Tartufata je aromatična pasta napravljena od tartufa, najčešće u kombinaciji sa maslinovim uljem, šampinjonima, belim lukom. Poneko u tartufatu stavlja i vrganje, ali ovo se ne preporučuje, jer vrganji, posebno ako koristite sušene, vrganje, preuzmu ukus paste. Naravno, tartufatu možete praviti i samo od tartufa, ali s obzirom na cenu ovih pečuraka, mešanje sa šampinjonima s čini kao dobra ideja.
Tartufata se često koristi za razna jela od paste, a oblik paste možete birati po želji. Jelo za koje vam donosimo recept je, naravno, neuporedivo bolje ako se malo potrudite i napravite domaće taljatele.
Recept za domaću tartufatu
Sastojci (za 2 osobe)
170g taljatela
40 g crnih tartufa
60g šampinjona
3 čena belog luka
60 ml maslinovog ulja (ekstra devičanskog)
So, biber po ukusu
Priprema:
Na malo maslinovog ulja propržite sitno seckan beli luk samo dok ne zamiriše (ne sme da potamni).
U blender stavite tartufe i šampinjone, beli luk, preostalo maslinovo ulje, so i biber.
Miksajte dok ne dobijete pastu željene teksture – može biti potpuno kremasta ili sa sitnim komadićima, po ukusu.
Sipajte tartufatu u sterilnu teglicu, prelijte slojem maslinovog ulja i čuvajte u frižideru do 10 dana.