Skuša pečena u rerni: Lako se priprema, a ukus je predivan

Skuša pečena u rerni: Lako se priprema, a ukus je predivan

Skuša (poznata i kao makrela) je riba koja se često smatra odličnim izborom za ishranu iz nekoliko razloga:

Bogata omega-3 masnim kiselinama: Skuša je izvor esencijalnih omega-3 masnih kiselina, koje su važne za zdravlje srca, mozga i zglobova. Ove masne kiseline pomažu u smanjenju upala u telu i mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti.
Visok sadržaj proteina: Skuša je bogata proteinima, što je čini odličnim izborom za održavanje i izgradnju mišićne mase. Proteini su ključni za regeneraciju tkiva i održavanje imuniteta.
Vitamini i minerali: Skuša sadrži visok nivo vitamina D, koji je važan za zdravlje kostiju i imunitet. Takođe sadrži vitamine B kompleksa, posebno B12, koji je važan za funkcionisanje nervnog sistema, kao i minerale kao što su selen i jod.
Nizak sadržaj žive: U poređenju sa nekim većim predatorima u moru, skuša ima relativno nizak sadržaj žive, što je čini sigurnijim izborom za redovnu konzumaciju.
Lako se priprema i ukusna je: Skuša ima bogat, pun ukus i može se pripremati na različite načine – pečena, pržena, grilovana, dimljena ili konzervisana. Lako se kombinuje sa raznim jelima.
Povoljan izbor: Skuša je često jeftinija u poređenju sa nekim drugim vrstama ribe, što je čini pristupačnijom za većinu ljudi.

Ako volite skušu, onda će vas ovo jelo oduševiti. Nije samo ukusno, već i zdravo.

Skuša pečena u rerni

Sastojci:

1 kg skuše
1 kg krompira
2 glavice crnog luka
5 čenova belog luka
1 limun
1 veza peršuna
1 kašičica seckanog bosiljka
60 ml maslinovog ulja
300 ml belog vina
so, biber

Priprema:

Skuše očistiti, odseći im glave a trup iseći na krupnije komade.

Crni luk očistiti i iseći na rebarca, krompir oguliti i iseći na kriške.

U činiji sjediniti maslinovo ulje, rendanu koru i sok od limuna, pasirani beli luk, seckani bosiljak i peršun. Posoliti i pobiberiti po ukusu.

U vanglici sjediniti krompir i crni luk, pa preliti marinadom, dodati komade skuše, te sve zajedno polako promešati da bi se marinada ravnomerno rasporedila.

Dublju tepsiju obložiti papirom za pečenje i prebaciti u nju povrće s ribom. Preliti belim vinom i preći u zagrejanoj rerni na 200°S dok krompir ne omekša a riba ne porumeni.

SHUTTERSTOCK

Pravo mediteransko jelo: Skuša punjena senfom i začinima u sosu od vina

Naučite kako se sprema punjena skuša u sosu od vina.

Skuša nije samo ukusna nego spada i u najzdravije ribe na svetu, jer sadrži veliki procenat omega-3 masnih kiselina i zbog toga je sjajna za regulisanje krvnog pritiska. Zbog svih benefita ona treba da se nađe na meniju redovno, a super je i što nije teška za pripremu i kratko se peče, a punjenje od senfa je čini aromatičnom.

Sastojci:

2 skuše
2 kašičice senfa
3 kašike maslinovog ulja
3 čena belog luka
1 limun
1/2 veze peršuna
200 ml belog vina

Priprema:

Ribu očistite, pa ih posolite i pobiberite i poređajte u tepsiju. U posudi pomešajte senf, maslinovo ulje, seckani peršun i još neki začin po želji, kao i mleveni beli luk i sok od 1/2 limuna.

Napunite ribu ovom smesom i zatvorite čačkalicom ili koncem koji se koristi za kuvanje.

Vino pomešajte sa preostalim sokom od limuna i prelijte preko ribe, pa pokrijte aluminijumskom folijom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta.

Skinite foliju i pecite još 15 minuta, a povremeno prelijte sosom od vina.

Izvor: Stvar ukusa

RIBLJI FILETI U PIKANTNOM SOSU OD LIMUNA: Najlakši način da je spremite - za manje od pola sata i od jeftinih sastojaka

Riba je uvek dobra ideja za ručak, pogotovo ako je u pikantnom sosu od limuna.

Riba je izuzetno zdrava, pa tako ne mora da bude na meniju za ručak samo kada je post, nego i danima kada nije. Postoji mnogo recepta za pripremu, a ako želite nešto drugačije onda je napravite u pikantnom sosu od limuna. Za ovo jednostavno, a ukusno jelo potrebni su vam začini, limun i fileti ribe po želji. Možete je služiti sa dalamatinskim varivom, krompir salatom ili pirinčem. Uživajte!

Sastojci:

350 g fileta po želji
so, biber
1/4 kašičice belog luka
1/2 šolje brašna

Sos od limuna:
4-5 kašika margarina
2 čena belog luka
1/2 veza peršuna
1 kašičica tucane paprike
2 kašike limunovog soka
2 ravne kašičice brašna

Priprema:

Operite i osušite ribu, pa je isecite na komade. Posolite, pobiberite i pospite belim lukom u prahu i ostavite nekih 15-20 minuta.

Dobro utrljajte začine u filete, pa uvaljajte ribu u brašno. Pržite u zagrejanom ulju s obe strane po 3 minuta.

Izvadite iz tiganja, pa u istom rastopite margarin, pa dodajte mleveni beli luk. Posle 2 minuta dodajte brašno i promešajte.

Sipajte limunov sok, tucanu papriku, so, biber, seckani peršun i dobro promešajte. Prelijte preko fileta.

{vembed Y=sAmO2TUo61E}

Izvor: Spice Eats

Oslić iz rerne
Oslić iz rerne

Oslić iz rerne - Nikad lakša priprema ribe

Jedno od onih jela koja se naprave bez velikog truda, ali su uvek dobrodošla na našoj trpezi. Lagano i fino jelo za svaki dan.

Sastojci:

1 kg oslića bez glave i repa
150 ml maslinovog ulja
10 ml vode
1/2 kašike suvog začina
1 kašika sušenog peršunovog lista
1 puna kašičica belog luka u granulama
sok od pola limuna
so, biber

Priprema:

Uključiti rernu na 200 stepeni.

Ribu oprati pa praviti mešavinu začina.

Maslinovom ulju dodati suvi začin, so i biber, promešati pa dodati beli luk, peršunov list i sok od limuna.

Opet sve izmešati pa ovom masom premazati ribu sa obe strane i poslagati je u keramičku ili vatrostalnu činiju.

Preostalom mešavinom začina premazati još ribu, da se sve utroši.

Vodu uliti sastrane u tepsiju.

Staviti da se peče pa nakon 30 minuta lagano okrenuti ribu jer se gornja strana suši pri prečenju.

Kada okrenete peći još nekih 20 do 30 minuta.

Videćete da se meso odvaja od kostiju na početku i na kraju ribe.

Poslužiti toplu uz salatu ili prilog, po želji, a mi preporučujemo krompir salatu

Prijatno.

Izvor: domacirecepti.net

RIBA NA CRNOM LUKU

RIBA NA CRNOM LUKU: Možete koristiti koju god vrstu ribu hoćete - uvek je dobro!

Verovatno najlakši način da spremite ribu jeste da je ispečete na crnom luku, a ukus će vas potpuno osvojiti. Ribu prvo je marinirajte kako bi upila sve začine, a onda je ispecite i servirajte sa salatom po izboru.

Sastojci:

3 ribe po želji
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice belog luka u prahu
1 kašičica italijanskog začina
1/2 kašičice bibera
1 kašičica dimljene paprike
30 ml ulja
2-3 crna luka

Priprema:

Prvo isecite ribu na komade pa je poređajte u vatrostalnu posudu. Začinite i prelijte uljem, pa dodajte začine.

Dobro utrljajte začine i ulje u svaku ribu, pa pokrijte folijom i ostavite da se marinira pola sata.

Isecite crni luk na rebarca, pa poređajte u tepsiju. Stavite ribu preko, pokrijte pek papirom koji ste malo pokvasili i pecite na 190°C oko 30-35 minuta.

Prijatno!

SLOŽENAC OD KROMPIRA SA SARDINAMA

SLOŽENAC OD KROMPIRA SA SARDINAMA: Ne može jednostavnije, a ukus je fantastičan (VIDEO)

Složenac sa sardinama, krompirom i drugim povrćem je jedno od onih ukusnih jela za čije vam spremanje neće trebati puni ni vremena ni znanja.

Preukusno jelo preliveno jogurtom i jajima je sočno koje će se dopasti celoj porodici, a ako imate zemljanu posudu obavezno spremajte u njoj jer će ukus biti još bolji. Sastojci nisu skupi, a priprema je nikad jednostavnija.

Sastojci:

5 krompira
2 jajeta
4 kašike jogurta
1 kašika parmezana
100 ml vode
2 kašike maslinovog ulja
1/2 crnog luka
puter
300 g čeri paradajza
1 kašika paradajz paste
2 konzerve sardine

Priprema:

Krompir sitnije iseckajte, pa stavite da se kuva. Zatim u posudi umutite jaja i jogurt, posolite i pobiberite, pa dodajte vodu, maslinovo ulje, parmezan i sjedinite.

Na puteru ispržite crni luk iseckan na rebarca, pa dodajte čeri paradajz isečen na polutke. Zatim sipajte paradajz pastu i pržite. Pred kraj dodajte sardine koje ste iseckali i procedili. Pospite bosiljak i promešajte.

Posolite i pobiberite, pa promešajte. Krčkajte dok ne omekša. U tepsiju stavit 3 kockice putera, pa rasporedite kuvani krompir koji ste procedili.

Preko stavite povrće i sardine, pa sipajte preliv od jogurta i jaja. Malo promešajte, pa pecite u rerni na 190°C oko 20 minuta.

{vembed Y=pIpJf0vL22o}

Izvor: https://www.youtube.com/watch?v=pIpJf0vL22o&ab_channel=AlleRezepte

Skuša iz rerne

Skuša iz rerne

Za spremanje ribe nekako uvek se nametnu dva načina. Jedan je pečenje u ulju a drugi u rerni koji je i mnogo zdraviji. U ovoj kombinaciji je dodata i kukuruzna palenta (krupno kukuruzno brašno) da bi korica bila malo hrskavija.

Na isti način može da se pripremi i oslić.

Sastojci:

4 skuše, svaka oko 250 gr
1 kašika soli
biber i beli luk u granulama
kukuruzna palenta
maslinovo ulje

Priprema:

Skuši odseći glavu i dobro je oprati iznutra.

Dok perete ona pušta neku čudnu crnu boju, zato dobro operite do unutrašnje kosti. Unutrašnju kost posebno dobro istrljajte.

Zatim usolite sa obe strane, kao kada solite šnicle.

Uključite rernu na 200 stepeni.

U pekač stavite papir za pečenje, pa ga premažite četkicom sa malo ulja.

Pospite po ribi malo bibera i belog luka u grnulama i svako parče uvaljajte u kukuruznu palentu.

Poslažite u pleh i stavite da se peče.

Posle 40 minuta okrenite, polako i pažljivo, najbolje nekom dugom hvataljkom. Nemojte ribu uzimati na sredinu pući će, već podvucite hvataljku ispod dela do glave, pa do sredine skuše i onda okrenite. Možete da dodate odgore kada okrenete još malo palente.

Pećite još 20 – 30 minuta zavisno koliko pečeno volite.

Servirati uz pečene mlade krompiriće i salatu sa rotkvicama, ili uz krompir salatu sa crnim lukom ili blitvom.

Pre serviranja možete da napravite preliv od dva čena belog luka, peršunovog lista, malo maslinovog ulja i isto toliko vode. Ne preterujte sa prelivom, na svaki komad ribe ide po malo.

 

Izvor: domacirecepti.net

Losos u sosu od senfa i rena
Photo: Shutterstock

Losos u sosu od senfa i rena

Losos u finom sosu najbolje sa slaže sa pečenim krompirom.

Sastojci:

– 3 kašike maslinovog ulja

– 1 kašika limunovog soka

– 600 g fileta lososa

– 1 kašika suvog biljnog začina

Sos:

– 25 g maslaca

– 1 kašika brašna

– 1/2 kašičice šećera

– 250 ml mleka

– 1/2 kašičice soli

– 1 kašika limunovog soka

– 1 kašika senfa

– 1 kašika rena

– 100 ml pavlake za kuvanje

Priprema:

Maslinovom ulju dodajte limunov sok i suvi biljni začin. Promešajte, a zatim pripremljenom mešavinom premažite filete lososa.

Losos pecite u rerni na 190 stepeni dok ne dobije lepu boju.

Pripremite sos tako što ćete na zagrejan tiganj staviti maslac, dodati brašno, šećer i mešati dok se maslac potpuno ne otopi i ne poveže sa brašnom.

Sipajte mleko i konstantno mešajte dok sos ne počne ne ključa.

Posolite, dodajte limunov sok, senf, ren i kuvajte na umerenoj temperaturi par minuta.

Ugasite šporet, dodajte pavlaku za kuvanje, promešajte i posle par minuta skinite sa šporeta i poslužite uz pečeni losos.

Kao prilog možete poslužiti pečeni krompir.

Izvor: n1

Morska riba sa grilovanim povrćem

Sastojci za 3 Osoba/e

50 ml limunovog soka
150 ml maslinovog ulja
1500 g ribe
5 g peršunovog lista
200 g tikvica
5 g ruzmarina
300 g paprike
Započni pripremu

Očistite ribu spolja i iznutra. Zasecite je je po dužini, posolite i pobiberite. Stavite u tepsiju i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 50 minuta, uz povremeno premazivanje uljem. Na gril tiganju propržite tikvice i papriku. Pripremite mešavinu od vina, malo vode, ulja, seckanog ruzmarina i peršuna, belog luka, limunovog soka, soli i vegete. Pri kraju pečenja prelijte ribu pripremljenom smesom. Servirajte ribu sa povrćem. Prijatno!

izvor:maxi.rs

Oslić sa kremastim rižotom

Jedna fantastična kombinacija. Oslić smo uvaljali u laneno i kukuruzno brašno i tako ga pekli, dobio je nekako poseban i drugačiji šmek, dok je rižoto od šampinjona i pirinča zaokružen neutralnom pavlakom i tako dobio onaj kremasti i izgled i ukus.

Sastojci za 4 osobe:

4 oslića bez glave, težina 1 kg
laneno i kukuruzno brašno ( možet praviti i svoju kombinaciju – suncekretovo, bundevino, bademovo itd )
ulje ze pačenje
200 – 300 gr šampinjona – po želji zavisno koliko ih volite
1 šolja od 250ml, ne puna pirinča
200 ml neutralne pavlake
začini po želji – so i biber obavezno


Priprema:

Oslić iseći na pola, pa dobro posoliti sa obe strane.

Kada se ulje zagrejalo, ne na najjače, malo slabije, izmedju srednje i najjače, uvaljati svaki komad ribe u mešavinu brašna koje ste napravili. Nemojte ga napraviti puno jer nije potrebno.

Oslic sa kremastim rizotom

Peći negde oko 20 minuta uz povremeno okretanje, sve dok ne dobije rumenu boju.

U manju šerpu staviti pirinač i naliti dosta vode, 3 puta više. Kuvati 15 minuta, pa skloniti sa vatre i poklopiti. Ostaviti tako 15 minuta.

Dok se oslić peče u jednu šerrpu staviti malo ulja, čisto da se šampinjoni odmah ne zalepe.

Narendati šampinjone na listiće, malo posoliti i prodinstati ih.

Posoljeni će pustiti vodu, pa će taman u toj vodi da omekšaju.

Kada voda ispari i količina se smanji na pola dodati neutralnu pavlaku i obavezno biber i promešati.

Procediti pirinač, oprati ga u cediljki, pod mlazom vode i dodati šampinjonima, promešati, probati, ako je potrebno dosoliti.

Dok završite taj prilog i riba je pečena, obe ture. Vreme pripreme je nekih sat vremena, po 20 minuta za pečenje jedne ture ribe, a biće dve, to je 40 i još ostane 20 za pripremu. Isto toliko treba i prilogu.

Prijatno!

izvor: domacirecepti.net

Hobotnica sa krompirom u rerni
Foto: kuvar.in.rs

Hobotnica sa krompirom u rerni

Veliki broj ljudi od hobotnice pravi salatu, ali ako ste više za "standardniju" varijantu, ovo je jedan poprilično jednostavan način kako da pripremite hobotnicu sa krompirom u rerni.

Potrebno

1 hobotnica (cca 2kg)
1,5kg krompira
2 glavice crnog luka
1 beli luk
1,5dcl belog vina
ruzmarin
lovor
maslinovo ulje
so, biber

Priprema

Ja sam uzeo već smrznutu hobotnicu, ali ako ste u prilici da kupite svežu hobotnicu, obavezno je pre pripreme zamrznite na bar 24h.

Hobotnicu stavite u šerpu sa 1dcl vode i poklopljeno kuvajte 15-ak minuta.

Ona će pustiti svoju vodu i promeniti boju.

Krompir isecite i zajedno sa očišćenim crnim lukom stavite u pekač. Dodajte i beli luk (ceo), 3 lista lovora i grančicu ruzmarina.

Na povrće stavite hobotnicu, začinite i sve zalijte maslinovim uljem.

Poklopljeno pecite sat vremena na 180C.

Nakon sat vremena dolijte 1,5 dcl belog vina i nastavite da pečete još 30-ak minuta. Zadnjih 10 minuta otklopite pekač.

Hobotnica bi za ovo vreme trebalo da je ispečena, ali to proverite viljuškom. Trebalo bi da lako prolazi kroz meso.

Izvor: kuvar.in.rs

Riba u slanoj korici

Riba u slanoj korici

Popularan način pripreme ribe koja sadrži dosta proteina je u slanoj korici, ne samo zbog svog izgleda već i ukusa.

Za savršen rezultat pripreme ribe u slanoj korici, važno je poštovati neka pravila i trikove:

Korica od soli se priprema od mešavine soli i jaja: na kilogram soli idu dva jajeta.

Kad se ova dva sastojka pomešaju, masa treba pod prstima da bude kao vlažan pesak koji se koristi za pravljenje kula od peska na plaži.

Koristite grubu morsku so, jer će se ispečena korica lako polomiti. Ako odlučite da koristite sitnu morsku so, korica će biti toliko tvrda da ćete morati da uložite veliki napor kako bi je slomili.

Korica će se najbolje ispeći na 200°C
Ova metoda pripreme, s koricom od soli, prikladna je za pripremu svih vrsta ribe sa visokim sadržajem proteina, jer od 200°C koliko je temperatura u pećnici, do mesa stiže samo nekih 90°C-100°C, tako da protein ne izađe, a riba se ne isuši.

Orada u slanoj korici

1 krupna orada, očišćena i spremna za kuvanje
2 kg grube morske soli
150 g brašna
60 g skroba
4 jajeta
2 čena belog luka
1 limun
veza svežih začina

Priprema:

Prvo napravite mešavinu za slanu koricu. Pomešajte so, brašno i skrob i dodajte jaja

Masu dobro izmešajte mikserom

Iseckajte limun, beli luk i začine, pomešajte i napunite ovom mešavinom trbušnu duplju orade

Masu za koricu, stavite u pleh obložen papirom za pečenje, i preko nje postavite ribu.

Sada ribu pažljivo sa svih strana obložite masom koju cete pažljivo pritisnuti sa svih strana, kako bi riba bila dobro „upakovana“ u koricu.

Pecite ribu u rerni oko 30 minuta na temperaturi od 200°C.

Izvadite pleh iz rerne i pažljivo slomite koricu tako što cete je iseći nožem, ili slomiti.

Vodite računa da ne oštetite ribu tokom lomljenja korice.

Kada ste otvorili ribu, lako ćete odvojiti kožu od mesa.

Za serviranje, pažljivo nožem podignite filet s kostiju.

Izvor: hrana-pice-price.com

Grilovana skuša

Grilovana skuša

Sastojci

800 g ribe
100 g spanaća
200 g čeri paradajza
3 čena belоg luka
bosiljak
1 ml limunovog soka
ruzmarin
20 ml maslinovog ulja
so, biber

Priprema

Operite i očistite ribu, pa je prosušite papirnim ubrusom.

Napravite po tri reza na ribi. Posolite i pobiberite, potom prelijte limunovim sokom.

Pomešajte tri čena belog luka, bosiljak i ruzmarin, maslinovo ulje.

Lepo izmešajte i utrljajte ribu, posebno u rezove i unutrašnjost. Stavite ribu na roštilj koji ste pre toga premazali uljem.

Povremeno ih okrećite i kada budu gotove, servirajte i ukrasite kriškama limuna, baby spanaćem i čeri paradajzom. 

Pohovani oslić

Pohovani oslić - više recepata

Ribu bi trebalo da jedemo često, kako kažu nutricionisti i lekari. Posebno “belu ribu”, odnosno vrste riba koje su zdravije, te izuzetno pogoduju našem zdravlju.

Sam oslić bogat je zdravim masnim kiselinama koje povoljno utiču na naš nervni i kardiovaskularni sistem. Zbog toga se riba i preporučuje kao dobra hrana za čoveka, jer se u njoj nalaze potrebni nutritivni sastojci za zdrav razvoj organizma.

Osim zdravih masnih kiselina, oslić poseduje i proteine, koji igraju važnu ulogu u izgradnju jakog mišićnog sistema. Deca bi trebalo da jedu namirnice bogate proteinima, kako bi sebi obezbedili zdrav i pravilan razvoj.
Osim toga, u ribi, u ovom slučaju u osliću, nalaze se i pojedini minerali poput goždja i magnezijuma, kao i pojedini vitamini, poput vitamina grupe B.
Preporučljivo je jesti ribu najmanje 2 puta nedeljno, a koliko često je vi konzumirate? Možda spadate u onu grupu – od posta, do posta…

Ipak, oslića možete pripremiti i onda kada ne postite, te počastite sebe veoma ukusnim i zdravim obrokom.

Pomislićete, pohovano – možda i nije toliko zdravo. Ipak, postoji dosta načina da ispohujete oslića, a da izbegnete štetne masnoće, belo brašno i slične dodatke koji kvare nutritivnu vrednost samog oslića.

Pohovani oslić sa kukuruznim brašnom
Umesto belog brašna, iskoristite kukuruzno brašno. Odlična je zamena, jer, osim što je zdravije, oslić bude nekako fino hrskav, baš kako treba. Ova varijanta je posna, i ne koristim jaja, ali vi možete dodati ako pravite mrsnu verziju. Ono što takodje daje poseban šmek jesu začini, koji su nezaobilazni deo pohovanja ribe.. ako mene pitate!

Potrebni sastojci:

800 grama oslića
200 grama kukuruznog brašna
1 kašika aleve paprike
1 kašika vegete
So i biber po ukusu
Ulje po potrebi

Postupak pripreme:

 Možete iskoristiti filete oslića, ili parčad sa kostima, svejedno je, to je po vašem ukusu. Pripremite ribu tako što ćete je očistiti koliko je potrebno, i iseći na manja parčad.

Kukuruzno brašno pomešajte sa alevom paprikom, vegetom i malo soli. Biber je takodje poželjan, doprinosi lepom ukusu. Sve izmešajte da se suvi sastojci pomešaju.

Parčad oslića valjajte u tu mešavinu, pa spuštajte u vrelo ulje i pržite sa svih strana da fino porumene. Vadite potom na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće, pa redjajte na tanjir.

Pohovani oslić sa pivom
Odličan recept, preporučujem da isprobate prvom prilikom. Pivo osliću daje neku posebnu boju, a bogami i poseban ukus. Nisam ljubitelj piva ni najmanje, ali mi se u ovoj kombinaciji dopada. Zapravo, njegov ukus se gubi i meša sa ostalim sastojcima, tako da postaje fantastičan!

Potrebni sastojci:

1 kilogram oslića
2 kašičice aleve paprike
1 kašičica vegete
1 čaša integralnog brašna po izboru
1/2 flaše piva
Ulje po potrebi

Postupak pripreme:

U zavisnosti od toga da li ćete koristiti filete ili ne, oslića očistite i isecite na jednake parčiće. Zatim u odgovarajućoj posudi pomešajte začine, brašno i pivo, pa dobro promešajte da se sve fino sjedini. To je takozvani orli sos.

Sada ćete svako parče najpre valjati u malo brašna, zatim u orli sos, pa ponovo u brašno. Spuštajte potom u ulje i pržite sa svih strana da dobije finu zlatnu boju. Vadite na papirni ubrus, ili salvete, da se ocedi od viška ulja, pa složite na tanjir.

Savet +
Pomenula sam da možete izbeći prženje u dubokom ulju, i to tako što ćete pohovati oslić u rerni. Pohovani oslić iz rerne je jednako ukusan, mada ostaje pomalo suv. Ali, to je cena ako želite da izbegnete dodavanje masnoća. Pecite ga na pek papiru.

Ako ipak više volite da bude sočnije, onda umesto običnog ulja iskoristite maslinovo. Ili, neku drugu vrstu zdravijeg ulja – susamovo, bademovo…

Što se tiče začina, za pohovanje ribe obavezno koristim alevu papriku, kao i vegetu, oni su mi nekako favoriti. Mada sam ljubitelj začina, stavila bih sve odjednom. ?
Ipak, to ne ide tako, ali možete koristiti osim ova dva navedena i malo majčine dušice, origana, bosiljka, ruzmarina…ali, nemojte ih dodati sve zajedno, jer će preuzeti ukus i riba neće biti dominantna. Dakle, koristite mešavinu 2-4 začina.

Brašno je neophodno za pohovanje, ali ne morate da koristite obično belo ako ga izbevagate. Možete koristiti integralno pšeničn, kukuruzno koje sam već pomenula, a možete iskorisiti i ječmeno, speltino…

Ukoliko pravite mrsnu verziju, onda iskoristite jaja. Ne morate naravno, ali i možete ako volite. Onda ribu umačite u brašno, potom u jaja, pa ponovo u brašno.
Kombinujte ukuse pa pronadjite onaj koji vama odgovara. Dva omiljena recepta sam izdvojila, te se nadam da će vam poslužiti. Možda samo kao ideja, a možda i vama postanu omiljeni.

Uvek sam za eksperimentisanje – iako deluje da nema mnogo mudrosti oko pohovanja ribe, ponekada samo pola kašičice začina može potpuno da promeni ukus..
Od začina možete dodati i beli luk, dobro izgnječen. On daje posebnu aromu, i tada riba zaista može fino da zasiti. Da ne pominjem koliko je beli luk zdrav, te eto načina da ga iskoristite u ishrani ako ga inače ne volite.

Da kažem par reči i za priloge uz ribu… Pošto važi kao zdrav obrok, nemojte ga kvariti lošim dodacima. Napravite zdrav pire od spanaća, graška ili krompira. Uz ribu jedite dosta salate napravljene od raznovrsnog povrća. Pijte jogurt. Probajte da jedete bez hleba, a ukoliko vam je potreban, birajte zdraviju verziju. Ne mora da bude integralni, ali neka onda taj mirisan hleb bude umešen od strane vas… Prijatno!

Izvor: receptopedija

Foto: Bojana Janjić/N1

Njoke s morskim plodovima

Ako ste ljubitelj kombinacije paste i morskih plodova, ovo je pravo jelo za vas!

Sastojci:

- 500g njoka skuvanih

- 600g morskih plodova (može i zamrznutih)

- 3-4 sardele (ili incuna)

- čen belog luka

- 3 supene kašike koncentrata paradajza

- 2 dl. belog vina

- malo seckanog peršuna

- malo soli i bibera

- malo maslinovog ulja

- 1/2 korice od limuna, rendana

Priprema

Na ulju popržiti morske plodove. Ubacite isitnjen beli luk, dodajte paradajz, vino i još malo vode. Zatim ubacite i inćun, dodajte bibera i sasvim malo soli ako treba.

Ostavite da se krčka na laganoj vatri oko 20 minuta. Pred sam kraj ubacite rendani limun i peršun

Skuvane njoke prelijte sa ovim umakom, a pred samo služenje možete posuti sa malo parmezana.

Izvor: N1

Brz i ukusan ručak: Đuveč sa oslićem (VIDEO)

Sastojci

1 glavica crnog luka

1 paprika

2 šargarepe

1 celer

1 paštnak

šoljica graška

šoljica boranije

1 šoljica pirinča

maslinovo ulje

suvi biljni začin

so

majčina dušica, ruzmarin, bosiljak

2 čena belog luka

600 g oslića

2 kašike brašna i prezli

1 kafena kašičica mlevene paprike

peršunov list

Priprema

1. U činiju naseckati peršunov list, dodati izdrobljen beli luk, malo ruzmarina, bosiljka i majčine dušice, zatim suvog začina i soli i maslinovog ulja.

2. Sa tim dobro istrljati ribu i ostaviti da malo odstoji taman dok se spremi povrće.

3. Na ulju propržiti seckanu glavicu luka i papriku, dodati seckano svo povrće pa kad se malo izdinsta dodati opran pirinač naliti vodom, smanjiti i na tihoj vatri kuvati da se skuva i voda uvri.

4. U tanjir izmešati brašno kukuruzno brašno i malo mlevene paprike. Svako parče ribe uvaljati u brašno pa ga staviti u povrće kome je tečnost uvrela.

5. Staviti u rernu na 200 stepeni peći oko 30 min. da se riba ispeče i porumeni.

{vembed Y=ynDbZggKl-I}

Izvor: kodbakeugostima.blogspot.com

Kuglice sa tunjevinom

Sastojci

225 g svežeg kravljeg sira

1/2 šolje tunjevine iz konzerve

50 g majoneza

malo bosiljka i ruzmarina

biber

100 g prženih badema, lešnika ili susama

Priprema

1. U oceđenu tunjevinu stavite usitnjeni kravlji sir i sve dobro promešajte.

2. Ovoj smesi dodajte majonez, začine i biber po želji i sve dobro sjedinite dok ne dobijete gustu masu, od koje ćete oblikovati 24 kuglice.

3. Uvaljajte ih u propržen susam (ili propržene seckane bademe i lešnike) i pre služenja držite ih sat vremena u frižideru da se stegnu.

Izvor: Kurir

POSNA RIBA: Brancin u povrću

Sastojci

4 manja brancina,

prstohvat soli,

2 kašičice suvog začina,

4 kašike limunovog soka,

4 kašike maslinovog ulja.

Za prilog:

200 g kuvanog kukuruza,

200 g kuvanog brokolija,

100 g kuvane šargarepe,

pečurke,

malo soli,

kašika maslinovog ulja.

Priprema

Ribu očistite, operite i dobro prosušite papirnim ubrusom.

Spolja je posolite, a unutrašnjost natapkajte limunovim sokom i suvim začinom.

Rešetke za roštilj dobro zagrejte, premažite maslinovim uljem i stavite ribu da se peče.

Tokom pečenja ribu premazujte maslinovim uljem.

Pecite je sa svake strane 5-10 minuta.

Kuvano povrće malo posolite i prelijte maslinovim uljem, te služite uz pečenu ribu.

Izvor: Posnajela.rs

Šnicle od oslića

Sastojci

1 kg oslića
2 čena belog luka
glavica crvenog luka
kriška hleba
jaje

Priprema

Oslić prokuvajte u slanoj vodi i ostavite da se ohladi, potom odvojte od kostiju i stavite u posudu sa hlebom natopljenim s malo vode.

Luk, i crveni i beli, naseckajte sitno, dodajte jaje, posolite i pobiberite po ukusu i sve pomešajte. Rukama pravite šnicle i pržite ih na zagrejanom ulju.

Izvor: Stvar ukusa

Pečene lignje sa krompirom

POTREBNO JE:

800 g lignji,
500 g krompira,
1 luk,
2-3 čena belog luka,
50 ml maslinovog ulja,
100 ml belog vina,
100 g maslina,
1 kašičica ruzmarina,
1 kašičica suvog začina.

PRIPREMA:

Lignje očistite, operite i prosušite papirnim ubrusom. Krompir ogulite, a luk narežite na četvrtine. U odgovarajuću posudu za pečenje stavite krompir, lignje, luk, sitno iseckani beli luk i ruzmarin pa sve pospite suvim začinom. Dodajte ulje, masline, sve dobro promešajte i stavite u odgovarajući pleh. Pleh prekrijte aluminijumskom folijom i pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Zatim uklonite foliju, dodajte vino i pecite još pet minuta. Poslužite sa salatom po želji.

Izvor: Super recepti