Umak (ili malo gušći sos) od belog luka po ovom turskom receptu je idealan za sve gurmane. Napravite ga za goste uz ručak ali i uz druženja uz malo tostiranog hleba ili čipsa.
Recept za sos od belog luka
Sastojci:
1,5 glavica belog luka
50 ml maslinovog ulja
1 kašika semena susama
4 supene kašike krem sira
1 prstohvat peršuna i mirođije, sitno iseckanih
so
tucana paprika
Priprema:
Kako biste napravili ovaj umak, očistite beli luk, dodajte susam i maslinovo ulje i pecite u rerni na 180°C dok ne porumeni. Pustite da se mešavina belog luka malo ohladi.
U međuvremenu odvojite 1-2 kašike aromatičnog ulja natopljenih belim lukom, iz smese i ostavite za ukras.
Ohlađeni beli luk izgnječite i dobro pomešajte sa krem sirom, seckanim peršunom, solju i tucanom paprikom.
Stavite smesu u sosijeru ili činiju za serviranje, pokapajte aromatično ulje od belog luka koje ste odvojili po vrhu i ukrasite tucanom papirkom.
Prijatno!