Hladna paradajz supa

Hladna paradajz supa

Hladna, osvežavajuća paradajz supa je rešenje da se osvežite tokom leta, ali je itekako dobra i u svim drugim situacijama. Poslužite uz seckani krastavac ili bruskete.

Sastojci

150 g svežeg paradajza
30 g luka
1 čen belog luka
Maslinovo ulje
200ml povrtnog bujona
So biber
2 lista svežeg bosiljka

Priprema

Na vrhu svežeg, zrelog paradajza isecite mali krst i nakratko ga uronite u ključalu vodu. Paradajz oljuštite, uklonite semenke i isecite na kockice.

Crni luk iseći na sitne kockice i pržiti na umerenoj temperaturi do zlatnožute boje. Dodajte sitno iseckan beli luk i pržite dok ne zamiriše.

U luk i beli luk dodajte sitno seckani paradajz, pržite nekoliko minuta i podlijte povrtnim bujonom. Nastavite sa kuvanjem pola sata. Paradajz se ne sme prekuvati i mora zadržati svežu kiselost. Po potrebi dodajte još bujona. Dodajte so, biber i bosiljak.

Ohladite i usitnite štapnim mikserom ili u višenamenskoj mašini za hranu. Poslužite ohlađeno i po želji dodajte malo svežeg krastavca isečenog na kockice.

Možda će vas interesovati i ovo: