Bake nisu imale mikser, a palačinke su im bile mekše i ukusnije nego današnje: Evo u čemu je trik

Bake nisu imale mikser, a palačinke su im bile mekše i ukusnije nego današnje: Evo u čemu je trik

Naše bake nisu imale ni mikser ni merice, ali su pravile palačinke koje su bile tanke, mekane i elastične – baš onakve palačinke kakve danas retko uspevamo da napravimo.

Tajna nije u skupim sastojcima, već u strpljenju i jednoj maloj, ali moćnoj promeni – korišćenju domaće masti i odmoru testa.

Recept za palačinke

Sastojci:

  • 2 jaja,
  • 2 čaše mleka,
  • 1 čaša vode (ili kisele vode),
  • 2–2,5 čaše brašna,
  • prstohvat soli,
  • kašika domaće masti.
  • za pečenje – još malo masti ili komadić slanine.

Priprema:

Jaja se umute, dodaju mleko, voda i so. Brašno se dodaje postepeno, bez grudvica. Na kraju ide mast, pa se sve lepo sjedini. Testo mora da odstoji bar pola sata – da omekša dušom, kako su govorile bake.

Tiganj se podmaže mašću ili se pređe komadićem slanine. Testo za palačinke se sipa kutlačom, razlije i peče sa obe strane dok ne porumeni. Bitno je da testo bude ređe – „da ide niz kutlaču kao voda niz oluk“.

Jer ne traže ništa specijalno, a daju rezultat koji miriše na detinjstvo. Savršene su za džem, eurokrem, sir ili šta god volite. I da – možete ih praviti i danas, bez ikakve muke.

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.