Ljuti sos – idealan za razne prilike kada vam se jede nešto zaista ljuto. Idealan za prilike kada morate skuvati na pr. paprikaš koji ne sme biti ljut (zbog dece i gostiju) pa imate ovaj sos koji samo dodate sebi u tanjir. Odlično može da posluži i za začinjavanje mesa koje ćete peći ( bez obzira na vrstu mesa). Ovaj recept za 4 karolina riper paprike je ozbiljno ljut. Ljutinu dozirajte tokom pripreme po sosptvenom ukusu.
Sastojci:
Paradajz - 2 kg
Crvene paprike - 2 kg
4 paprike Karolina riper (ili ekvivalent domaćih feferona, po ukusu)
Beli luk - 1 glavica
Šećer - 200 g
Suncokretovo ulje - 1 šolja
Sirće - 1 šolja
So
Priprema:
Paradajz operite, ogulite od kožice i iseckajte. Crvene paprike ispecite (u rerni), oljuštite, odstranite drške i semenke i isecite na što sitnije.
Ljute paprike očistite od drški i semenki i sitno iseckajte. Očistite i iseckajte čenove belog luka.
Ubacite sve sastojke i počnite da kuvate. Prilikom kuvanja ja ulje dodam polovinu odmah, pa ostatak dodajem polagano, kako bi sos lepo upio ulje.
Kuvajte na srednjoj temperaturi da vam ne bi zagorelo dok se sos ne reducira do željene gustine.
Još vruće sipajte u zagrejane, suve tegle, zatvorite i okrenite naopačke dok se ne ohlade.
