Ruska salata

Ruska salata po originalnom receptu iz 1860. godine: Sve je bilo drugačije

Počela je sezona slava, praznici su odmah iza ćoška, a svaka trpeza nepotpuna je ako se na njoj ne nađe ruska salata. Međutim, nijedna domaćica na našim prostorima ne pravi je po originalnom receptu.

Prva ruska salata pojavila se oko 1860. godine u kuhinji kuvara belgijskog porekla po imenu Lusijen Olivije, glavnog kuvara “Ermitaža”, jednog od najpopularnijih restorana u Moskvi. Nije dugo trebalo da ova salata opčini Ruse, a potom i ceo svet.

Tačan recept bio je Lucijenova strogo čuvana tajna, ali se pouzdano zna da je u njoj bilo mesa tetreba, goveđeg jezika, kavijara, zelene salate, jastogovog repa, kapara i dimljene pačetine. Naravno, i ime je zapravo dobila po njemu – Olivijeova salata.

Uz to, originalni recept sastojao se i od originalnog Lusijenovog majoneza, u koji je išlo francusko belo vino, senf, maslinovo ulje iz Provanse uz naravno, par skrivenih sastojaka.

Sastojci su, kao i uvek kod vrhunskih kuvara, bili retki, skupi i teški za pripremu, a prvi recept ove salate objavljen je marta 1894. godine u ruskom časopisu “Наша пища”, odnosno “Naša hrana”, i ovako je glasio:

Dva krompira
Jedan mali krastavac (ili veliki kornišon)
3-4 lista zelene salate
kuvani jastog
1/4 šolje pihtija iseckanih na kockice
1 kafena kašičica kapara
3-5 maslina
i jedna i po supena kašika preliva majoneza

Vrlo ekstravagantno, zar ne?

Sastojci koji su bili retki i skupi su, kako je salata postajala sve popularnija među običnim narodom, postepeno zamenjivani jeftinijom i dostupnijom hranom.

Nakon što je salata izašla izvan granica Sovjetskog saveza i drugi narodi su recept prilagodili svojoj kuhinji. U salatu je dodata šargarepa (što ruski kuvari i danas smatraju “neoprostivim grehom”), ponegde kukuruz, a umesto mesa raka pojavilo se pileće belo meso, a kasnije i šunka.

Danas i Rusi prave “našu”, savremenu verziju sa kuvanim povrćem i šunkom ili piletinom i pored Rusije, izuzetno je popularna na Balkanu - piše N1.

Šopska salata

Ko su Šopi iz Šopske salate: Ovo jelo sastavni je deo većine obroka u Srbiji, ali malo ko zna po kome je dobilo ime (RECEPT)

Za početak treba reći da je šopska salata tradicionalno jelo balkanske kuhinje i da je kao svoje nacionalno jelo najviše ističu Bugari, ali i Makedonci, Srbi, kao i pojedini Turci i Grci.

Sa druge strane, njena popularnost šira je od prostora našeg poluostrva. O tome svedoči i činjenica da je 2014. na takmičenju koje je organizovao Evropski parlament, upravo šopska salata izabrana za najpopularnije nacionalno jelo Evrope.

Šopska salata se smatra nasleđem Šopa, pripadnika južnoslovenskih plemena koje je tokom srednjeg veka naseljavalo centralne delove Balkanskog poluostrva.

Prema Jovanu Cvijiću, Šopi ili Šopovi su živeli na prostoru zapadne Bugarske, istročne Makedonije, jugoistočne Srbije, kao i na malom delu današnje Grčke. Kažu da je “šopski dijalekat” krajem 19. veka bio spona između srpskog i bugarskog jezika, piše istorijskizabavnik.rs.

Feliks Kanic u svom putopisu “Srbija, zemlja i stanovništvo od rimskog doba do kraja XIX veka” kaže da “Šopovi žive na teritoriji balkanskog prevoja Ginci do južno od Sofije”.

Ovo stanovištvo bavilo se stočarstvom. Leto je provodilo u svojim katunima ili bačijama isterujući ovce na pašu i u svojoj ishrani najviše koristilo mlečne proizvode, a pre svega sir. Možda baš u ovoj činjenici treba tražiti začetak priče o čuvenoj salati.

Pod najezdom Turaka, Šopi su se selili i vremenom mešali sa drugim balkanskim narodima, a pre svega Bugarima, Srbima i Makedoncima. Najveći broj njih danas je prihvatio nacionalni identitet ovih naroda, mada još uvek ima i onih koji pamte korene i izjašnjavaju se kao Šopi.

Najveći deo šopske populacije danas živi u zapadnoj Bugarskoj. Sofija se smatra za središte ovog područja. Kod nas, prema popisu iz 2022. godine, u Srbiji živi 256 Šopa.

A što se šopske salate tiče, nju danas kao svoje jelo ponajviše prisvajaju Bugari, mada će vam na jugu i jugoistoku Srbije, naročito u bosilegradskom kraju, reći kako je ovo poznata salata nastala upravo kod njih.

A evo i recepta Šopske salate:

Sastojci:

3-4 paradajza
1-2 krastavca
1 crvena paprika
1 glavica crnog luka
200 g feta sira
Maslinovo ulje
Sirće (najčešće se koristi vinski ili jabučno sirće)
So i biber po ukusu
Peršun za dekoraciju

Priprema:

Operite i iseckajte paradajz, krastavce, crvenu papriku i crni luk na sitne komade.

Feta sir naseckajte na kockice.

Pomešajte iseckano povrće i sir u većoj činiji.

Dodajte maslinovo ulje i sirće prema vašem ukusu. Počnite s manjim količinama pa dodajte prema potrebi.

Posolite i pobiberite po ukusu.

Nežno promešajte sastojke kako biste ravnomerno rasporedili ulje, sirće i začine.

SALATA OD PILETINE I BORANIJE

SALATA OD PILETINE I BORANIJE: Zasitna i zdrava, a evo kako se sprema

Najbolja kombinacija povrća i mesa prelivena majonezom dopašće se i onima koji ne vole boraniju. Ova salata od piletine i boranije će naći mesto na vašoj trpezi, a možete koristiti žutu ili zelenu boraniju.

Sastojci:

12 kiselih krastavaca
1/4 crvene paprike
10 čeri paradajza
200 g pilećeg filea
2 jajeta
150 g boranije
30 g peršuna
1/2 kašičice soli
3 kašike majoneza
malo bibera

Kako se priprema salata od piletine i boranije:

Isecite kisele krastavce po dužini, a potom iseckajte crvenu papriku i čeri paradajz. Ubacite u posudu i promešajte. Piletinu skuvajte, iseckajte, a potom usitnite jaja koja ste prethodno skuvali i promešajte ova dva sastojka. Nakon toga ubacite usitnjeno povrće. Iseckajte i skuvajte boraniju, pa dodajte peršun, so i biber. Na kraju dodajte majonez i sve sastojke dobro promešajte.

Salata od cvekle

Salata od cvekle - odlično se slaže uz sve vrste mesa (VIDEO)

Od cvekle možete da cedite sok, ali je definitvno najukusnija kada se od nje napravi domaća salata od cvekle.

Cvekla ima malo kalorija, a bogata je vitaminima i mineralima. Često se jede zimi, ali i početkom proleća na pijacama možete da pronađete mladu cveklu. Kod nas se obično od ovog povrća prave salate ili cede sokovi, a salata od cvekle najbolje ide uz pečenje i roštiljsko meso.

Termička obrada cvekle je malo duži proces, a mi vam predlažemo kako da je brzinski skuvate za 15 minuta.

Sastojci - Salata od cvekle:

500 g cvekle
3 čena belog luka
1 kašika sirćeta
1 kašičica šećera
1 kašičica korijandera
2 kašičice senfa
1 kašika ulja
1 kašika susama

Priprema salate od cvekle:

Skuvajte cveklu, pa kada se ohladi izrendajte je.

Stavite u posudu, pa dodajte mleveni beli luk, so, biber, korijander, senf, ulje, sirće i dobro promešajte.

Na kraju dodajte susam koji se kratko propržili.

Izvor: Dozus Cook

Mediteranska obrok salata: Fantazija!

Predlog za današnji ručak je mediteranska obrok salata - zdrava i ukusna.

Obrok salatu možete da ponesete na posao i tako jedete zdravo i ukusno jelo, koje opet može da stoji pored kompjuterskog stola od jutra do podne, a da se ne pokvari.

Potrebni sastojci:

3 sveža krastavca
1 glavica ljubičastog luka (opciono)
3 sveže crvene paprike (može i pečene paprike)
1 veza peršuna
2 avokada
1 konzerva ispranih i proceđenih leblebija (jeftinija varijanta je da kupite sirove i skuvate leblebije)
maslinovo ulje
sok od 2 limuna
malo balsamiko sirćeta
1 kašika origana
1 kašika crvene ljute paprike
1 kašika soli
1 kašika kumina.

Priprema:

Sve povrće iseckajte što sitnije možete. Zatim stavite u jednu činiju i prelijte sa uljem, sirćetom i začinima.

Dodajte svež peršun i oceđenu leblebiju. Izmešajte i podelite u činije.

Ova količina dovoljna je za 4 obroka.

Ruska salata za početnike

Ruska salata za početnike (VIDEO)

Ruska salata je neizostavni deo svečane trpeze i svaka domaćica već zna kako da je spremi. Ali, za one neiskusne u kuhinji donosimo recept.

Sastojci:

- 3 krompira

- 3 šargarepe

- 3 kuvana jaja

- 300 grama graška

- 7 kiselih krastavčića

- 300 grama šunke ili 1 pileći file

- so

- 300 grama majoneza

- 200 grama pavalake

Priprema:

Povrće skuvati zasebno u slanoj vodi. Kada je skuvano i ohlađeno, sitno ga iseckati.

Dodati sitno iseckanu šunku ili piletinu, posoliti pa umešati majonez i pavlaku.

Staviti u frižider da se ohladi a onda uživati.

Klasični francuski vinaigrette

Klasični francuski vinaigrette

Ovaj francuski preliv za salatu tradicionalno se meša ručno u velikoj činiji za salatu. Nakon pripreme, listovi salate i ostali sastojci se dodaju u činiju i nežno prebacuju da se potpuno prekriju dresingom.

Ovo je fantastična tehnika koja rezultira savršeno začinjenim salatama, ali uvek možete napraviti duplu, trostruku ili četvorostruku količinu dresinga u staklenoj tegli i koristiti ga nekoliko dana.

Sastojci

3 kašike maslinovog ulja
1 kašika sirćeta
1 kašika sitno seckane ljutike (opciono)
½ kašičice dižon senfa
malo soli, po ukusu
malo bibera, po ukusu

Priprema

Pomešajte ulje, sirće, sitno seckanu ljutiku (ako koristite) i senf na dnu velike činije za salatu. Posolite i pobiberite po ukusu.

Dodajte koju god salatu spremate i promešajte.

Recept za savršenu francusku salatu
Recept za savršenu francusku salatu

Recept za savršenu francusku salatu

Kažu da postoje dve vrste ljudi: oni koji vole rusku salatu i oni koji vole frnacusku salatu. Mi vam donosimo recept za francusku salatu u kojoj će svi uživati.

Sastojci:

– 450 g smrznute mešavine graška i šargarepe

– 300 g krompira

– 200 g kiselih krastavaca

– so

– 360 g majoneza (4 kesice)

– ¼ kisele jabuke

– 2 kašike pavlake

– 1 kašičica senfa

– crni biber

– so

Priprema:

Zamrznutu mešavinu povrća stavite u ključalu posoljenu vodu i kuvajte oko 10-15 minuta dok se grašak i šargarepa ne skuvaju.

Istovremeno, u drugu posudu sa posoljenom hladnom vodom stavite krompir u koru da se kuva dok ne omekša. Važno je da se krompir kuva ceo u ljusci da se ne bi raspao.

Grašak i šargarepu ocedite i ohladite, a nakon što se krompir ohladi, oljuštiti koru i iseckajte na jednake komade. Zatim iseckajte kiselu jabuku koja će salati dodati svežinu i dodati je u činiju sa seckanim povrćem.

Pomešajte majonez sa senfom, pavlakom, solju i biberom i dodajte u mešavinu povrća. Dodajte krastavce i sve lagano promešajte.

Kisela jabuka u francuskoj salati je veliki kontrast majonezu i bogatstvu kuvanog žumanca, iako je to i dalje prilično kontroverzna tema i neki ljudi ne žele da je tu stavljaju.

Da bi vaša francuska salata bila što bolja, sledite nekoliko saveta:

– Povrće je važno iseckati nakon kuvanja jer će manje upijati vodu i salata će biti ukusnija. Takođe, pazite da kocke budu iste veličine, odnosno što manje.

– Krompir skuvajte u ljusci, tako da manje upije vodu. Izaberite krompir srednje veličine i kuvajte ga oko pola sata do 45 minuta.

– Ako francusku salatu začinite biberom, koristite mleveni beli biber da se ne primeti u salati.

– Ako želite da omekšate salatu, dodajte dve do tri kašike pavlake. Međutim, ako želite još blaži ukus, dodajte pola seckane jabuke, prenosi Večernji hr.

– U posebnoj posudi pomešati majonez, senf i kajmak i umešati u povrće.

Hladna salata sa piletinom

Hladna salata sa piletinom

Ova jednostavna salata je odlična ideja za lagani ručak.

Sastojci

150 g pilećih prsa
40 g testenine
2 tvrdo kuvana jaja
3 zelene salate
50 g avokada
80 g čeri paradajza

Osušeni peršun i so
2 kašike jogurta

Priprema

Piletinu isecite na tanke kriške, posolite i biberom i propržite na malo kokosovog ulja (Može i bilo koje ulje, ali kokosovo je izuzetno zdravo) . Skuvajte testeninu. Skuvajte i jaja.

Avokado i čeri paradajz isecite na kockice i stavite u činiju. Dodajte zelenu salatu isečenu na manje trake. Kada se piletina i testenina ohlade, dodajte ih u salatu. Tvrdo kuvana jaja isecite na manje komade i dodajte ih u salatu.

Sve dobro izmešati, dodati sušeni peršun i posoliti po potrebi i sipati 2 kašike jogurta ili možete koristiti sitni sir ako nemate ili ne volite jogurt.

Grčka salata

Grčka salata

Prednost ove sveže i šarene salate je brza i laka priprema. Poslužite kao glavno jelo ili kao prilog uz meso sa roštilja.

Sastojci

4 velika koktel paradajza, isečena na kriške
1 krastavac, oguljen, bez koštica, grubo isečen
½ crvenog luka, tanko isečenog
15 maslina
1 kašičica sušenog origana
85 g feta sira, isečenog na komade
4 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
so i biber, po ukusu

Priprema
Stavite sve sastojke u veliku činiju i začinite solju i biberom po ukusu.

Odlično ide uz meso sa roštilja.

Šopska salata

Šopska salata - Salata bez koje se ne može zamisliti svečani ručak na trpezi

Šopska salata je toliko bogata i ukusna da je ljudi često prave ne samo kao salatu, već i kao kompletan ručak.

Krastavci, paprika, paradajz, luk i slani sir su kombinacija koja ide uz gotovo svako jelo od mesa. Priprema je jednostavna - samo se morate malo potruditi da povrće pravilno iseckate i začinite. Uverite se i da salata ima dovoljno sira da je pokrije i da je povrće koje koristite sveže. Na kraju dobro ohladite i poslužite.

Sastojci za šopsku salatu

3 paradajza
2 sveža krastavca
2 paprike
150 grama slanog sira/fete
1 ljubičasti luk
maslinovo ulje
sirćeta
svež peršun
so biber

Priprema šopske salate

Paprike, paradajz i krastavce isecite na kockice iste veličine. Luk isecite na kolutove i male kockice.

Stavite sve sastojke u duboku posudu. Začinite ga dodavanjem soli, bibera, maslinovog ulja, malo sirćeta i peršuna.

Salatu nemojte previše soliti jer je sir koji ćete naribati dosta slan. Dobro ohladite salatu pre sledećeg koraka.

Narendajte slani sir po izboru ili feta sir i pomešajte sa salatom.

Pikantna HLADNA salata sa pasuljem i TRI VRSTE LUKA
Shutterstock

Pikantna HLADNA salata sa pasuljem i TRI VRSTE LUKA

Ako ne volite pasulj iz konzerve, iskoristite prvi hladniji dan da skuvate neku količinu pasulja i zamrznite da vam uvek bude pri ruci kada rešite da se počastite ovom salatom. 

Sastojci:

kuvani beli pasulj 500 g
beli luk 5 čenova
ljubičasti luk 2 glavice
crni luk 1 glavica
peršun 1 vezica
halapenjo papričica 1 komad
so po ukusu
ulje po ukusu
sirće po ukusu

Priprema:

Skuvan pasulj stavite u činiju. Očišćen crni i beli luk krupnije isecite i stavite u blender zajedno sa peršunom i halapenjo papričicom.

Izblendirajte sve, pa uz pomoć špatule izvadite iz blendera i dodajte pasulju.

Začinite solju, uljem i sirćetom, pa opet dobro promešajte špatulom.

Halapenjo papričica je prilično ljuta, pa proverite ukus onih za koje je spremate.

Izvor: blic.rs

Salata sa pečurkama, piletinom i pirinčem

Salata sa pečurkama, piletinom i pirinčem

Ova salata se lako pravi i idealna je kada se ohladi. 

Sastojci

500 g pečuraka,
250 g pirinča,
250 g pilećeg belog mesa,
200g kukuruza šećerca,
5-6 kiselih krastavčića,
300 g majoneza,
2 dl pavlake,
origano,
biber,
so.

Priprema

Skuvajte pileće belo meso, izdinstajte pečurke i obarite pirinač i kukuruz šećerac.

Kada se piletina ohladi iseckajte je na sitno, a pečurke isecite na krupnije kocke.

Obareni pirinač i kukuruz šećerac dobro ocedite. Izmešajte piletinu sa pečurkama, ohlađenim pirinčem i kukuruzom šećercem, sitno iseckanim kiselim krastavčićima, majonezom, pavlakom i origanom.

Posolite i pobiberite po ukusu.

Izvor: citymagazine.danas.rs

OBROK SALATA SA KUVANIM JAJIMA: Menja obrok, brzinski se sprema i ne košta puno (VIDEO)

Salata sa kuvanim jajima je sjajna ideja za bilo koji obrok.

Obrok salate su pravo rešenje kada se treba na brzinu spremiti zdravo i fino jelo, a poslednjih godina su postale jako popularne, pa za njih ima bezbroj recepta. Možete da kombinujete sastojke po želji, a u neke i da ubacujete voće ili orašaste plodove. 

Sastojci:

1 krastavac
3 jajeta
250 g rotkvica
mladi luk
2 kašike majoneza ili pavlake

Priprema:

Jaja skuvajte, pa kada se prohlade isecite.

Sipajte u posudu, pa dodajte seckani krastava, rotkvice, mladi luk i sve začinite po želji.

Zatim dodajte majonez ili pavlaku i promešajte.

Poslužite.

{vembed Y=8dO1erxFOmE}

Izvor: KAZAN

Krompir salata - originalni recept

Krompir salata - originalni recept

Univezalna salata koja ide uz mnoga jela i uvek je pravi izbor!

Potrebno:

4 krompira
1 glavica crnog luka
1dcl maslinovog ulja
jabukovo sirće
pola kafene kašikice šećera
so, biber

Priprema:

Krompir isecite na komade za salatu (znači krupniji komadi, između pomfrita i pekarskog kromire :D ).

Kuvajte krompir oko 15 minuta tj. dok viljuškom ne procenite da je kuvan. Ovo pažljiv uradite, jer krompir ne sme da se prekuva.

Kada procenite da je krompir kuvan, prespita ga u cediljku i prelivajte hladnom voodm dok se krompir ne ohladi u potpunosti.

Crni luk iseckajte na režnjeve. U činiji izmešajteo potpuno ohlađen (ovo je bitno) krompir, crni luk, ulje, sirće i začine.

Nemojte se bojati korititi sirće! Stavite sirćeta dovoljno: Salata mora da ima kiselost. Da ne bude prekiselo pobrinuće se šećer.

Za ukrašavanje krompir salate možete koristiti mladi luk ili neko drugo zeleno povrće, ali sasvim finoide i bez tih dodataka.

Izvor: kuvar.in.rs

OBROK SALATA SA PILETINOM I PEČURKAMA
PRINTSCREEN/YT/ГОТОВИМ С ОКСАНОЙ ПАШКО

OBROK SALATA SA PILETINOM I PEČURKAMA: idealno rešenje kada ste u žurbi, a želite fin i zdrav obrok (VIDEO)

Obrok salate su idealno rešenje kada ste u žurbi, a želite fin i zdrav obrok.

Drugim rečima: obrok salate su odlično rešenje kada želite nešto brzo i ukusno, a jednostavno. Mogu da se pripremaju od najrazličitijih namirnica, ali one sa piletinom su najukusnije. Jedna od najpoznatijih obrok salata sa belim mesom je svakako Cezar salata, a mi predlažemo da isprobate i ovaj recept. Dodajte mu i kukuruz, pečurke i kuvana jaja i eto savršenog predloga za ručak.

Sastojci:

300 g pilećeg filea
300 g pečuraka
1 konzerva kukuruza
4 jajeta
1 krastavac
1 kašike majoneza
1 veza peršuna
mladi luk

Priprema:

Pečurke iseckajte, pa prožite u tiganju. Zatim ih izvadite, pa propržite meso koje ste prethodno posolili i pobiberili. Jaja skuvajte i kada se ohlade oljuštite i iseckajte na sitne kockice.

Iseckajte i meso, kao i krastavac.

Pomešajte u činiji ove sastojke, pa dodajte seckani peršun i proceđeni kukuruz, kao i seckani mladi luk.

Na kraju sipajte majonez, promešajte i možete da služite.

{vembed Y=u9nREXOnmcU}

Izvor: Готовим с Оксаной Пашко

URNEBES SALATA: Od dve vrste sira, pikantna i kremasta - odlična uz sve vrste mesa

Urnebes je jedna od najpoznatijih srpskih salata.

Južna Srbija je poznata po pikantnoj urnebes salati koja se pravi od 2 vrste sira i ljute paprike. Od vrlo jeftinih sastojaka koje skoro svako već ima u frižideru, napravite čuveni srpski specijalitet koji se najbolje slaže sa roštiljem, ali i pečenjem. Odličan je predlog i kao predjelo za slave.

Sastojci:
550 g feta sira
300 g mladog sira
2 čena belog luka
50 ml ulja
7 kašika slatke tucane paprike
4 kašike ljute tucane paprike

Priprema:
Izmrvlejni feta sir i mladi sir izblendirajte. Sipajte ulje i još jednom izblendirajte. Neme apotrebe dugo blendirati sir, ne treba da se pretvori u krem, već da zadrži svoju teksturu.

Smesi dodajte sitno naseckan beli luk, slatku i ljutu tucanu papriku i promešajte.

Pre služenja ohladite u frižideru.

Albanska salata
Profimedia

Albanska salata je hit u niškim restoranima, a potrebna su samo tri sastojka

Brusketi na balkanski način.

Albanska salata ili „albanac” je vrsta predjela od prepečenog najčešće bajatog (ali i svežeg) hleba preko koga je posuta ljuta, tucana paprika i ulje. Ova salata nema nikakve veze sa tradicionalnom albanskom kuhinjom (a zapravo ni uobičajenom idejom salate), već kao simbol stradanja srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

Nastala je prilikom povlačenja srpske vojske preko Albanije, tokom koga su vojnici stavljali mlevenu papriku preko suvog na vatri prepečenog hleba i tako ga jeli. Zato se i zove albanska salata.

Tokom albanske golgote među srpskom vojskom i izbeglim narodom vladala je velika glad, pa su mnogi preživeli put do Krfa jedući prepečeni hleb, najčešće vojnički hleb tain. Ta jednoličnost u ishrani primorala je srpske vojnike da jednoličnu ishranu unaprede novim načinom primene hleba – u obliku salate, koju danas mnogi unapređuju belim lukom, starim sirom…

Posle Prvog svetskog rata naziv ovog jela se ukorenio u Nišu i pod ovim imenom je „salata“ veoma poznata u niškim restoranima. Zapečeni hleb na roštilju sa paprikom se u Leskovcu naziva „moča”, a u Skoplju se varijanta sa sirom služi pod imenom nafora, najverovatnije po nazivu grčkog porekla (grč. άντίδωρον – umesto dara), piše Wikipedia.

Sastojci:

-1 vekna hleba

-1 dcl ulja

-1 kašičica mlevene ili tucane suve ljute paprike

Priprema

Hleb koji može biti i svež ili bajat, beli ili crni nakon što se isečen na kriške sa obe strane ispeče na roštilju seče se na manje ili veće komade. Zatim se tako ispečen hleb prelije uljem (najbolje maslinovim) i začini tucanom ljutom paprikom, kratko proprženom u ulju. Tako preliven hleb se zapeče kratko u rerni a pre serviranja, prema ukusu, začini solju i sitno iseckanim belim lukom.

Ova vrsta salate se u niškim kafanama služi najčešće uz ćevapčiće koji mogu da jedu u svako doba dana, ujutru, uveče, za doručak, užinu, ili u drugim prilikama.

Od pića najbolje idu rakija, hladan špricer ili pivo. Uz albansku salatu i ćevapčiće može dugo da se pije, a da se ne napije jer ova dva jela drže sitost, a istovremeno stvaraju prostora da se nakon njih naruči glavno jelo.

Izvor: nova.rs

Pileća salata sa kivijem i narom
PRINTSCREEN/YT/OLESEA SLAVINSKI

Pileća salata sa kivijem i narom - fantastična kombinacija ukusa

Ako volite da eksperimentišete sa hranom i da isprobavate razne ukuse, onda obavezno pripremite ovu pileću salatu sa kivijem i narom. Osvežavajuća i lagana, a kombinacija sastojaka je pun pogodak. Ne sprema se dugo, a ukrasiće svaku svečanu trpezu. A ako vam se ova kombinacija ne sviđa, voće zamenite sastojcima po želji, a naš predlog su masline.

Sastojci:

1 pileći file
majonez
1 paradajz
1 jaje
kivi
nar

Priprema:

Skuvajte meso i jaje. Odvojite žumance od belanceta i izrendajte, a meso iseckajte sitno. Uzmite 3 dekorativne posude, pa sipajte malo majoneza, a zatim poređajte meso. Opet tanak sloj majoneza, pa žumanca, zatim opet majonez, pa poređajte belanca i na kraju majonez i paradajz. Ukrasite seckanim kivijem, narom i majonezom.

Izvor: Stvar ukusa

POSNA SALATA SA MAKARONAMA
Foto: pexels

POSNA SALATA SA TESTENINOM: Predjelo, prilog ili obrok salata - odlučite sami!

Salate sa testeninom mogu da se kombinuju sa skoro svima namirnicama, a ukus im je uvek savršen. Ukusna i jednostavna, ova salata odlična je kao predjelo, kao prilog, al  kao obrok salata. Izgledom će sasvim sigurno ulepšati svaku trepzu, a gosti će biti oduševljeni ukusom.

Sastojci:
Testenina po izboru (da je posna)
400 g kukuruza šećerca
200 g biljnog sira
600 g posnog majoneza
100 g susama
2 crvene paprike
1 ljubičasti luk
1 štapić celera

Priprema:

Makarone i kukuruz skuvajte, pa procedite i ostavite da se ohlade.

Papriku operite i isecite, kao i celer i ljubičasti luk. Susam propržite, a biljni sir izrendajte. Sve sastojke pomešajte u jednoj posudi, posolite i pobiberite, pa sipajte majonez.

Dobro promešajte i ohladite, pa servirajte.

Izvor: Stvar ukusa