Bešamel sos: Ovo su tri tajna sastojka koji mu daju još lepši i pikantniji ukus

Bešamel sos: Ovo su tajni sastojci koji mu daju još lepši i pikantniji ukus

Bešamel sos je poznati i mnogima omiljeni francuski sos od mleka, putera i brašna koji svako jelo pretvara u magiju. Savršen je u kombinaciji sa raznim pastama, lazanjama, musakama i slično, jer svakom od njih daje divnu kremastu i baršunastu notu koja se topi u ustima.

Iako mnogi zaziru od pravljenja ovog sosa, recept zapravo uopšte nije komplikovan! Potrebno je samo da pažljivo pratite instrukcije i budete strpljivi kako biste postigli željenu gustinu i glatku konzistenciju bez grudvica.

No, iako osnovni recept verovatno znate, mi vam ovoga puta otkrivamo tri magična sastojka koji će vaš bešamel sos podići na viši nivo i dati mu još lepši i pikantniji ukus!

Recept za Bešamel sos

Sastojci:

50 g maslaca
50 g brašna
500 ml mleka (po mogućstvu punomasnog)
So (po ukusu)
Biber (po ukusu)
Prstohvat muskatnog oraščića, po želji
malo senfa, po želji
parmezan, po želji

Priprema:

U srednje velikoj šerpi otopite maslac na srednjoj vatri. Kada se maslac otopi, dodajte brašno i dobro promešajte.

Kuvajte ga 1-2 minuta, ali pazite da ne zagori, jer je cilj da se brašno lepo sjedini sa maslacem i dobije zlatnu boju.

Postepeno dodajte mleko, malo po malo, neprestano mešajući žicom kako bi se izbegle grudvice, a sos bio gladak i kremast. Nastavite da kuvate bešamel sos na srednjoj vatri, stalno mešajući. Nakon nekoliko minuta sos će početi da se zgušnjava.

Kada sos postigne željenu gustinu, dodajte so, biber i, po želji, tajne sastojke – muskatni oraščić, senf i malo parmezana za još bogatiji i slojevitiji ukus.

Kada bešamel sos dostigne gustinu koja vam odgovara (trebalo bi da bude kremast, ali ne previše gust), skinite ga sa vatre. Služite odmah ili ga koristite u jelima poput paste, kanelona, lazanja, raznih musaka, jela sa piletinom i slično. 

Savet:
Ako je sos previše gust, možete dodati malo mleka dok ne postignete željenu teksturu.

recept za domaći kečap

Domaći kečap za koji će vam svi tražiti recept, a trik je u jednom ukusnom začinu

Jednom kada isprobate ovaj recept za domeći kečap, više nećete ni pomisliti da kupite kečap.

Sastojci za domaći kečap:

1 kg paradajza

1 glavica crnog luka, sitno seckana

2 čena belog luka, sitno seckana

1 šolja (240 ml) jabukovog sirćeta

1/2 šolje (100 g) šećera

1/2 šolje (120 ml) vode

1 kašika soli

1/2 kašičice mlevenog crnog bibera

1/2 kašičice kvasca

1/2 kašičice aleve paprike

1/4 kašičice kajenskog bibera

1/4 kašičice mlevenog korijandera

Priprema domaćeg kečapa:

Paradajz operite i presecite na četvrtine. Stavite u veliki lonac sa vodom i kuvajte 2-3 minuta dok koža ne počne da se ljušti. Zatim stavite paradajz u sasvim hladnu vodu da se ohladi, oljuštite ga i sitno naseckajte.

U velikom loncu zagrejte malo ulja na srednjoj vatri. Dodajte sitno seckani crni i beli luk i pržite dok ne postanu mekani i staklasti, oko 5-7 minuta.

Dodajte naseckani paradajz u lonac sa lukom i kuvajte na srednjoj vatri oko 15-20 minuta dok paradajz ne omekša i smesa se ne zgusne.

Izblendajte smesu dok ne postane potpuno glatka, pa je vratite u lonac i dodajte jabukovo sirće, šećer, vodu, so, biber, kvasac, papriku, kajenski biber i korijander. Dobro promešajte.

Kuvajte na niskoj vatri uz povremeno mešanje oko 30-45 minuta, dok se kečap ne zgusne do željene gustine. Ako je previše gust, dodajte malo vode; a ako je previše redak, nastavite da kuvate dok ne postignete željenu gustinu.

Na kraju po potrebi dodajte još začina ili šećera.

Ostavite da se ohladi, pa prespite u čiste sterilisane tegle i čuvajte u frižideru do nekoliko nedelja.

Tzatziki sos, recept za umak koji leti ide uz svako jelo

Tzatziki sos, recept za umak koji leti ide uz svako jelo

Tzatziki sos je savršen grčki umak bez kog ne možete ni da zamislite giros i čest je prilog u grčkoj kuhinji. Ovaj sos bogatog ukusa lako se slaže i sa ostalom hranom, a jednostavno možete da ga napravite i kod kuće.

Tzatziki Sos

Sastojci:

1 velika sveža krastavac 2 čaše (500 g) grčkog jogurta 2-3 čena belog luka, sitno seckana 1-2 kašike maslinovog ulja 1-2 kašike svežeg limunovog soka ili sirćeta 1-2 kašike svežeg kopra, sitno seckanog (po želji) So i biber po ukusu

Priprema:

Priprema krastavca: Ogulite krastavac i prepolovite ga po dužini. Izvadite semenke kašikom, a zatim ga narendajte na krupno rende. Stavite narendani krastavac u čistu kuhinjsku krpu ili gazu i dobro ga iscedite da se ukloni višak vode.

Priprema sosa: U velikoj posudi pomešajte grčki jogurt, sitno seckani beli luk, maslinovo ulje, limunov sok ili sirće, i svež kopar. Dodajte narendani i isceđeni krastavac. Posolite i pobiberite po ukusu. Sve dobro promešajte dok se sastojci ne sjedine.

Hlađenje: Pokrijte posudu i ostavite tzatziki sos u frižideru najmanje jedan sat pre služenja kako bi se ukusi sjedinili.

Upotreba:

Tzatziki sos je izuzetno svestran i može se koristiti na različite načine:

Kao umak: Služite ga kao umak za sveže povrće, pita hleb, tortilje ili grickalice.

Uz meso: Koristite ga kao prilog uz pečeno ili grilovano meso, posebno uz jagnjetinu, piletinu ili svinjetinu.

U sendvičima i girosima: Odličan je dodatak sendvičima, girosima, kebabima ili šavarmama.

Kao preliv za salate: Možete ga koristiti kao preliv za grčke ili mediteranske salate.

Čuvanje:

U frižideru: Tzatziki sos se može čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 3-4 dana.
Zamrzavanje: Nije preporučljivo zamrzavati tzatziki sos jer tekstura krastavca postane vodenasta kada se odmrzne.

Izvor: danas.rs

Sos od suvih šljiva i crnog vina

Sos od suvih šljiva i crnog vina

 Sos koji ide izvrsno uz jača, pečena mesa kao što su sva mesa divljači, svinjska rebra, pačetina i ostala crvena mesa.

Sastojci:

500ml crnog vina
150g šećera
20ak komada suvih šljiva
20g maslaca
prstohvat soli

Priprema:

Za sos sipajte vino u odgovarajuću šerpicu, dodajte šećer, suve šljive i kuvajte dok ne provri, a nakon toga kuvajte još 30 do 45 minuta dok šljive ne nabubre i ne upiju vino.

Zatim sos skinite sa vatre, dodajte puter, so i izblendirajte štapnim blenderom ili u secku, ali tek toliko da u sosu ostanu komadića šljive.

Alfredo sos

Alfredo sos

Bogat i kremast, Alfredo sos je jedan od najpopularnijih sosova. Priprema se veoma lako i brzo, a možemo reći i da se odlično slaže sa bilo kojom hranom.

Sastojci

55 g putera
240 ml slatke pavlake
1 čen belog luka, seckani
140 g rendanog parmezana
Svež peršun, seckani

Priprema

Na srednjoj vatri otopite puter, pa dodajte slatku pavlaku i lagano krčkajte pet minuta.

Dodajte beli luk i parmezan i brzo promešajte.

Umešajte peršun i poslužite uz testeninu po izboru.

Domaći tartar sos

Domaći tartar sos za savršeno jelo s ribom

Predstavljamo vam fantastičan recept za domaći tartar sos, idealan prilog uz jela s ribom. 

Možete ga kombinovati s prženim lignjama, pečenim srdelicama, koristiti kao namaz za sendviče ili ga poslužiti uz pohovano meso.

Takođe, odlično ide i uz pržene krompire koji se sjajno slažu s tartar sosom.

Sastojci za tartar sos:

200 ml majoneze
5-6 kiselih krastavaca (presečenih na 4 dela i isečenih na trakice)
1 kašika kapara
1 kašika sitno rendanog belog luka
so i biber po ukusu
2 kašike limunovog soka
1 kašika sitno seckanog svežeg peršuna
1 kašičica senfa

Priprema tartar sosa:

U posudi (najbolje staklenoj u kojoj ćeš čuvati tartar) pomešaj majonezu, kisele krastavce, kapare, rendani beli luk, so, biber, limunov sok, seckani sveži peršun i senf.

Posoli i pobiberi po želji. Ako voliš kiselkastiji ukus, dodaj kašičicu tečnosti od kiselih krastavaca.

Posluži uz svoje omiljeno jelo koje inače jedeš s tartarom i to je to! Ovako pripremljen tartar umak može stajati u frižideru nekoliko dana.

Sos od crnih maslina

Sos od crnih maslina

Kada nemate ideju koji biste sos poslužili uz jelo - pravi odabir je sos od crnih maslina! Jednostavno, brzo i začuđujuće je kako se uklapa uz svako jelo.

Sastojci

2 kom. belоg luka
200 g crnih maslina
20 ml maslinovog ulja
30 ml limunovog soka

Priprema

Ubacite u blender očišćene crne masline i beli luk.

Izblendirajte pa dodajte maslinovo ulje i limunov sok.

Prijatno!

Ljuti sos od papričica - idealan dodatak uz svaki obrok

U zavisnosti od ljutine papričica koje koristite biće vam i sos ljut. Najbolje su krupne feferonke, mesnate, ne preterano ljute.

Sastojci

10 ml jabukovog sićeta
500 g paprike
5 g soli

Priprema:

Papričice operite i očistite, isecite ih, stavite u šerpu, posolite, sipajte sirće i nalijte malo vode. Smanjite temperaturu kad se voda zagreje i ostavite desetak minuta. Nakon toga sameljite paprike. Sipajte sos u teglu, zatvorite i nakon četiri nedelje možete probati sos.

Bolonjez sos

Originalni italijanski bolonjeze sos gotov za pola sata

Sastojci (za 4 osobe)

1 kom. belоg luka
5 kom. bosiljka
100 g crnog luka
1500 g junećeg mlevenog mesa
biberа
5 g origana
200 ml pasiranog paradajza
so
5 g šećera

Priprema

Na nauljen tiganj stavite iseckani crni luk, posolite i pobiberite. Kada se prodinsta, dodajte 500 g mlevenog goveđeg mesa i malo vode.

Kada meso bude skoro gotovo, dodajte pasirani paradajz i jedan čen iseckanog belog luka.

Dinstajte još desetak minuta, sipajte kašičicu šećera, kako bi se izgubila kiselost od paradjaza, dodjate malo origana i malo bosiljka i vaš sos je spreman.

Prijatno!

Čatni (Chutney) od luka

Čatni (Chutney) od luka

Čatni (Chutney) od luka, iako je tradicionalno indijsko jelo, pronašlo je svoje mesto i u kuhinjama našeg podneblja. Chutney u slobodnom prevodu znači nešto kao "gusti sos".. To je zapravo pikantan, slatko-kiseli-ljuti pekmez koji se priprema od voća ili povrća s dodatkom šećera, čilija, sirćeta i začina.

Chutney od luka odlično se slaže s brojnim jelima, od namaza na hleb do dodatka roštilju.

Najčešće se pravi čatni od crvenog luka, ali ja sma ovaj put pravio odklasičnog crnog luka.

Sastojci:

8 kom crvenog luka
5 kom režnja češnjaka
1 feferona (po želji)
3 kašike smeđeg šećera
1,5 dl aceto balzamico sirćeta
2 lista lovora
ruzmarin
malo soli
ulje

Priprema:

Luk naseći na rebra, tanko. Ubaciti u sud i pustiti da se dinsta. Kada luk malo omekani, dodati mu sitno iseckan beli luk.

Promešati i dodati 3 kašike smeđeg šećera (uvek koristite šećer od šećerne trske, nikako kristal šećer obojen u braon). Lagano dinstati. Dodati lovor, malo ruzmarina i sitno iseckanu feferonu. Iako je feferona (ili kašika čilija) opciono - mnogo je bolje makar malo zaljutiti čatni.

Dinstati bar sat vremena (što duže to bolje) i povremeno po potrebi dodavati pomalo vode. Pred kraj dodati Aceto balzamiko.

Kuvati dok se ne zgusne i preručiti u teglu.

Izvor: kuvar.in.rs

 

Sos od šampinjona

Sos od šampinjona - Savršeno jednostavan prilog od pavlake i šampinjona (FOTO)

Savršeno jednostavan prilog od pavlake i šampinjona je odličan sastojak svakodnevne trpeze, mada njegova jednostavnost ne bi trebalo da bude razlog da se ne nađe na stolu kao jedan od specijaliteta i prilikom neke svečanosti.
 
Sastojci za 4 osobe
 
1 glavice crnog luka
2 kašike skrobnog brašna od kukuruza
malo soli
200 ml slatke pavlake
425 ml tegla iseckanih šampinjona
1 kašike šarenog bibera
2 kašike suncokretovog ulja
2 kom karanfilića

Priprema

Oljuštite i iseckajte crni luk.



Isecite šampinjone na listiće.



Za pripremu sosa možete koristiti kako sveže tako i šampinjone iz tegle. Razlika u ceni je zanemarljiva, a priprema je olakšana ako koristite one iz tegle. Uglavnom su šampinjoni iz tegle pomalo kiseli, pa i to treba uzeti u obzir.

Sipajte ulje tako da pokrije dno šerpe.



Pržite luk dok ne porumeni.



Dodajte šampinjone.



Sipajte slatku pavlaku.



Dodajte biber i nekoliko karanfilića.

 

Po želji posolite. Kuvajte sos 15-ak minuta, povremeno mešajući.

[Šampinjoni će vrlo brzo "pustiti" vodu (tu je još i slatka pavlaka koja je tečna), ali treba biti oprezan dok se to ne desi. Da luk ne bi zagoreo možda ćete morati da dodate malo vode i naravno da promešate sos.



Ukoliko sos nije dovoljno gust, dodajte skrobno brašno. Skrobno brašno može prouzrokovati grudvice u sosu, ali se one mogu "razbiti" energičnijim mešanjem.


Posluženje

Sos poslužite sa prženom piletinom.
 
Recept za kremasti sos od pečuraka

UMAK KOJI SE SLAŽE SA SVAKIM JELOM: Recept za kremasti sos od pečuraka

Šampinjoni su dostupni tokom cele godine, nemaju preintenzivan ukus, pa ih vole i oni koji i nisu baš neki veliki ljubitelji pečuraka, a i cenovno su svima prihvatljive, pa je zato sos od šampinjona idealno jelo kojim možete upotpuniti baš svaki obrok.

Ovaj se umak izuzetno brzo i lako priprema, može se poslužiti kao toplo predjelo uz tostirani hleb ili kao prilog uz vaše omiljeno mesno jelo, kao sos za testeninu. Najfiniji je kad se konzumira odmah, dok je još topao, ali možete ga jesti i hladnog kao namaz uz krekere.

Sastojci:

500 g šampinjona
1 praziluk
2 čena belog luka
2 grančice svežeg timijana
2 prstohvata soli
malo sveže mlevenog crnog bibera
100 ml belog vina
200 ml pavlake za kuvanje
maslinovo ulje
grančica svežeg peršuna

Priprema:

Šampinjone dobro iščetkajte kako biste odstranili eventualne ostatke zemlje (nemojte ih prati), pa ih iseckajte na listiće. Praziluk operite, osušite i narežite na tanke kolutiće.

U tiganj sipajte maslinovo ulje, smrvljen beli luk, dodajte timijan pa lagano zapržite (pazite da beli luk ne zagori). Potom dodajte praziluk i dinstajte na srednje jakoj vatri oko 7-8 minuta, odnosno dok ne omekša.

Dodajte šampinjone, pa nastavite da dinstate još 10 minuta dok šampinjoni ne omekšaju i ne puste tečnost. Sipajte vino i dinstajte dok alkohol ne ispari i tečnost se smanji.

Posolite i pobiberite, pa dodajte pavlaku za kuvanje i kuvajte još 5 minuta dok se sos lepo ne poveže.

Umak pospite sitno seckanim peršunom i poslužite.

Izvor: punkufer.hr

Ljuti sos od papričica

Ljuti sos od papričica

Sastojci

10 ml jabukovog sićeta
500 g paprike
5 g soli

Priprema

Papričice operite i očistite, isecite ih, stavite u šerpu, posolite, sipajte sirće i nalijte malo vode.

Smanjite temperaturu kad se voda zagreje i ostavite desetak minuta.

Nakon toga sameljite paprike.

Sipajte sos u teglu, zatvorite i nakon četiri nedelje možete probati sos.

Izvor: maxi.rs

Gvakamole sos

Gvakamole sos

Sastojci

1 kom avokada
1 kom čili papričice
10g korijandera
1ml limunovog soka
 so, biber
1/2g paradajzа
2 kom mladog luka

Priprema

Isecite avokado i izvadite pulpu.

Dodajte pola kašičice soli, jednu kašiku sveže ceđenog limuna ili limete, dva čena iseckanog mladog luka, jednu iseckanu čili papričicu bez semena, dve kašike sitno iseckanog korijandera, malo mlevenog bibera, pola sitno iseckanog paradajza bez semenki.

Pokrijte plastičnom folijom i ohladite pre služenja.

Uživajte u ovom sosu! Prijatno!

Holandez sos

Recept za originalni holandez sos - ključni sastojak mnogih poznatih jela

Holandez sos je jedan od pet osnovnih soseva u francuskoj gastronomiji. Holandez sos je poznat kao ključni sastojak jaja Benedikt, a često se služi i uz špargle.

Holandez sos se pravi sa žumancima i tečnim puterom, najčešće je začinjen limunovim sokom, solju i belim biberom ili alevom paprikom. Sos je svetlo žute boje, gladak i kremast, a njegov ukus je bogat zbog putera i blago kiselkast zbog limunovog soka. Pošto je u pitanju jedan od osnovnih soseva u francuskoj visokoj kuhinji, često je osnova za pripremu drugih soseva dodavanjem ili promenom sastojaka.

Ovaj original klasične francuske kuhinje zahteva malo više veštine tokom pripreme.

Recept za holandez sos

Sastojci (za 6 osoba)

50 g šalot luka
beli biber
30 ml belog vinskog sirćeta
30 ml belog vina
80 ml vode
So
200g žumanca
1000 g putera
Sveže mleveni beli biber
Sveži sok od limuna

Priprema:

Prvo napraviti gi – pročišćeni puter.

Zagrejati puter u loncu i ostaviti da se kuva oko 30 minuta. Zgusnute proteinske čvrste materije će se taložiti u peni i na dnu, dok će voda ispariti. Pomoću cediljke pažljivo skinuti penu i preostali puter procedite kroz krpu – ostaviti sa strane.

U drugom loncu dodati sitno nasekani luk, samleveni beli biber, dodati belo vinsko sirće, belo vino i pola količine vode i kuvati dok se tečnost skroz ne smanji.

Dodati preostalu vodu, lagano posolite i procediti.

Tečnost umutiti sa žumancima dok se ne dobije kremasta konzistencija, iznad kupke sa toplom vodom.

U ovu smesu dodati pročišćeni puter (temperatura 45 ° C), dodavati sporo i u kontinuitetu.

Začiniti solju, belim biberom i s malo limunovog soka po ukusu.

Izvor: hrana-pice-price.com

Starinski sos od mirođije (beli sos)

Starinski sos od mirođije (beli sos)

Kao po nekom nepisanom pravilu, ovaj starinski sos od mirođije (ili kako ga mnogi zovu, jednostavno – beli sos), skoro uvek se jede uz mlade, pržene krompiriće, ali idealan je i uz sva kuvana mesa...

Zapravo, ovo je jedan pravi, starinski recept. Jednostavan, napravljen od namirnica koje uvek imamo pri ruci i uvek vas vrate u detinjstvo…

Dakle, danas pravimo starinski sos od mirođije.

Potrebno je:

1 kašika masti (ili malo ulja)
3-4 kašike brašna
1 veza mirođije (kopar, dill)
oko 1/2 l vode
1 kašičica soli
1 kašika sirćeta
malo šećera

Priprema sosa

Na malo masti (ili ulja) upržiti brašno “na belo” (kratko ga pržiti, treba da ostane blede boje).

U međuvremenu proprati i sitno naseckati mirođiju.

Kad je brašno dovoljno uprženo, dodati mirođiju i nju kratko upržiti, tek toliko da pusti svoj miris.

U šerpu postepeno dosipati vode i dobro mešati varjačom (ili žicom za mućenje) kako se ne bi stvorile grudvice. Beli sos osoliti, zakiseliti sirćetom i osladiti po ukusu.

Sos od mirođije potrebno je mešati u toku kuvanja (varjačom ili mutilicom), sve dok se brašno ne ukuva dovoljno i dok sos ne postigne željenu gustinu. Beli sos od mirođije ostaviti na toploj ringli do serviranja, povremeno mešajući ga varjačom.

Posluženje
Ovakav sos od mirođije poslužite za ručak uz pržene mlade krompiriće, uz bareni krompir i kuvano meso iz supe.

Izvor: stasekuva.com

Domaći pesto sos od bosiljka i oraha

Obogatite svoje obroke ukusnim pestom od bosiljka i oraha koji se veoma jednostavno pravi.

Sastojci:

6 čenova belog luka
½ šolje oraha
4 šolje svežih listova bosiljka
2 šolje svežeg peršuna
1 šolja maslinovog ulja
So, biber

Priprema:

Tostirajte čenove belog luka u ljusci, na tiganju oko pet minuta. Zatim ih ostavite da se ohlade pa ih ogulite. Na istom tiganju lagano tostirajte i orahe samo da puste više arome.

Nakon toga, sve sastojke stavite u blender, uključite i ostavite da radi dok se svi sastojci ne sjedine i pretvore u divni pesto.

Izvor: Lifepress magazin

Sos od pečuraka
foto: Shutterstock

Sos od pečuraka: Odlično ide i uz testeninu i uz piletinu

Ovaj višenamenski sos se brzo i lako priprema, a pečurke spadaju u jednu od najzdravijih namirnica.

Sastojci:

500 g šampinjona
30 g suvih vrganja
1 veća glavica luka
2 čena belog luka
150 ml belog vina
100 ml pavlake za kuvanje
2 grančice svežeg timijana
2 prstohvata soli
malo bibera
maslinovo ulje

Priprema:

Suve vrganje prelijte s 50 ml vode i pustite da se dobro namoče. Potom ih zajedno s vodom u kojoj su se namakale prebacite u blender ili ih štapnim mikserom pretvorite u pire.
Zagrejte širi, dublji tiganj, pa dodajte ulje, sitno seckani luk, zgnječeni beli luk, majčinu dušicu, pa na laganoj vatri dinstajte oko 6-7 minuta dok luk ne omekša.
Potom dodajte šampinjone koje ste isekli i nastavite da dinstate narednih 5-6 minuta, dodajte belo vino i pustite da se sve zajedno kuva nekih 7-8 minuta. Potom dodajte vrganje koje ste pretvorili u pire, posolite i pobiberite te dinstajte narednih 10 minuta.
Pred kraj dodajte pavlaku za kuvanje, sve izmešajte i kuvajte još nekoliko minuta do željene gustoće.
Ovako pripremljen sos poslužite uz testeninu, pirinač ili uz meso.

Jeste li znali da su pečurke jedna od 10 najzdravijih namirnica na svetu? Konzumirajte ih češće, od njih možete napraviti i fini rižoto, potaž, možete ih ispeći na tiganju i jednostavno dodati u salatu.

Izvor: zadovoljna.hr

BBQ SOS: Domaći umak za roštilj

BBQ SOS: Domaći umak za roštilj

Evo lakog recepta koji će vaše meso sa roštilja podići na novi nivo.

Sastojci:

2 šolje kečapa

1 čaša vode

1/2 čaše jabukovog sirćeta

5 kašika smeđeg šećera

5 kašika kristal šećera

1/2 kašike svežeg crnog bibera

1/2 kašike luka u parhu

1/2 kašike senfa

1 kašika limunovog soka

1 kašika u vorčester sosa

Priprema:

U posudi srednje veličine izmešati sve sastojke.

Smesu staviti na vrelu ringlu, zatim smanjiti toplotu da se otopi. Kuvati na umerenoj vatri uz često mešanje oko sat vremena.

Izvor: Stvar ukusa

Foto: Vesna Laćarak/danas.rs

Harisa Harissa – Ljuti sos

Skoro ceo sever Afrike, Tunis, Libija, Maroko, Aližr, koristi harisa pastu kao nezaobilazni ljuti začin. Primena paste je višestruka, dodaje se kuvanim jelima, napravite ljuti sos za testeninu i ribu, ako harisu razblažite gustim jogurtom, ili je dodajte u marinadu za meso.

Gde god da vam je potreban ljuti ukus koristite ovu pastu. Za pripremu originalne harise koristi se više vrsta ljutih paprika kao i razni začini.

Šta nam je sve potrebno:

30 komada ljute papričice suve
50ml maslinovog ulja
1 manja glavica luka
2-3 čena belog luka
150ml pirea od paradajza
sok od pola limuna
malo soli
po 1/2 kaišičice korijandera, kumina, kima u zrnu

Način pripreme:

Suvim paprikama odstranite semenke pa ih nalijte vrelom vodom i ostavite sat vremena da odstoje.

Korijander, kumin i kim stavite u tiganj, pecite kratko dok začini ne zamirišu. Kada se ohlade prebacite u avan i usitnite.

Maslinovo ulje zagrejati u tiganju pa na njemu pržite naseckani beli i crni luk. Pržite dok se sve dobro ne sjedini i blago karamelizije.

Sve sastojke staviti u blender, paprike, luk, dodajte začine, so, pire od paradjza, limunov sok. Sve dobro izmiksajte. Dobijenu harisu stavite u suvu teglicu, nalijte maslinovim uljem i koristite kao začin kada vam je potreban.

Izvor: Danas