TAJNA NAJUKUSNIJEG KROMPIRA: Spolja hrskav, unutra sočan i mekan!!!
Foto: Profimedia

TAJNA NAJUKUSNIJEG KROMPIRA: Spolja hrskav, unutra sočan i mekan!!!

Ako volite pečeni krompir i volite kad je onako hrskav i žut spolja, a opet suvkast i mekan iznutra, ovo je recept za vas! Jedan dodatan korak pre stavljanja u pećnicu će promeniti mnogo toga, a kad jednom probate, verovatno više nećete menjati način na koji spremate ovo jelo!

Hrskavi pečeni krompir

Verovatno ste već pomislili da vam baš i nije potreban recept za pečeni krompir. Operete, isečete, nauljite, posolite i ubacite da se peče! Istina, to ne deluje kao da je potrebno mnogo objašnjavanja. Naravno, takav krompir je sjajan, ali postoji i jedan malo drugačiji način pripreme, koji vam omogućava da dobijete fino hrskave i onako “rumene” kriške krompira! Ne zahteva više vremena, ako ne i manje, ali istina je da morate ispuniti par usputnih koraka!

Kad pečemo krompir na klasičan način, ukoliko ga sasvim ne prepečemo, obično ima mekanu ili pomalo gumenastu koricu. Sloj hrskave korice koji se stvori je veoma tanak i čim bude ispečen, para iz unutrašnjeg dela krompira je omekša.

Da bismo tome doskočili, treba ga najprije prokuvati, a zatim, uz dodatak masnoće, fino izmešati tek toliko da okrnjimo ivice i da dobije neki neuredan izgled. E, te skrobne mrvice i pukotine koje nastanu mešanjem su savšene za zadržavanje vruće masnoće, i zaslužne su za hrskav i dobro pečen krompir.

Mladi pečeni krompir

Na internetu se može pronaći mnogo verzija pripreme “savršenog pečenog krompira” i uglavnom sve navode postupak prokuvavanja, ceđenja, a zatim pečenja sa dodatkom masnoće i začina. Razlike se tiču načina i dužine kuvanja i pečenja, odabira masnoće i vrste krompira, kao i odabira začina i začinskih biljaka.

Priprema krompira za pečenje

U napomenama, u delu sa receptom sam navela neke predloge za izbor krompira i masnoće, ali tvrde da je najbolja kombinacija skrobni krompir i pačja ili svinjska mast. Čisto da znate!

Ako želite da jedete baš kuvan krompir, onda se on obično ostavlja ceo, naliva se hladnom vodom i trebalo bi so staviti tek pri kraju kuvanja. To će pomoći da se spoljašnji deo sačuva ceo dok unutrašnjost ne bude gotova. U suprotnom, može se dogoditi da se krompir spolja praktično rasipa, a da je iznutra još toliko čvrst da pruža otpor ako probodete vrhom noža. Takođe, ukoliko je deo onih jela koja se dugo kuvaju i važno je da krompir ostane ceo, trebalo bi jelo krčkati na veoma tihoj vatri, tako da biste izbegli to prekuvavanje spolja i rasipanje po jelu.

Pečeni krompir

U ovom receptu, koristimo ključalu vodu. Krompir je naseckan na komade (ili je sitan), kratko se kuva i ne smeta ako se spolja malo prekuva, štaviše to doprinosi hrkavijoj korici prilikom pečenja. Osim toga, sve traje 10-ak minuta kraće (dok perete i ljuštite, voda je već proključala). Ako vam to nije važno, onda možete raditi propisno.

Kako ispeći mladi krompir da bude hrskav i ukusan

Ovo jelo možete spremati tokom perioda kada ima mladih krompirića. U ovom slučaju, pečete ih cele, i na pola pečenja ih okrenete i lagano pritisnete kako bi se povećala površina koja dodiruje pleh.

Hrskavi krompir iz rerne

I naravno, ukoliko imate vreme, ali niste rasploženi da prljate dodatne sudove i gledate na sat, onda pripremite iste sastojke (izuzev vode), sve izmešajte i stavite da se peče oko sat vremena ili malčice više, uz povremeno mešanje. Nije baš isto, ali je i dalje fino, naročito ako ćete odmah služiti obrok.

Izvor: natanjiru.com

Možda će vas interesovati i ovo: