Pileća džigerica sa krompirom i paprikom

Pileća džigerica sa krompirom i paprikom

Jednostavno, ukusno i hranljivo jelo od pileće džigerice i povrća koje spaja tradiciju i toplinu domaće kuhinje. U ovaj  originalni recept možete, ako volite, dodati i noklice, mada mnogi ne mešaju krompir sa dodatnim testom. 

Recept za pileću džigericu sa krompirom i paprikom

Sastojci

  • 500 gr pileće džigerice
  • 2 mala crna luka
  • 4 čena belog luka
  • 2 srednja krompira
  • 2 paprike zelena i crvena
  • malo ljute paprike (po želji)
  • 2 lovorova lista
  • 1/2 čaše belog vina
  • so i crni biber
  • 1 kašičica crvene paprike
  • 1 kašičica pilećeg bujona
  • maslinovo ulje
  • 2 kašike soja sosa

Priprema

U dubokom tiganju prvo propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. Dodajte pileću džigericu, isečene na komade i nastavite da dinstate dok ne promeni boju sa obe strane.

Dodajte beli luk isečen na sitno, isečeni krompir (ne previše krupno) i pomešajte ih sa džigericama dok se ne zagreju, a zatim prelijte vinom.

Dodajte lovorov list. Ostavite dok vino ne ispari. Dodajte paprike isečene na trakice.

Dodajte mlevene crvene paprike, crni biber, 2 kašike soja sosa. Dodajte i 1 šolju pilećeg bujona (ili ubacite manju kocku).

Poklopite i ostavite da se sastojci kuvaju 10-15 minuta. Pospite malo peršuna i poslužite.

Čili špagete

Čili špagete

Ako volite testeninu s karakterom i ne bežite od ljutkastih ukusa, ove čili špagete su pravi izbor za Vas.

Recept za čili špagete: 


Sastojci i količina:

  • špagete 500 g
  • gusti sok od paradajza 200 ml
  • bosiljak, svež 10-ak većih listova
  • ruzmarin 1 kašičica
  • peršun 1 veza
  • maslinovo ulje 40 ml
  • tikvice 2 manje
  • masline bez koštice 1 kašika
  • čili papričice 2 komada
  • so i biber po ukusu

Priprema:

-Skuvajte testeninu u mnogo vode, a u međuvremenu paradajz i tikvice isecite na kockice, pa sa zgnječenim belim lukom i naseckanim ljutim papričicama propržite na maslinovom ulju. Nalijte gustim sokom od paradajza, dodajte cele ili iseckane masline, posolite i pobiberite, pa kuvajte na tihoj vatri da sok malo ne uvri.Pred kraj kuvanja dodajte usitnjen peršun, bosiljak i ruzmarin.

-Sklonite s vatre i pomešajte s kuvanom testeninom.

Crna truba sa domaćom testeninom

Crna truba sa domaćom testeninom

Crne trube nazivaju još i "tartufima za siromašne"

Bez ozbira na to koristite li sveže ili sušene, ovo jelo možete napraviti već danas

Crne trube, (neki ih zovu čak i mrtvačke trube) lako su prepoznatljive gljive koje pozornost najprije plene izgledom, jer oblikom podsećaju na trubu, rog ili levak, a boja im varira od smeđe, tamnosive do crne. A onda je tu i njihov poseban ukus. Njihova aromatičnost toliko je cenjena da ih nazivaju i tartufima za siromahe i posebno lepo zaokružuju velik broj sezonskih jela, od supa, gulaša i pita pa sve do ozbiljnih odrezaka.

Mi vam sad donosimo recept za testeninu sa sušenim gljivama, isti recept je i ako imate sveže nabranu crnu trubu.

Zanimljivo je dodati i da njihov latinski naziv ‘Craterellus cornucopioides‘ u prevodu znači "rog obilja" pa ih tako i Britanci zovu "Horn of plenty", ali i "Trumpet of the dead".

Kada ste u prilici da nabavite sebi ovu gljivu, donosimo vam recept kako da ih pripremite lako, brzo, jednstavno, a ukusom će vas oduševiti. Recept je za 4 osobe.

Recept za testeninu sa crnom trubom

Sastav

350 g taljatela (ili neke druge testenine)
80 g maslaca
50 ml belog vina
40 g crne trube (sušene)
100 ml pavlake za kuhanje
½ kašikice sušenog bosiljka
grubo mleveni biber
so

Priprema

Taljatele skuvajte u blago posoljenoj kipućoj vodi. Ocedite ih i isperite hladnom vodom.

Crnu trubu stavite u vrelu vodu i pustite da odstoji 30 minuta.

U većoj tavi rastopite maslac, dodajte pavlaku, tanko narezane gljive (ocedite ih od vode), bosiljak, vino, malo soli i bibera, i tek malo vode u kojima su gljive stojale.

Kad zavri, umešajte kuvanu testeninu i dobro promešajte. Poslužite odmah.

Ako želite, pospite jelo narendanim grana padano sirom ili parmezanom.

Pasta sa krem sirom i spanaćem

Pasta sa krem sirom i spanaćem

 Ova pasta sa krem sirom i spanaćem je blagog ukusa i vrlo brzo i lako se pravi.

Recept za pastu sa krem sirom i spanaćem:

Sastojci:
225 g testenine
1 kašika maslinovog ulja
2-3 čena belog luka, sitno iseckanog
250 g bebi spanaća, opranog
¼ kašičice sitne soli, plus još po ukusu
140 g krem sira
30 g rendanog parmezana
¼ kašičice mlevenog muskatnog oraščića
biber, po ukusu

Priprema:
Za ovu pastu skuvajte testeninu do al dente. Odvojite 120 ml vode od kuvanja testenine i stavite na stranu, a testeninu procedite. U međuvremenu, zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte beli luk i pržite oko 1 ili 2 minuta, dok ne zamiriše. Dodajte deo spanaća i posolite. Mešajte dok ne usahne, dodajući šaku po šaku spanaća.

Kada spanać usahne, umešajte krem sir i deo vode od kuvanja paste koju ste odvojili (nemojte odmah dodavati svu vodu, ostatak sačuvajte u slučaju da morate da razblažite sos). Zatim u sosu dodajte rendani parmezan i muskatni orah i dobro promešajte. Sos će biti gotov za nekoliko minuta.

Ocedite testeninu, dodajte u tiganj i mešajte da se sjedini.

Servirajte sa malo maslinovog ulja, crnog bibera i sveže rendanog parmezana. Uživajte.

 
Najbolji recept za GRČKU MUSAKU – tradicionalni klasik koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Najbolji recept za GRČKU MUSAKU – tradicionalni klasik koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Zamislite savršenu kombinaciju: slojevi sočnih krompira, bogat i mirisan nadev od mlevenog mesa i paradajza, pa sve to zaokruženo kremastim bešamel sosom i zapečeno do savršenstva. To je grčka musaka – jelo koje podjednako vole i bake i unuci, i koje na svakoj trpezi izaziva uzdahe zadovoljstva.

Bilo da je spremate za nedeljni porodični ručak, slavlje ili kada želite da impresionirate goste – ova musaka uvek pobeđuje. Njena aroma ispuni ceo dom, a prvi zalogaj već nagoveštava da vas čeka pravo gurmansko zadovoljstvo.

Sastojci

Za mesni sloj:

  • 500 g mlevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 paradajza (ili pelat)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So, biber, origano, timijan – po ukusu
  • 4–5 srednjih krompira
  • Ulje za podmazivanje pleha

Za bešamel sos:

  • 50 g putera
  • 50 g brašna
  • 500 ml mleka
  • 1 jaje
  • 50 g parmezana
  • Prstohvat muskatnog oraščića
  • So i biber – po ukusu

Priprema

  1. Krompir: Blago ga obarite 5–7 minuta u slanoj vodi, pa poređajte u pleh podmazan uljem.
  2. Mesni sloj: Na maslinovom ulju propržite sitno seckani crni i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte meso, pržite dok ne porumeni, zatim umešajte paradajz i začine. Dinstajte dok se tečnost ne ukuva i fil ne postane gust i mirisan.
  3. Bešamel sos: U šerpici istopite puter, dodajte brašno i kratko propržite. Polako sipajte mleko uz neprestano mešanje da ne bude grudvica. Kad se zgusne, sklonite s vatre i umešajte jaje, parmezan, muskatni oraščić, so i biber (Pogledajte i zaseban recept za originalan bešamel sos).
  4. Slaganje: Preko krompira rasporedite mesni fil, poravnajte, pa sve prelijte bešamel sosom. Po želji dodajte još malo rendanog sira na vrh.
  5. Pečenje: Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35–40 minuta, dok musaka ne dobije zanosnu zlatnu koricu.
  6. Savršeni završetak: Ostavite musaku da odstoji 10–15 minuta pre sečenja – tako će se slojevi lepo stegnuti i svaki parče biti kao iz restorana.
Turske faširane šnicle (ili Kofta ćevap)

Turske faširane šnicle (ili Kofta ćevap) - Tradicionalno tursko jelo (VIDEO)

Turske faširane šnicle ili Kofta ćevap su ukusan i jednostavan obrok koji se brzo priprema, a idealne su za porodičnu večeru ili brzi ručak, a Turci ga često prave. AKo ste bili u ovoj zemlji, velika je verovatnoća da ste jeli ovo jelo. Moguće u obliku kebaba, ali je smesa ista.

Sočne, začinjene i pripremljene od mlevenog mesa, ovi faširi mogu da se posluže uz različite priloge poput pire krompira, povrća ili salate. Kako bi bile sočne neophodno je da ih dobro začinite pre nego što ih ispržite.

Osim dobrih začina bitno je i da kupite čisto mleveno meso. Turci koriste jagnjeće mleveno meso, ali isti kvalitet ćete dobiti ako koristite svinjsko ili juneće mleveno meso.

Recept za turske fašire

Sastojci:

  • 1 kg mlevenog mesa
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašiččica tucane paprike
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 1 kašičica kumina
  • 1 kašičica korijandera
  • 1 kašika rendanog belog luka
  • 1/2 šolje peršuna
  • 1 crni luk

Priprema:

Isecite crni luk i stavite u vodu. U mleveno meso dodajte začine, beli luk, peršun i dobro promešajte.

Procedite crni luk i dodajte ga u smesu sa mesom.

Dobro sjedinite, pa rukama vadite i oblikujte loptice, a zatim i dobro spljoštite. Pecite u zagrejanom ulju.

Pileće lazanje - Laganije varijanta popularnog klasika italijanske kuhinje

Pileće lazanje - Laganije varijanta popularnog klasika italijanske kuhinje

Lazanje su jedno od onih jela koje uvek unese miris doma i toplinu u kuću. Iako se lazanje najčešće pripremaju sa mlevenim junećim mesom (pogledajte originalan recept za lazanje), varijanta sa piletinom donosi laganiji, ali jednako bogat i sočan ukus. Spoj nežnog pilećeg mesa, kremastog bešamela, topljenog sira i aromatičnog sosa čini da ovo jelo postane pravo zadovoljstvo za celu porodicu. Idealne su i za svečani ručak i za porodično okupljanje, a ako vam nešto ostane – sutradan su još ukusnije.

Recept za lazanje od piletine

Sastojci

700 ml pilećeg bujona
680 g pilećih bataka
20 ml maslinovog ulja
80 g seckanog crnog luka
1½ kašičice soli
½ kašičice svežeg timijana
½ kašičice krupno mlevene ljute papričice
280 g seckanog mladog luka
510 g svežeg spanaća
360 ml mleka
60 g brašna
¼ kašičice muškatnog oraščića
45 g rendanog parmezana
12 listova za lazanje (bez prethodnog kuvanja)
110 g rendane mocarele

Priprema

U velikoj šerpi, dovedite bujon do ključanja na srednjoj vatri. Dodajte piletinu, smanjite vatru i krčkajte 20ak minuta, dok se ne skuva. Izvadite meso i sačuvajte čorbu, a kada se meso ohladi, iseckajte ga na komadiće.

Zagrejte veliki tiganj na srednjoj vatri. Dodajte ulje i kružnim pokretima mešajte. Dodajte crni luk, ½ kašičice soli, timijan, mleveni biber i pečurke i pržite 8 minuta. Dodajte spanać u porcijama, mešajući 2 minuta posle svakog dodavanja, dok ne uvene. Sklonite tiganj sa vatre i dodajte piletinu. Promešajte.

Zagrejte rernu na 190 stepeni.

Napravite Bešamel sos: Pomešajte mleko, brašno i muškatni oraščić. Mešajte dok ne postane glatko. Dovedite sačuvanu čorbu do ključanja na srednjoj vatri. Postepeno dodajte mleko, stalno mešajući žicom. Umešajte preostalu kašičicu soli i nastavite da kuvate 5 minuta, povremeno mešajući, dok se sos ne zgusne. Sklonite sa vatre i umešajte parmezan.

Dodajte malo sosa na dno posude za pečenje, zatim stavite dva lista lazanje, malo pileće smese, pa još malo sosa i malo mocarele. Samo se pobrinite da su listovi lazanje potpuno prekriveni sosom. Ponovite sa ostalim sastojcima.

Podmažite aluminijumsku foliju i čvrsto pokrijte posudu za pečenje. Stavite u rernu i pecite 25 minuta, zatim izvadite iz rerne, pažljivo uklonite foliju i vratite u rernu na 10 do 15 minuta dok sir ne porumeni i ne počne da se peni.

Hrskava piletina punjena šunkom

Hrskava piletina punjena šunkom! Neverovatan ukus na trpezi.

Ako ste ljubitelj pilećeg mesa, onda vam predlažemo da napravite ovu sočnu, hrskavu piletinu punjenu šunkom i dodatkom peršuna koji će ovom jelu dati poseban ukus.

Recept za piletinu pujnenu šunkom

Sastojci:

  • 2,5 kg pileta
  • 1 srednji luk oljušten, isečen na kockice
  • 40 g putera
  • 1/2 kašike brašna
  • 240 ml mlakog pilećeg bujona
  • so, po ukusu

Za punjenje:

  • 200 g belog tost hleba
  • 100 g šunke
  • 180 ml punomasnog mleka
  • 3 žumanca i belanaca, odvojeno
  • 2 šake peršuna
  • 1/2 kašičice iseckanog muskatnog oraščića
  • 1/2 kašičice bibera
  • 1,5 kašičica soli

Priprema:

Očistite pile, po potrebi isperite pod tekućom hladnom vodom i osušite papirnim ubrusima. Kožu obilno začinite solju, kao i unutrašnjost pileta. Tost hleb isecite na kockice debljine oko 1,5 cm. Isto uradite sa 100 g kuvane šunke, isečene na sitne kockice. Isperite 2 šake peršuna i ostavite da se ocedi.

Odvojite žumanca od belanaca, a belanca stavite u čistu činiju. U 180 ml punomasnog mleka dodajte žumanca, so, biber i muskatni oraščić. Umutite žicom, dok smesa ne postane glatka. Stavite kocke hleba u veliku činiju. Prelijte ih mešavinom mleka, žumanaca i začina. Dobro promešajte i pustite da tečnost upije. Dodajte peršun i šunku. Mešajte dok se ne sjedini.

Umutite belanca mikserom, sa prstohvatom soli u čvrst sneg. U punjenje postepeno dodajte čvrst sneg od belanaca, svaki put lagano mešajući rukom. Napunite unutrašnjost pileta pripremljenim nadevom. Zatvorite pileću kožu između nogu drvenim čačkalicama.

Od ostatka punjenja oblikujte male loptice i nežno istisnite višak tečnosti. Stavite oko pileta u pripremljenu tepsiju. Očistite 1 luk srednje veličine i isecite ga na tanke kockice. Stavite ih na dno posude za pečenje, a preko stavite komadiće od putera. Sipajte oko pola šolje vode.

Stavite punjeno pile stranom nadole na podlogu od luka i putera. Zagrejte rernu na 175 °C (gornje i donje grejanje). Stavite pile u rernu i pecite jedan sat. Polijte piletinu sokom dok se kuva. Ako na dnu posude za pečenje nema dovoljno tečnosti, dodajte pola šolje vode. Nakon sat vremena pečenja, pažljivo okrenite pile.

Povećajte temperaturu na 200 °C i nastavite sa pečenjem oko pola sata, dok koža ne dobije zlatno smeđu boju. Pečeno pile sa punjenem koje se peklo oko njega prebacite u posudu, prekrijte folijom i ostavite da se odmori.

Taljatele sa tartufatom

Taljatele sa tartufatom

Ukoliko imate tartufatu, bilo da ste kupili ili napravili domaću tartufatu - donosimo vam recept kokoji će vam oduzeti 10 minuta, a ukusom je u rangu jela iz vrhunskih restorana.

Recept za taljatele sa tartufatom

Potrebno (za 2 osobe)

180g taljatela
50g tartufate
50g maslaca
maslinovo ulje
so, biber
parmezan

Priprema

Skuvajte taljatele u slanoj vodi.

Maslinovo ulje zagrejte u tiganju. Dodajte pripremljenu tartufatu i ugrejte, pazite da ne počne da vam gori.

Ubacite skuvano testo sa sasvim malo vode u kojoj se testo kuvalo.

Ubacite maslac, skinite sa vatre i mešajte dok se maslac ne otopi. Taljatele sipajte u tanjire pa preko njih narendajte parmezana.

Zapečene palačinke sa piletinom i pečurkama

Zapečene palačinke sa piletinom i pečurkama

Jednostavno jelo koje svako može da napravi, a može da vam posluži i kao glavno jelo, ali i kao predjelo. Umesto šampinjona možete koristiti i neke druge pečurke (na pr. bukovače). Palačinke napravite po klasičnom receptu koji i inače koristite.

Recept za zapečene palačinke sa piletinom i pečurkama u rerni

Sastojci:

za palačinke:
125 g brašna,
1 jaje,
3 dl mleka,
2 kašike ulja
malo soli

za fil:
25 g maslaca,
250 g šampinjona,
250 g pilećeg filea,
3 kašike svežeg peršuna
glavica crnog luka

za bešamel:
25 g maslaca,
2 kašike brašna,
4,5 dl mleka,
1,5 dl pavlake za kuvanje,
biber
25 g tvrdog sira

Priprema:

Brašno i so prosejte u posudu i dodajte umućeno jaje. Sipajte 1,5 dl mleka i promešajte da se rastvore grudvice, dodajte ostatak mleka, promešajte i ostavite sa strane.

Na rastopljenom maslacu, na laganoj temperaturi, propržite sitno iseckan crni luk, oko pet minuta. Dodajte iseckane pečurke i nastavite da pržite dok ne omekšaju.

Stavite zatim u drugu posudu i dodajte skuvanu i iseckanu piletinu i peršun.

Napravite bešamel. U posudi u kojoj ste pržili luk otopite maslac. Dodajte brašno i propržite ga kratko. Sipajte mleko i uz neprestano mešanje kuvajte pet minuta na umerenoj temperaturi. Pola bešamela sipajte u posudu sa piletinom i pečurkama, pa začinite solju i biberom. Ostatak sosa vratite na ringlu i dodajte pavlaku za kuvanje. Posolite i pobiberite.

U smesu za palačinke dodajte dve kašike ulja i ispecite ih u tiganju. Svaku palačinku filujte mesom i pečurkama, pa ih urolajte. Dno posude gde će se peći premažite bešamelom. Poređajte palačinke i prelijte preko njih ostatak bešamela. Pospite narendanim sirom i zapecite u zagrejanoj rerni da dobiju lepu smeđu boju.

Pasta sa tartufima u blagom kremastom sosu

Pasta sa tartufima u blagom kremastom sosu

Kada ste u prilici da nabavite sebi tartufa, donosimo vam recept kako da ih pripremite lako, brzo, jednstavno, a ukusom će vas oduševiti. Recept je za 4 osobe.

Recept za špagete sa tartufima

Sastav

350 g taljatela (ili neke druge testenine)
100 g maslaca
50 ml belog vina
20 g tartufa
100 ml pavlake za kuhanje
½ kašikice sušenog bosiljka
grubo mleveni biber
so

Priprema

Taljatele skuvajte u blago posoljenoj kipućoj vodi. Ocedite ih i isperite hladnom vodom.

U većoj tavi rastopite maslac, dodajte pavlaku, tanko narezane ili izrendane tartufe, bosiljak, vino, malo soli i bibera. 

Kad zavri, umešajte kuvane špagete i dobro promešajte. Poslužite odmah.

Ako želite, pospite jelo narendanim grana padano sirom ili parmezanom.

Svinjska kolenica sa krompirom u rerni

Svinjska kolenica sa krompirom u rerni: Napravite specijalitet kuće kao šef kuhinje

Pravi domaćinski ručak, savršen za svaku priliku! Veoma jednostavno za napraviti jer će rerna obaviti najveći deo posla, a kolenice će biti prste da poližeš. Umesto kolenice na ovaj način možete praviti i svinjsku butkicu koja ima nešto više mesa na sebi.

Recept za zapečenu svinjsku kolenicu

Sastojci

Svinjska kolenica oko 1,5 kg
Krompir 1 kg
Crni luk 2 glavice
Beli luk 4 čena
Šargarepa 2
Maslinovo ulje 2 kašike
Mlevena crvena paprika 1 kašika
Suvi začin 1 kašika
So i biber po ukusu
Senf 1 kašika
Med 1 kašika
Sirće 1 kašika
Timijan 1 kašika
Ruzmarin 1 kašika
Pivo ili bujon 200 ml

Priprema

Svinjsku kolenicu dobro operite i osušite. U posudi pomešajte senf, med, sirće, mlevenu crvenu papriku, so, biber, timijan i ruzmarin. Ovom marinadom dobro premažite kolenicu sa svih strana. Ostavite kolenicu da odstoji u frižideru najmanje 2 sata, a najbolje preko noći, kako bi upila sve začine.

Krompir oljuštite i isecite na krupnije komade. Crni luk isecite na četvrtine, a šargarepu na kolutove. Beli luk oljuštite i ostavite čenove cele.

U velikoj posudi za pečenje rasporedite krompir, crni luk, šargarepu i beli luk. Prelijte povrće maslinovim uljem, posolite, pobiberite i dodajte suvi začin. Dobro promešajte. Na povrće stavite mariniranu svinjsku kolenicu. Prelijte sve pivom ili bujonom. Pokrijte posudu aluminijumskom folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 2 sata.

Nakon 2 sata, skinite foliju i pecite još 30-45 minuta na 200°C, dok kolenica ne dobije lepu zlatno-smeđu boju i dok krompir ne postane hrskav. Izvadite kolenicu iz rerne i ostavite je da odmori 10-ak minuta pre sečenja.

Poslužite kolenicu sa pečenim krompirom i povrćem.

Pasta sa karamelizovanim lukom

Pasta sa karamelizovanim lukom. Jelo gotovo za pola sata koje će vas bogatim ukusom oboriti sa nogu

Ako volite klasičnu francusku supu od luka, onda ćete obožavati ovu pastu!

Kremasta, bogata i puna ukusa - spoj karamelizovanog crnog luka, timijana, testenine i topljenog sira, savršeno za večeru uz čašu vina, kada želite nešto posebno, a jednostavno.

Recept za testeninu sa karamelizovanim lukom

Sastojci:

Penne pasta, 400 g
Crni luk, 3-4 veće glavice
Maslac, 3 kašike
Maslinovo ulje, 1 kašika
Sveži timijan, 1 grančica
Pavlaka za kuvanje, 100 ml
Goveđa ili povrtna supa, 100 ml
Rendani kačkavalj, 100 g
So i biber, po ukusu

Priprema:

Skuvajte testeninu u slanoj vodi prema uputstvu na pakovanju. Procedite i ostavite sa strane. Na srednje tihoj vatri u velikoj tiganju istopite maslac sa maslinovim uljem.

Dodajte seckani crni luk i karamelizujte ga polako, uz povremeno mešanje, oko 25-30 minuta, dok ne postane zlatno-smeđ i sladak.

Dodajte malo vode ako počne da se lepi. Kada je luk gotov, dodajte timijan, supu i pavlaku. Kuvajte još 5 minuta da se sos sjedini.

Umešajte kuvanu testeninu i rendani sir, promešajte dok se sir ne otopi i sve lepo sjedini. Po potrebi dodajte još soli i bibera. Poslužite toplo, po želji posuto još malo sira ili svežim timijanom.

Piletina sa mlincima

Piletina sa mlincima – recept za savršen nedeljni ručak

Mlinci se najčešće koriste uz piletinu ili ćuretinu, mogu se kupiti gotovi, a mogu se i napraviti kod kuće. U nastavku vam donosimo recept za piletinu sa mlincima, kao i recept kako da sami napravite mlince. 

Recept za piletinu sa mlincima

Sastojci:

– oko 600 gr mlinaca

– 500 gr pilećeg belog mesa (filea)

– malo ulja i maslaca

– 3 dl kisele pavlake

– malo soli, bibera i vegete

– 150 gr gaude

– malo supe

Priprema:

Iseckajte piletinu i propržite. Izvadite meso, u ulje dodajte pavlaku i napravite sos koji ćete začiniti sa malo soli, bibera i suvog začina, i malo vode.

Mlince izlomiti, ubaciti u sud i preliti toplom supom, da malo omekšaju i ocedite višak supe. Nakon par minuta ih ocedite.

Podmažite posudu u kojoj ćete ih spremati, na dno stavite pola mlinaca, pa piletinu, pa polovinu preliva od pavlake.

Stavite ostatak mlinaca, pa prelijte pavlakom, narenadjte malo sira i stavite u rernu na 200 stepeni bez ventilatora, 30 minuta, dok sir ne porumeni.

Napravite domaće mlince

Ukoliko želite sami da napravite mlince, potrebno je sledeće:

– 500 g mekog brašna (može pola meko, pola oštro)

– 2 cela jaja

– 200 ml mlake vode

Priprema:

Od sastojaka zamesite testo, ostavite ga da odmori pola sata.

Testo podelite na tri dela da vam bude lakše, jer smesa je za više osoba. Svaki razvaljte i isecite, piše Coolinarika.

Poslažite na pleh i pecite na 180 do 200 stepeni dok lepo porumene.

Hrskava pileca krilca

Hrskava pileća krilca iz rerne

Ova pileća krilca sa belim lukom i parmezanom savršeno spajaju intenzivan ukus belog luka, slanoću parmezana i neodoljivu teksturu. Idealna su za porodični ručak ili druženje sa prijateljima.

Recept za hrskava pileća krilca

Sastojci za hrskava pileća krilca: 

  • Pileća krilca 1 kg
  • Maslinovo ulje 3 kašike
  • Beli luk 4 čena
  • Parmezan 50 g
  • Sveži peršun 1 šaka
  • So i biber po ukusu
  • Sok od limuna 1/2 limuna
  • Čili pahuljice prstohvat po želji

Kako pripremiti hrskava pileća krilca: 

Krilca operite, posolite, pobiberite i prelijte maslinovim uljem. Dodajte beli luk i limunov sok, pa ostavite da se marinira 30 minuta.

Poređajte krilca na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 35-40 minuta, dok ne postanu zlatna i hrskava.

Pred kraj pečenja pospite ih parmezanom i vratite još 5 minuta da se sir otopi i zapeče. Izvadite iz rerne, pospite svežim peršunom i poslužite toplo sa kremastim umakom.

Posni pasulj

Za posni pasulj kažu da je najzdraviji ručak ikad - ali samo ako ga skuvate na ovaj način

Osim što važi za jedno od najzdravijih jela (ako ne i najzdravije), posni pasulj je i jelo koje je lako pripremiti.

Tokom posta pasulj možete da skuvate na vodi, bez dinstanja na ulju, mada vam mi danas donosimo recept za tradicionalni posni pasulj na ulju.

Recept za posni pasulj

Potrebno je:

  • 500 grama pasulja
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 paškanat
  • pola celera
  • 1 sveža zelena paprika
  • malo ulja (2 kašike)
  • 3 lista lovora
  • svež peršun
  • 3 čena belog luka
  • so, biber

Priprema:

Pasulj potopite dan ranije u šerpu sa vodom. Sutradan taj pasulj procedite i operite dobro. Zatim u lonac stavite malo ulja pa prodinstajte crni luk i rendanu šargarepu, celer i paškanat.

Kada se sve prodinsta dodajte opran pasulj, so i biber i nalijte vodom da se sve kuva. Stavite 3 lista lovora i 1 svežu zelenu papriku.

Pred kraj kuvanja dodajte sitno seckan beli luk, a papriku izvadite iz šerpe.

Stavite što više svežeg peršuna, a lovor možete da izvadite iz lonca.

Riblji burgeri

Riblji burgeri

Riblji burgeri su odlična zamena za klasične mesne burgere - lagani i ukusni. Riblji burgeri su savršen izbor za sve koji žele zdraviju, ali jednako ukusnu alternativu klasičnom burgeru.

Sastojci za riblji burger:

  • 1 kg mlevenog ribljeg mesa – možete da ga kupite u ribarnici, samo zatražite, jer se ona ne drži u vitrinama, ili ako nemaju poručite
  • 1 ravna kašika suvog začina
  • 1 puna kašičica bibera
  • 1 ravna kašičica belog luka u granulama
  • 1 puna kašičica crvene mlevene paprike
  • 1 puna kašika sušenog peršunovog lista
  • 2 pune kašike fanta – začina za riblju čorbu – ovaj deo je opcion, ko voli jači ukus, začinjeniji neka slobodno stavi
  • Na vrh kašičice soli ili ne dodavati, zavisi koliko slano volite, bolje je probati bez jer dodali smo već suvi začin i fant u kojem ima soli
  • 3 kašike prezle ( hlebne mrvice )
  • Na vrh kašičice sode bikarbone
  • Brašno, jaje i mrvice za pohovanje.

Priprema ribljeg burgera:

Riba ako je poluzaledjena sačekati da se odledi, pa joj dodavati gore navedene sastojke.

Hlebne mrvice ovde služe da pokupe višak vode i da pljeskavice se lako oblikuju.

Dobro rukom izmesiti, da se dobije kompaktna masa i da je boje ujednače. To ćete sami videti, prvo će se razlikovati riblje meso od začina, ali kada dobro umesite sve će biti iste boje, neke svetlo crvene, tamno narandžaste.

Zatim oblikovati loptice.

Uzeti jednu čistu kesu ili celofan i presaviti ga na pola.

Otvoriti, pa na jednoj polovini, tačno na sredini kese četkicom naneti jednu tačku ulja, staviti kuglicu, pa i nju samo dodirnuti četkicom. Preklopiti kesom i stisnut tanjirom, donjom stranom. Paziti samo da ne pretanjite previše, treba da su izmedju 5 – 10 milimetara.

Zatim uzmete širu čašu ili modlu za krofne i izvadite pravilan krug. Ono što vam je preostalo sakupite na gomilu pa od više pljeskavica i ostataka dobićete na kraju još jednu ili dve pljeskavice.

Pljeskavice možete oblikovati i rukom

Slagati ih na tacnu posutu brašnom i onda tacnu staviti u zamrzivač na sat vremena.

Posle sat vremena staviti ulje za pečenje da se zagreje pa uvaljati u brašno, jaje pa mrvice ili u posno pohovanje, kako god da ste odlučili i peći na srednjoj do jačoj vatri dok ne porumene.

Pečene burgere ocediti na ubrusu i poslužiti tople.

Prijatno.

Sarma - recept i saveti

Kako da napravite vrhunsku sarmu: Da li se meso dinsta pre nego što se mota sarma?

Sarma može da bude pravo gastro uživanje samo ako je napravite kako treba. Nije potrebno neko veliko znanje za ovo jelo, ali ipak detalji mogu da odrede da li će biti ukusna kao ona koju ste jeli kod bake ili ne.

U ovom tekstu vam donosimo recept i smernice za greške koje možda pravite kada pravite sarmu.

Evo starinskog recepta za sarmu, uz objašnjenje da li se meso dinsta pre uvijanja i koje su najčešće greške pri pravljenju.

Recept za sarmu

Sastojci:

1 glavica kiselog kupusa (oko 1,5 kg)
500 g mlevenog mesa (poželjno mešavina svinjetine i govedine)
1 glavica crnog luka
1 veza peršuna
1 šolja pirinča
1 jaje
1 kašičica crvene paprike (po želji)
2-3 lista lovora
200 ml paradajz sosa
100 ml ulja ili svinjske masti
1 litar vode (ili po potrebi)
1 kašičica sušenog majčine dušice (po želji)
so, biber

Priprema:

Priprema fila:
U velikom tiganju zagrejte malo ulja ili masti i propržite sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast.
Dodajte mleveno meso i pržite dok ne postane sivo i dobro se uprži.
Dodajte crvenu papriku, so, biber, majčinu dušicu (ako koristite) i sitno iseckan peršun.
Umesite sve sastojke, a zatim dodajte oprani pirinač i jaje. Dobro promešajte da svi sastojci budu ravnomerno raspoređeni. Ako je fil pregust, možete dodati malo vode.

Priprema kupusa:
Ako je kupus preslan, isperite ga hladnom vodom. Ako su listovi previše čvrsti, možete ih kratko blanširati u ključaloj vodi.
Odvajajte listove kupusa i, ako su previše debeli, iseckajte ih sa strane kako bi lakše omotali fil.

Uvijanje sarme:
Na svaki list kupusa stavite malu količinu fila i uvijte u oblik sarme, pazeći da ivice listova sa strane budu savijene ka unutra kako bi fil ostao zatvoren.
Sarmu slagati u veliki lonac, počinjući sa slojem kupusa na dnu, pa redom sarmama. Ako imate nekoliko slojeva, na vrhu svakog sloja stavite nekoliko lovorovih listova.

Kuvanje sarme:
Na vrh sarmi stavite ostatak paradajz sosa ili iseckan paradajz.
Prelijte vodom, tako da sve sarmice budu pokrivene, i kuvajte na tihoj vatri oko 2-3 sata. Povremeno proverite nivo tečnosti i po potrebi dodajte vodu.
Po želji, možete staviti malo ulja ili masti da sarmama daju još bogatiji ukus.

Da li se meso dinsta pre uvijanja?

U tradicionalnom receptu za sarmu, meso se obično ne dinsta pre nego što se uvije u kupus. Sastojci u filu (meso, pirinač, začini) se samo proprže u tiganju kako bi meso bilo dobro obrađeno, a pirinač delimično omekšao. Glavni proces kuvanja se dešava dok sarmice lagano kuvate u loncu.

Najčešće greške pri pravljenju sarme:

Previše ili premalo pirinča – Ako stavite previše pirinča, sarmice mogu postati previše suve, dok premalo pirinča može dovesti do toga da meso nije povezano i da fil bude previše tečan.
Meso nije dovoljno proprženo – Ako meso nije dovoljno proprženo, može se desiti da ostane “sirovo” u sarmi, a fil može biti previše masan.
Nedostatak začina – Sarmama nedostaje bogatog ukusa ako se ne dodaju dovoljni začini, poput crvene paprike, bibera i majčine dušice. Mnogi ljudi ne stavljaju dovoljno začina, pa sarmama nedostaje dubok ukus.
Kupus je preslan ili previše kiseo – Previše slan kupus može učiniti da sarmama bude previše slano, dok suviše kiseo može uticati na ukus. Dobro je da, ako kupus ima previše soli, operete listove pre nego što ih upotrebite.
Kuvanje na previše jakoj vatri – Sarmu je potrebno polako kuvati na tihoj vatri. Ako kuvate na previše jakoj vatri, sarmice mogu da se raspadnu, a ukus neće biti bogat.

Sarma je jelo koje zahteva strpljenje i pažnju, ali kada se sve uradi kako treba, rezultat je prelep, bogat i ukusan obrok.

Svinjetina sa kikirikijem i povrcem

Svinjetina sa kikirikijem i povrćem

Inspirisan azijskom kuhinjom, ovaj recept za svinjetinu sa kikirikijem i povrćem će vas oduševiti. 

Sastojci i količina:

  • Svinjsko meso 250 g
  • Krastavac, svež 1 komad
  • Kikiriki, nepečen 100 g
  • Belance 1
  • So 1 kašičica
  • Gustin 2 kašike
  • Ulje 50 ml
  • Soja sos 1 kašika
  • Čili sos po ukusu
  • Praziluk 1 štap
  • Šargarepa 1 komad
  • Kupus, manji 1/4 glavice
  • Kocka za supu 1 komad

Priprema:

  • Iseckajte na kockice svinjsko meso i povrće. U jednoj posudi pomešajte svinjetinu, so, belance i polovinu rastvorenog gustina u malo vode, te kašikom sve dobro sjedinite. U drugoj posudi pomešajte kutlaču supe, preostali gustin, soja-sos, pola praziluka i so. U dubljem tiganju zagrejte ulje, ubacite svinjetinu i uz stalno mešanje propržite da porumeni. Izvadite meso iz tiganja, pa u istom ulju propržite kikiriki. Izvadite i kikiriki i u istom tiganju propržite povrće. Potom vratite svinjetinu i kikiriki, pa lagano promešajte. Dodajte i sadržaj iz druge činije, pa brzo promešajte. Pre serviranja jelo poprskajte čili sosom i služite uz kuvan pirinač.
Testo koje narasta za samo 15 minuta

Testo koje narasta za samo 15 minuta i to bez kvasca! Idealno za sve vrste peciva

Evo jedan recept kako da brzinski napravite testo. Od ovog testa, za koje vam je potrebno samo 15-ak minuta, možete da pripremite pice, pite, peciva, kolače, kiflice

Potrebno je:

600 grama brašna;
300 ml vode;
200 g maslaca ili margarina;
1 jaje;
1 kašika sirćeta;
pola kašike soli

Priprema:

Brašno prosejati. U posebnoj činiji pomešati vodu, sirće, so i jaje. Dobro izmešati. Zatim dodajte brašno i umesite testo. Testo mora biti elastično i takvo da se ne lepi za ruke.

Stavite testo na sto posut brašnom i podelite ga na dva dela. Prvi deo razvijte što je moguće tanje, na oko 3 milimetra debljine.

Margarin, takođe podelite na dva dela. Prvo testo premažite sa polovinom margarina.

Zatim isto uradite sa drugim testom pa ga preklopite preko prvog dela testa. Uvaljajte testo u rolat. Zatim rolat savijte u oblik puža. Puž od testa stavite u kesu i ostavite u frižider na 15 minuta, a može i duže.

Kada testo izvadite iz frižidera, ponovo ga razvijte pa složite u oblik pravougaonika. Od dobijenog testa pravite željena peciva.

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.