Klasični francuski vinaigrette

Klasični francuski vinaigrette

Ovaj francuski preliv za salatu tradicionalno se meša ručno u velikoj činiji za salatu. Nakon pripreme, listovi salate i ostali sastojci se dodaju u činiju i nežno prebacuju da se potpuno prekriju dresingom.

Ovo je fantastična tehnika koja rezultira savršeno začinjenim salatama, ali uvek možete napraviti duplu, trostruku ili četvorostruku količinu dresinga u staklenoj tegli i koristiti ga nekoliko dana.

Sastojci

3 kašike maslinovog ulja
1 kašika sirćeta
1 kašika sitno seckane ljutike (opciono)
½ kašičice dižon senfa
malo soli, po ukusu
malo bibera, po ukusu

Priprema

Pomešajte ulje, sirće, sitno seckanu ljutiku (ako koristite) i senf na dnu velike činije za salatu. Posolite i pobiberite po ukusu.

Dodajte koju god salatu spremate i promešajte.

Recept za savršenu francusku salatu
Recept za savršenu francusku salatu

Recept za savršenu francusku salatu

Kažu da postoje dve vrste ljudi: oni koji vole rusku salatu i oni koji vole frnacusku salatu. Mi vam donosimo recept za francusku salatu u kojoj će svi uživati.

Sastojci:

– 450 g smrznute mešavine graška i šargarepe

– 300 g krompira

– 200 g kiselih krastavaca

– so

– 360 g majoneza (4 kesice)

– ¼ kisele jabuke

– 2 kašike pavlake

– 1 kašičica senfa

– crni biber

– so

Priprema:

Zamrznutu mešavinu povrća stavite u ključalu posoljenu vodu i kuvajte oko 10-15 minuta dok se grašak i šargarepa ne skuvaju.

Istovremeno, u drugu posudu sa posoljenom hladnom vodom stavite krompir u koru da se kuva dok ne omekša. Važno je da se krompir kuva ceo u ljusci da se ne bi raspao.

Grašak i šargarepu ocedite i ohladite, a nakon što se krompir ohladi, oljuštiti koru i iseckajte na jednake komade. Zatim iseckajte kiselu jabuku koja će salati dodati svežinu i dodati je u činiju sa seckanim povrćem.

Pomešajte majonez sa senfom, pavlakom, solju i biberom i dodajte u mešavinu povrća. Dodajte krastavce i sve lagano promešajte.

Kisela jabuka u francuskoj salati je veliki kontrast majonezu i bogatstvu kuvanog žumanca, iako je to i dalje prilično kontroverzna tema i neki ljudi ne žele da je tu stavljaju.

Da bi vaša francuska salata bila što bolja, sledite nekoliko saveta:

– Povrće je važno iseckati nakon kuvanja jer će manje upijati vodu i salata će biti ukusnija. Takođe, pazite da kocke budu iste veličine, odnosno što manje.

– Krompir skuvajte u ljusci, tako da manje upije vodu. Izaberite krompir srednje veličine i kuvajte ga oko pola sata do 45 minuta.

– Ako francusku salatu začinite biberom, koristite mleveni beli biber da se ne primeti u salati.

– Ako želite da omekšate salatu, dodajte dve do tri kašike pavlake. Međutim, ako želite još blaži ukus, dodajte pola seckane jabuke, prenosi Večernji hr.

– U posebnoj posudi pomešati majonez, senf i kajmak i umešati u povrće.

Hladna salata sa piletinom

Hladna salata sa piletinom

Ova jednostavna salata je odlična ideja za lagani ručak.

Sastojci

150 g pilećih prsa
40 g testenine
2 tvrdo kuvana jaja
3 zelene salate
50 g avokada
80 g čeri paradajza

Osušeni peršun i so
2 kašike jogurta

Priprema

Piletinu isecite na tanke kriške, posolite i biberom i propržite na malo kokosovog ulja (Može i bilo koje ulje, ali kokosovo je izuzetno zdravo) . Skuvajte testeninu. Skuvajte i jaja.

Avokado i čeri paradajz isecite na kockice i stavite u činiju. Dodajte zelenu salatu isečenu na manje trake. Kada se piletina i testenina ohlade, dodajte ih u salatu. Tvrdo kuvana jaja isecite na manje komade i dodajte ih u salatu.

Sve dobro izmešati, dodati sušeni peršun i posoliti po potrebi i sipati 2 kašike jogurta ili možete koristiti sitni sir ako nemate ili ne volite jogurt.

Grčka salata

Grčka salata

Prednost ove sveže i šarene salate je brza i laka priprema. Poslužite kao glavno jelo ili kao prilog uz meso sa roštilja.

Sastojci

4 velika koktel paradajza, isečena na kriške
1 krastavac, oguljen, bez koštica, grubo isečen
½ crvenog luka, tanko isečenog
15 maslina
1 kašičica sušenog origana
85 g feta sira, isečenog na komade
4 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
so i biber, po ukusu

Priprema
Stavite sve sastojke u veliku činiju i začinite solju i biberom po ukusu.

Odlično ide uz meso sa roštilja.

Šopska salata

Šopska salata - Salata bez koje se ne može zamisliti svečani ručak na našoj trpezi

Šopska salata je toliko bogata i ukusna da je ljudi često prave ne samo kao salatu, već i kao kompletan ručak.

Krastavci, paprika, paradajz, luk i slani sir su kombinacija koja ide uz gotovo svako jelo od mesa. Priprema je jednostavna - samo se morate malo potruditi da ga pravilno iseckate i začinite. Uverite se i da salata ima dovoljno sira da je pokrije i da je povrće koje koristite sveže. Na kraju dobro ohladite i poslužite.

Sastojci

3 paradajza
2 sveža krastavca
2 paprike
150 grama slanog sira/fete
1 ljubičasti luk
maslinovo ulje
sirćeta
svež peršun
so biber

Priprema

Paprike, paradajz i krastavce isecite na kockice iste veličine. Luk isecite na kolutove i male kockice.

Stavite sve sastojke u duboku posudu. Začinite ga dodavanjem soli, bibera, maslinovog ulja, malo sirćeta i peršuna.

Salatu nemojte previše soliti jer je sir koji ćete naribati dosta slan. Dobro ohladite salatu pre sledećeg koraka.

Narendajte slani sir po izboru ili feta sir i pomešajte sa salatom.

Pikantna HLADNA salata sa pasuljem i TRI VRSTE LUKA
Shutterstock

Pikantna HLADNA salata sa pasuljem i TRI VRSTE LUKA

Ako ne volite pasulj iz konzerve, iskoristite prvi hladniji dan da skuvate neku količinu pasulja i zamrznite da vam uvek bude pri ruci kada rešite da se počastite ovom salatom. 

Sastojci:

kuvani beli pasulj 500 g
beli luk 5 čenova
ljubičasti luk 2 glavice
crni luk 1 glavica
peršun 1 vezica
halapenjo papričica 1 komad
so po ukusu
ulje po ukusu
sirće po ukusu

Priprema:

Skuvan pasulj stavite u činiju. Očišćen crni i beli luk krupnije isecite i stavite u blender zajedno sa peršunom i halapenjo papričicom.

Izblendirajte sve, pa uz pomoć špatule izvadite iz blendera i dodajte pasulju.

Začinite solju, uljem i sirćetom, pa opet dobro promešajte špatulom.

Halapenjo papričica je prilično ljuta, pa proverite ukus onih za koje je spremate.

Izvor: blic.rs

Salata sa pečurkama, piletinom i pirinčem

Salata sa pečurkama, piletinom i pirinčem

Ova salata se lako pravi i idealna je kada se ohladi. 

Sastojci

500 g pečuraka,
250 g pirinča,
250 g pilećeg belog mesa,
200g kukuruza šećerca,
5-6 kiselih krastavčića,
300 g majoneza,
2 dl pavlake,
origano,
biber,
so.

Priprema

Skuvajte pileće belo meso, izdinstajte pečurke i obarite pirinač i kukuruz šećerac.

Kada se piletina ohladi iseckajte je na sitno, a pečurke isecite na krupnije kocke.

Obareni pirinač i kukuruz šećerac dobro ocedite. Izmešajte piletinu sa pečurkama, ohlađenim pirinčem i kukuruzom šećercem, sitno iseckanim kiselim krastavčićima, majonezom, pavlakom i origanom.

Posolite i pobiberite po ukusu.

Izvor: citymagazine.danas.rs

OBROK SALATA SA KUVANIM JAJIMA: Menja obrok, brzinski se sprema i ne košta puno (VIDEO)

Salata sa kuvanim jajima je sjajna ideja za bilo koji obrok.

Obrok salate su pravo rešenje kada se treba na brzinu spremiti zdravo i fino jelo, a poslednjih godina su postale jako popularne, pa za njih ima bezbroj recepta. Možete da kombinujete sastojke po želji, a u neke i da ubacujete voće ili orašaste plodove. 

Sastojci:

1 krastavac
3 jajeta
250 g rotkvica
mladi luk
2 kašike majoneza ili pavlake

Priprema:

Jaja skuvajte, pa kada se prohlade isecite.

Sipajte u posudu, pa dodajte seckani krastava, rotkvice, mladi luk i sve začinite po želji.

Zatim dodajte majonez ili pavlaku i promešajte.

Poslužite.

{vembed Y=8dO1erxFOmE}

Izvor: KAZAN

Krompir salata - originalni recept

Krompir salata - originalni recept

Univezalna salata koja ide uz mnoga jela i uvek je pravi izbor!

Potrebno:

4 krompira
1 glavica crnog luka
1dcl maslinovog ulja
jabukovo sirće
pola kafene kašikice šećera
so, biber

Priprema:

Krompir isecite na komade za salatu (znači krupniji komadi, između pomfrita i pekarskog kromire :D ).

Kuvajte krompir oko 15 minuta tj. dok viljuškom ne procenite da je kuvan. Ovo pažljiv uradite, jer krompir ne sme da se prekuva.

Kada procenite da je krompir kuvan, prespita ga u cediljku i prelivajte hladnom voodm dok se krompir ne ohladi u potpunosti.

Crni luk iseckajte na režnjeve. U činiji izmešajteo potpuno ohlađen (ovo je bitno) krompir, crni luk, ulje, sirće i začine.

Nemojte se bojati korititi sirće! Stavite sirćeta dovoljno: Salata mora da ima kiselost. Da ne bude prekiselo pobrinuće se šećer.

Za ukrašavanje krompir salate možete koristiti mladi luk ili neko drugo zeleno povrće, ali sasvim finoide i bez tih dodataka.

Izvor: kuvar.in.rs

OBROK SALATA SA PILETINOM I PEČURKAMA
PRINTSCREEN/YT/ГОТОВИМ С ОКСАНОЙ ПАШКО

OBROK SALATA SA PILETINOM I PEČURKAMA: idealno rešenje kada ste u žurbi, a želite fin i zdrav obrok (VIDEO)

Obrok salate su idealno rešenje kada ste u žurbi, a želite fin i zdrav obrok.

Drugim rečima: obrok salate su odlično rešenje kada želite nešto brzo i ukusno, a jednostavno. Mogu da se pripremaju od najrazličitijih namirnica, ali one sa piletinom su najukusnije. Jedna od najpoznatijih obrok salata sa belim mesom je svakako Cezar salata, a mi predlažemo da isprobate i ovaj recept. Dodajte mu i kukuruz, pečurke i kuvana jaja i eto savršenog predloga za ručak.

Sastojci:

300 g pilećeg filea
300 g pečuraka
1 konzerva kukuruza
4 jajeta
1 krastavac
1 kašike majoneza
1 veza peršuna
mladi luk

Priprema:

Pečurke iseckajte, pa prožite u tiganju. Zatim ih izvadite, pa propržite meso koje ste prethodno posolili i pobiberili. Jaja skuvajte i kada se ohlade oljuštite i iseckajte na sitne kockice.

Iseckajte i meso, kao i krastavac.

Pomešajte u činiji ove sastojke, pa dodajte seckani peršun i proceđeni kukuruz, kao i seckani mladi luk.

Na kraju sipajte majonez, promešajte i možete da služite.

{vembed Y=u9nREXOnmcU}

Izvor: Готовим с Оксаной Пашко

URNEBES SALATA: Od dve vrste sira, pikantna i kremasta - odlična uz sve vrste mesa

Urnebes je jedna od najpoznatijih srpskih salata.

Južna Srbija je poznata po pikantnoj urnebes salati koja se pravi od 2 vrste sira i ljute paprike. Od vrlo jeftinih sastojaka koje skoro svako već ima u frižideru, napravite čuveni srpski specijalitet koji se najbolje slaže sa roštiljem, ali i pečenjem. Odličan je predlog i kao predjelo za slave.

Sastojci:
550 g feta sira
300 g mladog sira
2 čena belog luka
50 ml ulja
7 kašika slatke tucane paprike
4 kašike ljute tucane paprike

Priprema:
Izmrvlejni feta sir i mladi sir izblendirajte. Sipajte ulje i još jednom izblendirajte. Neme apotrebe dugo blendirati sir, ne treba da se pretvori u krem, već da zadrži svoju teksturu.

Smesi dodajte sitno naseckan beli luk, slatku i ljutu tucanu papriku i promešajte.

Pre služenja ohladite u frižideru.

Albanska salata
Profimedia

Albanska salata je hit u niškim restoranima, a potrebna su samo tri sastojka

Brusketi na balkanski način.

Albanska salata ili „albanac” je vrsta predjela od prepečenog najčešće bajatog (ali i svežeg) hleba preko koga je posuta ljuta, tucana paprika i ulje. Ova salata nema nikakve veze sa tradicionalnom albanskom kuhinjom (a zapravo ni uobičajenom idejom salate), već kao simbol stradanja srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

Nastala je prilikom povlačenja srpske vojske preko Albanije, tokom koga su vojnici stavljali mlevenu papriku preko suvog na vatri prepečenog hleba i tako ga jeli. Zato se i zove albanska salata.

Tokom albanske golgote među srpskom vojskom i izbeglim narodom vladala je velika glad, pa su mnogi preživeli put do Krfa jedući prepečeni hleb, najčešće vojnički hleb tain. Ta jednoličnost u ishrani primorala je srpske vojnike da jednoličnu ishranu unaprede novim načinom primene hleba – u obliku salate, koju danas mnogi unapređuju belim lukom, starim sirom…

Posle Prvog svetskog rata naziv ovog jela se ukorenio u Nišu i pod ovim imenom je „salata“ veoma poznata u niškim restoranima. Zapečeni hleb na roštilju sa paprikom se u Leskovcu naziva „moča”, a u Skoplju se varijanta sa sirom služi pod imenom nafora, najverovatnije po nazivu grčkog porekla (grč. άντίδωρον – umesto dara), piše Wikipedia.

Sastojci:

-1 vekna hleba

-1 dcl ulja

-1 kašičica mlevene ili tucane suve ljute paprike

Priprema

Hleb koji može biti i svež ili bajat, beli ili crni nakon što se isečen na kriške sa obe strane ispeče na roštilju seče se na manje ili veće komade. Zatim se tako ispečen hleb prelije uljem (najbolje maslinovim) i začini tucanom ljutom paprikom, kratko proprženom u ulju. Tako preliven hleb se zapeče kratko u rerni a pre serviranja, prema ukusu, začini solju i sitno iseckanim belim lukom.

Ova vrsta salate se u niškim kafanama služi najčešće uz ćevapčiće koji mogu da jedu u svako doba dana, ujutru, uveče, za doručak, užinu, ili u drugim prilikama.

Od pića najbolje idu rakija, hladan špricer ili pivo. Uz albansku salatu i ćevapčiće može dugo da se pije, a da se ne napije jer ova dva jela drže sitost, a istovremeno stvaraju prostora da se nakon njih naruči glavno jelo.

Izvor: nova.rs

Pileća salata sa kivijem i narom
PRINTSCREEN/YT/OLESEA SLAVINSKI

Pileća salata sa kivijem i narom - fantastična kombinacija ukusa

Ako volite da eksperimentišete sa hranom i da isprobavate razne ukuse, onda obavezno pripremite ovu pileću salatu sa kivijem i narom. Osvežavajuća i lagana, a kombinacija sastojaka je pun pogodak. Ne sprema se dugo, a ukrasiće svaku svečanu trpezu. A ako vam se ova kombinacija ne sviđa, voće zamenite sastojcima po želji, a naš predlog su masline.

Sastojci:

1 pileći file
majonez
1 paradajz
1 jaje
kivi
nar

Priprema:

Skuvajte meso i jaje. Odvojite žumance od belanceta i izrendajte, a meso iseckajte sitno. Uzmite 3 dekorativne posude, pa sipajte malo majoneza, a zatim poređajte meso. Opet tanak sloj majoneza, pa žumanca, zatim opet majonez, pa poređajte belanca i na kraju majonez i paradajz. Ukrasite seckanim kivijem, narom i majonezom.

Izvor: Stvar ukusa

POSNA SALATA SA MAKARONAMA
Foto: pexels

POSNA SALATA SA TESTENINOM: Predjelo, prilog ili obrok salata - odlučite sami!

Salate sa testeninom mogu da se kombinuju sa skoro svima namirnicama, a ukus im je uvek savršen. Ukusna i jednostavna, ova salata odlična je kao predjelo, kao prilog, al  kao obrok salata. Izgledom će sasvim sigurno ulepšati svaku trepzu, a gosti će biti oduševljeni ukusom.

Sastojci:
Testenina po izboru (da je posna)
400 g kukuruza šećerca
200 g biljnog sira
600 g posnog majoneza
100 g susama
2 crvene paprike
1 ljubičasti luk
1 štapić celera

Priprema:

Makarone i kukuruz skuvajte, pa procedite i ostavite da se ohlade.

Papriku operite i isecite, kao i celer i ljubičasti luk. Susam propržite, a biljni sir izrendajte. Sve sastojke pomešajte u jednoj posudi, posolite i pobiberite, pa sipajte majonez.

Dobro promešajte i ohladite, pa servirajte.

Izvor: Stvar ukusa

SALATA OD PATLIDŽANA, PARADAJZA I PAPRIKE

SALATA OD PATLIDŽANA, PARADAJZA I PAPRIKE: Podseća na ajvar i pinđur, ali je priprema lakša (VIDEO)

Savršena salata od patlidžana odlično se slaže uz pečenje.

Priprema zimnice je ono po čemu pamtimo kraje leta i početak jeseni. Ono što je obavezno u svakoj zimnici su džem, ajvar, pinđur i belolučane paprike. Donosimo vam i recept za odličnu salatu sa patlidžanom koja vam neće oduzeti puno vremena i novca, a cele zime ćete uživati u fantastičnom ukusu.

Sastojci:

1 kg patlidžana
1 kg paradajza
500 g paprika
400 g šargarepe
1 veći crni luk
1 glavica belog luka
ljuta paprika po ukusu
40 g peršuna
100 ml ulja
25 ml sirćeta
1,5 kašika soli
80 g šećera

Priprema:

Patlidžan isecite, pa posolite, promešajte i ostavite da odstoji nekih 10-15 minuta. U veliki tiganj sipajte ulje i paradajz koji ste izblendirali.

Kad krene da ključa dodajte šećer i pola kašike soli. Promešajte i kuvajte 10 minuta nakon ključanja, a zatim dodajte rendanu šargarepu, iseckanu papriku i ljutu papriku, kao i seckani crni luk i dobro promešajte.

Poklopite i kuvajte 10 minuta nakon ključanja, pa dodajte patlidžan koji ste prethodno ocedili. Promešajte i kuvajte poklopljeno još 15 minuta. Zatim dodajte mlevenu glavicu belog luka i seckani peršun, kao i sirće. Promešajte, poklopite i kuvajte još 5-7 minuta. Sipajte salatu u sterilisane tegle i dobro zatvorite.

Pustite da se ohladi na sobnoj temepraturi, pa stavite u ostavu ili na neko tamno i malo hladnije mesto.

{vembed Y=KsYbIKFwLNc}

Izvor: Stvar ukusa

PILEĆA SALATA SA JAJIMA I PARADAJZOM

PILEĆA SALATA SA JAJIMA I PARADAJZOM: Može i kao salata, a super je i za brzinski ručak (VIDEO)

Brzinska pileća salata sa kuvanim jajima i paradajzom je odličan predlog za ručak.

Obrok salate su nezaobilazne leti, jer se brzo pripremaju, a ukus je fantastičan. Postoji milion recepata, a najpopularnija je cezar salata. Predlažemo da isprobate i ovu pileću salatu u koju se dodaju kuvana jaja, paradajz i sir. Ne samo da će vas zasititi, već će izgledom oduševiti svakoga. Može da se služi i kao dekorativno predjelo na slavama i kada su praznici.

Sastojci:

300 g pilećeg filea
2 paradajza
2 jajeta
100 g tvrdog sira
100 g majoneza
mladi luk

Priprema:

Piletinu i jaja skuvajte, pa sitno iseckajte. Mladi luk i paradajz takođe iseckajte, ali paradajz prethodno odvojite od sredine.

Sir izrendajte, a majonez sipajte u kesu za zamrzivač kojoj se odeskli vrh. Činiju za salatu obložite providnom folijom, pa stavite sir. Majonez istisnite iz kese, pa poređajte paradajz i mladi luk preko.

Opet istisnite majonez, pa red belog mesa, zatim opet majonez, pa jaja. Ponovite sve slojeve ispočetka. Znači preko jaja ide sir, majonez, luk i paradajz, majonez, belo meso, majonez i jaja. Ohladite, pa pomoću tanjira okrenite i poslužite.

{vembed Y=BEETZfrCFfo}

Salata sa tunjevinom

Sastojci
Potrebno je:

250 g makarona
200 g kisele pavlake
100 g kukuruza (šećerac)
2 konzerve tunjevine
po ukusu biber
po ukusu so

Priprema

Makarone skuvati prema uputstvu sa pakovanja. Zasebno skuvati kukuruz šećerac i ocediti od vode. Skuvane makarone ocediti od vode, pa ih isprati pod mlazom hladne vode. U dublju posudu staviti kiselu pavlaku i razmutiti je viljuškom. Dodati makarone, oceđenu tunjevinu, kukuruz, posoliti i pobiberiti po ukusu i izmešati kako bi se svi sastojci sjedinili. Preručiti u činiju za posluživanje. Dobro rashladiti, pa poslužiti.

izvor:recepti.com

Osvežavajuća i kremasta salata od krastavaca

Oduševiće vaša nepca

U toku toplih dana retko ko ima volju i želju da stoji pored šporeta kako bi skuvao ručak. Većina ljudi se u toku leta odlučuje za brze i osvežavajuće varijante, te smo jednu takvu pripremili za vas.

Salata od krastavaca u kombinaciji sa sirom i pavlakom osvežavajući je i ukusan prilog svakom jelu, a ako joj dodate i malo mesa, može biti kompletan obrok.

Sastojci:

4 krastavca

200 g kisele pavlake

200 g sitnog sira

2 čena belog luka

sveža mirođija

so

1 kašika sirćeta

Priprema:

U činiji izmešajte kiselu pavlaku i sir, pa dodajte beli luk, so, sirće i mirođiju. Krastavce oljuštite i isecite na kolutove i umešajte ih sa belim dresingom od pavlake i sira.

Po želji odozgo stavite malo mirođije.

Možete poslužiti odmah, ali najlepša je posle pola sata, kada odstoji u frižideru.

Prijatno!

izvor:telegraf.rs

HLADNA SALATA SA TESTENINOM I KOZIJIM SIROM

Bio je jedan dug period u kojem sam ovakve obroke imala skoro svakog dana. Skuvana durum testenina, sveže povrće i začini. Bukvalno mi ništa drugo nije bilo potrebno. Zato mi je ova hladna salata sa testeninom i kozijim sirom baš dobro došla, da se podsetim tog lepog osećaja nakon ovakvog obroka.

Videćete u receptu da sam koristila razno povrće ali uopšte nije ključno da se toga pridržavate. Nekada sam znala da stavim samo paradajz i krastavac i opet bi bilo jako ukusno. A opet, ako vam treba posni obrok, slobodno izostavite sir a dodajte tunu iz salamure, na primer. Avokado će doprineti tome da sve bude ultra kremasto.

To vam je jedan od onih recepata što trpi mnogo izmena. Imam još jedan tip a to je da ovu salatu možete napraviti i bez ulja ako postite na vodi. Znam, jer sam je tako pravila mnogo puta ? Testeninu skuvajte, ohladite pod mlazom hladne vode i dobro ocedite. Preko ređajte seckano povrće i na kraju dodajte začine. Ostavite da stoji 20-ak minuta pa tek onda promešajte. Biće savršeno sočno i ukusno!

Sastojci:
200 g Premia kratke durum testenine po vašem izboru
2 kašičice soli

Povrće (količine birate sami):
Premia šećerac iz konzerve
Seckana ajsberg salata, Maxi pijaca
Sveži avokado
Ljubičasti luk
Sveži krastavac
Crvena paprika

Začini:
Premia ekstra devičansko maslinovo ulje
So, biber
Premia suvi začini (vlašac, mirođija, peršun, bosiljak, mešavina za picu, čili, beli luk, crni luk…)

150 g Premia Kozijeg sira

Priprema:

U šerpu sa 3 litra vode sipajte so i pustite da provri. Kada provri, dodajte testeninu i kuvajte je prema uputstvu sa pakovanja, uz povremeno mešanje. Sklonite sa vatre, procedite, ohladite pod mlazom hladne vode i ocedite. Stavite u veću činiju. U međuvremenu iseckajte svo povrće i stavite preko testenine.

 

 


U odvojenoj posudici pomešajte začine i maslinovo ulje pa prelijte preko salate. Dobro izmešajte da se sve sjedini i da začini dopru da svakog komadića povrća. Ukoliko ne jedete salatu odmah, možda je bolje da ajsberg salatu stavite kasnije da ne bi omekšala od stajanja. Sve oplemenite mrvljenim kozijim sirom i spremno je za serviranje.

 

 

Salata sa breskvama i mocarelom

Sastojci za 2 Osoba/e

6 kom. breskvi
150 g mocarela sira
100 g rukole

Započni pripremu

Isecite breskve na pola i pržite ih nekoliko minuta u tiganju da omekšaju. Prebacite ih u činiju sa opranom rukolom i dodajte komadiće mocarele preko. Uživajte u ovom brzom i zdravom obroku!

Prijatno!

izvor:maxi.rs