Vreli gulaš, vruć hleb, toplo oko srca.
Gulaš je kuvano jelo poreklom iz Mađarske, uglavnom se sprema od goveđeg mesa, crnog luka i mlevene slatke paprike, ali na našim prostorima nije ništa manje popularna varijanta od junećeg mesa.
Gulaš potiče iz nama susedne Mađarske. Reč “gulias” na mađarskom jeziku znači stočar ili pastir. Upravo su stočari i pastiri bili prvi koji su spremali ovo jelo – pravili su ga u kotliću od livenog gvožđa okačenom iznad otvorene vatre, u polju, piše nova.rs.
Priprema ovog jela uklapala se u njihov način života, jer nisu morali stalno da stoje pored kotlića i da mešaju. Takođe, imali su na dohvat ruke kvalitete sastojke koje ukus čine još bogatijim – na prvom mestu prvoklasno goveđe meso.
Ovo seljačko jelo našlo se na trpezi plemića tek krajem 19. veka, a do druge polovine 20. veka, gulaš je postao jelo broj jedan u Mađarskoj koje svaki turista koji dolazi u zemlju mora da proba.
Gulaš se obično služi uz kuvanu testeninu, kuvani krompir, pirinač ili krompir pire, a za vas smo izdvojili najbolje recepte.
Najbolji recept za gulaš
Tajna najboljeg gulaša krije se u dugom kuvanju mesa, dok ono samo ne počne da se raspada.
Sastojci:
- svinjska mast
- 2 crna luka
- 1 tikvica manja
- 800 g junetine
- 1 čaša paradajz soka
- so, biber, lovorov list
Priprema:
Na masti izdinstati crni luk, pa dodati meso iseckano na kockice. Staviti na laganu vatru i ostaviti da se krčka 2-3 sata uz povremeno mešanje.Meso će samo otpustiti svoj sok, ali ukoliko je potrebno dodati malo vode. Pred kraj dodajte paradajz sok, začine i tikvicu sečenu na kockice, pa krčkajte dok tikvica ne omekša i dok ne počne da se raspada.
Kafanski gulaš
Sastojci:
- 500 g crnog luka
- ulje
- 1 kilogram junetine
- so
- biber
- približno 2 grama paprike u prahu
Priprema:
Iseckati luk na kockice. U dublju šerpu sipati malo ulja i luk pa dinstati nekoliko minuta dok luk ne omekša. Iseći meso na kockice veličine zalogaja pa staviti preko luka da se kratko proprži. Kada meso promeni boju sipati vode toliko da samo pokrije meso. Dinstati naredna dva sata uz povremeno mešanje i stalno dolivanje vode. Kada meso postane mekano, dodati mlevenu papriku i po potrebi još soli i bibera.
Ako vam se čini da je gulaš redak, razmutiti jednu kašiku brašna u maloj vodi (pola kafene šoljice) pa sipati u gulaš i ostaviti još nekoliko minuta da se krčka, dok se ne dobije željena gustina.
Mađarski gulaš od junetine
Sastojci:
- 1,5 kg crnog luka
- 200 ml ulja
- 2,5 kg junetine
- 30 g vegete
- 10 g bezalkoholnog pića
- 50 g mlevene crvene slatke paprike
- 30 g mlevene crvene ljute paprike
- 5 g belog luka
Priprema:
Iseckajte na kockice crni luk i stavite u šerpu. Dinstajte dok ne dobijete gustu masu. Iseckajte junetinu na kockice (2,5×2,5cm) i dodajte je u izdinstani luk, zatim nalijte vode toliko da prekrije meso. U sve to dodajte vegetu, biber, mlevenu crvenu slatku papriku, mlevenu crvenu ljutu papriku, beli luk, i ostavite da se kuva 2-3 sata na umerenoj vatri (u zavisnosti od mesa).
Juneći gulaš na bakin način
Sastojci:
- 750 g junećih šnicle (ili mesa u komadu)
- 2 kašikice senfa
- 1 dl domaćeg maslinovog ulja
- 2 čena belog luka
- 1 list ruzmarina
- 2 suve šljive
- lovorov list
- 4 manje šargarepe
- 1 veća glavica kelerabe
- 1 koren peršuna (manji)
- 1 velika glavica luka
Priprema:
Juneće šnicle prepolovite na pola, natrljajte s malo soli svaki komad, premažite s malo senfa i stavite u veću posudu da pokrije dno. Beli luk naseckajte na veće komade, dodajte grančicu ruzmarina, prelijte s 1 dl maslinovog ulja, pokolpite i ostavite da odstoji preko noći ili najmanje 2 sata napolju ( nikako u frižideru).
Sutra naseckajte šargarepu, luk, kelerabu i koren peršuna na manje kockice. Ulje u kojem je meso odstajalo preko noći procedite kroz cediljku da unutra ne bude komadića belog luka i na tom ulju popržite meso dok ne uhvati boju.
Meso izvadite i na tom istom ulju prvo malo prodinstajte luk i beli luk, a zatim ostalo povrće. Nakon desetak minuta kada povrće omekša, dodajte meso, i zalijte mešavinom crnog vina i vode. Kuvajte poklopljeno oko jedan sat uz povređeno nadgledanje da se ne bi zagorelo. Slobodno dodajte vode po potrebi.
Kada se kuvalo sat vremena, dodajte razmućeni koncentrat paradajza s malo vode, dve suve šljive, ruzmarin i lovor. Ostavite poklopljeno da kuva još jedan sat. Ako vam bude puno vodnjavo, skinite poklopac ( tek nakon što se kuvalo sat vremena).
Pred sam kraj dodajte soli, bibera i vegete po želji. Meso izvadite u posudu, a sos sipajte po mesu. Povrće ispasirajte i ubacite u posudu. Sve lepo promešajte. Grančice ruzmarina i lovorovog lista uklonite.
Srpski gulaš
Sastojci:
- 500 g junećeg mesa
- 3 veće glavice crnog luka
- 1 kašika masti
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- 1 kašičica bibera
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica mlevene paprike
Priprema:
U šerpu staviti mast, pa dodati crni luk da se dobro izdinsta, dodati so i po potrebi dodavati vode. Kada luk bude dobro upržen, dodati meso isečeno na kocke i naliti vode, toliko da može lepo da se krčka. U toku kuvanja po potrebi dolivati vodu. Kada meso bude kuvano, dodati začine. U posebnu posudu dodati brašno, mlevenu papriku i 1,5 dl vode, dobro umutiti da nema grudvica i sipati u gulaš. Ostaviti da se kuva još 5 minuta i skloniti sa šporeta.
Pravi gulaš
Sastojci:
- 1 dl ulja od suncokreta ili svinjske masti u podjednakoj količini
- 1 kg mesa od junećeg vrata, veće kocke
- 500 g crvenog luka, najbolji izbor je srebrenac
- 40 g belog luka
- 5 g kima ili pola kašičice kumina
- 1 vezica peršunovog lista
Priprema:
U posudi debljeg dna, najbolje neka sa širokim obodom, ugrejte masnoću. Ubacite naseckano meso i na jakoj vatri popržite pa izvadite. Na preostaloj masnoći dodajte sitno naseckan luk.
Luk uz povremeno mešanje pržite do zlatne boje. Ali nemojte dozvoliti da dobijete smeđu boju. Vratite meso, te mešajući dinstajte da ispari tečnost. Na taj način se meso dehidriralo.
Sipajte vino i kuvajte dok potpuno ne ispari. Ukus će ostati. Sada ste meso drugi put dehidrirali.
Dodajte 2/3 belog luka i najfinije narendano korenasto povrće, 3 lovora, mlevene paprike, so i biber. Povrće će pustiti tečnost pa još jednom pustiti da ispari. To je treća dehidracija. Da je sva tečnost isparila znaćete po zvuku prženja, i zbog toga je ovo jedan od najboljih načina da se pripremi gulaš.
Juneći gulaš sa paradajz sosom
Sastojci:
- 500 g junetine
- 500 g paradajza
- 250 g crnog luka
- 100 ml maslinovog ulja
- 1 kašikica origana
- 1 lovorov list
- po želji bibera
- po želji soli
Priprema:
Meso isecite na krupnije komade i ispržite na maslinovom ulju na srednjoj vatri. Izvadite meso i na istoj masnoći izdinstajte sitno iseckan crni luk, dodajte oljušten i sitno iseckan paradajz i vratite meso. Začinite origanom, cimetom, biberom, posolite i kuvajte dok se sos ne zgusne.
Izvor: nova.rs