Makarone sa sirom

Jedini pravi recept za makarone sa sirom

Makaroni sa sirom su popularno jelo zbog svoje jednostavnosti, pristupačnosti i ukusa. Ovo jelo se lako priprema, a sastoji se od sastojaka koji su dostupni u većini domova i prodavnica.  I naravno, deca obožavaju ovo jelo.

Sastojci za makarone sa sirom

Maslac 4 kašike
Brašno 6 kašika
Mleko 600 ml
Voda 500 ml
Makarone 350 g
Sir gauda 150 g
Sir mocarela 75 g
Sir čedar sir 25 g
Prezle 25 g
so i biber po ukusu

Priprema makarona sa sirom

Zagrejte rernu na 180 stepeni.

Otopite maslac u šerpi (koju možete da koristite i za pečenje). Dodajte brašno i mešajte sve dok se ne stvori gusta pasta. Dodajte 350 ml mleka i nastavite da mešate, a kad smesa postane gušća dodajte i ostatak mleka. Zatim dodajte vodu, so i biber. Mešajte dok se sos ne zgusne, otprilike 2-3 minuta, a onda ubacite makarone.

Nastavite da mešate kako se testenina ne bi zalepila za dno. Kuvajte ih minut, pokrijte šerpu i prebacite je u rernu.

Pecite 10-12 minuta, izvadite, a rernu zatim pojačajte do kraja. U međuvremenu u testeninu dodajte narendanu gaudu, komadiće mocarele i čedar sira i lagano promešajte. Površinu pospite prezlama i vratite u rernu na 2-3 minuta kako bi se lagano zapeklo.

Pasulj sa mlevenim mesom

Pasulj sa mlevenim mesom za sve domaćice koje žele da uštede

Pasulj sa mlevenim mesom se pravi u tiganju, vrlo je jednostavan za pripremu, a polizaćete prste!

Sastojci za Pasulj sa mlevenim mesom

1 kašika ulja

1 crveni luk, seckani

350 g mlevenog mesa

100 ml crvenog vina

300 ml paradajz sosa

800 g pasulja iz konzerve

seckani peršun za serviranje

Priprema:

Zagrejte ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri. Pržite luk, povremeno mešajući, 5 minuta ili dok ne omekša. Ubacite mleveno meso u tiganj. Pržite i mešajte, da porumeni.

Sipajte crno vino, pa dodajte paradajz sos i mešajte da se sjedine. Kada počne da ključa, začinite solju i ubacite pasulj. Pokrijte i kuvajte 30 minuta na veoma laganoj vatri. Ako je potrebno, dodajte malo vrele vode da razblažite sos.

Čim pasulj omekša, a sos postane kremast, isključite vatru i pospite pre serviranja sa seckanim peršunom. Pasulj sa mlevenim mesom je prožet različitim ukusima, klasično jelo koje je izdašno i odlično za celu porodicu. Ukoliko volite ovakva jela, isprobajte i restovani pasulj.

Izvor: danas.rs

Pita od pire krompira s mlevenim mesom

Šta sa ostacima pire krompira? Pita od pire krompira s mlevenim mesom

Ako ste i vi među onima koje srce zaboli što bacaju hranu (u ovom slučaju pire krompir) , tada treba da znate da postoji način da iskoristite ostatke omiljenog priloga.

Mnogi među nama ne vide razlog zašto bismo bacali hranu kada se gotovo svaki deo namirnice može iskoristiti. Naročito ako imate volje i dovoljno mašte.

Jedna od namirnica koja je u tom pogledau zaista svestrana i korisna za upotrebu je i krompir. Njegovu koru tako, primera radi, možete iskoristiti za čips, a ostatke kuvanog krompira za salatu. Međutim, šta da napravite ako vam ostane pirea od krompira!?

Za ovo jelo će vam biti potreban pire krompir i preliv po izboru. Nekima će to biti šunka, losos ili spanać u kombinaciji sa sirom, drugima meso pripremljeno na gulaš, a u nastavku donosimo recept za punjenje s mlevenim mesom.

Pita od pire krompira s mlevenim mesom

Potrebno je:

- 1 kg pirea od krompira
- 1 dcl pavlake za kuvanje
- 1 kašika maslaca
- ½ kašičice narendanog muškatnog oraščića
- 100 g topljenog ili sira sa plemenitom plesni

Za preliv:

- 800 g mlevenog mesa (čista junetina ili mešano)
- 100 g slanine
- 2 glavice luka
- 100 g graška (po želji)
- 100 g kukuruza (po želji)
- 100 g šargarepe (po želji)
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica majčine dušice
- 1 kašika sitno seckanog svežeg peršuna
- 1 kašika mlevene crvene paprike (može i dimljene)
- so, biber
- maslinovo ulje

Priprema:

U dubljem tiganju na maslinovo ulje stavite obaren sitno naseckan luk. Kad se zastakli, dodajte slaninu dok ne pusti masnoću, pa zatim i meso - dok meso ne pusti vodu. Sada po želji dodajte so, biber, timijan, sitno naseckani beli luk, peršin i mlevenu crvenu papriku. Po potrebi dodajte vodu, dodajte povrće i pustite da krčka oko 15 minuta.

Za to vreme u činiji dobro pomešajte pire krompir s pavlakom za kuvanje, maslacem i muškatnim oraščićem. Po potrebi dodatno posolite.

U kalup za pitu istresite preliv, na njega dorađeni pire od krompira pa posipajte sirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni.

Servirajte uz omiljenu salatu.

Izvor: b92.net

Recept Džejmija Olivera za najkremastiji omlet

Recept Džejmija Olivera za najkremastiji omlet od jaja

Omlet je savršeno jelo za početak dana tj. za brz i zdrav doručak, ali i za lagani ručak. Stvar kod omleta nije u komplikovanim sastojcima, već u pravom tajmingu koliko jaja treba da budu u tiganju.

Džejmi Oliver priprema omlet na poseban način.

- Ovo je nešto što moja deca vole, nešto što volim da pravim za doručak, ručak, užinu i večeru - rekao je Džejmi Oliver.

Sastojci za omlet:

  • 2 jaja
  • čedar sir
  • tost
  • ulje

Priprema:

Prvi korak je zagrevanje tiganja. Tiganj mora da bude vruć kada pripremate omlet.

Dok se tiganj greje, umutite dva jaja u činiji.

Zatim izrendajte malo čedar sira i uzmite parče tosta. Dodajte ulje u tiganj i jaja.

Džejmi kaže da bi trebalo da sačekate samo nekoliko sekundi da se jaja zgusnu, ne smeju se "preći" i postati suva. Znaćete da su spremna kada budu izgledala "svilenkasto".

Stavite sir na omlet i preklopite ga da se sir istopi.

Svinjska džigerica u sosu od pavlake

Svinjska džigerica u sosu od pavlake - Ručak za prave sladokusce

Sočno meso i odličan balans ukusa, ideja za ručak koji ne treba preskočiti. Svinjska džigerica nije baš omiljeni komad mesa na našim trpezama, ali ako je spremite na ovaj način promenićete mišljenje o njoj. Sočno, ukusno, a jednostavno za napraviti.

Potrebni sastojci:

500 g svinjske džigerice
2 čaše kisele pavlake
1 kom praziluka
1 glavica crnog luka
20 ml pavlake za kuvanje
100 g brašna (tip 400)
so, biber
origano
ulje

Svinjska džigerica u sosu od pavlake - Priprema:

Svinjsku džigericu očistite i isecite na kocke. Procedite je i osušite ubrusom, a zatim posolite i pobiberite. Uvaljajte u brašno i odložite na stranu.

Na srednjoj vatri prodinstajte iseckani crni luk, pa dodajte pripremljenu džigericu i iseckan praziluk. Dinstajte sve zajedno dok džigerica ne omekša.

Kiselu pavlaku umutite malo sa pavlakom za kuvanje, pa dodajte džigericu i promešajte.

Celu mešavinu ubacite u vatrostalnu posudu i stavite u rernu na 180 stepeni 10 minuta.

Ako primetite da treba, možete dodati još malo pavlake.

Za kraj pospite origano i poslužite.

Pasta sa karamelizovanim lukom

Pasta sa karamelizovanim lukom - Ovo jednostavno morate probati

Pasta sa karamelizovanim lukom je preukusna, sprema se jednostavno, a i nije skupa.

Sastojci:

  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike maslaca
  • 2 glavice luka
  • 2 kašičice čili ulja
  • 500 ml neutralne pavlake
  • 1 veza svežeg peršuna
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • so i biber po ukusu.

Priprema Pasta sa karamelizovanim lukom:

Luk isecite na sitne kockice.

Najpre na laganoj vatri zagrejte ulje i maslac. Nakon što se zagreje , luk karamelizirajte najmanje 20 minuta. Kada je luk počeo da dobija boju i karamelizirati se, smanjite temperaturu i često mešajte još nekih 10 minuta. Sada dodajte ulje čilija, so, biber, beli luk u prahu i dobro promiješajte. Zatim dodajte i neutralnu pavlaku.

Pustite da se zajedno kuva još oko 5 minuta pre nego što dodate testeninu. Skuvajte testeninu al dente. Dodajte testeninu karamelizovanom luku i pustite da se testenina i umak kuvaju još par minuta da se dobro sjedine.

Na kraju sklonite sa vatre testeninu, dodajte svež peršun, poslužite i uživajte. Po želji po vrhu možete dodati i malo rendanog parmezana.

Izvor: danas.rs

Fokača

Fokača, recept bez čekanja

Fokača je najvazdušastije, najmirisnije testo, ali uglavnom svi recepti su tavni da vam je potrebno dva dana za fermentaciju testa. Ovaj recept nije takav.

Sastojci

1 ½ šolje brašna za hleb
1 ½ šolje belog pšeničnog brašna
2 kašičice soli
1 kašika belog šećera
1 (.25 unce) pakovanje instant kvasca
1 ⅓ šolje mlake vode (110 stepeni F/45 stepeni C)
3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
2 kašike seckanog svežeg ruzmarina
2 kašike rendanog parmezana

Priprema

Pomešajte oba brašna i so u velikoj posudi. Napravite udubljenje u sredini brašnaste smese; pospite šećer i kvasac u udubljenje. Pažljivo ulijte vodu u udubljenje. Ostavite da stoji dok kvasac ne počne da deluje, otprilike 5 minuta.

U udubljenje ulijte 2 kašike ulja. Kašikom promešajte sredinu smese, postepeno šireći područje koje mešate kako biste uključili sav prah.

Izručite testo na brašnom posutu površinu, i mesite samo dok ne postane glatko. Testo treba da bude meko.

Izvor: Ana Milošević/CityMagazine

U čistu posudu sipajte 1/2 kašičice ulja. Stavite testo u posudu, okrenuvši ga jednom da uljite vrh. Pokrijte i ostavite da se diže dok se ne udvostruči, 30 do 45 minuta.

Podmažite pleh sa 1 kašičicom ulja.

Pritisnite testo da se umiri i prebacite ga na pripremljeni pleh. Nežno pritisnite testo da bude debljine oko 1,25 cm.

Prelijte preostalih 1 1/2 kašičica ulja preko testa. Koristeći drvenu kašiku, pritisnite testo na razmak od 1,25 cm. Pospite ruzmarinom i parmezanom. Stavite u hladnu rernu na srednju policu. Stavite ravan pleh sa toplom vodom na policu ispod hleba. Ostavite da se diže dok se ne udvostruči u veličini, 20 do 25 minuta.

Uključite rernu na 190 stepeni. Pecite fokaču dok ne porumeni odozgo, 20 do 25 minuta. Izvadite iz pleha i ostavite da se ohladi na žičanoj rešetki. Poslužite toplo.

Izvor:  danas.rs

Burek gotov za 15 minuta

Burek gotov za 15 minuta: Napravite ga po ovom receptu i ispašće vam bolje nego kupovni (VIDEO)

Iako postoji mnogo načina za pravljenje bureka, jedan od najboljih recepata predstavio je popularna influenserka iz Turske Ajsenur Altan.

Ona je na svom Jutjub kanalu objasnila kako Turci pripremaju mnogima omiljeno jelo.

U nastavku vam donosimo recept za upravo ovakav burek.

Zanimljivo je da ga sprema u tiganju, kao i da nije mastan kao onaj iz pekare. Takođe, ukoliko odlučite da napravite burek po ovom receptu, može biti gotov za 15 minuta.

Sastojci:

kore za pitu,

1 jaje,

1/3 šolje mleka,

1/3 šolje biljnog ulja + više za pečenje,

200 g feta sira ili mladog sira.

1 kašičica seckanog peršuna.

Priprema:

Prvo dobro izmešajte sir i peršun, a po želji možete u sir dodati i malo mocarele.

Umutite jaje, pa dodajte mleko i biljno ulje, dodajte mešavinu sira i peršuna i sve promešajte. Nauljite tepsiju i poredajte kore po ivicama tako da pokriju polovinu dna pleha.

Deo pripremljenog fila prelijte kašikom preko kore, odnosno preko dna pleha. Zatim pocepajte i zgužvajte kore i umočite u fil, da se dobro navlaže, pa rasporedite po plehu.

Zatim burek preklopite preko delova kore koji vise preko ivice tepsije i prelijte filom.

Na kraju prelijte ostatkom fila. Poklopite tepsiju i pecite dok burek ne porumeni, a zatim okrenite i pecite još malo.

Pasta „aglio e olio“ - špagete sa belim lukom

Pasta „aglio e olio“: Jednostavan italijanski specijalitet za koji ćete uvek imati sastojke

Italijani su majstori za pripremu ukusne hrane od vrlo malo namirnica koje ne koštaju mnogo. Pasta „aglio e olio“ jedan je od takvih recepata.

Kao što ime kaže, u pitanju je pasta koja se pravi s belim lukom i maslinovim uljem, a koja potiče iz Napulja.

Tajna ovoga recepta počiva na idealnoj metodi dinstanja belog luka. Da bi pasta imala savršen ukus, beli luk je potrebno iseckati na sitne kriške i polako ga dinstati u maslinovom ulju dok ne dobije zlatnožutu boju.

Ako je beli luk bled, pasta neće imati punoću ukusa. Ako je pak pretaman, dobiće gorčinu koja će uništiti ukus celog obroka. Ljubitelji ljutog ukus u ovo jelo dodaju i čili u zrnu, koji obroku daje novu dimenziju.

Sastojci

400 grama špageta
125 ml maslinova ulja
5-6 čenova belog luka
½ kašičice čilija u zrnu
so i biber po ukusu
peršun

Priprema

Skuvajte testeninu prema uputstvu na ambalaži. Oljuštite beli luk i iseckajte na tanke kriške.

Sipajte maslinovo ulje u tiganj i zagrejte ga na laganoj vatri. Dodajte beli luk i dinstajte dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Za to će vam trebati 10 do 15 minuta.

Kada ste zadovoljni bojom dinstanog belog luka, sve sipajte preko kuvane testenine i dobro promešajte. Posolite, pobiberite, a po želji dodajte i čili u zrnu.

Ukrasite svežim peršunom pre posluživanja.

Izvor: danas.rs

Sogan dolma - Tradicionalno tursko jelo koje morate probati

Sogan dolma - Tradicionalno tursko jelo koje morate probati

Sogan dolma je jelo koje potiče iz Turske, ali se dugo smatralo neizostavnim delom i bosanske kuhinje. Donosimo vam osnovni recept, koji je po mnogima i najbolji.

Sastojci

Luk
600 g luka
100 ml sirćeta

Punjenje
100 g luka
400 mlevene junetine
80 g pirinča
2 kašike koncentrata paradajza
1 kašičica soli
1 jaje
1 kašika ulja

Zaprška
3 kašike ulja
1 kašika običnog brašna
1 kašičica slatke crvene paprike

Priprema

Glavice luka oljuštite i odrežite im vrhove, pa ih stavite da se kuvaju u vodi u koju ste dodali 100 ml sirćeta, pazite da se ne prekuvaju, biće dovoljno oko 15 minuta.

Kada je luk skuvan, vrelu vodu ocedite i prelijte ga hladnom. Lukovice moraju biti hladne kada odvojite slojeve.

Prstima istisnite slojeve, odnosno kolutove luka. Od jednog luka dobija se nekoliko glavica luka koje se puni nadevom.

Veći slojevi se pune prstima, a manji kašikom ili desertnim nožem.

Punjenje

Crni luk sitno iseckati i pomešati sa mlevenim mesom. Dodati pirinač, koncentrat paradajza, jaje, so, biber i ulje i sve dobro izmešati.

Fil punite prstima, ali ne do vrha, jer će fil nabubriti zbog pirinča, pa postoji opasnost da dolma pukne.

Punjene dolme stavite u šerpu i nalijte toplom vodom da budu pokrivene, pritisnite odozgo tanjirom ili drugim poklopcem koji je manji od lonca i kuvajte oko 40 minuta.

Napravite klasičnu zapršku tako što ćete na ulju propržiti brašno i mlevenu papriku i dodati u šerpu.

Poslužite sa pavlakom ili mileramom.

Rolovane svinjske šnicle

Recept za savršene Rolovane svinjske šnicle

Recept za jelo u kom će uživati ljubitelji mesa, gotovo je brzo, a ukusom će da vas oduševi.

Sastojci:

– 5 srednjih šnicli svinjskog mesa, bez kosti

– 5 listova kuvane šunke

– 5 listova kačkavalja

– 2 jaja

– Prezle, brašno, ulje, so, biber, suvi začini

Priprema:

Šnicle istanjite batom za meso. Začiniti sa obe strane po ukusu.

Premazati senfom, pa staviti šunku i sir. Kada ih nafilujete, urolajte i pričvrstite čačkalicama.

Rernu zagrejte na 200 stepeni.

Uvaljane šnicle uvaljajte prvo u brašno, pa u jaja, zatim u prezle i propržite ih sa svih strana u dubokom ulju.

Kada dobiju zlatnu boju, poređajte ih u tepsiju i pecite u rerni još 15 do 20 minuta, piše u receptu koji je objavila Coolinarika.

Na kraju pospite seckanim peršunom.

Služite uz prilog po želji.

Brokoli u bešamel sosu

Brokoli u bešamel sosu. Kako god ga poslužili ovo jelo će biti zvezda ručka.

Ovo jelo je zamišljeno kao bogat prilog uz glavno jelo, ali je, gotovo kod svih koji su ga pravili, postao glavna zvezda ručka. 

Pogledajte ovde i zaseban recept kako napraviti bešamel sos.

Sastojci:

– 500 g brokolija

– 1 kocka za supu

– 500 ml mleka

– 250 ml pavlake za kuvanje

– parmezan

– 1 kašika masti

– 2 kašike brašna

– so, biber, beli luk u granulama

Brokoli u bešamel sosu - Priprema:

Operite brokoli, pa ga isecite na cvetove. Skuvajte ga u litru vode sa kockom za supu.

Za to vreme napravite bešamel sos tako što ćete na kašičici masti propržiti dve kašike brašna. Prelijte hladnim mlekom i dodajte začine.

Po završetku dodajte pavlaku za kuvanje i kuvajte dok se ne zgusne, prenosi Index.hr.

Podmažite vatrostalnu posudu i u nju prebacite kuvani brokoli. Prelijte bešamel sosom i pospite parmezanom. Pecite 30 minuta na 200 stepeni.

Recept za fenomenalan tart sa slaninom i povrćem

Recept za fenomenalan tart sa slaninom i povrćem kom ćete se vraćati

Odličan predlog za doručak, ali i za glavno jelo i večeru, kako odaberete.

Sastojci:

– 150 g luka

– 2 čena belog luka

– 50 g dimljene slanine

– 150 g tikvica

– 100 g šargarepe

– 50 g sira

– 60 g brašna

– 1/2 kašičice praška za pecivo

– 1/2 dl ulja

– 3 jaja

– so, biber

Priprema:

Slaninu ispecite u tiganju bez dodatka masnoće.

U jednu činiju stavite luk, beli luk, tikvice, šargarepu i slaninu. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, jaja, sir, ulje, so i biber.

Sve dobro izmešajte kašikom. Okrugli kalup prečnika 22 centimetra premažite maslacem i pospite brašnom.

Sipajte smesu, poravnajte je i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 30 do 35 minuta, prenosi City Magazine.

Govedina Velington

Beef Wellington: Recept koji je proslavio Gordona Remzija (VIDEO)

Beef Wellington je tradicionalno britansko jelo koje se sastoji od junećeg bifteka pečenog u lisnatom testu.

Ovo je autorski recept Gordona Remzija za Beef Wellington koji se topi u ustima, a slavnog šefa kuhinje je pretvorio u mega zvezdu.

Sastojci za Beef Wellington (Govedinu Velington)

1 biftek od oko 400 grama

250 grama divljih pečuraka po izboru

1 grančica majčine dušice

2 kašičice senfa

250 grama lisnatog testa

4-6 kriški pršuta

1 žumance

malo maslinovog ulja

krupna morska so i sveže mleveni biber

Priprema:

Očistite biftek od masnoća, zamotajte ga u trostruki sloj prozirne folije i stavite veče pre pripreme u frižider kako bi meso zadržalo svoj oblik.

Biftek odmotajte, kratko zapecite na malo maslinovog ulja sa svih strana u vrućem tiganju dok se sve strane ne karameliziraju. Za to će vam biti potrebno oko jedan minut vremena. Posolite biftek i pobiberite ga.

Vrući biftek premažite senfom i pustite da se ohladi.

U blenderu smiksajte divlje pečurke, koje ste prethodno očistili. Ispržite mešavinu na tiganju s listićima majčine dušice, nešto soli i bibera dok sva tečnost ne ispari iz njih i dok ne dobijete gustu pastu (otprilike 10 minuta). Sklonite pastu s vatre i pustite da se ohladi.

Razvucite lisnato testo u oblik pravougaonika na prozirnoj foliji. Stavite ga da se hladi u frižider.

Na prozirnu foliju položite kriške pršute tako da prave pravougaonik. Preko pršute stavite pastu od pečuraka i biftek. Uz pomoć folije zarolajte biftek tako da je sa svih strana prekriven pečurkama i pršutom. Stavite ga da se hladi na pola sata u frižider.

Na ohlađeno lisnato testo položite biftek zamotan pršutom i pečurkama. Mešavinom žumanca i vode premažite rubove lisnatog testa, pa lisnato zamotajte oko bifteka. Ostatak žumanca premažite preko vrha testa, a nožem nežno zarežite vrh.

Stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni na 15 do 20 minuta dok lisnato testo ne postane zlatno-žuto.

Izvadite iz rerne pa pustite da se ‘odmori’ 10 minuta pre nego što ga nasečete na kriške debljine oko 2,5 centimetra.

Boranija zapečena u rerni

OBROK ZA TILI ČAS! Boranija zapečena u rerni ODUVAĆE vas potpuno: Zdrava je, ali i UKUSNA

Ako ne volite kuvanu boraniju, probajte da je spremite zapečenu u rerni, sa pavlakom i kačkavaljem. Mada je najčešće spremamo u čorbastoj varijanti, zapečena boranija iz rerne veoma je ukusna i perfektan izbor za ručak za celu porodicu

Boranija je za mnoge domaćice čest izbor kad je priprema ručka u pitanju, jer ne samo što se jednostavno sprema, već je i zdrav obrok, uz dodatak povrća, puna značajnih vitamina i minerala.

Međutim, iako je najčešće spremamo u čorbastoj varijanti, zapečena varijanta takođe je veoma ukusna i hranljiva, a dopašće se i onima koji nisu ljubitelji kuvane boranije...

Zapečena boranija iz rerne

Sastojci:

450 g boranije
250 g pilećeg belog mesa
2 jajeta
300 g pavlake
150 g kačkavalja
glavica crnog luka
beli luk, šargarepa
so, biber, začini po želji
boranija

Priprema:

Luk naseckajte na sitno, pa ga dinstajte u šerpi na ulju. Sipajte naseckanu šargarepu i beli luk (2-3 čena), pa dinstajte i onda posle par minuta i dodajte boraniju. Začinite.

Piletinu propržite zasebno, pa dodajte u boraniju. Potom sve sipajte u vatrostalnu činiju ili pleh.

Jaja i pavlaku pomešajte, pa prelijte boraniju. Narendajte kačkavalj preko boranije.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.

kurir.rs

BATACI U SOSU OD PIVA I MEDA: Aromatična glazura daje piletini PIKANTAN ŠMEK, recept savršen za ručak ili večeru (VIDEO)

BATACI U SOSU OD PIVA I MEDA: Aromatična glazura daje piletini PIKANTAN ŠMEK, recept savršen za ručak ili večeru (VIDEO)

Postoji milion recepata za batake, ali ako želite da budu izuzetno sočni napravite ih u sosu od piva i premažite medom.

Piletina je meso koje je najzastupljenije i koje nije preterano skupo. Može da se sprema na milion načina, sve zavisi od toga koji deo ste izabrali. Mi vam predlažemo da za današnji ručak napravite batake u sosu od piva, a kao prilog možete da poslužite krompir iz rerne sa krompirom. Ono što ove batake čini sočnim je aromatična glazura od meda i piva.

Sastojci:

6 bataka
1 crni luk
2 čena belog luka
1,5 čaša piva
2 kašičice meda
ruzmarin, lovorov list

Recept za batake u sosu od piva:

Pripremite meso

Batake posolite, pobiberite i pospite slatkom paprikom, a onda prelijte maslinovim uljem. Lepo utrljajte začine i ulje u meso. Marinirajte batake 15 minuta, pa ih ispržite u tiganju. Izvadite meso iz tiganja.

Napravite sos

U istom tiganju propžite seckani crni luk, pa kada on omekša dodajte mleveni beli. Zatim dodaje lovorov list i ruzmarin, pa promešajte. Posle minut sipajte pola čaše piva, pa posolite i pobiberite. Opet promešajte i kuvajte dok pivo ne ispari.

Vratite meso u tiganj

Zatim vratite batake u tiganj, sipajte još jednu čau piva i poklopite. Krčkajte nekih 25 minuta, pa izvadite lovorov list i ruzmarin. Sipajte med preko bataka i premažite ih. Kada tečnost ispari, bataci su spremni za jelo.

Izvor: Stvar ukusa

Zapečeni kremasti krompir sa pečurkama
Zapečeni kremasti krompir sa pečurkama

Jelo bez mane: Zapečeni kremasti krompir sa pečurkama

Sa krompirom nema greške, još kada se iskombinuje na način kao u ovom receptu, postaje ručak bez mane. 

Sastojci:

krompir 1 kg
pečurke 300 g
crni luk 1 glavica
paradajz 2 komada
majonez 2 kašike
začinska paprika 1/2 kašičice
suvi biljni začin 1 kašika
ruzmarin 1/2 kašičice
bosiljak 1/2 kašičice
kačkavalj 200 g
pavlaka za kuvanje 200 ml
so i biber po ukusu

Priprema:

Krompir oljuštite, pa ga isecite na kolutove. Pečurke isecite na listiće, luk na rebarca, a paradajz na kolutove. U veliku činiju stavite krompir, luk, pečurke, majonez, papriku, so i biber, pa sve dobro izmešajte.

Posudu za pečenje lagano podmažite uljem i ubacite pripremljeni krompir. Sve prelijte pavlakom, pokrijte folijom i stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Pecite oko 30-35 minuta dok krompir ne omekša.

Izvadite pleh, preko složite paradajz, pospite ga ruzmarinom i bosiljkom, a odozgo složite rendani sir. Vratite pleh u rernu i pecite bez pokrivanja još 10-15 minuta dok ne porumeni.

Izvor. blic.rs

Rolovane svinjske šnicle

Rolovane svinjske šnicle

Recept za jelo u kom će uživati ljubitelji mesa.

Sastojci:

– 5 srednjih šnicli svinjskog mesa, bez koske

– 5 listova kuvane šunke

– 5 listova kačkavalja

– 2 jaja

– Prezle, brašno, ulje, so, biber, suvi začini

Priprema:

Šnicle istanjite batom za meso. Začiniti sa obe strane po ukusu.

Premazati senfom, pa staviti šunku i sir. Kada ih nafilujete, urolajte i pričvrstite čačkalicama.

Rernu zagrejte na 200 stepeni.

Uvaljane šnicle uvaljajte prvo u brašno, pa u jaja, zatim u prezle i propržite ih sa svih strana u dubokom ulju.

Kada dobiju zlatnu boju, poređajte ih u tepsiju i pecite u rerni još 15 do 20 minuta, piše u receptu koji je objavila Coolinarika.

Na kraju pospite seckanim peršunom.

Služite uz prilog po želji.

Pica koja ne goji: Lažno testo je i dalje hit, a mi imamo savršen recept
Pica koja ne goji: Lažno testo je i dalje hit, a mi imamo savršen recept

Pica koja ne goji: Lažno testo je i dalje hit, a mi imamo savršen recept

Jedete često picu, a želite da izbacite prekomernu količinu ugljenih hidrata, imamo odlično rešenje za vas.

Iako nikada neće imati ukus prave pice od kiselog testa, sigurni smo da će vas zadovoljiti pica sa karfiolom – već godinama je hit i još uvek je u trendu među svima koji s razlogom pokušavaju da jedu zdravije.

Podloga za picu od karfiola

Operite, očistite i iseckajte karfiol što sitnije, možete ga staviti i u mašinu za blendanje. Na ulju kratko propržite seckani karfiol, oko 10 minuta.

Začinite po želji. Koristite so, biber i beli luk u prahu. Karfiol ostaviti da se ohladi, pa dodati jaja i rendani sir. Prebacite smesu na papir za pečenje, oblikujte picu oko 30 cm.

Pecite u zagrejanoj rerni na 250°C oko 15 minuta, dok testo ne promeni boju. Tek tada na pečeno testo možete stavljati prelive za picu, pazeći da ga ne prenatrpate. Vratite u rernu na 5-8 minuta dok se sir ne otopi. Picu kratko ohladite i poslužite.

Coq au vin - Petao u vinu
Coq au vin - Petao u vinu

Coq au vin - PETAO U VINU. Klasik francuske kuhinje na koji ćete se prosto "navući".

Za ovo jelo mnogi kažu da je vrhunac gastronomije. Jelo se prirpema malo duže, ali zaista vredi svake sekunde. Čak i kuvarske legende poput Džulije Čajlds ili Žaka Pepina kažu da je ovo jelo osnova njihove kuhinje.

Sastojci

200 g slanina
2 kg petla, isečenog na komade
Konjak
750 ml vina
Goveđi bujon
Paradajz pire
3 glavice luka
250 g šampinjona
2 kašike brašna
Majčina dušica
lovorov list
peršun
Maslac
4 čena belog luka

Priprema

Prvo i najvažnije - ovo traje najmanje 2,5 do 3,5 sata, tako da je strpljenje najpotrebnije.

Prvi korak - stavite sitno iseckanu slaninu u tiganj i pržite je dok ne porumeni. Izvadite, a mast ostaje u tiganju jer na njoj baziramo ukuse.
Petla zatim položimo u masnoću  koja je ostala od slanine, kožom nadole. Neki kažu da možemo onda slobodno dodati malo vode i poklopiti tiganj. Nakon 10 minuta, okrenite petla i ponovo pokrijte. 

Sledeći korak je dodavanje konjaka. Meso možete flambirati, ali ako niste vični - preskočite ovaj korak. Samo dolijte konjaka. 

Sada je najbolje, nakon što smo uradili prvi deo, sve prebaciti u posudu za pečenje, vatrostalno ili glinenu. Dodamo bujon, beli luk, koji bi trebali pre toga prodinstati, biber, začine poput bosiljka, umešamo kašiku-dve paradajz pirea i zalijemo vinom da prekrije celog petla. Povećavamo temperaturu i nakon što proključa spuštamo je tako da se kuva oko pola sata.

Isecite luk na male trakice i dodajte pečurke, sitno isečene ili narezane na četvrtine. Dinstajte ovo oko 10 minuta na puteru dok ne dobije lepu tamnu zlatno-žutu boju.

I tu smo skoro gotovi, sad vadimo petla i treba da zgusnemo sos. Zgušnjavamo ga tako što u šoljicu pomešamo malo mlake vode sa dve kašičice brašna i dodamo u vino. Dodajte luk i pečurke i ostavite da ključa još 5 minuta.

Poslužite uz šta god vam srce poželi. Krompir, pirinač, testenina ili salata od zelenog pasulja su odličan izbor.