Posne čokoldne kuglice od tri sastojka

Posne čokoladne kuglice od tri sastojka

Ako volite jednostavne, brze i zdrave deserte, ove posne kuglice će biti vaš novi favorit! Sve što Vam treba su tri osnovna sastojka i par minuta pripreme.

Sastojci: 
Posni keks 200 g
Kokosovo mleko 200 ml
Posna čokolada 150 g

Priprema:
U velikoj posudi, pomešajte mleveni posni keks i kokosovo mleko. Dobro izmešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Dodajte mleko postepeno da ne bi smesa bila previše tečna, treba biti kompaktna i lako oblikovana.
Rukama oblikujte kuglice od smese, veličine otprilike oraha. Stavite kuglice na poslužavnik obložen papirom za pečenje. Otopite posnu čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj. Pazite da čokolada ne zagori, mešajte je često dok se potpuno ne otopi. Svaku kuglicu umočite u otopljenu čokoladu, koristeći čačkalicu ili viljušku za lakše rukovanje. Vratite kuglice na poslužavnik da se čokolada stvrdne. Ako želite, pre nego što se čokolada potpuno stvrdne, možete dodatno ukrasiti kuglice tako što ćete preko njih prelivati tankim linijama otopljene bele ili tamne čokolade, koristeći kašičicu ili vrećicu za dekorisanje. Stavite poslužavnik u frižider na oko 30 minuta do 1 sat, ili dok čokolada ne postane potpuno čvrsta.

Veganske palačinke od heljde sa borovnicama

Veganske palačinke od heljde sa borovnicama

Ako tražite zdrav i ukusan doručak ili desert, ove veganske palačinke od heljde su savršen izbor! Heljdino brašno ne samo da im daje bogat, orašast ukus, već je i prirodno bez glutena. Bilo da ih poslužite sa javorovim sirupim ili svežim voćem, sigurno će vas oduševiti!

Sastojci:
1 šolja heljdinog brašna
¾ kašike mlevenog lanenog semena
1 ¾ šolje nezaslađenog sojinog mleka
1 prstohvat soli
1 kašika kokosovog ulja, otopljenog
⅙ kašičice cimeta
1-2 kašike agava sirupa, po ukusu + još malo za serviranje
1 šolja ISC borovnica
ulje koštica grožđa ili kokosovo ulje za prženje palačinki
listići badema za serviranje

Priprema:
1. Pomešajte heljdino brašno, mleveno laneno seme, sojino mleko, kokosovo ulje, so, cimet i agava sirup. Testo bi trebalo da bude tečno, ali ne i vodenasto. Ako je previše retko, dodajte još heljdinog brašna, a ako je previše gusto, dodajte još sojinog mleka.
2. Sipajte malo ulja koštica grožđa ili kokosovog ulja u tiganj, te ostavite da se zagreje.
3. Ravnomerno sipajte ¼ šolje testa u tiganj. Pustite da se peče sve dok se ne pojave mehurići, a ivice ne postanu suve. Zatim pažljivo okrenite palačinku i pecite je još 2-3 minuta sa druge strane.
4. Pecite palačinke dok god imate testa.
5. Servirajte palačinke sa borovnicama, prelijte ih malom količinom agava sirupa, dekorišite listićima badema, i uživajte.

Originalan recept za američke palačinke

Originalan recept za američke palačinke

Američke palačinke su savršen izbor za večeru ili doručak, prave se lako. Jednom kad probate ovaj recept, uvek ćete ih praviti ovako.

Recept za američke palačinke

Sastojci:

200 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica šećera
1/4 kašičice soli
2 jaja
300 ml mleka
2 kašičice vanilin šećera
2 kašičice rastopljenog putera ili ulja
1 kašičica ekstrakta vanile (po želji)

Priprema:

Pripremite suve sastojke: U velikoj posudi, pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer i so. Dobro promešajte da se sve ravnomerno rasporedi.

Pripremite tečne sastojke: U drugoj posudi, umutite jaja, dodajte mleko, vanilin šećer i rastopljeni puter (ili ulje). Ako volite, možete dodati i ekstrakt vanile za dodatnu aromu.

Spojite sastojke: Postepeno dodajte tečne sastojke u suve sastojke i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Nemojte previše mešati, jer je važno da smesa ostane malo grudvasta (to je karakteristika američkih palačinki).

Prženje palačinki: Ugrejte tiganj na srednje jakoj vatri i premažite ga sa malo putera ili ulja. Za svaku palačinku, sipajte oko 1/4 šolje smese u tiganj. Pržite palačinke 2-3 minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatno smeđe. Kada se na površini počnu pojavljivati mehurići, vreme je da okrenete palačinku.

Serviranje: Služite američke palačinke dok su još tople, prelivene sa javorovim sirupom, voćem, šlagom, čokoladnim sirupom ili po vašoj želji.

Torta Šeherezada

Torta Šeherezada

Torta Šeherezada je čuveni desert sa karamel kremom, sa kojom se vraćamo onim tradicionalnim tortama. Ova torta se priprema veoma lako, neće vam trebati ni rerna. Konačni rezultat je bogata, kremasta torta za koju će svi tražiti parče više, ali i recept.

Recept za Šeherezada tortu

Sastojci

Karamel krem
1.7ml mleka
5 pudinga od karamele
300 grama šećera
250 grama putera

Dodatno
2 paketa "turskog" keksa (ako nemate, proći će i petit)
500 ml pavlake za šlag

Priprema

Od 1,7 l mleka odvojiti 200 ml, a ostatak staviti da provri. U posebnoj posudi pomešajte 5 karamel pudinga sa 300 g šećera i 200 ml mleka.

Kada mleko provri, sklonite ga sa vatre i u mleko umešajte smesu za puding. Vratite na laganu vatru i mešajte nekoliko minuta dok se ne zgusne.

Pokrijte puding prozirnom folijom i stavite u frižider. Umutiti 250 g omekšalog putera i dodavati malo po malo puding. Promešati i podeliti kremu na 4 dela.

Umutiti 500 ml pavlake za šlag i podeliti na 4 dela.

Na pleh poređajte red turskog keksa (kao petit keksiće, sa čokoladom unutra), ili ako ih nemate, poslužiće klasični petit keksi.

Na kolačiće stavite sloj karamel kreme, zatim sloj šlaga, pa ponovo kolačiće. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.

Ohladite tortu preko noći, ohlađenu tortu ukrasite po želji i poslužite.

Marcipan – osnovni recept

Marcipan – osnovni recept za sastojak koji svaku poslasticu podiže na viši nivo

Marcipan je čuveni slatkiš od mlevenih badema i šećera, koji se može konzumirati samostalno ili kao deo raznih kolača, pralina i drugih poslastica. Glatke i kompaktne teksture, on je odličan kako za oblaganje torti, tako i za pravljenje raznih oblika i figurica koje se koriste za dekoraciju, naročito tokom praznične sezone.

Ovaj slatkiš po želji možete obojiti jestivim bojama ili aromatizovati ekstraktom po svom ukusu, a mi vam danas donosimo osnovni recept za marcipan masu, koju možete koristiti po svojoj želji:

Recept kako napraviti marcipan

Sastojci:

200 g bademovog brašna (ili mlevenih badema)
200 g prah šećera
1 belance (ili više, po želji)
1 kašičica ekstrakta badema (opciono)
Prstohvat soli

Priprema:

Ako koristite ceo badem, prvo ih blanširajte u vrućoj vodi, a zatim ih sameljite u brašno. U velikoj posudi pomešajte bademovo brašno, prah šećer i prstohvat soli.

Postepeno dodajte belance i mešajte dok ne dobijete glatku i čvrstu masu. Ako želite, dodajte ekstrakt badema ili neki drugi ekstrakt po svom ukusu.

Kada se smesa sjedini, oblikujte marcipan u valjak ili drugu formu, po želji.

Čuvajte umotan u plastičnu foliju u frižideru i po potrebi koristite za ukrašavanje ili pravljenje raznih poslastica. Prijatno!

Starinski recept za sutlijaš

Starinski recept za sutlijaš! Ovako su ga spremale naše bake

U ova nova i brza vremena, pomalo zaboravljamo ona dobra starinska jela, posebno poslastice koje su se nekada spemale samo u posebnim prilikama.

Sutlijaš je sasvim sigurno jedna od tih poslastica, a onaj pravi, starinski recept za sutlijaš će vas odmah vratiti u stara vremena.

Recept za sutlijaš

Sastojci:

200 g pirinča

8 kašika šećera

1 l mleka

1 kesica vanilin šećera

Priprema:

Pirinač prvo operite u nekoliko voda, pa ga kuvajte oko 10 minuta sve dok ne provri. U drugoj šerpi sipajte mleko i stavite da se kuva, takođe dok i ono ne proključa. Potom, u mleko dodajte šećer, vanilin šećer i prethodno skuvan i oceđen pirinač. Kuvajte sve oko 20 minuta uz postepeno mešanje.

Ukoliko vam je smesa retka ili niste ocedili pirinač, nemojte da vas to čudi, jer će to dodatno da se zgusne. Kada sutlijaš bude gotov, sipajte ga u činije dok je još vreo. Najbolje da ga sipate u staklene posude, koje pre sipanja treba da pokvasite da ne bi pukle od toplote.

Ostavite prvo malo da se ohladi na sobnoj temperaturi pa stavite u frižider da se lepo ohladi. Po želji možete da sipate cimet po vrhu i poslastica je spremna za posluženje.

Rafaelo kuglice – idealno posluženje za sve ljubitelje kokosa

Domaće Rafaelo kuglice su popularna domaća poslastica inspirisana istoimenom kupovnom verzijom. Obično se prave od mlevenih orašastih plodova (kao što su bademi ili kikiriki), kokosovog brašna, kisele pavlake ili kondenzovanog mleka, i najčešće su obložene kokosovim brašnom.

Rafaelo kuglice su slatke, kremaste i imaju predivan ukus kokosa, a mogu se dekorisati i otopljenom čokoladom (retko) i dodatnom količinom kokosa. U njima se često može naći i iznenađenje u vidu lešnika ili badema u sredini, a kako ove ukusne kuglice možete vrlo jednostavno i brzo pripremiti, pogledajte u nastavku:

Recept za Rafaelo kuglice

Sastojci:

200 g mlevenih badema ili kikirikija
200 g kisele pavlake
150 g kokosovog brašna
100 g šećera u prahu (po ukusu)
100 g čokolade (bele, mlečne ili crne) za preliv
Kokosovo brašno za valjanje

Priprema:

U velikoj posudi pomešajte mlevene bademe, kiselu pavlaku, šećer u prahu i 100 g kokosovog brašna. Dobro promešajte da se sastojci sjedine.

Od dobijene smese oblikujte male kuglice (oko 2-3 cm u prečniku). Otopite čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj.

Prelijte svaku kuglicu otopljenom čokoladom ili ih možete skroz umočiti u čokoladu, pa ih pospite kokosom (mada ako ne želite, kuglice možete odmah valjati u kokos, bez umakanja u čokoladu).

Stavite kuglice na papir za pečenje i ostavite ih da se ohlade u frižideru barem 1-2 sata. Poslužite ohlađene kuglice uz kafu i uživajte!

Čokoladni kolač gotov za 5 minuta! Ne sadrži brašno

Čokoladni kolač gotov za 5 minuta! Ne sadrži brašno

Ovaj čokoladni kolač priprema se brzo, jednostavno, baza su mu kakao i banane, a slobodno možete napraviti i duplu meru, ukoliko želite veći kolač.

Recept za čokoladni kolač

Sastojci:
2 banane
40 kakao praha
5 g praška za pecivo

za glazuru:
80 g crne čokolade
30 ml slatke pavlake

Priprema:

Isecite banane na kolutove, pa ih stavite u blender, uz kakao i prašak za pecivo. Dobro umutite do tečne smese.

Torta sa 3 vrste čokolade! Biće bolja nego ona iz poslastičarnice

Vrhunske njoke po receptu Džejmija Olivera! Kada ih jednom probate, uvek ćete ih praviti

Banana tart sa čokoladom koji se lako pravi! Ukusan, a kremast

Prelijte u manji kalup, prethodno obložen papirom za pečenje. Stavite u rernu na 5 minuta.

Napravite glazuru tako što ćete pomešati crnu čokoladu i slatku pavlaku, pa stavite u mikrotalasnu na 2 minuta da se otopi.

Tortu izvrnite na tanjih, skinite papir i prelijte čokoladnom glazurom.

Sačekajte da se malo ohladi, secite i uživajte!

Čokoladna poslastica bez brašna

Čokoladna poslastica bez brašna. Jednom rečju - FENOMENALNO

Moramo reći da je ovaj dekadentni čokoladni raj zapravo kolač "prerušen" u tortu. Ovako sočan, bogat ukus svakako bi trebalo da se nađe na listi svakog ljubitelja čokolade i čokoladnih torti. Pored omamljujućeg ukusa, torta se pravi bez šećera pa je možemo svrstati u red "zdrave" hrane :)

Recept za čokoladnu tortu bez brašna

Sastojci

170 g putera
340 g čokolade za kuvanje
6 većih ili 7 manjih jaja
1 kašika ekstrakta vanile
30 grama kakaoa
¾ kašičice soli
200 grama šećera

Priprema

Zagrejte rernu na 180 stepeni i namastite i pobrašnite kalup za torte prečnika 23 cm.

U maloj činiji pomešajte puter i čokoladu na laganoj vatri. Stalno mešajte dok se oba sastojka ne istopi i dobro sjedine, a zatim sklonite sa vatre.

Od šest pripremljenih jaja odvojite četiri i odvojite žumanca od belanaca u dve veće činije. U činiju sa žumancima dodajte ekstrakt vanile, kakao, so, preostala jaja i polovinu šećera (100 g).

Dobro promešajte da se sastojci sjedine, pa dodajte pripremljenu čokoladu, ponovo dobro promešajte i ostavite sa strane.

Mikserom umutite belanca u čvrst sneg i postepeno dodajte šećer.

Pažljivo umešajte sneg u čokoladnu smesu, dobijenu smesu sipajte u pripremljeni kalup za torte i zagladite špatulom.

Stavite u rernu i pecite 35 do 40 minuta. Znaćete da je torta gotova kada površina u sredini torte malo napukne i umetnuta čačkalica izađe čista i suva.

Pre serviranja ostavite da se potpuno ohladi i pospite kakaom ili šećerom u prahu, a možete preliti i šlagom i bobičastim voćem.

Marlenka torta

Marlenka torta – recept za prave sladokusce

Marlenka torta je popularna poslastica poreklom iz Jermenije, poznata po svojim tankim koricama od meda, bogatom mlečnom filu i mlevenim orasima. Iako potpuno drugačija od naših tradicionalnih torti, ova poslastica nikoga ne ostavlja ravnodušnim, te zaista vredi truda i pažnje.

Marlenka torta se ističe po svojoj slatkoj, bogatoj i kremastoj strukturi, što je čini savršenom za razne prilike, kao što su rođendani ili porodična okupljanja. Zbog svoje jednostavne pripreme i izvanrednog ukusa, Marlenka torta je omiljena mnogim sladokuscima, a u nastavku pogledajte detaljan recept za ovaj ukusan desert:

Marlenka torta

Sastojci:

Za kore:

250 g meda
150 g šećera
1 jaje
1 kašika sode bikarbone
500 g brašna
100 g maslaca (otopljenog)

Za fil:

400 g kisele pavlake
400 g neslanog krem sira
200 g prah šećera
1 kašika vanilin šećera
100 g oraha (mlevenih)

Priprema:

U šerpi zagrejte med, šećer i maslac. Mešajte dok se sve ne rastopi i ne sjedini. Skinite sa vatre, dodajte jaje i sodu bikarbonu, pa dobro promešajte.
Postepeno dodajte brašno, mešajući dok ne dobijete glatko testo.

Podelite testo na 5 delova i svaki razvaljajte tanko, da dobijete kore.
Pecite kore u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 5-7 minuta, ili dok ne dobiju zlatnu boju, a zatim ih ohladite.

U velikoj posudi sjedinite kiselu pavlaku, krem sir, prah šećer i vanilu, pa dobro promešajte.
Dodajte mlevene orahe i sve dobro sjedinite.
Na prvu koru nanesite deo fila, pa pokrijte drugom korom. Ponavljajte dok ne iskoristite sve kore i fil.

Preostalim filom premažite tortu sa svih strana.
Ostavite tortu da se ohladi u frižideru najmanje 4-5 sati, a najbolje preko noći.

Pre serviranja, možete je posuti mlevenim orasima ili prah šećerom. Uživajte u ovoj medenoj poslastici!

Brza torta sa kiselom pavlakom

Brza torta sa kiselom pavlakom, keksom i čokoladom! Ne peče se i gotova očas posla

Ova torta sa kiselom pavlakom, keksom i čokoladom se priprema veoma jednostavno i gotovo sigurno će vam uspeti iz prve.

Recept za tortu sa kiselom pavlakom

Sastojci:

  • 700 g kisele pavlake
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 60 g šećera u prahu
  • 100 g suvih višanja
  • 25 g želatina + 100 ml hladne vode
  • 100 g šljiva
  • 2 napolitanke prekrivene čokoladom
  • nekoliko keksa za dno torte
  • 30 g čokolade
  • 30 g pavlake za kuvanje

Priprema:

Kiselu pavlaku sipajte u jednu posudu pa dodajte vanilin šećer i šećer u prahu. Promešajte. Suve višnje prelijte toplom vodom i ostavite da odstoji.

Meso vam se zaledilo u zamrzivaču? Uz ovaj trik ćete ga otopiti za 5 minuta

Keks torta od samo 3 sastojka! Obradujte ukućane vrhunskom poslasticom (VIDEO)

Palačinke iz flaše! Nema prljanja sudova - prave se kao od šale (VIDEO)

Želatin rastvorite u hladnoj vodi. Rastvorite nabrekli želatin (u mikrotalasnoj 2-3 puta za 10 sekundi) pa dodajte u smesu sa pavlakom.

Suve šljive iseckajte, višnje ocedite i osušite pa ubacite u pavlaku. Napolitanke takođe iseckajte sitno i dodajte i njih. Sve dobro promešajte. Tepsiju obložite prozirnom folijom. Sipajte smesu pa preko poređajte keks. Čuvajte u frižideru najmanje 4-6 sati.

Kada izvadite tortu iz frižidera stavite je na tacnu, ali tako da keks bude na dnu. Ukrasite istopljenom čokoladom, koju ste otopili sa slatkom pavlakom.

Dubai čokolada

Dubai čokolada - napravite kući ovu hit poslasticu

Dubai čokolada je viralni hit o kome se i dalje priča tokom cele godine. U stvari, to je desert sa samo četiri sastojka, a recept vredi isprobati kod kuće.

Recept za Dubai čokoladu

Sastojci

400 g čokolade po izboru (crne ili mlečne)
30 gmaslac
150 gkadaif
200 grama kreme od pistacija

Priprema

Za početak otopite čokoladu i namažite je po kalupu u kojem ćete praviti čokolade - može biti silikonski kalup, a ako ga nemate, kalup za mafine ili kalup za hleb, koji ste prethodno prekrili sa papirom za pečenje, takođe će poslužiti.

Kalup premažite čokoladom, a ne zaboravite da premažete i zidove.

Kadaif iseckajte, rastopite puter u tiganju i dodajte kadif isečen na kolutiće, pa ga pecite dok ne porumeni i postane hrskav. U drugoj posudi lagano zagrejte kremu od pistacija i pomešajte je sa kadaifom.

Sada napunite kalup u koji ste stavili čokoladu mešavinom pistacija i kadaifa, prelijte sa još čokolade i stavite u frižider da se čokolada stegne, pa poslužite.

Minjon kocke! Fantastični kolači sa bademom, lešnikom i orahom

Ove neodoljive minjon kocke moraju da se probaju makar jednom u životu. Spadaju u skuplje poslastice i to je glavni razlog što su u sopstvenoj režiji i najbolje. Srećom, njihova priprema ne oduzima mnogo vremena, a sa njima ne može da se omane

Recept za minjon kocke

Sastojci:

Tamni deo:

  • 12 (punih) kašika šećera
  • 4 kašike vode
  • 300 gr oraha
  • 100 gr crne čokolade
  • 125 gr maslaca/margarina

Beli deo:

  • 12 (punih) kašika šećera
  • 4 kašike vode
  • 300 gr badema
  • aroma badema
  • 100 gr bele čokolade
  • 125 gr maslaca/margarina

Krem deo:

  • 12 (punih) kašika šećera
  • 4 kašike vode
  • 300 gr lešnika
  • 100 gr bele čokolade
  • 125 gr maslaca/margarina

Glazura:

  • 150 gr bele čokolade
  • 5 kašika ulja

Priprema:

Ušpinujte šećer sa vodom. Šećer špinujete posebno za svaki deo. Vodite računa da ga ne prešpinujete.

U šećer dodajte ostale sastojke.

Za tamni deo: orahe, čokoladu i na kraju maslac. Mešajte dok se masa ne ujednači. Dobijenu masu razlijte tanko da bude debljine oko 3 mm.

Za beli deo: u ušpinovan šećer dodajte badem, belu čokoladu, aromu badema i na kraju maslac. Sve ujednačite i masu izlite preko tamnog dela. Badem uvek pre nego što ga sameljem ogulim pa propečem u rerni da da lepšu aromu.

Za krem deo: u ušpinovan šećer dodajte lešnike, belu čokoladu i na kraju maslac. Najbolje da lešnike pre nego što ih sameljete fino ispečete u rerni, daće lepšu aromu.Dobijenu masu rasporedite preko belog dela. Dimenzije tacne u kojoj sam razlivala su 25x35 cm.

Od gore stavite glazuru od čokolade i ulja, koje ste istopili na pari.

Ukoliko želite možete, i pre nego što stavite glazuru, iseći kolač na kockice pa svaku kockicu glazirati čokoladom. Samo će vam tada trebati dosta više čokolade za glaziranje.

Kurtoš - tradicionalni mađarski kolač
Foto: Youtube printscreen

MAĐARSKA POSLASTICA KOJU CEO SVET OBOŽAVA: Kurtoš kolač, hrskav i ukusan

Kurtoš kolač ćete najčešće videti po ulicama Mađarske, Češke, Austrije za vreme božićnih i novogodišnjih praznika, samo što u svakoj od zemalja gde ga mese i prodaju ima drugačiji naziv. Ovaj neobičan kolač kod nas je prekršten kao odžak kolač zbog specifične pripreme - pečeno testo se stavlja u poseban kalup i dalje peče na jakoj vatri ili žaru.

Recept za kurtoš

Sastojci:

500 g brašna
20 g svežeg kvasca
1 jaje
250 ml mleka
50 g šećera
50 g maslaca
500 g brašna

Priprema:

U toplo mleko dodajte kvasac, malo brašna i šećer, i ostavite da kvasac proradi.

Zatim dodajte jaje, ostatak brašna i istopljeni maslac pa umesite testo da bude glatko i ostavite ga oko sat vremena da odstoji pokriveno.

Testo razvucite pa isecite na trake koje ćete namotavati na rolnice koje ste napravili od kartona i folije, samo ih prethodno namažite sa malo ulja.

Koristite se rukama kako bi testo lepo prionilo i spojilo se sa rolnicama.

Kurtoš možete praviti i u slanoj i u slatkoj verziji - ako se odlučite na slanu verziju, testo pospite kimom ili susamom, odnosno, orasima, šećerom, cimetom...

Kurtoše pecite na 200 stepeni dok ne porumene - pišu Novosti.

Starinski recept za pitu sa jabukama bez kora

Recept za starinsku pitu sa jabukama bez kora! Poslastica koju morate da probate

Ako u kući imate jabuke, onda morate da napravite poslasticu koja će vas momentalno vratiti u detinjstvo.

Napravite pitu sa jabukama bez kora i imaćete odličan desert uz kafu.

Recept za pitu sa jabukama

Sastojci:

  • 3 jabuke (srednje veličine)
  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 100 ml mleka
  • 50 ml ulja
  • 150 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica cimeta (po želji)

Priprema:

Jabuke oljuštite, očistite i narendajte na krupno rende. Po želji ih pospite cimetom i ostavite sa strane.

U činiji umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta. Dodajte mleko i ulje, pa sve dobro promešajte.

Postepeno dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. U smesu dodajte narendane jabuke i sve dobro sjedinite.

Sipajte smesu u podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, dok pita ne dobije zlatno-braon boju. Po želji možete gore pitu ukrasiti tanko nasečenim kriškama jabuke.

Kad je pita ispečena, ohladite je, pospite šećerom u prahu (po želji) i poslužite.

Medeno srce - recept

Medeno srce – kolač za sve prilike

Medeno srce je ukusan sočan kolač sa medom i džemom, koji pruža savršen spoj slatkoće i voćnog ukusa. Zahvaljujući aromatičnim začinima poput cimeta, đumbira i karanfilića, ovaj desert predstavlja pravu rapsodiju ukusa, pa je kao takav savršen izbor za sve prilike.

Recept za medeno srce

Sastojci:

Za biskvit:

2 jajeta
1 šolja (oko 200 g) šećera
1/2 šolje (oko 120 ml) meda
1/2 šolje (oko 120 ml) mleka
1/2 šolje (oko 115 g) otopljenog putera
2 šolje (oko 240 g) brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica mlevenog cimeta
1/2 kašičice mlevenog karanfilića
1/2 kašičice mlevenog đumbira

Za fil sa džemom:

1 šolja (oko 240 ml) džema po vašem izboru (najčešće se koristi džem od kajsija, malina ili jagoda)
1/2 šolje (oko 120 ml) mlevenih oraha (po želji)

Za preliv:

100 g tamne čokolade
2 kašike putera

Uputstvo:

Zagrejte rernu na 180°C i pripremite pleh za pečenje (oko 20×20 cm ili slične veličine) tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje ili namazati puterom i posuti brašnom.

U velikoj posudi umutite jaja i šećer dok ne postanu svetli i penasti. Dodajte med, mleko i otopljeni puter i dobro izmešajte.

U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, karanfilić i đumbir.

Postepeno dodajte suve sastojke u mokre sastojke, mešajući dok ne dobijete glatku smesu, pa je izlijte u pripremljeni kalup i pecite 25-30 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u sredinu biskvita ne izađe čista. Ostavite da se ohladi pre nego što dodate fil.

Kada se biskvit ohladi, premažite ga džemom. Ako želite, možete posuti mlevenim orasima preko džema radi dodatne teksture i ukusa.
U malom lončiću otopite čokoladu i puter na laganoj vatri, stalno mešajući dok ne postane glatka smesa, pa prelijte preko džema i ravnomerno rasporedite.

Stavite kolač u frižider na nekoliko sati, ili dok se preliv ne stegne. Seckajte Medeno srce na kocke i poslužite.

Napravite domaći maskarpone sir

Napravite domaći maskarpone sir! Trik za jedan od najskupljih sireva

U poslednje vreme skoro u svim receptima za poslastice neizbežan je, izgleda, maskarpone sir. A, svi znamo da je jedan od skupljih sireva. Zbog svoje kremaste teksture se, često, koristi i u pripremi kolača.

A domaćice kojima je potreban, moraju da odvoje određenu sumu samo za njega. Takođe, jedan od najpoznatijih kolača za koji vam je potreban maskarpone sir, jeste tiramisu, ali i čizkejk. Na sreću, sada možete da napravite domaći maskarpone kod kuće.

Potrebna su vam samo dva sastojka.

Recept za domaći Maskarpone sir

Sastojci:

1. 560 ml pavlake za kuvanje

2. 2,5 kašike limunovog soka

Priprema:

Pavlaku sipajte u šerpu i pustite je da provri, a nakon toga dodajte limunov sok i mutite sok ne počne da se zgušnjava.

Šerpu zatim stavite u posudu sa ledenom vodom i ostavite da odstoji oko 10-ak minuta. U drugu činiju stavite cediljku, a preko nje gazu, smesu sipajte unutra i ostavite je da odstoji u frižideru 24 sata. Vaš maskarpone je gotov!

Od ove smese ćete dobiti 300 grama, a neophodno je da je čuvate u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi. Najduže što može da stoji jeste pet dana, prenosi 24sedam.rs.

Kuglice od kestena i lešnika
Shutterstock

Kuglice od kestena i lešnika - Gotove očas posla, a vrhunskog ukusa

Pripremite ovaj sjajni kolač, idealan za hladnije dane, za manje od sat vremena.

Brze kuglice od kestena i lešnika savršena su poslastica za sve ljubitelje bogatih, orašastih ukusa, a dodatna prednost je što ih možete pripremiti za manje od sat vremena.

Ovo jednostavna i aromatična poslastica savršena je za hladnije dane, kad su kesteni u sezoni, a kombinacija s čokoladom i lešnicima daje im pun i bogat ukus.

Recept za kugice od kestena i lešnika

Potrebni sastojci:

- 250 g zaslađenog kesten pirea (smrznuti pire)

- 100 ml slatke pavlake

- 100 g čokolade sa seckanim lešnicima

- 70 g mlevenih prženih lešnika

- 60-70 g seckanih lešnika

Priprema:

Ostavite kesten pire da se potpuno istopi. Zagrejte pavlaku do vrenja, prelijte je preko čokolade, i mešajte dok se čokolada ne rastopi.

Dodajte kesten pire i mlevene lešnike, pa sve dobro sjedinite. Stavite smesu u frižider na 30-40 minuta, dok se ne stegne.

Oblikujte kuglice i uvaljajte ih u seckane lešnike.

Medena pita

Medena pita – starinski kolač koji se topi u ustima

Medena pita je ukusni meki kolač koji se sastoji od sočnih korica na bazi meda, te ukusnog fila sa vanilom. Ovaj fini desert ne previše slatkog ukusa uglavnom se preliva glazurom od čokolade, mada se može samo premazati filom i posuti orašastim plodovima, po želji.

Medena pita, poput Medovik torte, uglavnom se sprema dan ranije kako bi bila što sočnija i svi ukusi se fino povezali. Delikatnog ukusa i nežnog izgleda, ovaj desert omiljen je među svim generacijama, pa je kao takav odličan izbor za svečani ručak ili bilo koju proslavu. U nastavku pogledajte kako ga možete jednostavno pripremiti kod kuće:

Medena pita

Sastojci:

Za kore:

400 g mekog brašna
80 g šećera
40 g masti
1 jaje
4 kašike mleka
2 kašike meda
1 kašičica soda bikarbone

Za fil:

0.5 l mleka
140 g kristal šećera
2 kesice vanilin šećera
250 g margarina
6 kašika pšeničnog griza
1 limun

Za glazuru i dekoraciju:

200 g čokolade
80 g margarina
mleveni ili seckani orasi ili lešnici

Priprema:

Za kore umutite mast, šećer, jaje, mleko, med i sodu bikarbonu. Dodajte brašno i umesite glatko testo, pa ga podelite na tri dela. Od svakog dela razvucite tanku koru na veličinu pleha, pa kratko pecite u rerni da porumene.

Za fil izmešajte griz sa malo mleka, a ostatak mleka i šećer sipajte u šerpu da provri. Smanjite vatru, dodajte razmućeni griz, pa ga skuvajte i ostavite da se ohladi. Nakon toga dodajte omekšali margarin i sok od limuna, pa sve dobro pomešajte da se dobije homogen fil.

Podelite fil na dva dela i filujte kore naizmenično, tako da poslednja bude kora, pa ostavite da prenoći.

Sutradan otopite čokoladu na tihoj vatri sa margarinom, pa prelijte preko kolača i po želji pospite seckanim ili mlevenim orasima ili lešnicima. Secite na kockte i uživajte u ovom preukusnom medenom desertu. Prijatno!

Bonus savet: Ukoliko ne volite čokoladu, poslednju koru takođe premažite filom, pa sve pospite lešnicima ili orasima.

Izvor: danas.rs

Džem od šljiva, recept za početnike

Džem od šljiva, recept za početnike

Džem od šljiva je ukusan proizvod koji se može koristiti na različite načine.

Džem od šljiva, osim što je savršen dodatak u hladnim zimskim danima, ima i brojne nutritivne vrednosti.

Šljive su bogate vitaminom C, vitaminom K, kalijumom i vlaknima. Džem od šljiva zadržava mnoge od ovih nutrijenata, iako u manjoj meri zbog procesa kuvanja. Šljive sadrže antioksidanse poput fenolnih kiselina, koje mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala u telu.

Kada birate plodove, najbolje je koristiti zrele, ali čvrste šljive za džem. Previše zrele šljive mogu rezultirati previše tečnim džemom.

Evo jednostavnog recepta za džem od šljiva:

Džem od šljiva, recept

Sastojci:

1 kg zrelih šljiva
700 g šećera
Sok od 1 limuna (oko 2-3 kašike)
1 pakovanje (oko 20 g) pektina (ako želite da džem bude gušći, opcionalno)

Uputstvo:

Priprema šljiva:
Operite šljive i prepolovite ih. Uklonite koštice i narežite šljive na manje komade. Ako želite, možete ih izgnječiti viljuškom ili blenderom za glatkiju teksturu.

Kuvanje:
Stavite šljive u veliku šerpu. Dodajte šećer i sok od limuna. Dobro izmešajte da se šećer ravnomerno raspodeli.
Ostavite da odstoji 15-30 minuta, povremeno mešajući. Ovo će pomoći da se šljive puste sok i da se šećer bolje rastvori.

Kuvanje džema:
Stavite šerpu na srednju temperaturu i kuvajte smesu uz povremeno mešanje. Kada smesa počne da vri, smanjite temperaturu i nastavite da kuvate. Ako koristite pektin, dodajte ga prema uputstvima na pakovanju (obično se dodaje pred kraj kuvanja).
Kuvajte dok se smesa ne zgusne, oko 20-30 minuta. Da biste proverili da li je džem gotov, stavite malo džema na tanjir i ostavite da se ohladi nekoliko sekundi. Ako se džem stvrdne i ne razliva, spreman je.

Spremanjе:
Dok se džem još vruć, sipajte ga u prethodno sterilizovane tegle. Ostavite mali razmak od vrha tegle. Zatvorite tegle odmah dok je džem još vruć.
Okrenite tegle naopako na nekoliko minuta kako biste stvorili vakum i osigurali da se džem dobro očuva.

Hlađenje i skladištenje:
Nakon što se tegle ohlade, čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu. Džem od šljiva obično traje nekoliko meseci ako je pravilno upakovan.

Dodaci:

Začini: Možete dodati začine poput cimeta, karanfilića ili vanile za dodatni ukus.
Alkohol: Nekoliko kašika ruma ili konjaka može dodati interesantan sloj ukusa.

Čokolada: Možete da dodate crnu čokoladu za kuvanje
Voće: Pomešajte šljive sa drugim voćem, poput breskvi ili jabuka, za raznovrsnije ukuse.

Izvor: danas.rs

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.