
Domaća riblja čorba
Domaća riblja čorba je jedno od onih jela koje odma priziva na mirise reke i porodičnih okupljanja. Ova čorba nosi posebnu toplinu i pun ukus.
Ovo je idealan obok za ljubitelje tradicionalne kuhinje.
Sastojci i količina:
- Mešana riba(som, šaran štuka, bela riba, tolstolobik...) oko 1kg
- Luk (srednje velicine) 3 glavice
- Šargarepa 2 kom
- Zelen 1 kom
- Veza peršuna 1 kom
- Paradajz 1 kom
- So po ukusu
- Biber oko 1/2 kafene kašike
- Crvena mevena slatka paprika 2 supene kašike
- Palenta 2 supene kašike
- Mlevena tucana ljuta paprika 1 kafena kašikica
- Lovor 1 list
- Suvo stono belo vino 1 dcl
Priprema:
Svežu ribu obavezno mešanu od masnijih vrsta(som, šaran,linjak...) i od suvljih vrsta(štuka, smuđ,bandar, bela riba...)očistimo od iznutrica i krljušti.Rastrandžiramo na šnicle , manju ribu ostavljamo ucelo samo zbog ukusa, glave i repove veće ribe takođe ne bacamo a od iznutrica su nam potrebne ikra i mlečac.
Luk isečemo sitno, šargarepu i peršun narenamo ili sameljemo što sitnije pa sve dinstamo u kotliću na blagoj vatri dok se ne raspadne.Dodamo peršun i sitno seckan paradajz i dinstamo dok ne omekne pa na kraju ispasiramo da dobijemo kašu ili sameljemo u blenderu dinstano povrće.
Kada je povrće gotovo nalijemo oko 2 litre vode .U blender ubacimo sve suve sastojke i usitnimo pa razmutimo sa malo vode i dodamo u ostatak u kotlicu i još oko 1 litre vode kuvamo dok ne proključa pa dodamo ribu i vino.Nakon 10 min dodamo ikru i mlečac kuvamo jos oko 5 minuta , dodsolimo ili dodamo još koji začin po potrebi.