Bešamel sos: Ovo su tri tajna sastojka koji mu daju još lepši i pikantniji ukus

Bešamel sos: Ovo su tajni sastojci koji mu daju još lepši i pikantniji ukus

Bešamel sos je poznati i mnogima omiljeni francuski sos od mleka, putera i brašna koji svako jelo pretvara u magiju. Savršen je u kombinaciji sa raznim pastama, lazanjama, musakama i slično, jer svakom od njih daje divnu kremastu i baršunastu notu koja se topi u ustima.

Iako mnogi zaziru od pravljenja ovog sosa, recept zapravo uopšte nije komplikovan! Potrebno je samo da pažljivo pratite instrukcije i budete strpljivi kako biste postigli željenu gustinu i glatku konzistenciju bez grudvica.

No, iako osnovni recept verovatno znate, mi vam ovoga puta otkrivamo tri magična sastojka koji će vaš bešamel sos podići na viši nivo i dati mu još lepši i pikantniji ukus!

Recept za Bešamel sos

Sastojci:

50 g maslaca
50 g brašna
500 ml mleka (po mogućstvu punomasnog)
So (po ukusu)
Biber (po ukusu)
Prstohvat muskatnog oraščića, po želji
malo senfa, po želji
parmezan, po želji

Priprema:

U srednje velikoj šerpi otopite maslac na srednjoj vatri. Kada se maslac otopi, dodajte brašno i dobro promešajte.

Kuvajte ga 1-2 minuta, ali pazite da ne zagori, jer je cilj da se brašno lepo sjedini sa maslacem i dobije zlatnu boju.

Postepeno dodajte mleko, malo po malo, neprestano mešajući žicom kako bi se izbegle grudvice, a sos bio gladak i kremast. Nastavite da kuvate bešamel sos na srednjoj vatri, stalno mešajući. Nakon nekoliko minuta sos će početi da se zgušnjava.

Kada sos postigne željenu gustinu, dodajte so, biber i, po želji, tajne sastojke – muskatni oraščić, senf i malo parmezana za još bogatiji i slojevitiji ukus.

Kada bešamel sos dostigne gustinu koja vam odgovara (trebalo bi da bude kremast, ali ne previše gust), skinite ga sa vatre. Služite odmah ili ga koristite u jelima poput paste, kanelona, lazanja, raznih musaka, jela sa piletinom i slično. 

Savet:
Ako je sos previše gust, možete dodati malo mleka dok ne postignete željenu teksturu.

Možda će vas interesovati i ovo: