Legendarni kuvar Stevo Karapandža otkrio je da najviše uživa u jelu koje se redovno nalazi na našim trpezama – domaćem, čorbastom pasulju za koji ima svoj recept.
Veliki majstor kulinarstva u toku svoje višedecenijske karijere osmislio je na hiljade recepata, ali jelo u kojem najviše uživa zapravo je vrlo jednostavno.
Recept za čorbast pasulj
Sastojci:
- 450 g pasulja (tetovac ili gradištanac)
- 2 šargarepe
- 2 glavice crnog luka
- 1 struk praziluka
- 2 lovorova lista
- 300 g suvog mesa (krtina ili rebarca)
- 1 kašičica crvene mlevene paprike
- 1/2 kašičice mlevenog bibera
- 1 kašika biljnog začina
- 2 kašike brašna
- 30 ml ulja
- po ukusu soli
Priprema:
Pasulj očistiti, oprati i potopiti ga u hladnu vodu uveče pre kuvanja.
Ujutru staviti da se kuva, pustiti da provri, pa kuvati desetak minuta. Procediti prvu vodu, pa pasulj naliti toplom vodom.
Iseckati sitnije dve glavice crnog luka, pa dodati pasulju, kao i dva lovorova lista.
Očistiti i naseći šargarepe, propržiti s lukom, pa dodati pasulju.
Dodati oprano suvo meso ili rebra. Kuvati oko sat i po do dva sata (u zavisnosti od vrste pasulja).
Po potrebi dodati još vode, u zavisnosti koliko čorbast pasulj želite.
Kad je pasulj kuvan, napraviti zapršku.
Zagrijati ulje u tiganju, dodati brašno, propržiti pazeći da ne zagori. Prohladiti, pa dodati mlevenu papriku.
Dobro promešati i sipati u kuvani pasulj. Dodati biljni začin po ukus, biber i soli po ukusu. Kuvati još pet minuta i isključiti.