VOJVOĐANSKA ČESNICA
VOJVOĐANSKA ČESNICA

VOJVOĐANSKA ČESNICA nije ni nalik onoj koja se pravi u ostatku Srbije: Sočna i ukusna slatka pita sa posebnom simbolikom

U Vojvodini se pravi drugačija česnica, kao slatka pita sa orasima i medom. A ako danas pitate zašto je česnica u Vojvodini slatka, mnoge domaćice će vam reći da je to zbog toga da bi vam i godina bila slatka.

Ipak, u ovom vojvođanskom običaju ipak ima malo više istorije nego lepih želja. A običaj slatkog božićnog kolača potiče još iz vremena Marije Terezije. Tačnije, u mnogim mestima u Vojvodini slavski kolač se nije mesio. A sve je povezano sa inatom i porezom.

Za vreme svoje vladavine, Marija Terezija je uvela posebne poreze. Da bi suzbila neumerenost prilikom proslavljanja svadbi i slava, a po kojoj su Srbi iz Austrougarske bili poznati, Marija Terezija je uvela porez na sečenje slavskog kolača.

Rezultat nije bila punija državna kasa, desilo se upravo suprotno. Sa odredbom da se porezi povećaju, javio se inat. Srpsko stanovništvo u Austougarskoj je jednostavno prestalo da mesi obredne kolače, pa nisu plaćali ni porez.

A slatki kolač isečen na delove niko nije morao da seče, pa nije morao ni da se plaća porez. U nastavku vam donosimo starinski recept vojvođanskih domaćica za slatku česnicu.

Sastojci:

  • 500 gr kora,
  • 500 gr mlevenih oraha,
  • 350 gr šećera,
  • 1,5 dl ulja,
  • 4 dl kisele vode,
  • 300 gr meda (od toga odvojiti dve pune kašike za premaz kada se česnica ispeče).

Priprema:

Med staviti u šerpicu i ugrejati na šporetu, da bude tečan da bi se kore mogle prskati. Kako se hladi, med se zgušnjava, pa po potrebi, opet ga malo ugrejati. Izmešati mlevene orahe i šećer, ta smesa se stavlja na sve kore (otprilike 5 punih kašika na svaku koru). Koristite srednje debele kore.

Na polovini slaganja česnice, staviti dobro opran novčić u česnicu. Podmazati uljem najveći pleh od rerne i staviti dve kore, poprskati ih uljem i vodom. Na treću koru staviti fil od oraha i šećera i malo meda. Tako raditi dok se ne potroše sve kore. Za kraj, ostaviti dve kore, dobro ih premazati uljem i iseći česnicu na parčiće željene veličine.

Peći u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta, samo da požuti, ne sme da se prepeče! Dok se česnica peče, u šerpici ugrejati dve pune kašike meda sa 2 dl vode i time pažljivo, sa kašikom, premazati zareze u česnici pet minuta pred kraj pečenja, to se radi da ne bi bila suva i da se fino rumeni-ona će to lepo da upije, neće biti jako vlažna. Isključiti rernu i vratiti Česnicu u rernu da se tu prohladi i upije premaz, piše City Magazine.

Kolač sa pudingom od vanile i jabukama
Kolač sa pudingom od vanile i jabukama

Kolač od jabuka i vanile koji je izludeo Fejs: „Napravio sam ga istog dana“

SLATKO nikada nismo odbili, a kada je u pitanju kombinacija vanile i jabuke, čini se da je zaista nemoguće odbiti tako divan desert.

Pronašli smo za vas odličan recept, a radi se o kolaču, odnosno piti koja pored slatke podloge ima i fil od pudinga od vanile i pavlake koja nije teška jer ne sadrži puter, a na kraju sloj dinstanih jabuka sa cimetom.

Sakupio je mnogo lajkova na Fejsbuku

"Ispekla sam istog dana kada sam videla recept, u koru sam stavila još malo brašna, u fil 2 kašike šećera i svež krem sir umesto pavlake. Inače, ako hoćete malo više jabuka, svakako bih preporučila da se stavi više, možda i 3 srednje. Sve pohvale autoru recepta, oduševio me je“, napisala je Mirjana svoje utiske i savete.

Umesto jabuka možete koristiti drugo voće, sve zavisi od godišnjeg doba. 

Kolač sa pudingom od vanile i jabukama

Sastojci

Testo
250 grama običnog brašna
1 jaje
100 šećera (može i manje)
1 vanilin šećer
100 g rastopljenog putera
1 prašak za pecivo

Punjenje
1 prah za puding od vanile
500 mlmlek
3 kašike šećera
1 pavlaka
1 vanilin šećer

Dodatak za punjenje
4 jabuke
1 vanilin šećer
šećer po želji
cimet
malo putera

Priprema

Od navedenih sastojaka zamesiti testo, odvojiti malo testa i sve staviti u frižider.

Skuvati puding i dodati pavlaku, dobro izmešati.

Jabuke oljuštite i iseckajte na kockice i prodinstajte na malo putera, dodajte šećer, vanilin šećer i cimet. Kuvajte oko 10 minuta, povremeno mešajući.

Razvaljajte testo, prebacite u tepsiju, prelijte pudingom i poređajte jabuke.

Pospite sa malo cimeta i vanilin šećera, izrendajte testo (koje ste odvojili na početku) i pecite na 180 stepeni oko 45 minuta.

Brza čokoladna torta sa šlagom

Brza čokoladna torta sa šlagom

Brza čokoladna torta bez pečenja sa šlagom koju ćete napraviti za čas. 

Sastojci

400 g piškota
400 ml šlaga (36% m.m.)
400 g čokolade za kuvanje
600 ml šlaga (36% m.m.)
4 kašike šećera u prahu
mleko za potapanje piškota

Priprema

Piškote nakratko umočite u mleko i stavite u kalup za tortu veličine 35 x 25 cm.

U šerpu staviti 400 ml pavlake za šlag sa 36% m.m. i zagrevati na niskoj temperaturi do ključanja (ne ključati).

Skinite sa vatre i u zagrejani šlag stavite 400 g čokolade za kuvanje koju ste izlomili na komade.

Ostavite tako 1-2 minuta i mešajte dok smesa ne postane glatka. Na taj način ste napravili klasičan ganaš. Ostavite da se malo ohladi.

Sipajte ganaš na piškote i stavite u frižider da se stegne.

Kada se ganaš ohladi i stisne, na njega stavite sloj piškote natopljenog mlekom.

600 ml dobro ohlađene pavlake za šlag sa 36% m.m. mešati do željene čvrstoće (ne mešati previše, prestanite kada postane čvrsto). U to dodajte 3-4 kašike šećera u prahu.

Stavite šlag na kekse i dobro ih poravnajte. Ostavite tortu u frižideru nekoliko sati ili preko noći.

Najjednostavniji cheesecake - recept kom ćete se uvek vraćati

Najjednostavniji cheesecake - recept kom ćete se uvek vraćati

Ovaj čizkejk (cheesecake) je neodoljivo kremast, a toliko ga je lako napraviti da će postati jedan od onih recepata kojima ćete se stalno vraćati.

Sastojci

Podloga
140 g mlevenog keksa po izboru
70 grama rastopljenog putera
65 šećera
Prstohvat soli

Punjenje
690 g mekog krem sira
4 veća jaja
1 kašičica ekstrakta vanile
200 g šećera

Preliv
450 g pavlake
1 kašika šećera
1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema

Podloga

Napravite podlogu tako što ćete pomešati sve sastojke i utisnuti smesu u okrugli kalup za torte prečnika 24 cm. Naravno, kalup prethodno podmažite. Dok pripremate fil, podlogu možete ostaviti u frižideru.

Punjenje

Zagrejte rernu na 175 stepeni. Krem sir umutite mikserom dok ne postane penast, dodajte jedno po jedno jaje, vanilu i šećer. Mešajte na srednjoj brzini dok se svi sastojci ne sjedine.

Smesu preliti preko podloge od keksa i staviti u rernu (u sredinu) i peći 45 minuta. Kolač treba da bude čvrst oko 7 cm od ivice tepsije, a da u sredini još uvek bude malo poput pudinga. Ostavite na roštilju 5 minuta i ostavite uključenu rernu.

Preliv

Napravite preliv tako što ćete pomešati pavlaku, šećer i vanilu. Nežno premažite preliv po površini torte i izravnajte ga. Stavite u rernu i pecite još 10 minuta.

Izvadite tortu iz rerne i ostavite u kalupu da se potpuno ohladi. Hlađenje će u potpunosti stisnuti vaš čizkejk. Pokrijte lagano krpom i ostavite da se hladi najmanje 6 sati, pa pažljivo izvadite iz kalupa i poslužite.

Lava kolač po originalnom receptu kuvara koji ga je izmislio

Lava kolač po originalnom receptu kuvara koji ga je izmislio

Lava kolač je toliko savršen da je malo onih koji mogu da mu odole. Kremast i bogat ukusima, a tako jednostavan.

Kolač koji je nastao osamdesetih bio je predmet rasprava među kuvarima, jer bilo više njih koji su trvrdili da su ga izmislili.

Francuski kuvar Mišel Bras je rekao da je izmislio ovaj kolač 1981. godine, nakon dve godine eksperimentisanja. Francuski kuvar i čokolatijer Žak Tor potvrđuje da je takav dezert postojao u Francuskoj tokom osamdesetih.

Sa druge strane, francuski kuvar Žan-Žorž Vonžeriten tvrdi da je izmislio jelo u Njujorku 1987. godine. Jednostavno, čokoladni patišpan je izvadio ranije iz rerne i lava kolač je bio pred njim. Njemu se pripisuje popularizacija kolača u Americi, gde je ovaj kolač bio obavezna stavka na jelovnicima u restoranima tokom devedesetih.

Obe recepture nisu slične, iako je rezultat sličan. Brasov recept se pravi iz dva dela: smrznuto jezgro, prekriveno testom od pirinča, i pečeno u kalupu.

Vonžeritenova receptura je jednostavnija i danas se i kod nas češće pravi: smesa za čokoladni kolač od običnog brašna, kratko pečena u veoma vrućoj rerni, taj recept i donosimo.

Sastojci:

100g putera, plus dodatno za premazivanje
100g tamne čokolade, iseckane
150g svetlog smeđeg šećera
3 velika jaja
½ kašičice ekstrakta vanile
50g običnog brašna
slatka pavlaka, za posluživanje

Postupak

Ugrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa (180 stepeni sa ventilatorom/gas 6).

Dobro namastite 6 kalupa za sufle.

Stavite 100g putera i 100g iseckane tamne čokolade u posudu otpornu na toplotu. Postavite je iznad lonca sa vrelom vodom ili je stavite u mikrotalasnu i istopite u intervalima od 30 sekundi na niskoj temperaturi. Mešajte dok smesa ne postane glatka. Ostavite da se malo ohladi, otprilike 15 minuta.

Pomoću električnog miksera umutite 150g svetlog smeđeg šećera. Zatim dodajte 3 velika jaja jedno po jedno, a potom ½ kašičice ekstrakta vanile i na kraju 50g običnog brašna. Podelite smesu između kalupa za sufle ili posuda.

Sada možete staviti smesu u frižider ili zamrzivač dok niste spremni da ih ispečete. Mogu se peći direktno iz zamrzivača 16 minuta, ili pecite odmah 10-12 minuta dok vrhovi ne postanu čvrsti na dodir, ali sredina i dalje treba da bude mekana.

Pažljivo prođite nožem oko ivice svakog suflea, zatim ih izvrnite na tanjire za posluživanje i poslužite sa slatkom pavlakom.

Recept za brzi čokoladni brauni sa bananama

Recept za brzi čokoladni brauni sa bananama

Kolač od samo dva sastojka kome je teško odoleti.

Sastojci:

– 350 g čokolade za kuvanje

– 3 dobro ispasirane banane

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pleh ili posudu za pečenje obložite papirom za pečenje;

Rastopite čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj pečnici. U rastopljenu čokoladu dodajete pasirane banane i mešajte varjačom dok se smesa ne ujednači;

Prebacite smesu u pleh ili posudu za pečenje i pecite 35 do 40 minuta, dok rubovi kolača ne počnu da se odvajaju od zidova pleha ili druge posude za pečenje.

Ostavite kolač na sobnoj temperaturi da se stegne, oko pola sata, pre sečenja, pa poslužite.

Rezanci sa makom

Rezanci sa makom

Jelo iz detinjstva.

Sastojci

500g širokih rezanaca
150g mlevenog maka
100ml mleka
100g putera
100g šećera

Priprema
Skuvajte široke rezance prema uputstvima na pakovanju.

Stavite puter u duboku šerpu da se rastopi. Zatim dodajte kuvane rezance i kratko ih propržite.

Zagrejte mleko do ključanja, pa u njega umešajte šećer i mak. Umešati u rezance. Sve dobro promešajte i odmah poslužite.

Ruski MEDOVIK

Ruski MEDOVIK

Ne znam kako da vam opišem ovaj kolač. Kako da rečima dočaram njegov ukus nekome ko ga nije probao. Za mene je poseban. Bila je to ljubav na prvi pogled, na prvi zalogaj, i već duži niz godina mu nismonašli dostojnu zamenu.

Sastojci za Medovik tortu

Za kore:
3 jajeta
1 šolja šećera
1/2 šolje meda
100 g putera
1/2 kašičice sode bikarbone
3 šolje brašna

Za krem:
500 ml kisele pavlake
300 ml slatke pavlake
1/2 šolje šećera
1 kašičica vanilin šećera

Priprema Medovik torte

U posudi umutite jaja i šećer dok ne postanu penasti.

Dodajte med i puter, pa sve dobro sjedinite.

Na laganoj vatri, mešajući, dodajte sodu bikarbonu i pustite da se smesa malo zagreje (ali ne da proključa).

Postepeno dodajte brašno, mešajući, dok ne dobijete glatku masu.

Podelite smesu na 5 delova i svaki deo razvaljajte u tanku koru.

Pecite kore na 180°C, svaku po 5-7 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju, pa ih ohladite.

U posudi umutite kisele pavlaku sa šećerom i vanilin šećerom.

U drugoj posudi umutite slatku pavlaku, pa je pažljivo sjedinite sa kiselom pavlakom.

Na prvu koru stavite deo krema, preklopite drugom korom i ponavljajte dok ne potrošite sve kore.

Ostatkom krema premažite celu tortu, pa je, po želji, pospite izmrvljenim ostacima kora i dekorišite svežim voćem.

Tortu ostavite u frižideru nekoliko sati (ili najbolje preko noći) da se dobro stegne i da se svi ukusi fino povežu. Secite na željenu formu i uživajte u svojoj ukusnoj i kremastoj medovik torti!

Pana kota (Panna cotta) sa kafom

Pana kota (Panna cotta) sa kafom

Panna cotta sa kafom je sofisticirana interpretacija klasičnog italijanskog deserta, što se doslovno prevodi kao "kuvana pavlaka". Njegova svilenkasta tekstura, koja podseća na puding, harmonično se kombinuje sa intenzivnim ukusom kafe, pružajući neodoljivu dozu kofeina u slatkom obliku.

Sastojci

Panna cotta
80 ml kreme za kuvanje
80 lekova
1 kašika šećera
1½ kašičice instant kafe
½ kašičice agar agar praha

Šećerni sirup
50 grama smeđeg šećera
15 mlvoda

Dekoracija
rendana čokolada

Priprema

Zagrejte mleko, pavlaku, šećer i kafu u šerpi na srednjoj vatri dok se sastojci ne sjedine.

Kada se smesa malo zagreje dodati agar agar i zagrevati dok ne počne da ključa. Stalno mešajte da ne zagori.

Skinite lonac sa vatre i sipajte dobijenu smesu u manju posudu. Nežno kucnite po tiganju da biste uklonili mehuriće vazduha.

Stavite posudu u frižider oko sat vremena ili dok se smeša potpuno ne stisne.

Dodajte smeđi šećer i vodu u lonac i zagrejte dok se šećer potpuno ne rastvori.

Ohlađenu i stvrdnutu panakotu izvadite iz posude na tanjir i prelijte je sirupom.

Ukrasite rendanom čokoladom i poslužite!

Recept za mafine sa bundevom i čokoladom

Recept za mafine sa bundevom i čokoladom

Savršena kombinacija sastojaka.

Sastojci:

– 300 g pirea od bundeve

– 220 g brašna

– 100 g čokoladnih kapi (ili seckane čokolade)

– 100 g šećera

– 120 ml ulja

– 60 ml mleka

– 2 jaja

– 1 kašičica cimeta

– 1 kašičica praška za pecivo

– 1 kašičica sode bikarbone

– prstohvat soli

Priprema:

U činiju stavite brašno, prašak za pecivo, sodu, cimet i so, promešajte i ostavite sa strane.

U drugu činiju prvo dodajte šećer, jaja, ulje i pire od bundeve, pa mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Sada pripremljenu mešavinu suvih sastojaka dodajte vlažnim i mešajte varjačom dok ne dobijete glatku i jednoličnu smesu.

Dodajte čokoladu i promešajte.

Uključite rernu na 180 stepeni. Stavite korpice u kalup za mafine i punite ih ravnomerno dok ne potrošite svu smesu. Po želji možete na vrh staviti još malo čokolade.

Stavite kalup u zagrejanu rernu i pecite oko 20 minuta.

Rolat od kokosa i malina bez pečenja

Rolat od kokosa i malina bez pečenja

Ovaj rolat je savršena kombinacija čokolade, kokosa i maline. Brzo je gotovo i bez uključivanja rerne!

Sastojci

Tamni deo
250g izmrvljenog keksa
100g kakaa u prahu
10g kakao praha
10 ml ruma
50 g čokolade za kuvanje
100 ml mleka

Beli deo
150 g maslaca
45 ml mleka
75g  šećera u prahu
100g  kokosa

Još
150 g svežih malina

Priprema

Otopite čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Zagrejte mleko - trebalo bi da bude toplo. Sameljite keks.

U činiju dodajte izmrvljeni keks, šećer u prahu, otopljenu čokoladu, kakao i rum. Sipati toplo mleko i sve dobro izmešati u jednoličnu smesu.

Prebacite smesu u kesu za zamrzavač od 3l i razvaljajte je da pokrije celu kesu. Prerežite malo na dve strane da se otvori kao knjiga da biste mogli da namažete beli deo - kokosov krem.

Za beli deo umutite mikserom omekšali puter, mleko i šećer u prahu. Na kraju dodajte kokos i sve dobro izmiksajte mikserom.

Na tamni deo kašikom stavite beli krem i ravnomerno ga rasporedite.

Poređajte maline preko bele kreme i lagano ih pritisnite. Čvrsto zarolajte.

Ostavite u frižideru da se ohladi, najbolje preko noći. Drugog dana isecite oštrim nožem na kriške i uživajte.

Posna štrudla sa orasima

Posna štrudla sa orasima

Veoma ukusna posna poslastica.

Sastojci:

– 350 g brašna tip 500

– 150 g oštrog brašna

– 1/2 kašičice soli

– 2 kašike vanilin šećera

– rendana limunova kora

– 4 kašike ulja

– 3 dl mlake vode

– 15 g svežeg kvasca

Fil:

– 450 g mlevenih oraha

– 15 kašika džema od kajsija

– 1 kašika vanilin šećera

Priprema:

Izmešajte kvasac, malo šećera, malo vode i brašna i ostavite da naraste, na toplom mestu.

U posudu za mešenje sipajte suve sastojke, izmešajte ih, napravite udubljenje, dodajte tečne sastoje i nadošao kvasac. Umesite glatko testo, dobro ga upakujte i ostavite ga da naraste.

Podelite ga na tri dela, napravite jufkice, pokrijte ih i ostavite da se odmore oko 15 minuta. Za to vreme napravite fil – sjedinite sve navedne sastojke i podelite na tri dela.

Svaku jufku razvijte u pravougaonik okvirnih dimenzija 30×25 cm, premažite filom i uvijte štrudle (po široj strani). Štrudle premažite uljem i ostavite ih da odstoje oko 20 minuta.

Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 do 200 stepeni oko 25 minuta.

Prohlađenu štrudlu pospite šećerom u prahu.

Čokoladni mafini sa Nutelom

Čokoladni mafini sa Nutelom (VIDEO)

Čokoladni mafini sa Nutelom koje će se svideti vašoj porodici. Spremne su za kratko vreme, a idealne su i kada imate nenajavljene goste, jer se sšreme za čas posla.

Sastojci

4 jaja
150 šećera
2 kesice vanilin šećera
5 kašika kakaoa
300 grama običnog brašna
1 kesica praška za pecivo
250 ml mleka
150 ml
Nutela za punjenje

Priprema



U činiji umutite jaja, šećer i vanilin šećer.

Dodajte mleko i ulje i ponovo promešajte.

U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i kakao. Dodati u smesu od jaja i kratko promešati.

Stavite korpe za mafine u pleh za mafine.

U svaku korpu stavite otprilike po kašiku mešavine.

U sredinu korpe dodajte malo više od pola kašičice Nutele.

Ponovo stavite smesu preko Nutele tako da smesa popuni samo 2/3 korpe.

Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta (u zavisnosti od rerne)

Po želji možete ih ukrasiti šećerom u prahu ili preliti čokoladom.

Jednostavna torta od milerama i pudinga od vanile

Jednostavna torta od milerama i pudinga od vanile

Torta koja je jednostavna, laka za pripremu, osvežavajuća i kremasta. Za podlogu se koristi klasično prhko testo, a za kremu su potrebni mileram, puding od vanile, šećer i mleko. Prelijte ga šumskim voćem, borovnicama ili karamelom. I uživajte.

Sastojci

Prhko pecivo
250 grama običnog brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
70 šećera u prahu
1 vanilin šećer
100 g maslaca, sobne temperature
1 jaje, umućeno
2 kašike kisele pavlake

Krem
500 ml mlekq
2 pudinga od vanile
150 šećera
800 g millerama

Preliv
500 šumskih plodova
1 preliv za kolače (ovo možete i samo napraviti, ali kupovni je sasvim u redu)

Priprema

Prhko testo
Prosejte brašno i prašak za pecivo u veliku činiju. Dodajte ostale sastojke i zamesite testo. Mesite nekoliko minuta dok ne dobijete glatko i elastično testo.

Formirajte testo u disk i umotajte ga u plastičnu foliju. Ostavite u frižideru 30 minuta.

Kalup prečnika 26 ili 28 cm namazati puterom i posuti brašnom. Zagrejte rernu na 170 C.

Izvadite testo iz frižidera, skinite foliju i razvaljajte ga u krug debljine oko 1 cm. Prebacite ga u kalup i rukama utisnite u dno i zidove kalupa.

Krem
Sipajte 400 ml mleka u veliku šerpu i zagrejte. U srednjoj činiji pomešajte prah za puding, šećer i 100 ml mleka. Zagrejano mleko sipajte u posudu, kratko promešajte i vratite u šerpu u kojoj ste zagrejali mleko. Vratite na srednju vatru i kuvajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. Skinite sa vatre i umešajte mileram u još vruć puding. Dobro promešajte, pazeći da ne ostanu grudvice.

Krem sipajte u kalup sa testom i na kremu poređajte voće. Stavite kolač u zagrejanu rernu i pecite 70 minuta.

Pečenu tortu izvadite iz rerne, stavite na rešetku i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kolač će i posle pečenja malo „drhtati“, ali ne brinite, krem će se hlađenjem stvrdnuti.

Preliv
Pripremite preliv za torte prema uputstvu na pakovanju. Prelijte ga preko voća, pa stavite tortu u frižider da se potpuno ohladi. Ohlađenu tortu odvojite od kalupa tankim nožem i poslužite.

Cheesecake sa čokoladom i puterom od kikirikija

Cheesecake sa čokoladom i puterom od kikirikija

Krem sir, čokolada i puter od kikirikija su tri glavna sastojka za ovu kremastu tortu. Kolač se brzo priprema, ali ćete ipak morati da se strpite da se krema dovoljno ohladi i stisne pre serviranja.

Sastojci

Podloga
150 gpetit keksa
60 grama rastopljenog putera
1 kašika otopljenog putera za kalup
Čokoladni sloj
120 seckane čokolade za kuvanje
200 g punomasnog krem sira
30 šećera u prahu
1 kašičica ekstrakta vanile
Prstohvat soli
60 ml šlaga

Sloj kikirikija
200 grama punomasnog krem sira
50 šećera u prahu
1 kašičica ekstrakta vanile
85 grama putera od kikirikija
60 ml šlaga

Ganache
85 seckane čokolade za kuvanje
110 ml šlaga
2 kašike seckanog kikirikija (dekoracija)

Priprema torte

Za ovu tortu koristite kalup prečnika 18 cm. Keks sameljite u blenderu i istopite puter. Kalup premazati sa malo otopljenog putera, a ostatak pomešati sa izmrvljenim keksom.

Smesu za biskvit dobro utisnite (rukama ili dnom čaše) u kalup i stavite u zamrzivač na 30 minuta.

Čokoladu iseckajte na kockice i otopite u mikrotalasnoj pećnici u intervalima od 30 sekundi. Posle svakog intervala promešati čokoladu. Otopljenu čokoladu ostavite sa strane da se ohladi.

Kratko izmiksajte krem sir na srednjoj brzini. Dodajte šećer u prahu, ekstrakt vanile i so i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Dodajte ohlađenu otopljenu čokoladu i kratko mešajte smesu dok se svi sastojci ne sjedine.

U posebnoj posudi srednje veličine umešajte kremu u šlag i dodajte u čokoladnu smesu. Sve sastojke lagano pomešajte lopaticom.

Dobijenu čokoladnu smesu stavite na podlogu keksa, ravnomerno rasporedite, zagladite špatulom i stavite u frižider na 1 sat.

Kratko izmiksajte krem sir na srednjoj brzini. Dodajte šećer u prahu, ekstrakt vanile i mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Ako je potrebno, stavite puter od kikirikija u mikrotalasnu na 15 sekundi da se zagreje i dobije blago tekuću teksturu. Dodajte u mešavinu sira i mešajte dok se sastojci ne sjedine.

U posebnoj posudi srednje veličine umešajte kremu u šlag i dodajte mešavini kikirikija. Sve sastojke lagano pomešajte lopaticom.

Dobijenu smesu prelijte preko čokoladnog sloja i zagladite ga špatulom. Stavite u frižider na 1 sat.

Čokoladu iseckajte na male komadiće i stavite u činiju. Zagrejte kremu do ključanja, pa je prelijte preko seckane čokolade. Ostavite 2 do 3 minuta, a zatim dobro promešajte. Ostavite da se ohladi.

Izvadite tortu iz frižidera i odozgo prelijte otopljenom čokoladom. Uzmite kalup u ruke, pomerajući ga levo-desno tako da ganaš prekrije celu površinu. Ukrasite seckanim kikirikijem po želji, pa stavite preko noći u frižider da se torta stegne.

Skinite obruč sa kalupa, isecite i poslužite.

Najpoznatiji svetski poslastičar se KUNE u NAJBOLJU SRPSKU TORTU i misli da ceo svet mora da zna za nju: Nastala je u Paraćinu početkom 20. veka, a i dan danas je jedna od omiljenih u svakoj kući

Jednom prilikom je jedan od najpoznatijih svetskih poslastičara, Rudolf Van Vin rekao da je Vasina torta nešto što bi predstavio planeti. Istakao je da ona nije dobra samo po ukusu, već i da izgleda sjajno. U sebi ima specifičan karakter, a nju je odabrao zato što je asocijacija i sinonim za uživanje i sreću. A ova savršena poslastica ima i izuzetno zanimljivu istoriju.

Naime,prema priči rasprostranjenoj u narodu, Vasina torta je nastala u Paraćinu početkom dvadesetog veka, a napravila je jedna gospođa i domaćica u znak zahvalnosti svom zetu Vasi, koji je spasio njenu ćerku jedinicu Jelenu.

Jelena je bila veoma nežna i krhka i teško je podnosila trudnoću. Doktor je upozorio porodicu i Vasu da postoji mogućnost da ni Jelena ni dete neće preživeti porođaj. Gospodin Vasa nije hteo da se pomiri sa tom neizvesnošću, sakupio je sav novac koji je imao i odveo svoju mladu ženu u Beč. Tamo je pronašao najpoznatijeg ginekologa koji je porodio njegovu suprugu i uspeo da spase i majku i dete.

 Kada se srećna porodica vratila u Paraćin, zahvalna tašta je svom zetu u čast pripremila novu poslasticu, koja je dobila ime po njemu – Vasina torta.

Potrebno je:

Za koru:

- 6 jaja

- 6 kašika šečera

- 6 kašika mlevenih oraha

- 2 kašike brašna

- 2 pomorandže

Za fil:

- 4 žumanceta

- 4 kašike šečera

- 300 g mlevenih oraha

- 50 ml mleka

- 200 g maslaca

- 5 rebara čokolade za kuvanje

- 1 pomorandža

ZA PREMAZIVANJE:

- 4 belanca ili 2 kesice šlaga

Priprema:

Penasto umutite žumanca sa šećerom i postepeno dodajte brašno i mlevene orahe. Odvojeno ulupajte belanca i umešajte ih, kašiku po kašiku, u masu od žumanaca. Sipajte u podmazan i pobrašnjen kalup i pecite 20 minuta na 200 stepeni. Toplu koru zalijte isceđenim sokom od pomorandže.

Za fil prokuvajte mleko sa šećerom i maslacem, pa kada se maslac i šećer otope, dodajte mlevene orahe i kuvajte nekoliko minuta neprekidno mešajući. Sklonite s vatre i ostavite da se prohladi. Odvojeno umutite žumanca, dodajte im istopljenu čokoladu i sok od pomorandže, pa sjedinite s masom od oraha. Filom premažite patišpanj, preko stavite kuvani šam od belanaca ili, ako više volite, šlag.

Izvor: blic.rs

Jednostavan kolač od palente i badema

Jednostavan kolač od palente i badema

Ovaj kolač od kukuruznog brašna, badema i limuna je pravo osveženje. Kukuruzno brašno mu daje posebnu teksturu koja savršeno dopunjuje bademe, dok limun unosi dašak svežine u svaki zalogaj. Idealna kombinacija za one koji traže nešto drugačije, a opet klasično i prepoznatljivo.

Sastojci

280 g maslaca
230 g šećera
6 jaja
50 g mlevenih badema
75 g griza ili običnog brašna
150 g palente
4 limuna (sok i rendana kora)
1 kašičica praška za pecivo (ako ne koristite umućena belanca)
šećer u prahu, za posipanje

Priprema

Narendajte koricu sva 4 limuna, a zatim iscedite sok i ostavite sa strane.

U velikoj činiji umutite puter i šećer dok ne postanu penasti. Postepeno dodajte jaja, dobro mešajući nakon svakog dodavanja.

U smesu dodati mlevene bademe, brašno, prašak za pecivo, palentu, limunovu koricu i sok. Nastavite da mešate dok se sve dobro ne sjedini.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Lagano premažite lim za pečenje puterom.

Smesu sipajte u pripremljen pleh i pecite kolač 45 minuta.

Nakon toga isključite rernu i ostavite tortu unutra još 5-10 minuta. Zatim otvorite vrata rerne i ostavite tortu unutra još malo.

Nakon pečenja ostavite kolač da se ohladi u posudi za pečenje. Kada se potpuno ohladi, izvadite ga iz pleha i pospite šećerom u prahu.

Snickers mafini bez brašna

Snickers mafini bez brašna

Ljubitelji čokolade, ovo je za vas. :) Idealno za one koji se pridržavaju keto ishrane.

Sastojci

Mafini
6 jaja
150 g badema
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica arome vanile
50 ml mleka
zamena za 100 g šećera (ja koristim tečnu steviju)
2 kašike kakao praha

Krem
2 pudinga od čokolade
0,5 l mleka
80 g zamene za šećer
150 g kokosove masti
kašika kakao praha
100 g seckanog kikirikija (pola za dekoraciju)

Priprema

Mafini
Odvojite belanca od žumanaca. Bademe sameljite u brašno koristeći blender ili mlin za orahe.

Dodajte bademe u činiju sa žumancima i sjedinite sa ostalim sastojcima potrebnim za biskvit.

Umutiti belanca u čvrst sneg. Belanca polako dodavati u smesu od žumanaca, polako varjačom da ne bi izbacili sav vazduh iz belanaca.

Smesu podelite u silikonske korpe za mafine koje ste malo podmazali uljem. Stavite u rernu koju ste zagrejali na 170°C i pecite 15-20 min. Da biste bili sigurni, možete da probodete čačkalicom da proverite da li je sredina pečena.

Krem
Puding pripremiti prema uputstvu na pakovanju, skuvati sa zamenom u vrelom mleku.

Ostavite da se ohladi i dodajte kokosovu mast sobne temperature, kakao prah i seckani kikiriki.

Krem stavite na mafine pomoću dresir kese, ukrasite seckanim kikirikijem i poslužite.

Reform torta sa lešnicima

Reform torta sa lešnicima - Provereni recept

Reform torta je klasična među tortama i desertima. Reform torta ne sadrži brašno, u originalu se pravi sa orasima, ali još je ukusnija kada se napravi sa lešnicima.

Sastojci za Reform tortu

Kora
9 belanaca
150 g šećera
250 g pečenih seckanih lešnika

Krem
9 žumanaca
120 g šećera
200 g čokolade
1 kašičica ruma
120 g maslaca

Ukrašavanje
200 grama crne čokolade
200 g slatke pavlake

Priprema Reform torte

Prvo ispecite lešnike u tiganju i ostavite da se ohlade, a zatim ih iseckajte ili sameljite.

Za koru umutiti sneg, pa smanjiti brzinu i malo po malo dodavati šećer da se dobije krema.

Ručno umešajte lešnike u dobijenu smesu.

Pleh obložite papirom za pečenje i namastite ga.

Istresite smesu i poravnajte lopaticom.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 do 25 minuta.

Pečenu koru izvaditi iz pleha i odvojiti od papira i ostaviti da se ohladi.

Krem

Za kremu izmiksajte žumanca i šećer i stavite da se kuvaju na pari.

Dodajte čokoladu koju ste usitnili i kuvajte dok se ne zgusne.

Dodajte rum. U vruću kremu umešajte puter.

Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, ali da bude mazivo.

Prepolovite koru po dužini pa te polovine prepolovite da dobijete 4 kvadratne kore.

Pravljenje torte

Na pleh staviti kašičicu kreme, pa prvu koru namazati kremom i tako redom.

Za dekoraciju otopiti čokoladu i pavlaku, ohladiti i umutiti da dobijete kremu.

Obložite celu tortu i ukrasite po želji.

Pre serviranja ostavite tortu na sobnoj temperaturi nakon što je izvadite iz frižidera da se opusti.

Izvor: index.hr

Puslice
Shutterstock/Helga Yastrebova23

Recept za puslice koje uvek uspevaju

Starinska poslastica vazdušaste teksture koja vraća u detinjstvo.

Sastojci:

– 4 belanceta

– 1 šolja šećera

– 1/2 kašičice ekstrakta vanile

– prstohvat soli

– kapljica sirćeta ili limunovog soka

Priprema:

Zagrejte rernu na 120 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje. U čistoj i suvoj posudi, umutite belanca dok ne počnu da se penju.

Dodajte prstohvat soli i kapljicu sirćeta ili limunovog soka. Nastavite mućenje dok belanca ne postanu čvrsta i sjajna.

Postepeno dodajte šećer, kašiku po kašiku, dok se svi kristali šećera ne istope i smesa postane gusta i sjajna. Dodajte ekstrakt vanile i pažljivo promešajte.

Stavite smesu u špric ili koristite kašiku da napravite male krugove na plehu, ostavljajući razmak između svake puslice.

Pecite puslice u zagrejanoj rerni na 120 stepeni oko sat i po do dva, dok ne postanu suve i hrskave spolja, ali mekane unutra.

Kada puslice budu pečene, isključite rernu i ostavite ih unutra da se ohlade, a zatim ih pažljivo uklonite sa papira za pečenje i poslužite.

Izvor: n1info.rs