Knedle od pileće džigerice

Sastojci

50 g crvenog luka
čen zgnječenog belog luka
kašika peršuna
kašičica slatke mlevene paprike
2 kašike prezli
5 kašika pšeničnog griza
pileća masnoća ili 1/2 dl ulja
jaje
200 g pileće džigerice

Priprema

1.Pileću džigericu dobro operite i prosušite. Na pilećoj masnoći ili ulju ispržite kratko luk i dodajte kroz presu usitnjen beli luk. Džigericu usitnite ili sameljite na mašini za mlevenje mesa. Dodajte ohlađen pržen luk i seckan peršunov list. Sve dobro usitnite da dobijete kremastu masu.

2. U duboku posudu stavite džigericu, jaje, griz, alevu papriku i prezle. Količina griza je okvirna, zavisi od toga koliko je sama smesa žitka, kao i da li želite da knedlice budu žilave, tvrde ili mekane. Gotovu smesu ostavite bar pola sata da se griz dobro natopi. Sa dve velike kašike formirajte knedlice. Uzmite punu kašiku smese za knedlice, pa je premećući iz kašike u kašiku pretvorite u valjušak ili kuglicu. Kašike moraju da budu mokre kako biste sprečili lepljenje. Kuvajte u supi 15 minuta, a ako ste ih zamrznuli i sad ih koristite, kuvajte 5 minuta duže.

Izvor: Stvar ukusa

Sekelji gulaš sa kiselim kupusom

Sastojci

1 kg junetine bez kostiju
2 velika luka
2 čena belog luka
2 kašike masti
mleveni kim
1 puna kašika slatke mlevene crvene paprike
so, biber
1 kašika pirea od paradajza
2 krompira srednje veličine
500 g kiselog kupusa
malo šećera
150 g masnijeg kiselog mleka

Priprema

1. Meso operite, dobro osušite i isitnite na krupnije kocke, piše Lepa i srećna. Luk i beli luk oljuštite, pa luk nasecite na kolutiće, a beli luk sitno iseckajte. U šerpi, na masti, naglo propržite deo po deo junetine.

2. Potom vratite meso u šerpu, dodajte luk, beli luk, kim, papriku, so, biber i pire od paradajza. Sve dobro izmešajte, pa podlijte vodom (ili goveđom supom, biće ukusnije), tako da meso bude sasvim potopljeno. Kuvajte četrdesetak minuta u poklopljenoj šerpi.

3. Mesu potom dodajte oljušteni, narendani krompir, kiseli kupus, so, biber i malo šećera, pa sve to dinstajte još 40 minuta. Kiselo mleko promešajte viljuškom, tako da bude kremasto, pa ga stavite na gotov sekelji gulaš. Poslužite ga uz kuvani slani krompir ili njoke.

Izvor: Stva rukusa

Po starom receptu: Banatska krompir–čorba sa kuvanim jajima

Sastojci

1 glavica crnog luka
šargarepa
1/2 kg krompira
1/2 litra domaćeg kuvanog paradajza
4 jaja
pavlaka
biber, suvi začin

Priprema

1. Izdinstati jednu glavicu crnog luka na malo ulja, dodati naseckanu šargarepicu.

2. Naseckati oko 1/2 kg krompira na kockice, dodati dinstanom povrću, naliti vodom da ogrezne i začiniti kašikom vegete i biberom.

3. Kada je krompir skoro kuvan naliti 1/2 litre domaćeg kuvanog paradajza i sačekati da provri, a zatim za svakog uliti po jedno jaje direktno u lonac. Posle desetak minuta, kad jaja isplivaju, isključiti i ručak je gotov.

4. Po želji poslužiti sa kašikom pavlake. Ponekad nije loše naseckati i malo kobasice u čorbu dok se kuva, da malo zamiriše!

Izvor: Moja kuhinjica

ORIGINAL VOJVOĐANSKI: Paprikaš sa pilećim batacima

Sastojci

2 kg pilećih bataka
1 kg crnog luka
2 kašikice soli (ili po ukusu)
1 kašikica bibera
4 vrhom pune kašikice slatke mlevene crvene paprike
mlevene ljute paprike po ukusu
1 kašika masti

Priprema

1. Crni luk iseckajte na kockice i propržite ga na masti. Pržite ga na laganijoj vatri, prvo zato da ne zagori, a drugo da ne ispečete ruke na okolnoj vatri. Kada luk omekša i požuti dodajte batake.

2. Sve posolite i pobiberite, dodajte papriku i vode toliko da prekrije meso otrpilike dva prsta ili 2 cm. Bolje je da u startu sipate malo više vode, ona će svakako ispariti nego da vam meso zagori. Da se meso ne bi raspalo, najboljeje da kuvate sa više vode, poklopljeno na laganijoj vatri bez mešanja. Kuvajte otprilike 1 sat. Ako vidite da paprikaš jako vri proveravajte da tečnost ne ispari sasvim i da paprikaš ne zagori, po potrebi dolivajte vodu.

3. Količina tečnosti zavisi i od toga da li paprikaš volite da jedete kašikom ili viljuškom.

4. U zavisnosti od vašeg ukusa, možete napraviti i čorbastiji paprikaš, pa u njega odmah ukuvati rezance ili knedle. U tom slučaju, vodite računa da paprikaš ne stoji dugo kako testo ne bi upilo sav soft. Ta varijanta ima smisla ako znate da ćete sve odmah potrošiti.

5. Skuvan paprikaš poslužite sa kuvanom testeninom, krompirom ili prilogom po želji.

Napomena: možete koristiti i pileća krilca sa batačićima, ili samo male batake, kako vam više odgovara.

Izvor: kuvarancije.com

Krompir čorba, brza i ukusna

Sastojci

1 litar vode
2 krompira
180 g kisele pavlake
so
biber
mirođija

Priprema

Krompire sitno narendati, pa ubaciti u proključalu vodu. Nakon deset minuta dodati pavlaku, so, biber i mirođiju. Dokuvati još nekoliko minuta.

Izvor: alo.rs

Pikantna krem supa od graška

Sastojci

450 g graška iz konzerve
veza mladog luka
2 krompira
2 kašike maslaca
1 l supe (kocka)
150 g kisele pavlake
1–2 kašičice rena
so, biber
40 g slanih mini krekera

Priprema

1. Procediti grašak. Mladi luk iseći na kolutove. Oljuštiti krompire i iseckati ih. Zagrejati maslac u velikom tiganju i propržiti luk i krompir. Na kraju dodati grašak i podgrejati ga kratko. Naliti supu i krèkati oko 20 minuta.

2. Promešati kiselu pavlaku i ren. Odvaditi 4 kašike graška i sačuvati. Ispasirati supu, pa u nju dodati kiselu pavlaku sa renom i sačuvana zrna graška. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Servirati posuto mini krekerima.

Izvor: Stvar ukusa

Krem čorba od pečuraka

Sastojci

400 gr pečuraka
1 glavica crnog luka
2 kašike brašna
1 čašica kisele pavlake
1 dcl mleka vegeta

Priprema

Sitno iseckati crni luk i propržiti na malo ulja. Zatim dodati pečurke koje ste prethodno usitnili.

Dodati začine, naliti vodu i lagano krčkati. Kada pečurke omekšaju dodati im dve razmućene kašike brašna sa malo vode.

Skloniti sa ringle i pomoću štapnog miksera izmiksat sve da postane glatka masa. Zatim usuti mleko i dodati pavlaku i dobro izmešati.

Izvor: Stvar ukusa

Pileći paprikaš

Sastojci

1 glavica crnog luka
3 češnja belog luka
3 šargarepe
1 koren peršuna
1 sveža paprika
500 gr pilećeg mesa
lovorov list
vegeta
so
mleveni crni biber
mlevena slatka paprika
malo ulja
testenina

Priprema

Očistiti i sitno iseckati glavicu crnog luka i propržiti blago na malo ulja.

Očistiti koren peršuna i šargarepu i iseckati na kolutiće, usitniti papriku i beli luk i sve dodati u šerpu.

Meso očistiti od kosti i iseći na kockice, dodati sa povrćem, začiniti po ukusu i naliti vodom da ogrezne.
Ostaviti da se krčka na laganoj vatri dok meso ne omekša, zatim doliti još vode i ubaciti testeninu.

Kada testenina omekša i paprikaš je gotov.

Izvor: Stvar ukusa

Bela pileća krem čorba

Sastojci

200-300 g belog pilećeg mesa
200 g šampinjona
šargarepa, beli luk, peršun, so, biber
mleko
brašno

Priprema

1. Belo meso iseckajte što sitnije i stavite da se kuva, dodajte i seckanu šargarepu i beli luk, pred kraj kuvanja i šampinjone seckane na listiće, so i biber.Kuvajte još nekoliko minuta da šampinjoni omekšaju.

2. Napravite hladnu zapršku: u šolju hladnog mleka razmutite 2-3 kašike brašna, i dodajte u čorbu. Na kraju pospite seckanim peršunom.

Izvor: Stvar rukusa

Recept za originalnu srpsku čorbu

Sastojci

500g pilećeg belog mesa
1,5 l pilećeg bujona
150g šargarepe
150 g paškanata
100g crnog luka
100ml ulja
80g paradajza
brašno, so, biber, paprika, mileram

Priprema

1. Popržite sitno seckan crni luk, šargarepu i paškanat isečen na kockice, posolite i nalijte pilećim bujonom.
2. Kuvajte sve oko 15 minuta, pa dodajte pileće meso isečeno na kockice. Nastavite sa kuvanjem još pola sata.
3. Napravite zapršku od brašna i začinske paprike pa sipajte u čorbu pred kraj kuvanja, potom stavite paradajz isečen na kockice i malo mirođije.
4. Servirajte sa kašičicom milerama.

Izvor: opanak.net

Jagnjeći gulaš

Sastojci

1 kg jagnjetine od buta
1/2 dl ulja
100 g luka
2 zelene paprike
400 g seckanog paradajza ili pelata
3 kašicice gustina
veza peršuna
kašika slatke aleve paprike

Priprema

1. Na ulju ispržite jagnjetinu sečenu na kocke, dodajte seckan luk i papriku takođe sečenu na kocke, pa sve zajedno pržite oko 5 minuta.

2. Stavite alevu papriku, seckan paradajz i sve zajedno dinstajte podlivajući vodom na umerenoj temperaturi.

3. Kad meso omekša, umešajte gustin koji ste razmutili u malo vode i zalijte s 3 dl vode da gulaš dobije odgovarajuću gustinu. Sve još kratko prokuvajte.

4. Gotov gulaš pospite seckanim peršunom. Jelo poslužite toplo, uz kuvani ili pečeni krompir.

Izvor: Stvar ukusa

Krem supa od tikvica

Krem supa od tikvica

Sastojci

400 g tikvice
2 dl punomasnog kravljeg mleka
1 kašika slanog maslaca
1 kašika belog pšeničnog brašna
1 i po kašika seckanog peršuna
80 g kisele pavlake
8 dl vode
1 kašika mešavine suvih začina

Priprema

1. Očišćene i usitnjene tikvice stavite u posudu, prelijte da 7 dl vode, kuvajte 10 minuta uz lagano vrenje.

2. Dodajte mleko i maslac i kuvajte 5 min, skinite s vatre i izmiksajte.

3. Brašno izmešajte s 1 dl vode i dodajte supi, začinite mešavinom suvih začina i pavlakom i ostavite da se kuva 3-5 min.

4. Sklonite s vatre, dodajte peršun i poslužite uz kockice hleba(krutona).

Izvor: gastro.hr

Bečki gulaš sa knedlama

Sastojci

800 g crnog luka
krompir
800 g govedine
so, biber
3 kašike masti
2 kašike kečapa
kašika slatke mlevene paprike
kašičica ljute mlevene paprike
1/2 kašičice kima
500 ml supe
12 bajatih zemički
200 ml mleka
2 seckana vlašca
2 kašike maslaca
2 kašike seckanog peršuna
kašika seckane šunke
2 jajeta

Priprema

1. Očistiti crni luk i iseći ga na kolutove. Krompir očistiti, oprati i iseći na kockice. Meso oprati, iseći na kockice, posoliti i pobiberiti, pa ispržiti na vreloj masti. Dodati crni luk i krompir, sve zajedno pržiti. Umešati kečap, začiniti paprikom i kimom. Dinstati uz stalno mešanje, doliti supu, pa sve zajedno kuvati u poklopljenoj šerpi oko 1 1/2 sat.

2. Iseckati zemičke i preliti mlakim mlekom. Vlašac izdinstati na vrelom maslacu, pa dodati peršun i šunku. Ovu smesu sa jajima dodati zemičkama, posoliti i pobiberiti. Ostaviti tako 30 minuta.

3. Dobijenu smesu oblikovati u knedle. Kuvati ih u posoljenoj vodi 15 minuta. Izvaditi ih, ocediti i servirati uz gulaš. Ukrasiti peršunovim listom.

Izvor: Stvar ukusa

Samo za velike gurmane: Gulaš sa pivom

Sastojci

100 g slanine
1 kg junetine
300 g šampinjona
2 crna luka
4 čena belog luka
400 ml piva
50 g paradajz pirea
3 šargarepe
1 manji celer
500 ml pilećeg bujona
so, biber

Priprema

1. Na umerenoj temperaturi propržiti slaninicu, sitno iseckan beli i crni luk.

2. Dodajte govedinu iseckanu na kocke, malo propržite.

3. Sipajte pivo, lagano promešajte. Dodajte iseckanu šargarepu, celer i paradajz pire i iseckane šampinjone.

4. Prelijte pilećim bujonom i nek se krička dok se ne zbusne bez brašna i zaprške.

Izvor Stvar ukusa

Žuta čorba sa kukuruzom i prazilukom koja se lako sprema

Sastojci

300 g kukuruza
velika glavica crnog luka
jedan krompir
pola struka praziluka
1 crvena paprika
2 kašike celera iseckanog na kocke
kašika biljnog ulja
2 kašike sitno iseckanog peršuna
1/4 kašičice soli
biber po ukusu
2 kašike brašna
2 šolje mleka

Priprema

1. Ulje zagrejte u šerpi, dodajte celer, crni luk, papriku i propržite oko dva minuta. Dodajte kukuruz, krompir isečen na kocke, so i biber, pa nalijte 5 čaša vode od 2,5 dl.

2. Ostavite da provri, a zatim smanjite temperaturu. Kuvajte u pokrivenoj šerpi oko 10 minuta, da krompir i ostalo povrće omekša.

3. U manju posudu sipajte pola šolje mleka, dodajte brašno i dobro umutite, pa polako to dodajte u šerpu sa kuvanim povrćem, a zatim dodajte preostalo mleko i sitno iseckan praziluk. Kuvajte, neprestano mešajući, dok čorba ne provri i ne postane gusta.

4. Na kraju pospite peršunom i servirajte toplo.

Izvor: Novosti

Italijanska čorba na srpski način

Sastojci

1,5 l pileće supe
sitno iseckana glavica crnog luka
2 kašičice seckanog belog luka
2 rendane šargarepe
2 stabljike celera
500 ml paradajz sosa
250 g sitnih testenina
250 smrznutog kukuruza
250 g sitno seckanog kelja
3 kašike maslinovog ulja
so i biber

Priprema

1. Zagrejte maslinovo ulje u šerpi, dodajte sitno seckani crni i beli luk, šargarepe i celer i dinstajte 3-5 minuta.

2. Potom umešajte pileću supu i paradajz sos, poklopite i kuvajte na umerenoj temperaturi 15 minuta. Dodajte testenine, kukuruz i seckani kelj.

3. Posolite i pobiberite, promešajte i kuvajte još 10-15 minuta, dok testenina ne omekša.

Izvor: Novosti

Čorba od karfiola

Sastojci

glavica karfiola
2 krompira
glavica crnog luka
jaje
čaša kisele pavlake
začini po ukusu
so, biber

Priprema

1. Sitno iseckajte luk, pa ga u vreloj vodi prokuvajte ( oko 1,5 litar) zajedno sa začinima. Dodajte očišcenu i isečenu manju glavicu karfiola i krompir isečen na kockice.

2. Kuvajte sve dok ne omekša, pobiberite, dosolite, pa sklonite sa vatre. Jaje razmutite, dodajte pavlaku, izmešajte i začinite čorbu.

Izvor: Stvar ukusa

Bogata pileća čorba

Sastojci

300 g piletine
150 g povrća (šargarepa, celer, peršun, praziluk, karfiol)
1 i 1/4 l supe od kostiju (ili bujona)
40 g masnoće
20 g brašna
40 g luka
čen belog luka
5 g ljute paprike
1/2 dl belog vina ili soka od limuna
1/2 dl kisele pavlake
žumance
lovorov list, celer
so

Priprema

1. Piletini odstranite kosti, meso isecite na komadiće i dodajte sitno seckano povrće. Sve pristavite u supu od kostiju i kuvajte na laganoj vatri.
2. Posebno pripremite svetlu zapršku od brašna, luka, belog luka i paprike, zalijte hladnom vodom i dodajte u supu. Posolite, dodajte lovorov list. Čorbu na kraju zakiselite limunovim sokom ili vinom, prelijte kiselom pavlakom sa žumancetom i po želji dodajte seckan celer.

Izvor: Stvar ukusa

Domaća supa od mladog petla

Potreban materijal:

Mladi pevac težine oko 2,5kg
2-3 srednje šargarepe
2 srednja crna luka
1 manji celer
1 manji paškanat
2 srednja krompira
so, mleveni crni biber
sveži peršun
fida za supu

Priprema:

Crni luk očistiti i pregoreti na ringli obe strane. Takav luk supi daje zaista poseban šmek.

Napomena: Najbolja varijanat je to uraditi na "Smederevcu“, ali ako ga nemate, a većina nas u gradu ga nema, onda stavite aluminijumsku foliju preko ringle, bilo da je klasična ili ona kod šporeta sa ravnom pločom. Nije mi jedino palo na pamet šta sa plinskim šporetom? Preko neke šerpe, pleha za pečenje, gril tiganja?

Pevca iseći na manje komade. Staviti meso u šerpu. Šargarepu, celer, paškanat i krompir očistiti, pa sve u komadu staviti u šerpu sa mesom. Staviti pregoreli luk.

Preko povrća i mesa naliti vodu da prekrije sve, poklopiti i na umerenoj vatri kuvati dok meso i povrće ne budu mekani. Bez obzira što je ovo „mladi pevac“, meso se duže kuva jer je žilavije, nego npr. meso pileta koje kupimo u prodavnici. Kuvano zatim procediti od tečnosti, ali naravno, tečnos ne bacati. Vratiti tečnost u drugu šerpu, pa vratiti na vatru, dodati fidu za supu i začiniti po ukusu. Nastaviti sa kuvanjem na blagoj vatri, dok testenina ne omekša. Za to vreme, naseckati (po želji) i dodati komade povrća u supu.

Što se mesa tiče, lepše komade mesa: batake, belo… iskoristiti za neko drugo jelo. Na primer, preko krompira zapečenih u rerni. Ono drugo lepo odvojiti od kostiju, usitniti i ubaciti u supu. Pred služenje posuti seckanim peršunom.

izvor i foto: moje-grne.com

Paradajz čorba sa taranom (VIDEO)

Sastojci

srednja glavica crnog luka
1 litra soka od paradajza
oko 2 litre vode ( zavisi od jačine soka)
so
biber
2 kašike ulja
1 kašičica šećera
peršunovo ili celerovo lišće

Priprema

1. Luk ogulite i stvaite u dublju šerpu, pržite kratko da luk ne zagori.

2. Prelijte kuvanim paradajzom i vodom, poklopite i kuvajte oko 20 minua da luka omekša.

3. Zatim dodajte začine, lišće i kuvajte još pet minuta.

4. Sklonite sa šporeta i ostavite da stoji još pet minuta.

Izvor: Šerpica

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.