5 listova kačkavalja

– 2 jaja

– Prezle, brašno, ulje, so, biber, suvi začini

Priprema:

Šnicle istanjite batom za meso. Začiniti sa obe strane po ukusu.

Premazati senfom, pa staviti šunku i sir. Kada ih nafilujete, urolajte i pričvrstite čačkalicama.

Rernu zagrejte na 200 stepeni.

Uvaljane šnicle uvaljajte prvo u brašno, pa u jaja, zatim u prezle i propržite ih sa svih strana u dubokom ulju.

Kada dobiju zlatnu boju, poređajte ih u tepsiju i pecite u rerni još 15 do 20 minuta, piše u receptu koji je objavila Coolinarika.

Na kraju pospite seckanim peršunom.

Služite uz prilog po želji.

Pica koja ne goji: Lažno testo je i dalje hit, a mi imamo savršen recept
Pica koja ne goji: Lažno testo je i dalje hit, a mi imamo savršen recept

Pica koja ne goji: Lažno testo je i dalje hit, a mi imamo savršen recept

Jedete često picu, a želite da izbacite prekomernu količinu ugljenih hidrata, imamo odlično rešenje za vas.

Iako nikada neće imati ukus prave pice od kiselog testa, sigurni smo da će vas zadovoljiti pica sa karfiolom – već godinama je hit i još uvek je u trendu među svima koji s razlogom pokušavaju da jedu zdravije.

Podloga za picu od karfiola

Operite, očistite i iseckajte karfiol što sitnije, možete ga staviti i u mašinu za blendanje. Na ulju kratko propržite seckani karfiol, oko 10 minuta.

Začinite po želji. Koristite so, biber i beli luk u prahu. Karfiol ostaviti da se ohladi, pa dodati jaja i rendani sir. Prebacite smesu na papir za pečenje, oblikujte picu oko 30 cm.

Pecite u zagrejanoj rerni na 250°C oko 15 minuta, dok testo ne promeni boju. Tek tada na pečeno testo možete stavljati prelive za picu, pazeći da ga ne prenatrpate. Vratite u rernu na 5-8 minuta dok se sir ne otopi. Picu kratko ohladite i poslužite.

Coq au vin - Petao u vinu
Coq au vin - Petao u vinu

Coq au vin - PETAO U VINU. Klasik francuske kuhinje na koji ćete se prosto "navući".

Za ovo jelo mnogi kažu da je vrhunac gastronomije. Jelo se prirpema malo duže, ali zaista vredi svake sekunde. Čak i kuvarske legende poput Džulije Čajlds ili Žaka Pepina kažu da je ovo jelo osnova njihove kuhinje.

Sastojci

200 g slanina
2 kg petla, isečenog na komade
Konjak
750 ml vina
Goveđi bujon
Paradajz pire
3 glavice luka
250 g šampinjona
2 kašike brašna
Majčina dušica
lovorov list
peršun
Maslac
4 čena belog luka

Priprema

Prvo i najvažnije - ovo traje najmanje 2,5 do 3,5 sata, tako da je strpljenje najpotrebnije.

Prvi korak - stavite sitno iseckanu slaninu u tiganj i pržite je dok ne porumeni. Izvadite, a mast ostaje u tiganju jer na njoj baziramo ukuse.
Petla zatim položimo u masnoću  koja je ostala od slanine, kožom nadole. Neki kažu da možemo onda slobodno dodati malo vode i poklopiti tiganj. Nakon 10 minuta, okrenite petla i ponovo pokrijte. 

Sledeći korak je dodavanje konjaka. Meso možete flambirati, ali ako niste vični - preskočite ovaj korak. Samo dolijte konjaka. 

Sada je najbolje, nakon što smo uradili prvi deo, sve prebaciti u posudu za pečenje, vatrostalno ili glinenu. Dodamo bujon, beli luk, koji bi trebali pre toga prodinstati, biber, začine poput bosiljka, umešamo kašiku-dve paradajz pirea i zalijemo vinom da prekrije celog petla. Povećavamo temperaturu i nakon što proključa spuštamo je tako da se kuva oko pola sata.

Isecite luk na male trakice i dodajte pečurke, sitno isečene ili narezane na četvrtine. Dinstajte ovo oko 10 minuta na puteru dok ne dobije lepu tamnu zlatno-žutu boju.

I tu smo skoro gotovi, sad vadimo petla i treba da zgusnemo sos. Zgušnjavamo ga tako što u šoljicu pomešamo malo mlake vode sa dve kašičice brašna i dodamo u vino. Dodajte luk i pečurke i ostavite da ključa još 5 minuta.

Poslužite uz šta god vam srce poželi. Krompir, pirinač, testenina ili salata od zelenog pasulja su odličan izbor.

Recept za pihtije koje će jesti čak i oni koji ih ne vole
Recept za pihtije koje će jesti čak i oni koji ih ne vole

Lako i brzo: Recept za pihtije koje će jesti čak i oni koji ih ne vole

Pihtije su jelo koje obično izaziva oprečne reakcije. Dok ih jedni obožavaju, drugima je na sam pomen muka.

Ono što se kod ovih drugih najčešće izdvaja kao razlog je što u pihtije idu svinjske nogice. Njihova svrha je da stegnu ovo jelo, ali u završnici se mogu i izbaciti, kao i paškanat iz zeleni, koji takođe uglavnom nije na spisku omiljenih namirnica.

Pokušajte da pripremite pihtije na ovaj način – voleće ih svi.

Potrebno je:

– 2 svinjske nogice tj papka

– juneći ribić ili rozbratna (komad ili više, ako volite da bude više mesa)

– veza zeleni

– još malo šargarepe (po ukusu)

– beli luk

– začin za supu

Priprema:

U ekspres lonac staviti svinjske nogice, juneće meso, zelen i šargarepu. Dodati začin (po ukusu) i naliti vodom (malo ispod maksimuma).

Kuvati oko 2h.

Nakon toga procediti.

U tanjire ili činije u kojima ćete ostaviti pihtije da se stegnu ubaciti sitno iseckanu skuvanu šargarepu, sitno iseckan sirov beli luk i iseckano juneće meso (možete ga i iscepkati).

Naliti proceđenom „supom“ i ostaviti u frižider da se stegne.

Izvor: n1info.rs

Brzinska piletina sa kus-kusom
Brzinska piletina sa kus-kusom

Brzinska piletina sa kus-kusom - Jelo koje će vas prijatno iznenaditi svojim ukusom.

Jelo koje možete poslužiti kao ručak ili večeru, a ukusno je i sutradan. Jelo vuče korene iz azijske tradicionalne kuhinje. Kombinacija začina, povrća i limete će vas prijatno iznenaditi osvežiti.

Sastojci

1 kašičica svežeg korijandera, sitno iseckanog
2 kašičice čili praha
1 kašika soja sosa
2 kašike maslinovog ulja
200 grama pilećeg filea, isečenog na kockice
150 g brokolija, iseckanog na veće komade
1 crvena paprika, očišćena i tanko isečena
1 zelena paprika, očišćena i tanko isečena
4 mlada luka, seckana
200 ml ključale vode
150 g kus kusa
1 kašika soka od limete
1 kašičica kore limete
2 kašičice korijandera, seckanog

Priprema

Pomešajte 1 kašičicu korijandera, čilija, soja sosa, soli i bibera u činiji. Dodajte piletinu i dobro je prekrijte začinima. Zagrejte kašičicu maslinovog ulja u tiganju i pržite piletinu oko 3 minuta sa svake strane. Izvadite piletinu na tanjir i ostavite na stranu.

U činiju sipajte ključalu vodu, dodajte kus-kus, rendanu koru limete i prstohvat soli i bibera. Pokrijte ploču i ostavite 5 minuta.

U tiganju zagrejte ostatak maslinovog ulja, dodajte brokoli i paprike i pržite oko 4 minuta. Vratite piletinu u tiganj, dodajte mladi luk i pržite oko 2 minuta.

U činiju sa kus-kusom dodajte sok od limete i korijandera, promešajte, poklopite i ostavite još 2 minuta.

Uklonite piletinu i povrće sa vatre i poslužite sa kus-kusom.

Piletina Alfredo
Piletina Alfredo

Piletina Alfredo

Piletina Alfredo je poznato pseudoitalijansko jelo koje zapravo potiče iz SAD. Prilično je lako napraviti i sve se radi u jednom tiganju.

Sastojci

2 kašike maslinovog ulja
400 g pilećih prsa, očišćenih
380 ml punomasnog mleka
380 ml pilećeg bujona
2 čena belog luka, zgnječena
230 g fetučini testenine
130 ml pavlake za kuvanje
100 rendanog parmezana
svež peršun, iseckan
so, biber

Priprema

Zagrejte ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte piletinu koju ste prethodno začinili solju i biberom. Kuvajte piletinu dok ne skuva i ne porumeni, oko 8 minuta sa svake strane. Ostavite da odstoji 10 minuta, a zatim isecite na veće i deblje trake.

U šerpu u kojoj ste kuvali piletinu dodajte mleko, temeljac i beli luk. Posolite i pobiberite i ostavite da provri. Dodajte testeninu i mešajte neprekidno 3 minuta. Zatim pustite da se testenina kuva do al dente, prateći uputstva proizvođača.

Umutite pavlaku za kuvanej i parmezan dok se sve ne sjedini. Krčkajte na laganoj vatri dok se sos ne zgusne. Sklonite sa vatre i umešajte isečenu piletinu. Ukrasite seckanim peršunom i poslužite.

Piletina Francese
Piletina Francese

Piletina Francese

Hrskava kora spolja i sočno meso iznutra čine savršenu kombinaciju. Poslužite uz testeninu i sos koji je ostao od pečenja.

Sastojci

Piletina
4 pilećih filea
5 kašika oštrog brašna
so biber
4 jaja
2 kašike rendanog parmezana
2 kašike ulja za prženje

Sos
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike putera
4 čena belog luka
4 kašike sveže seckanog peršuna
2 kašike običnog brašna
120 ml suvog belog vina
300 ml pilećeg bujona
1 limun - sok
so biber

Priprema

Piletinu prepolovite da dobijete po dva odreska od svakog filea, pa stavite u veliku vreću za zamrzavanje i istucite čekićem za meso na debljinu od oko pola centimetra. Začinite solju i biberom sa svake strane.

Pripremite dve duboke ploče. U jednu stavite brašno, a u drugu jaja i parmezan.

Svaki komad piletine uvaljajte u brašno, pa umočite u smesu od jaja. Zagrejte ulje na srednjoj vatri u velikom tiganju.

Stavite 2 ili više komada (u zavisnosti od veličine tiganja) piletine u vreli tiganj i kuvajte 3 do 4 minuta, dok na dnu lepo ne porumeni.

Okrenite i pecite drugu stranu dok lepo ne porumeni, još oko 3-4 minuta. Izvadite iz tiganja i ponovite sa preostalom piletinom.

Maslinovo ulje i puter u istom tiganju. Dodati sitno iseckani beli luk i peršun i ostaviti da miriše pola minuta, pa dodati brašno. Promešajte i pržite malo, oko minut, ne dozvolite da zagori.

Dodajte belo vino i pileći temeljac i prokuvajte. Sada sipajte limunov sok i mešajte dok se malo ne zgusne.

Posolite i pobiberite i stavite piletinu u so. Jedite dok je toplo.

Tradicionalni irski gulaš
Tradicionalni irski gulaš

Tradicionalni irski gulaš

Irski gulaš, "ballimaloe" ili "stobhach gaelach" kako se zove na galskom, tradicionalno sadrži komade jagnjetine ili ovčetine (manje meko meso od ovce starije od dve godine), krompir, luk i peršun. Često su vratne kosti, kolenice i slični komadi bili jedina osnova za ovo jelo. Ipak, ovi potencijalni ostaci bi, nakon dva do tri sata krčkanja na otvorenoj vatri, uspeli da proizvedu dovoljno ukusa da zadovolje krepku činiju čorbe.

Sastojci

2 kašike ulja
450 jagnjećih kotleta ili ovčetine, isečene na veće kocke
900 grama krompira
150 g šargarepa, isečenih na veće komade
230 g luka, iseckan na veće komade
100 praziluka, seckanog
2 kašike brašna
750 ml junećeg bujona
3 lista kupusa, sitno iseckanog (može se izostaviti)
so, biber

Priprema

U velikom tiganju zagrejte polovinu ulja na jakoj vatri, ali da ne dimi. Dodajte polovinu mesa isečenog na veće kockice i propržite sa svih strana na zagrejanom ulju. Zatim izvadite meso iz tepsije i prebacite u posudu za rernu.

Polovinu krompira, polovinu šargarepe, polovinu luka i polovinu praziluka poređajte u tepsiju preko pečenog mesa.

Dodajte ostatak ulja u tiganj, pa propržite ostatak mesa kao i prvi put. Zatim izvadite meso iz tiganja i stavite u posudu za rernu na povrće.

Pokrijte preostalim krompirom, preostalim lukom, preostalim prazilukom i preostalom šargarepom.

U još vrući tiganj dodajte brašno i dobro promešajte da upije svu masnoću i sokove. Mešajte na laganoj vatri 3 minuta.

Postepeno sipajte temeljac u šerpu i mešajte dok ne dobijete gust sos bez grudvica. Ne sipajte sav bujon, već samo onoliko koliko je potrebno da dobijete gust sos bez grudvica.

Zatim ovaj sos sipajte u posudu za rernu preko mesa i povrća.

Dodajte preostali bujon u posudu za rernu. Zatim vatrostalnu posudu pokrijte poklopcem ili dobro prekrijte aluminijumskom folijom. Pecite 1 sat u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Dodajte kupus (ako ga koristite), vratite poklopac i kuvajte još sat vremena. S vremena na vreme proverite da li ima dovoljno tečnosti i po potrebi dolijte vode. Meso i povrće uvek treba preliti tečnošću. Ako je čorba na kraju previše tečna, uvek možete da kuvate malo duže bez poklopca.

Začinite solju i biberom po ukusu. Poslužite toplo i uživajte.

Bibimbap - Tradionalno korejsko jelo RECEPT
Bibimbap - Tradionalno korejsko jelo RECEPT

Bibimbap - Tradionalno korejsko jelo RECEPT

Bibimbap je popularno jelo Koreje koje može veoma lako da se pripremi i u Srbiji.

Osnova jela je pirinač, a ostalo može biti bilo šta od povrća koje imate u kući. Ranije hrana kralja, bibimbap je danas najpoznatije jelo koje možete naći na ulicama Koreje. Naravno, uz dodatak nezaobilaznih soja i paprika sosa. Sama reč bibimbap znači – pomešani pirinač.

Recept za Bibimbap

Porcija za 1 osobu

Potrebno:

1 šolja pirinča,
1 šolja vode,
30 g tikvica,
30 g klice pasulja,
30 g spanaća,
30 g šargarepe,
1 šaka izrendanog kupusa,
1 jaje,
30 g teletine iseckane na tanke trake

Sos za teletinu:
1 kašika soja-sosa,
2 kašičice šećera,
1 kašičica belog luka,
malo bibera,
nekoliko kapi susamovog ulja

Sos za jelo:
soja-sos ili gochujang (sos od paprike)

Priprema

Oprati pirinač i potpiti ga u vodi na tridesetak minuta. Prosuti vodu i sipati pirinač u lonac.

Sipati 150 ml sveže vode u lonac i kuvati pirinač oko pet minuta na visokoj temperaturi dok ne proključa. Smanjiti vatru i ostaviti da se kuva desetak minuta. Isključiti ringlu i ostaviti pirinač poklopljen u loncu još pet minuta.

Prokuvati klice i spanać, a zatim ih isprati u hladnoj vodi, pa prosuti vodu. Iseći tikvice i šargarepu na tanke trake, potopiti nakratko u slanu vodu, pa propržiti uz mešanje u tiganju. Pomešati sastojke za sos za teletinu i propržiti teletinu zajedno sa sosom u tiganju uz mešanje.

Ispržiti jaje na oko (za autentičan ukus ostaviti jaje blago neskuvano i ređe. Ovo pomaže da se umanji snažan ukus gochujang).

Staviti pirinač u činiju da pokrije dno, a zatim odozgo složiti povrće i teletinu. Na kraju preko svega položiti jaje.

Izvor: hrana-pice-price.com

Pohovani patlidžan
Pohovani patlidžan

Pohovani patlidžan. Idealan prilog uz svako meso.

Lako se priprema, a možete ga poslužiti uz omiljeni sos. Ovaj prilog ide uz gotovo svako pečeno meso koje ste spremili.

Sastojci

1 patlidžan
1 kašika brašna
2 jaja
so
ulje za prženje

Priprema

Patlidžan isecite na kriške debljine približno 2 centimetra i posolite. Ostavite ih da odstoje oko pola sata.

Zatim uklonite višak tečnosti papirnim ubrusom.

U tiganju zagrejte ulje, umočite kriške patlidžana u brašno, a zatim u jaje i pržite dok se ne napravi zlatna korica.

Stavite patlidžan na papirne ubruse da uklonite višak masnoće i poslužite odmah dok je vruć sa omiljenim sosom.

Komplet lepinja

OMILJENO SRPSKO JELO proglašeno za NAJBOLJI DORUČAK NA SVETU za 2023. godinu: A, ovo je ORIGINALNI recept koji morate da probate

Na uglednom sajtu "Taste Atlas", posvećenom gurmanskim specijalitetina, srpsko jelo komplet lepinja je zauzelo prestižno prvo mesto u kategoriji najboljeg doručka na svetu. U konkurenciji od čak 100 jela, naš specijalitet iz užičkog kraja se istakao na vrhu ove počasne liste.

Taste Atlas opisuje ovu poslasticu kao tradicionalni somun (lepinju), presečenu na pola, namazanu kajmakom i prelivenu jajetom, gde je sve kratko pečeno i preliveno pretopom od pečenja. Komplet lepinja je duboko ukorenjena u Užicu i Zlatiboru, a veruje se da je nastala pre Drugog svetskog rata, čemu svedoči i zvanična registracija imena od strane Dragana Lazića, vlasnika pekare Kod Šuljage u Užicu.

Na pomenutom sajtu, srpski specijalitet je osvojio prvo mesto s ubedljivom ocenom od 4.8, dok se na drugom mestu nalazi malezijski specijalitet Roti canai. Treće mesto zauzima brazilski Pao de queijo, dok je grčki specijalitet Bugaca četvrti na listi.

Osim užičke lepinje, na spisku su se našla i druga srpska jela poput bureka sa sirom (27. mesto) i gibanice (75. mesto). Lista obuhvata raznovrsne delikatese iz Bosne, Hrvatske, Bugarske i Rumunije.

Recept za komplet lepinju

Za prave ljubitelje ovog gastronomskog remek-dela, evo recepta za komplet lepinju, prema originalnom receptu iz čuvene užičke pekare Kod Šuljage:

POTREBNO JE

Za testo

- 500 g brašna

- 2,5 dl mlake vode

- 3 kašike ulja

- 1 kašičica soli

- pola kašičice šećera

  • 1 kocka svežeg kvasca

Za fil

- 1 kašika starog kajmaka

- 4 jajeta

- pretop (saft od jagnjećeg i prasećeg pečenja)

PRIPREMA

1. Pomešajte brašno i so, a u mlaku vodu stavite kvasac i šećer. U brašno dodajte ulje i nadošli kvasac i ostavite još malo na toplom. Testo podelite na četiri dela i od svakog napravite lepinju. Pecite ih u zagrejanoj rerni, a kad budu gotove, prekrijte ih vlažnom krpom da omekšaju.

2. Rasejte lepinju preko sredine. Donji deo lepinje premažite kajmakom, dodajte jaje i umutite ga direktno na lepinji. Zapecite u rerni, izvadite, prelijte pretopom i poklopite gornjim delom lepinje

Izvor: blic.rs