Skuša iz rerne
Za spremanje ribe nekako uvek se nametnu dva načina. Jedan je pečenje u ulju a drugi u rerni koji je i mnogo zdraviji. U ovoj kombinaciji je dodata i kukuruzna palenta (krupno kukuruzno brašno) da bi korica bila malo hrskavija.
Na isti način može da se pripremi i oslić.
Sastojci:
4 skuše, svaka oko 250 gr
1 kašika soli
biber i beli luk u granulama
kukuruzna palenta
maslinovo ulje
Priprema:
Skuši odseći glavu i dobro je oprati iznutra.
Dok perete ona pušta neku čudnu crnu boju, zato dobro operite do unutrašnje kosti. Unutrašnju kost posebno dobro istrljajte.
Zatim usolite sa obe strane, kao kada solite šnicle.
Uključite rernu na 200 stepeni.
U pekač stavite papir za pečenje, pa ga premažite četkicom sa malo ulja.
Pospite po ribi malo bibera i belog luka u grnulama i svako parče uvaljajte u kukuruznu palentu.
Poslažite u pleh i stavite da se peče.
Posle 40 minuta okrenite, polako i pažljivo, najbolje nekom dugom hvataljkom. Nemojte ribu uzimati na sredinu pući će, već podvucite hvataljku ispod dela do glave, pa do sredine skuše i onda okrenite. Možete da dodate odgore kada okrenete još malo palente.
Pećite još 20 – 30 minuta zavisno koliko pečeno volite.
Servirati uz pečene mlade krompiriće i salatu sa rotkvicama, ili uz krompir salatu sa crnim lukom ili blitvom.
Pre serviranja možete da napravite preliv od dva čena belog luka, peršunovog lista, malo maslinovog ulja i isto toliko vode. Ne preterujte sa prelivom, na svaki komad ribe ide po malo.
Izvor: domacirecepti.net