Špageti bolonjeze su jedno od najpoznatijih jela koja se često spremaju kod kuće, ali ponekad mogu ispasti pomalo bezukusni. Da biste im dali bogatiji ukus, dovoljno je da dodate jedan jednostavan i jeftin sastojak i jelo će odmah izgledati luksuznije.
Kada se dobro pripremi, bolonjeze sos je savršen i za goste i za porodični ručak tokom radne nedelje. Portal BBC Good Food podelio je nekoliko saveta kako da ovo jelo podignete na viši nivo i mnogo je lakše nego što mislite.
„Svakome je potrebna jednostavna verzija bolonjeze sosa koja će uvek biti ukusna, bez obzira na to koliko je recept osnovan“, navodi BBC Good Food.
„Tajna je u dubini ukusa, kuvajte sos polako i dugo dok ne postane gust i bogat.“
Ovaj recept je osmišljen tako da bude pristupačan, ali ako želite da mu date notu luksuza, dodajte pasatu.
Zašto dodati pasatu
Pasata je pravo blago italijanske kuhinje. Pomaže da se produbi ukus i stvara glatku, punu osnovu za sos. Za razliku od paradajza iz konzerve ili kuvanog paradajza, pasata ima svežiji i prirodniji ukus koji će obogatiti vaš bolonjeze.
Ovaj glatki paradajz-pire odlična je osnova ne samo za sosove, već i za supe, variva i druga jela zato je dobro uvek je imati pri ruci.
Još nekoliko trikova za bolonjeze
BBC Good Food i italijanski kuvari preporučuju da tokom kuvanja dodate malo crnog vina, koje daje dubinu ukusa, i da preko gotovog jela pospete hrskavi pangrattato (mrvice od hleba propržene na maslinovom ulju).
Bolonjeze možete lako prilagoditi svom ukusu poslužite ga uz topli beli luk hleb ili dodajte malo ljutih začina u sos ako volite pikantnija jela. Tradicionalni recept za bolonjeze naglašava ravnotežu između mlevenog mesa, povrća i paradajz sosa.
Kako navodi portal Dishdashboard, „pasata, kao pire od oceđenog paradajza, daje glatku i živopisnu osnovu za sos, omogućavajući da ostali sastojci dođu do izražaja“.
