Njoke – recepti kako da napravite domaće njoke
Njoke su idealno jelo kada nemate mnogo vremena (ili živaca) da se posvetite kuhinji – nakon par minuta kuvanja su spremne. Njoke dolaze iz mediteranske Italije, ali je veoma rasprostranjeno po celom svetu. Zbog lakoće spremanja i osećaja sitosti koji pružaju, zauzele su visoko mesto među omiljenom hranom svih onih koji žive ubrzanim načinom života.
Domaće njoke – recept za testo u kućnoj radinosti
Ne morate ih uvek jesti u restoranu ili kupovati pakovanje zamrznutih, jer je priprema domaćih njoki zaista laka i brza. Ukoliko napravite veću količinu, možete ih zamrznuti, a o načinu ćemo vas detaljnije uputiti.
Potrebne sastojke verovatno već imate u kuhinji:
3–4 bela krompira srednje veličine (oko 750 grama)
brašno tip 400 (neka bude oštro, zbog teksture)
3 jajeta
kašičica soli
50 grama maslaca
Priprema:
Oljuštite krompir, iseckajte ga na kolutove debljine 1 cm i kuvajte u posoljenoj vodi. Vodite računa da ga ne prekuvate, već da bude malo sirov, tj. al dente (mekano, ali čvrsto). Kada se skuva, izgnječite ga tako da ne bude grudvica.
Na radnu površinu pospite malo brašna, stavite izgnječen krompir (najbolje je da bude kao pire), napravite u sredini rupu i dodajte umućena jaja. Prilikom mućenja jaja ne treba da se stvara pena, pa je najzgodnije da ih umutite viljuškom.
Sjedinite sastojke, dobro izmešajte varjačom i polako umešajte rukama, a brašno dodajte po potrebi. Testo treba da bude mekano i elastično, pa ukoliko budete preterali sa brašnom, biće suvo i tvrdo.
Ovaj korak možete ubrzati ukoliko sve sastojke izmešate mikserom. U smesu postepeno dodajte brašno, ne prestajući sa mućenjem. Potrebno je malo vremena da se svi ovi sastojci sjedine i da se dobije masa odgovarajuće teksture i lepljivosti. Testo počnite da mesite rukama i ukoliko je potrebno dodajte i ostatak brašna.
Od navedene količine sastojaka dobićete četiri veće loptice. Svaku od njih uvijte u providnu foliju i ostavite da odstoje u frižideru pola sata. Kada ih izvadite, svaku lopticu rastanjite oklagijom i secite na trake koje ćete oblikovati u valjak, kako bi imale svoj karakterističan oblik.
Duž svake trake napravite brazde viljuškom, a zatim isecite na komade dužine od 1 do 2 centimetra. Koristeći viljušku i palac utisnite svaku njoku u viljušku, rolajući je. Kada ih oblikujete odložite ih na čistu krpu ili radnu površinu, pospite brašnom i obavezno odvojite, da se ne bi lepile.
Izvor: tosamja.media
Lifestyle
Marketing
Disclaimer I
Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.
Disclaimer II
Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.
Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.
