Bas iz rerne

Bas iz rerne - tri u jedan: ukusan, brz i zdrav obrok

Ako nađete da kupite basa negde, ovo je recept koji ne biste trebali propustiti. Verujte - svi će se oduševiti. I što je najbolje - ne možete pogrešiti u pripremi.

Potrebno (za 2 osobe):

2 basa (od po 300-350g)
3 krompira
1 limun
4 čena belog luka
1dcl maslinovog ulja
1 kašikic1 ruzmarina
so, biber

Priprema:

U posudicu izmešati maslinovo ulje, sitno iseckana 4 čena belog luk i kašikicu ruzmarina. Izmešati i polovinom smese odmah premazati ribu.

U tepsiju staviti krompir na krupno isečem na dno, pa njega naslagati ribu u koju smo stavili krišku limuna i bogato premazali pripremljenim sosom.

Peći na 180C oko 45 minuta.

Na svakih 15 minuta premazivati ribu preostalim prelivom.

Posle 45 minuta izvaditi ribu i ostaviti da odstoji 10 minuta pa tek onda seći ribu i služiti.

Izvor: kuvar.in.rs

Prženi bas sa krompir salatom
Foto: kuvar.in.rs

Prženi bas sa krompir salatom: Najkvalitetnija rečna riba na vašoj trpezi!

Za basa (neki ga zovu i "pastrmski grgeč") mnogi kažu da ima kvalitetnije meso i od smuđa. Nisu daleko od istine. Retko je na našim trpezama, ali ako možete da ga nađete - ne oklevajte i kupite ovu ribu. Fantastičnog je ukusa i teksture mesa kakvu samo ribe grabljivice imaju.

Potrebno:

2 basa od po 300g
4 krompira
1 glavica luka
Svinjska mast
Ulje, sirće
So, biber

Priprema:

Basa očistite i odstranite višak repa i glavu (zbog lakšeg prženja).

U tiganju zagrejte svinjsku mast. Treba da je ima dosta kako bi se riba lepo pržila. Umesto masti možete koristiti i suncokretovo ulje, ali smatram da je riba pržena na masti mnogo ukusnija.

Ribu zasecite kako bi se lakše i lepše ispržila.

Basa pržite povremeno ga okrećući.

U međuvremenu napravite krompir salatu prema receptu.

Riba se prži oko 30 minuta na srednjoj temperaturi kako ne bi izgorela.

Prijatno.

Izvor: kuvar.in.rs

Smuđ i štuka u rerni - Dva delikatesa u jednom jelu

Smuđ i štuka u rerni - Dva delikatesa u jednom jelu (FOTO)

Ako nađete da kupite ove dve ribe - najplemenitije rečne ribe - ovo je recept koji ne biste trebali propustiti. Pravi se za veće društvo (6 osoba) i veoma ga je jednostavno napraviti. Verujte - svi će se oduševiti. I što je najbolje - ne možete pogrešiti u pripremi.

Potrebno:

1 smuđ cca 1,3 kg
1 štuka cca 1,3 kg
3 krompira
10 čeri paradajza (cca 200g)
1 limun
8 čenova belog luka
2dcl maslinovog ulja
2 kašikice ruzmarina
so, biber

Priprema:

U posudicu izmešati maslinovo ulje, sitno iseckana 3 čena belog luk i kašikicu ruzmarina. Izmešati i polovinom smese odmah premazati ribu.

U tepsiju staviti krompir na krupno isečem na dno, pa njega naslagati ribu u koju smo stavili krišku limuna i bogato premazali pripremljenim sosom.

Smuđ i štuka u rerni

U tepsiju pored ribe staviti čeri paradajz, 5 čenova belog luka. Krompir posoliti i posuti sve zajedno sa još kašikicom ruzmarina.

Preostale kriške limuna takođe staviti u tepsiju na krompir.

Smuđ i štuka u rerni

Staviti tepsiju u rernu na 250 stepeni na 5 minuta, zatim rernu smanjiti na 180 stepeni. Na svakih 15 minuta premazivati ribu preostalim prelivom.

Posle 45 minuta izvaditi ribu i ostaviti da odstoji 10 minuta pa tek onda seći ribu i služiti.

Smuđ i štuka u rerni

Napomena: I pored pečenog krompira uz ribu u tepsiji - slobodno napravite krompir salatu uz ovo jelo. Prilikom pravljenja krompir salate buidte hrabri i stavite dovoljnu količinu sirćeta!

Izvor: kuvar.in.rs

Deverika pečena u rerni

Deverika pečena u rerni

Potrebno je:

• 1,5 do 2 kg ribe deverike
• glavica crnog luka
• veza lista peršuna
• začin od sušenog povrća
• ulјe

Priprema:

Ribu dobro očistiti od krlјušti (od repa ka glavi), izvaditi utrobu, oprati i obrisati suvom krpom. Nožem zarezati na svaka dva centimetra ukoso prema repu. Zatim ribu posuti začinom. Luk iseckati i pomešati sa seckanim peršunom, pa nadevom puniti ribe i slagati u pleh obložen alumofolijom.

Preliti ribe ulјem i peći u rerni 45 minuta na 200 stepeni, da porumene.

Ovaj jednostavan i brz recept za lјubitelјe rečne ribe dobili smo od beograđanina, strasnog pecaroša, Jugoslava Milisavlјevića.

Deverika je ukusna i jeftina riba. Može se naći kod alasa. Najbolјe je kupiti već očišćenu.

Izvor: Politika

 

Pastrmka pečena u rerni

Kako da spremite pastrmku u rerni na jednostavan način

Ovaj recept za pastrmku je idealan i jedini je koji će vam trebati u budućnosti.

Zbog svog visoko proteinskog sastava i niske kalorijske vrednosti pastrmka je neizostavan deo jelovnika svake osobe koja vodi računa o zdravoj ishrani. Pastrmka je izuzetno bogata sa kalijumom, fosforom, kompleksom B vitamina, selenom. Pogledajte kako da spremite pastrmku u rerni lako, a poslužite sa krompir salatom ili pirinčem.

Sastojci:

4 pastrmke
300 ml belog vina
1 veza peršuna
1 veći limun
3 čena belog luka
5 kašika ulja
70 g posnog margarina

Priprema:

Ribu presecite po dužini i očistite unutrašnjost, operite i osušite. Posolite i pobiberite i spolja i unutra. Stavite u tepsiju i ostavite u frižideru nekih 30-45 minuta.

U posudi pomešajte ulje, belo vino, seckani peršun i mleveni beli luk, kao i limunov sok. Pre toga isecite 4 koluta. Tepsiju obložite pek papirom i u svaku ribu sipajte malo marinade (tako gde ste presekli).

Prelijte preostalom marinadom (ostavite malo da prelijete i drugu stranu), pa okrenite na drugu stranu i opet prelijte. Poređajte preko svake ribe kolut limuna i stavite parče posnog margarina. Pecite u zagrejanoj rerni na 250°C oko 40 minuta.

Izvor: stvarukusa.mondo.rs

Riblje pljeskavice
Photo: Shutterstock

Riblje pljeskavice: Ručak gotov začas

Prave se jednostavno i brzo, a svi ih obožavaju.

Sastojci:

1 kg bele ribe,

200 g griza,

100 g sredine hleba,

5 čena belog luka,

1 krompir,

1 kašika prezli,

mirođija,

peršun,

biber,

so.

Priprema:

Ribu očistite, operite, pa skuvajte. Kad je riba kuvana prohladite je i odstranite kosti, pa sameljite na mašini za meso dva puta.

Dodajte na sitno izrendan krompir kome ste odstranili vodu. Zatim dodajte beli luk, hleb, mirođiju i peršun. Posolite i pobiberite po ukusu, pa ostavite da odstoji oko 20 minuta.

Oblikujte pljeskavice, uvaljajte ih u griz i pecite na vrelom ulju.

JEDNOSTAVNA PASTRMKA IZ RERNE

Ribu sam najčešće pripremala u rerni. Uvek mi je to super opcija jer je najzdravija, najjednostavnija i može se uvek dodati nešto novo da jelo bude drugačije. A ako vam zafali još neka ideja, možete kliknuti ovde i pogledati šta sam sve to na blogu objavljivala proteklih godina a vezano je za ribu i morske plodove.

Sastojci:

Sastojci:

700 g sveže pastrmke

maslinovo ulje

nekoliko kriški limuna

peršun

beli luk isečen na listiće

so

Priprema:

Ribe položite na pleh obložen papirom za pečenje. U svaku ribu stavite po nekoliko kriški limuna, nekoliko listića belog luka, malo peršuna i malo soli. Prelijte maslinovim uljem pa pecite oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

izvor:milinkuvar.com

Đuveč sa šaranom i povrćem

Đuveč sa šaranom i povrćem (VIDEO)

Posni đuveč sa ribom je idealan ako postite, ali i ako ste samo ljubitelj ribe i povrća.

Ribu ne morate da stavite, ali daje poseban šmek. Jelo sadrži nekoliko vrsta povrća i lako se sprema, a izuzetno je ukusno. 

Sastojci:

3 veće glavice crnog luka
6-7 mesnatih paprika
1-2 šargarepe
2 krompira
peršunov list
biber, so
malo začinske paprike
riba po izboru (može i bez nje)
4 kašike opranog pirinča
2 paradajza ili 1 veći, oljušten

Priprema:

Na ulju propržite iseckan crni luk i šargarepu sečenu na kolutove. Kad se uprži, dodajte seckanu papriku. Začinite, pa sipajte uprženu smesu u nauljenu tepsiju, pa dodajte pirinač, krompir isečen na kolutove i paradajz na kocke. Za još bolji ukus stavite ribu preko, prethodno je uvaljajte u brašno. Pecite na 220°C nekih 60 minuta.

{vembed Y=AWfsSVftFCo}

 Izvor: bakina i dekina kuhinja

ŠTUKA U ŠLAGU: Josipa Lisac podsetila na vrhunski recept, ovako možete i vi da spremite ribu

Riba pečena na pari je vrlo ukusna i zdrava!

Viralni snimak u kojem legendarna pevačica Josipa Lisac priča kako rado kuva, a poseban specijalitet joj je "štuka u šlagu" nasmejala je mnoge. Međutim, ako ste pomislili da se ona to samo našalila i da takav recept ne postoji, grdno ste se prevarili.

Štuka je izuzetno ukusna, a ovako možete pripremiti i bilo koju drugu ribu. Reč je o pečenju na pari, a svi oni koji nemaju parnu rernu mogu da se posluže i vrlo jednostavnim trikom.

U dublji pleh stavite nekoliko komada seckanog korenastog povrća - šargarepe, peršuna, paškanata i dodajte nekoliko kockica putera. Naspite vode i sipajte malo belog vina. Očišćenu ribu posolite, pobiberite i stavite na rešetku, pa rešetku stavite preko pleha.

Pecite u rerni oko pola sata, na temperaturi od oko 180C stepeni. Za to vreme, pripremite sos. Na malo putera, izdinstajte sitan luk, vlašac ili mladi luk, dolivajući proceđen sok od pečenja ribe.

Kad se luk uprži, dodajte par kašika brašna i pržite da pobeli, pa sklonite sa vatre i polako dolivajte pavlaku za šlag. Vraćajte na ringlu samo da se sos blago ukuva, ne dozvolite da previše vri.

Začinite po ukusu, prelijte komade ribe i ukrasite peršunom.

Izvor: Lepa&Srećna

Pečena garnirana pastrmka
Foto: Shutterstock

Pečena garnirana pastrmka (Posno)

Ukoliko su pastrmke prevelike možete ih zaseći i u džepove ubaciti tanke kolutove limuna. Odlična ideja i za ručak i za večeru.

Pastrmka je jedna od najomiljenijih riba u našim krajevima. Njeno belo, posno mesno je veoma nežno pa se priprema lako i brzo. Poseban su specijalitet takozvane losos pastrmke, koje su nastale kao hibrid, rastu znatno veće i imaju ružičasto meso pa podsećaju na lososa. Ako spremate obične pastrmke, treba vam više komada za porodični ručak.

Sastojci za Pečenu garniranu pastrmku:

5-6 pastrmki

1 glavica belog luka

1 čaša belog vina

1 čaša maslinovog ulja

malo bosiljka

malo ruzmarina

začin, so, limun

Priprema Pečene garnirane pastrmke:

Pastrmke očistiti, oprati, i zarezati pa posoliti.

U činiju iseckati beli luk, dodati malo soli, malo vegete, bosiljka, ruzmarina, ulja i vina.

Dodati ribu i ostaviti pola sata, da odstoji, zatim sve to isipati u tepsiju, narezati limun i dodati ribi.

Pokriti aluminijumskom folijom i peći pola sata.

Nakon toga, skloniti foliju i peći još pola sata.

Ako je potrebno još malo, toliko da dobije lepu žućkastu koricu.

 Izvor: lepaisrecna.mondo.rs

 

 

 

Losos iz rerne

Losos iz rerne

Sastojci

4 kom. belоg luka
1000 g lososa
50 ml limunovog soka
10 g peršunovog lista
5 g soli
3 g vegete

Priprema lososa iz rerne

Meso nauljite, posolite, pobiberite, začinite iseckanim belim lukom i peršunom i ostavite da odstoji pola sata.

Nakon toga pecite meso u zagrejanoj rerni dok ne dobije rumenu boju.

Servirajte i uživajte u ovom obroku uz prilog po želji. Prijatno!

Pečeni šaran u rerni sa belim vinom
Foto: Shutterstock

Pečeni šaran u rerni sa belim vinom

Ovo jelo je odlično i sa pastrmkom, u tom slučaju koristite filete i odmerite količinu prema broju osoba na ručku.

Potrebno:

1 kg šarana u šniclama
5 sitnijih paradajza (može i zamrznut)
2 krupne glavice luka (crveni ili žuti)
4 šargarepe
4 korena peršuna
200 ml belog vina
4 čena belog luka
1 limun
maslinovo ulje
so i biber

Priprema:

Ugrejte rernu na 200 C stepeni.

Ako sečete ribu na šnicle, neka budu što deblje. Možete koristiti i filete, ali zarežite kožu na nekoliko mesta.

Povrće očistite i isecite na krupnije komade.

U dublji pleh sipajte ulje, pa rasporedite povrće, posolite i pobiberite.

Sipajte belo vino i stavite u rernu na oko 20 minuta.

Za to vreme usolite ribu. Isecite limun na kolutove.

Izvadite pleh iz rerne, napravite mesta za ribu i tu postavite kolutove limuna.

Na limun stavite komade ribe, vratite u rernu i pecite još oko pola sata. Ako limun stavite na ribu, pazite da ne pregori od gornjeg grejača, jer će dati gorak ukus.

Izvadite, protresite lagano pleh, probajte i ako je potrebno da povrće još malo uvri, a riba dobije koricu, vratite na još desetak minuta u rernu.

Pospite peršunovim lišćem i poslužite.

Izvor: Lepa&Srećna

Pastrmka sa tikvicama i šargarepom

Sastojci

4 pastrmke (po 200 g)
4 kašike limunovog soka
150 g biljnog margarina
250 g pirinča
450 g tikvica
400 g šargarepe
120 ml belog vina
kari
biber
so

Priprema

1. Očišćene pastrmke isperite vodom, osušite. Poprskajte ih limunovim sokom, posolite i pobi-berite. U manjoj posudi rastopite 50 g margarina i masom premažite ribe spolja i iznutra.

2. Pirinač kuvajte oko 20 minuta u 500 ml posoljene vode.

3. Zagrejte gril u rerni. Rešetku obložite alufolijom, stavite ribu i sa svake strane ih pecite po dese¬tak minuta.

4. Povrće dobro operite, očistite, a zatim isecite na tanke štapiće. Sve prodinstajte na 50 g margarina. Nalijte vinom i poklopljeno kuvajte desetak minuta. Začinite solju, biberom i karijem po ukusu.

5. Pastrmke, pirinač i povrće sipajte u tanjire. Preostali margarin izrendajte preko ribe. Sve ukrasite peršunom i limunom.

Izvor: Stvar ukusa

Šnicle šarana na pirinču

Sastojci

6 većih šnicli šarana

so

4 kašike ulja

3 glavice crnog luka

2 crvene paprike

2 kašike peršunovog lista

biber

250 g pirinča

0.75 l supe

Priprema

1. Šnicle šarana posoliti i ostaviti da odstoje oko pola sata.

2. U međuvremenu na zagrejanom ulju propržiti sitno seckan crni luk. Dodati iseckanu papriku, peršunov list i biber, pa dinstati da luk malo požuti.

3. Zatim dodati pirinač, dobro promešati i preručiti u pleh. Preko pirinča složiti komade ribe, naliti supom i u rerni zagrejanoj na 200 stepeni peći oko 45 minuta.

Izvor: kuvajsam.com

Pohovana riba u smesi od piva

Sastojci

1 manja flaša piva
2 šolje brašna
1 kašičica praška za pecivo
500 g fileta morske ribe
so i biber
brašno za umakanje
ulje za prženje

Priprema

1. U činiju sipajte pivo, 2 šolje brašna, prašak za pecivo. Začinite solju i biberom.

2. Uvaljajte ribu u preostalo brašno i otresite višak. Umačite komade ribe u pripremljenu smesu od piva, ali je ostavite u smesi 10-ak minuta pre nego što je izvadite.

3. Pržite u zagrejanom dubokom ulju dok ne dobije zlatnu boju, oko 5-7 minuta.

4. Ocedite na ubrusima i poslužite odmah uz kriške limuna, tartar sos i povrće po želji.

Izvor: opanak

Ručak za celu porodicu: Pijani šaran

Tradicionalno jelo dunavskih alasa. Idealno za veća okupljanja jer se lako pravi,  i veći deo posla za vas obavi rerna. Modernija verzija podrazumeva gotovo u 100% slučajeva da šaran peče na pirinču, ali u izvornoj verziji bio je "klot šaran".

Savet: Uvek je bolje kupiti malo većeg šarana: ima zrelije i ukusnije meso i manje sitnih kostiju. AKo ga pečete na pirinču, njegova mast će lepo i zamastiti pirinač.

Sastojci

2 kg šarana (ili više, zavisi od broja gostiju)
ulje
biber mleveni
so
4 čena belog luka
peršunov list
100 ml beloga vina

Priprema

1. Šarana iseći na filete, dobro posoliti i pobiberiti.

2. U činiju sipati pola male šoljice ulja, izdrobljen beli luk i seckan peršunov list. Sipati na ribu i dobro utrljati.

3. U dublju šerpu staviti papir za pečenje, sipati malo ulja i poređati ribu, staviti da se peče u rernu na 200 stepeni.

4. Kad riba bude na pola pečena izvaditi i preliti belim vinom, vratiti u rernu da lepo porumeni. Uz ribu služiti i krompir salatu.

Izvor: kodbakeugostima.blogspot.rs

Pihtije od šarana - Za ljubitelje ribe
Pihtije od šarana - Za ljubitelje ribe

Pihtije od šarana - Za ljubitelje ribe

Za one koji nisu baš ljubitelji masng svinjkog mesa od kog se uobičajeno prave pihtije, donosimo vam recept kako da napravite pihtije od ribe. Pihtije se prave od šarana jer on spada u masnu rečnu ribu. Jelo je idealno i za posnu kuhinju.

Sastojci

1kg glava i repova od šarana
1 kuvana šargarepa
limun ili sirće
so

Priprema

1. Ribu skuvajte, odvojte od kostiju i spojite sa seckanom kuvanom šargarepom, svežim peršunom, limunom ili sirćetom.

2. Začinite, poređajte u posudu i nalijte fondom u kojem se kuvala. Ukoliko ima previše fonda, ukuvajte ga do željene količine.

3. Pihtije ostavite na hladnom. Ove pihtije možete da spremate i od kečige jer i ona u sebi sadrži dosta želirajućih materija.

Izvor: Srbiju volimo

Foto: Novosti
Hrskavi smuđ sa pečurkama

Hrskavi smuđ sa pečurkama

Ljubiteljima ribe preporučujemo ovaj specijalitet za koji su potrebni fileti smuđa, pečurke po ukusu, crni luk, paradajz, belo vino, riblji bujon, maslinovo ulje, kisela pavlaka, limun, peršun...

Za 4 osobe potrebno je:

4 fileta smuđa (svaki od 150 g), 150 g raznih pečuraka po ukusu, 2 glavice crnog luka, 100 g paradajza, 125 ml suvog belog vina, kašičica paradajz sosa, 200 ml ribljeg bujona, 2 kašike maslinovog ulja, 100 g kisele pavlake, limun, kriška integralnog tosta, peršun, majčina dušica, so i biber.

Priprema:

1 Pečurke očistite, očetkajte i sitno izrežite. Kašiku ulja zagrejte u tiganju i prodinstajte glavicu seckanog luka. Sipajte pečurke i dinstajte dok sva tečnost ne ispari. Umešajte peršun, so i biber, sklonite s ringle i ohladite.

2 Paradajz kratko blanširajte u kipućoj vodi, oljuštite, izvadite semenke i isecite na kockice. U drugom tiganju zagrejte pola kašike ulja, prodinstajte ostatak luka, dodajte kockice i sos od paradajza, majčinu dušicu i promešajte.

3 Sipajte belo vino i na jakoj vatri kuvajte 10 minuta. Kad se smesa prepolovi, nalijte bujon i kuvajte još 10 minuta. Umešajte pavlaku, smanjite temperaturu, ostavite da sos prokuva, sipajte sok od pola limuna, posolite i pobiberite.

4 Tost izblendirajte i sjedinite s pečurkama. Filete operite, osušite i prelijte ostatkom limunovog soka. Jednu stranu nafilujte pečurkama, lagano pritisnite i pecite na zagrejanom ulju. Servirajte sa pirinčem i sosom od paradajza.

Izvor: Večernje novosti

Pečeni smuđ na krompiru

Pečeni smuđ na krompiru

Smuđ važi za najkvalitetniju rečnu ribu, a spremljen na ovaj način će biti i centralna figura vaše trpeze.  Sprema se lako, brzo je gotovo, a ukus će vas oduševiti.

Potrebno:

4 smuđa
1 kg krompira
1 dl pavlake
1 manja glavica belog luka


3-4 kašičice peršunovog lista
limunov sok
mešavina začina i biber po ukusu
1 dl ulja
50 g putera
so

Priprema:

1. Ribu dobro očistiti, preliti je mešavinom ulja i limunovog soka, usoliti i utrljati sitno seckan beli luk.

2. Posuti je biberom i peršunovim listom, te ostaviti da odstoji 1-2 sata.

3. Krompir očistiti, iseći na kolutiće i pore đati u pleh. Preliti sa malo ulja, posuti mešavinom začina i peršunom. Peći u rerni na 250 °C.

4. Kada je krompir dopola pečen, preko njega poređati usoljenu ribu, te ponovo vratiti u rernu i peći dok ne porumeni.

5. U međuvremenu pomešati puter sa kiselom pavlakom i limunovim sokom, pa preliti ribu i vratiti je da se još malo zapeče.

Izvor: Pošalji recept

Pohovane šnicle šarana

Potrebni sastojci:

1 šaran do 2 kg,
kukuruzno brašno za paniranje,
prezle,
3 jaja,
suvi začin,
2 dl ulja za prženje,
1 dl ulja za preliv,
3 čena belog luka,
peršunovo lišće i
so

Priprema:

Očistiti šarana, odseći glavu i rep. Iseći ribu na komade debljine do 2 cm.

Svako parče posuti suvim začinom, uvaljati u brašno, provući kroz umućena jaja i na kraju uvaljati u prezle.

Peći u tiganju na vrelom ulju sa obe strane da dobije lepu zlatnu boju. Izvaditi na salvetu da upije suvišnu masnoću.

Posebno napraviti preliv od ulja, izgnječenog bijelog luka, sitno seckanog peršunovog lišća i soli. Preliv samo malo prokrčkati.

Pečenu ribu preliti prelivom i služiti uz kukuruz šećerac i krompir salatu.

Pre ovog obroka poslužiti supu od povrća.