KIKIRIKI ŠTANGLICE
Ovaj kolač bih stavila u nekoliko kategorija. Kako sam u njega stavila nešto šećera u prahu koji se može zameniti smeđim šećerom ili medom, tako mislim da može opušteno da se smesti u kategoriju zdravih recepata jer u njemu nema ničega drugog što bi bilo specijalno nezdravo: kikiriki puter, komadići kikirikija, puter, ovsene pahuljice, komadići kakao zrna i tamna čokolada za glazuru. Ništa vam ne para uši, zar ne?
Takođe, mislim da bi se odlično snašao u kategoriji sitnih kolača u vidu kuglica ili štanglica, mislim da je super rešenje za brz i efektan kolač.
Jedina mana mu je ta što je stvarno jak – nije baš od onih da ih pojedeš nekoliko u toku dana. Zato je dobro da ga pripremite unapred za celu nedelju. Isečete ga na štangle i svaku zapakujete u prozirnu foliju pa u frižider. Može vam dobro doći kao užina ili desert u toku dana. Toliko se jednostavno priprema da mu nema ravnog, to je sigurno. Sama priprema ne traži više od 15 minuta vremena, ali ipak je potrebno dodatnih sat vremena stajanja u zamrzivaču pre nanošenja glazure.
250 g kikiriki putera
100 g putera
70 g pečenog slanog kikirikija
50 g sitnih ovsenih pahuljica
50 g šećera u prahu ili 40 g smeđeg šećera
40 g komadića zrna kakaoa (opciono)
1/4 kašičice soli
Za glazuru ↓
100 g čokolade sa 80% kakaoa
10 g putera
krupna morska so za posipanje (opciono)
Priprema:
U šerpu stavite kikiriki puter, puter, kikiriki koji ste iseckali na krupno, ovsene pahuljice, šećer, zrna kakaoa i so. Na tihoj vatri kuvajte toliko da se sve istopi, uz povremeno mešanje. Sklonite sa vatre. Željeni kalup obložite prozirnom folijom. Koristila sam četvrtasti kalup za pečenje hleba, a vi koristite oblik koji želite.
Ulijte smesu u kalup i stavite u zamrzivač na sat vremena. Zapravo, držite u zamrzivaaču toliko da se smesa stegne. Izvadite kalup iz zamrzivača. Tamnu čokoladu i puter otopite na pari pa prelijte preko kolača. Nakon minut-dva preko pospite krupnu morsku so. Ovo vam se možda čini kao nepotrebno, ali ta so će izbalansirati celu stvar.
Ostavite da se čokolada stegne i oštrim nožem isecite na štanglice ili kocke. Dobro je da nož zagrejete pod mlazom vruće vode, osušte ga krpom i onda sečete – tako čokolada neće pucati.
Ukoliko se odlučite za pravljenje kuglica, onda smesu držite u frizu toliko da se stegne pa onda kašikom vadite smesu i dlanovima formirajte kuglice. Ukoliko omekšaju, a verovatno hoće zbog toplote ruku, ponovo ih stavite u zamrzivač pa kada se stegnu svaku umočite u rastopljenu čokoladu. Možda će vam za kuglice trebati više čokolade.
izvor: milinkuvar.com