
Bake nisu imale mikser, a palačinke su im bile mekše i ukusnije nego današnje: Evo u čemu je trik
Naše bake nisu imale ni mikser ni merice, ali su pravile palačinke koje su bile tanke, mekane i elastične – baš onakve palačinke kakve danas retko uspevamo da napravimo.
Tajna nije u skupim sastojcima, već u strpljenju i jednoj maloj, ali moćnoj promeni – korišćenju domaće masti i odmoru testa.
Recept za palačinke
Sastojci:
- 2 jaja,
- 2 čaše mleka,
- 1 čaša vode (ili kisele vode),
- 2–2,5 čaše brašna,
- prstohvat soli,
- kašika domaće masti.
- za pečenje – još malo masti ili komadić slanine.
Priprema:
Jaja se umute, dodaju mleko, voda i so. Brašno se dodaje postepeno, bez grudvica. Na kraju ide mast, pa se sve lepo sjedini. Testo mora da odstoji bar pola sata – da omekša dušom, kako su govorile bake.
Tiganj se podmaže mašću ili se pređe komadićem slanine. Testo za palačinke se sipa kutlačom, razlije i peče sa obe strane dok ne porumeni. Bitno je da testo bude ređe – „da ide niz kutlaču kao voda niz oluk“.
Jer ne traže ništa specijalno, a daju rezultat koji miriše na detinjstvo. Savršene su za džem, eurokrem, sir ili šta god volite. I da – možete ih praviti i danas, bez ikakve muke.
Disclaimer I
Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.
Disclaimer II
Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.
Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.