Tri leće (Tres Leches)

Recept za tri leće: Gotov je za samo 10 minuta, a obožavaju ga milioni ljudi

Ako ste ljubitelj sočnih kolača koji se tope u ustima, Tri leće kolač (poznat i kao Tres Leches) prava je poslastica za vas. Ovaj kremasti desert potiče iz Latinske Amerike, a ime duguje trostrukom mlečnom sirupu koji mu daje prepoznatljivu, neodoljivu sočnost.

Sunđerasti biskvit upija tri vrste mleka – kondenzovano, punomasno i slatku pavlaku – stvarajući laganu, ali bogatu teksturu koja osvaja na prvi zalogaj. Savršen je za proslave, ali i za one dane kad jednostavno želite nešto posebno. A dobra vest? Jednostavan je za pripremu – i još bolji kad se napravi dan ranije!

Recept za tri leće

Sastojci:

Za biskvit:

5 jaja

150 g šećera

1 kašičica vanile

120 g glatkog brašna

1 kašičica praška za pecivo

Prstohvat soli

Za preliv:

1 litra masnijeg mleka

1, 5 šoljica slatke pavlake

1 šoljica (oko 200 ml) kondenzovanog mleka

Za karamel:

1 šolja šećera

1 šolja slatke pavlake

1/3 šolje putera

1 kašika ekstrakta vanile

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 °C. Odvojite žumanca od belanaca. Umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta. U drugoj posudi pomešajte žumanca sa šećerom i vanilom dok ne postanu lagana i pufnasta.

Pažljivo umešajte belanca u žumanca. Prosejte brašno sa praškom za pecivo i lagano ga umešajte u smesu. Sipajte u podmazan i brašnom posut kalup (npr. 20×30 cm) i pecite oko 25–30 minuta, dok biskvit ne porumeni. U posudi pomešajte kondenzovano mleko, mleko i šlag. Kada je biskvit gotov, ostavite ga da se hladi oko 10 minuta, pa ga izbockajte viljuškom. Polako prelijte smesu sa mlekom preko biskvita. Ostavite da se dobro upije!

Luda torta bez mleka i jaja: Toliko bogata da joj nema ravne, svako parče je savršeno

Recept za najbolju štrudlu sa orasima: Mekana kao pamuk, topi se u ustima

Kapri sladoled za celu porodicu: Pravi se od samo 4 sastojka

Na kraju, pripremite karamel. Otopite šećer na vatri i dodajte puter. Kada se puter otopi, dodajte šlag. Šećer i pavlaka će se stvrdnuti, pa je potrebno strpljivo mešati dok ne dobijete glatku smesu. Prelijte karamel preko biskvita. Tradicionalno se umuti malo šlaga i torta se ukrašava belim linijama. Pokrijte i ostavite u frižideru najmanje 4 sata (najbolje preko noći).

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.