Bif Burginjon (Burgundski gulaš)

Bif Burginjon (Burgundski gulaš): Klasik francuske kuhinje dostojan svake svečane trpeze

Bif Burginjon (Beef bourguignon, Burgundski gulaš) je čuveni francuski klasik po receptu slavne TV kuvarice Džulije Čajld. Zahvaljujući svom neprevaziđenom ukusu i obilju aroma, ovo jelo dostojno je svake svečane trpeze, pa je kao takvo idealno za praznike ili za neke druge svečane trenutke.

Iako bif burginjon sadrži dosta sastojaka i dugo se krčka, ovo impresivno jelo zaista zaslužuje svaki izdvojeni minut vremena i truda. Napravite ga i počastite svoje najdraže – verujemo da će ovo jelo dugo pamtiti.

Recept za Bif Burginjon (Burgundski gulaš)

Sastojci:

1 kašika maslinovog ulja
150 g slanine
1,5 kg nemasnog goveđeg (junećeg) mesa
1 šargarepa
1 crveni luk
6 čenova belog luka
2 kašike brašna
500 ml crnog vina (Merlot ili Pinot Noir)
500 ml goveđeg bujona
2 kašike paradajz koncentrata
2 lista lovora
35 g maslaca
500 g smeđih šampinjona
2 kašičice sveže naseckanog peršuna
so, po ukusu

Priprema:

Uključite rernu na 180 stepeni C i pustite da se greje.
Zagrejte ulje u velikom loncu s debelim dnom i prepržite slaninu isečenu na komade. Izvadite iz lonca i isecite na veće komade.

Zatim na tu masnoću dodajte naseckani luk i šargarepu isečenu na kolutove i dinstajte da malo omekšaju.
Ubacite 4 čena sitno naseckanog belog luka i uz mešanje dinstajte jedan minut.

Dodajte ranije prepržene komade slanine i govedine, posolite, pospite brašnom i promešajte, pa pustite da se lepo zapeče sa svih strana.
Sipajte vino, bujon, stavite paradajz koncentrat i lovor, pa sve fino promešajte. Pustite da prokuva, a onda ugasite vatru i posudu premestite u zagrejanu rernu na 2 do 3 sata.

Pred kraj kuvanja, kad govedina postane mekana i odvaja se, pripremite šampinjone. Na tiganju rastopite maslac i dodajte šampinjone, pa ih pržite uz mešanje oko pet minuta.
Ubacite u lonac s govedinom. Poslužite uz pire krompir.

Izvor: Index.hr

Možda će vas interesovati i ovo: