Kad glatko, a kad oštro brašno? Podela je jasna za brojne recepte, ali ne i za palačinke
Podela brašna na meko i oštro možda nam je i najpoznatija od svih. Ta mala podela govori nam o tome na koji se način brašno samlelo u proizvodnji i ključna je kako bi nam recepti dobro ispali.
Oštro brašno koristimo u situacijama kad ne želimo da ono jako brzo upije vlagu, pa je odličan izbor kad želimo posuti radnu površinu pre nego što razvaljamo testo. Kod oštrog brašna čestice su veće, dok su kod glatkog sitne, a upravo ta tekstura pravi razliku.
U nastavku možete proveriti u kojim se receptima koristi glatko, a u kojima oštro brašno, piše Zadovoljna.hr.
Glatko brašno koristimo za:
- mekani biskvit
- buhtle
- krofne
- testeninu
- pite savijače
- mafine
- hleb
- peciva
- kolače od dizanog testa
Oštro brašno koristimo za:
- posipanje radne površine
- zgušnjavanje jela
- prhko testo
- keks
- kuvano testo
- pohovanje
Za sve te recepte jasno je koje se brašno koristi, ali raspravu izaziva pitanje:
Koje brašno ide u palačinke?
Postoje ljudi koji pripremaju i u jednoj i u drugoj opciji, ali isprobajte recept za palačinke mekane kao duša, u koje ide pola oštrog, a pola glatkog brašna.
Sastojci:
- 3 jaja
- 2 velike kašike šećera
- 250 g brašna (pola glatkog i pola oštrog)
- 350 ml mleka
- 1 dl mineralne vode
- malo soli
- 2 kašičice ulja
- pola kašičice ruma
Priprema palačinki:
Penasto umutite cela jaja, izmešajte dok ne dobijete gustu homogenu smesu, ulijte ulje pa mleko i izmešajte. Onda uz neprestano mešanje žicom za mućenje sipajte brašno dok ne potrošite zadatu mericu, dodajte prstohvat soli i malo ruma tek toliko da smesa dobije aromu, a još važnije da sprečite upijanje ulja.
Ako vam se smjesa čini gusta, razredite je mineralnom vodom.