Starinski recept za sutlijaš! Ovako su ga spremale naše bake
U ova nova i brza vremena, pomalo zaboravljamo ona dobra starinska jela, posebno poslastice koje su se nekada spemale samo u posebnim prilikama.
Sutlijaš je sasvim sigurno jedna od tih poslastica, a onaj pravi, starinski recept za sutlijaš će vas odmah vratiti u stara vremena.
Recept za sutlijaš
Sastojci:
200 g pirinča
8 kašika šećera
1 l mleka
1 kesica vanilin šećera
Priprema:
Pirinač prvo operite u nekoliko voda, pa ga kuvajte oko 10 minuta sve dok ne provri. U drugoj šerpi sipajte mleko i stavite da se kuva, takođe dok i ono ne proključa. Potom, u mleko dodajte šećer, vanilin šećer i prethodno skuvan i oceđen pirinač. Kuvajte sve oko 20 minuta uz postepeno mešanje.
Ukoliko vam je smesa retka ili niste ocedili pirinač, nemojte da vas to čudi, jer će to dodatno da se zgusne. Kada sutlijaš bude gotov, sipajte ga u činije dok je još vreo. Najbolje da ga sipate u staklene posude, koje pre sipanja treba da pokvasite da ne bi pukle od toplote.
Ostavite prvo malo da se ohladi na sobnoj temperaturi pa stavite u frižider da se lepo ohladi. Po želji možete da sipate cimet po vrhu i poslastica je spremna za posluženje.