Recept za potaž od bundeve: Ona je odličan DIURETIK, jača IMUNITET i smanjuje rizik od razvoja MALIGNIH TUMORA
Bundeva sadrži brojne benefite po naše zdravlje, iako možda ne deluje tako, ali ona je puna beta karotena, snažnog antioksidansa koji jača imunitet i smanjuje rizik od razvoja malignih tumora.
Takođe, tu su i oligoelementi, kao i materije značajne za bolje varenje. Zato je ova namirnica preporučljiva za one koji imaju problema sa digestivnim traktom. Ona je pravi diuretik, a blagotvorna je i za one koji boluju od artritisa i gihta.
Razlozi zašto bundevu treba češće imati na jelovniku
Prebogata vlaknima pa nas tako duže čini sitima. Iz tog razloga je idealna za gubitak viška kilograma. Visok sadržaj vode u bundevinom mesu, oko 90 odsto, čini je korisnom namirnicom za redukcione režime ishrane. Sadrži celulozu i pektin i zato deluje dobro na probavni proces. U telu bundeve su i belančevine i ugljeni hidrati, ali ih ima neuporedivo manje nego u nekim drugim namirnicama. I to doprinosi činjenici da je bundeva idealna za režime gubljenja kilograma.
Pored toga, bundeva sadrži elemente koji utiču na pojačano lučenje hormona zadovoljstva - serotonina. Kada jedete bundevu, bićete bolje raspoloženi, manje gladni, pa će vam i dijeta, ako je držite, „pasti“ lakše.
Zahvaljujući beta-karotenu, bundeva se pokazala delotvornom i kod pooštravanja vida. Uz to, ona sadrži i vitamin A koji utiče na zdravlje mrežnjače.
Bundeva sarži 20 puta više vitamina C od preporučene doze, pa je tako sjajan izbor za jačanje imuniteta. Zbog svojih sastojaka, kao što je vitamin A i beta-karoten, bundeva podmlađuje kožu. Na kraju, upravo zbog beta- karotena, bundeva umanjuzje rizik od nekih vrsta kancera, kao što je rak prostate i rak pluća.
Bundeva i njene semenke bogate su magnezijumom
Seme bundeve je riznica magnezijuma – sadrži čak 48 odsto preporučene dnevne doze potrebne odraslim osobama. Dovoljne količine magnezijuma su važne za naše kompletno psihofizičko zdravlje. Ovaj mineral takođe pomaže u regulaciji krvnog pritiska i utiče na sprečavanje srčanog udara. Semenke bundeve imaju veću hranljivu vrednost i više kalorija nego njeno „telo“, tačnije, 100 grama bundeve ima 500 kalorija.
Potaž od bundeve
Sastojci:
300 gr bundeve
2,3 šargarepe
2 čena belog luka
100 ml pavlake za kuvanje
so
biber
Priprema:
Povrće iseckati na kocke i staviti da se kuva.
Kada je kuvano, izvaditi malo vode iz šerpe (kako ne bi bio previše redak) i štapnim mikserom sve dobro izmiksati.
Dodati pavlaku, so i biber i pustiti da baci ključ.