
Rižoto od morskih plodova
Potrebno:
- 40 ml maslinovog ulja
- 20 g maslaca
- 1 glavica luka
- 3 čena belog luka
- 1 paket zamrznutih morskih plodova
- 1 paket zamrznutih gambera
- 200 g paradjaza iz konzerve
- 150 g pirinča arborio
- 75 ml belog vina
- oko 500 ml povrtnog ili ribljeg bujona
- po ukusu so, biber
- seckani peršun za posipanje
Priprema:
Na ugrejanom maslinovu ulju i maslacu prepržiti naseckani luk, dodati naseckani beli luk i još malo mešajući dinstati.
U poseban lonac staviti pirinač u kipuću slanu vodu jedno 5 minuta kako bi se delimično skuvala.
U trećem lončiću ugrejati bujon da bude vruć za podlivanje pirinča (ako nemate domaći bujon super je i onaj iz (bio) povrtne kocke).
Luku dodati odmrznute i oceđene morske plodove (pojačane ekstra porcijom gambera, a i ne mora) i dinstati dok plodovi ne pobele i tečnost ne ispari.
Dodajte seckani paradajz s malo njegovog soka.
Pirinač procedite i dodajte u morske plodove.
Zatim u rižoto dodajte vino, a kada ono malo ispari, postupno krenite s dolivanjem vrućeg bujona – kako pirinač upija bujon, tako vi podlivajte.
Kad je pirinač skuvan kako treba (jedno 10-tak min), rižoto posolite i pobiberite prema ukusu i na kraju umešajte naseckani peršun.
Disclaimer I
Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.
Disclaimer II
Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.
Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.