Američke palačinke su savršen izbor za večeru ili doručak, prave se lako. Jednom kad probate ovaj recept, uvek ćete ih praviti ovako.
Recept za američke palačinke
Sastojci:
200 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica šećera
1/4 kašičice soli
2 jaja
300 ml mleka
2 kašičice vanilin šećera
2 kašičice rastopljenog putera ili ulja
1 kašičica ekstrakta vanile (po želji)
Priprema:
Pripremite suve sastojke: U velikoj posudi, pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer i so. Dobro promešajte da se sve ravnomerno rasporedi.
Pripremite tečne sastojke: U drugoj posudi, umutite jaja, dodajte mleko, vanilin šećer i rastopljeni puter (ili ulje). Ako volite, možete dodati i ekstrakt vanile za dodatnu aromu.
Spojite sastojke: Postepeno dodajte tečne sastojke u suve sastojke i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Nemojte previše mešati, jer je važno da smesa ostane malo grudvasta (to je karakteristika američkih palačinki).
Prženje palačinki: Ugrejte tiganj na srednje jakoj vatri i premažite ga sa malo putera ili ulja. Za svaku palačinku, sipajte oko 1/4 šolje smese u tiganj. Pržite palačinke 2-3 minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatno smeđe. Kada se na površini počnu pojavljivati mehurići, vreme je da okrenete palačinku.
Serviranje: Služite američke palačinke dok su još tople, prelivene sa javorovim sirupom, voćem, šlagom, čokoladnim sirupom ili po vašoj želji.
