Kad glatko, a kad oštro brašno?
Foto: pexels.com

Kad glatko, a kad oštro brašno? Podela je jasna za brojne recepte, ali ne i za palačinke

Podela brašna na meko i oštro možda nam je i najpoznatija od svih. Ta mala podela govori nam o tome na koji se način brašno samlelo u proizvodnji i ključna je kako bi nam recepti dobro ispali.

Oštro brašno koristimo u situacijama kad ne želimo da ono jako brzo upije vlagu, pa je odličan izbor kad želimo posuti radnu površinu pre nego što razvaljamo testo. Kod oštrog brašna čestice su veće, dok su kod glatkog sitne, a upravo ta tekstura pravi razliku.

U nastavku možete proveriti u kojim se receptima koristi glatko, a u kojima oštro brašno, piše Zadovoljna.hr.

Glatko brašno koristimo za:

  • mekani biskvit
  • buhtle
  • krofne
  • testeninu
  • pite savijače
  • mafine
  • hleb
  • peciva
  • kolače od dizanog testa

Oštro brašno koristimo za:

  • posipanje radne površine
  • zgušnjavanje jela
  • prhko testo
  • keks
  • kuvano testo
  • pohovanje

Za sve te recepte jasno je koje se brašno koristi, ali raspravu izaziva pitanje:

Koje brašno ide u palačinke?

Postoje ljudi koji pripremaju i u jednoj i u drugoj opciji, ali isprobajte recept za palačinke mekane kao duša, u koje ide pola oštrog, a pola glatkog brašna.

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 2 velike kašike šećera
  • 250 g brašna (pola glatkog i pola oštrog)
  • 350 ml mleka
  • 1 dl mineralne vode
  • malo soli
  • 2 kašičice ulja
  • pola kašičice ruma

Priprema palačinki:

Penasto umutite cela jaja, izmešajte dok ne dobijete gustu homogenu smesu, ulijte ulje pa mleko i izmešajte. Onda uz neprestano mešanje žicom za mućenje sipajte brašno dok ne potrošite zadatu mericu, dodajte prstohvat soli i malo ruma tek toliko da smesa dobije aromu, a još važnije da sprečite upijanje ulja.

Ako vam se smjesa čini gusta, razredite je mineralnom vodom.

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.