Srpska čorba

Sastojci:

- juneće meso300 grama

- crni luk glavica

- krompira 2

- šargarepa 1

- keleraba 1 manja

- peršun koreni list

- uljemalo

- so, biber i začini po ukusu

- brašno kašika

- zrelog kajmaka nekoliko kašika

Uputstvo za pripremu:

U ulju propržiti seckani crni luk, dodati seckano meso i dinstati par minuta. Dodajte svo povrće seckano na kockice. šargarepu na kolutove. Kašiku brašna pomešajte sa vodom i ulijteu šerpu. Dodajte vodu oko 1-1,5 litar. Posolite, pobiberitei dodajte začine, poklopite i kuvajte na umerenoj temperaturi sat vremena. Kada je čorba gotova dodajte nekoliko kašika zrelog kajmaka ili (svako sebi sipa u tanjir po želji)... čorbu poslužite toplu.

Svinjski gulaš

Sastojci 

750 g svinjskog mesa

250 g crnog luka

100 g suve slanine

8 zrna bibera

4 kisele faferonke

2 kašike masti

1 kašika brašna

1 list lorbera

malo sirćeta

so

Priprema

Parče suve, prošarane slanine iseći na kockice, a luk na tanke režnjeve, pa propržiti na zagrejanoj masti. Dodati meso isečeno na veće kocke i pržiti ga da porumeni. Zatim dodati list lorbera, biber u zrnu, so i cele papričice feferonke. Jelo poprašiti sa kašikom brašna, promešati, naliti pola litra mlake vode i sve zajedno dinstati oko 1 čas. Dodati malo sirćeta i među prstima šećera radi slatko-kiselog ukusa.

Izvor: Recepti.com

Supa od sočiva i šargarepe

Sastojci

1 kašičica kima

2 kašičice korijandera

1 iseckan crni luk

225 g seckane šargarepe

75 g sočiva

300 ml soka od narandže

2 kašike niskomasnog jogurta

seckani korijander

prstohvat mlevene paprike

600 ml bujona od povrća

Priprema

1. Izdrobite kim i korijander pomoću tučka, pa propržite u suvoj šerpi 2 minuta, dok ne dobije braon boju. Dodajte crni luk, šargarepu, sočivo, sok od narandže, bujon i začine. Pustite da proključa, poklopite i ostavite da se krčka 30 minuta, dok sočivo ne omekša.

2. Prespite smesu u blender i pasirajte dok ne postane jednolično. Vratite u šerpu, lagano zagrevajte i mešajte povremeno.

3. Kutlačom sipajte u tanjire ili činije za služenje, dodajte u svaki tanjir malo jogurta i po želji pospite korijanderom i mlevenom paprikom.

Izvor: Stvarukusa.rs

Gulaš od pečuraka sa domaćim mašnicama

Potrebno je za testo:

3 jajeta,  300 g brašna,  5 g soli

za gulaš:

500 g pečuraka,  2 glavice crnog luka,  maslinovo ulje,  1 kašičica ljute mlevene paprike,  1 kašičica brašna,  1 lovorov list,  50 ml belog vina,  so,  biber

Priprema:

U činiju stavite brašno i so, dobro promešajte, pa u sredini napravite rupu i tu stavite jaja. Polako rukama zamesite lepo i elastično testo. Umotajte testo u providnu foliju i ostavite ga oko 15 minuta da odmori. Radnu površinu pospite brašnom i trećinu testa rastanjite što tanje, pa secite pravougaonike dimenzija 4×2,5 cm. Pravougaonike štipkajte po sredini tako da napravite mašnice, i ređajte na krpu koju ste prethodno malo posuli brašnom. Ostavite ih da se malo prosuše do kuvanja. Mašnice kuvajte pet minuta u dosta slane, ključale vode, a onda ih procedite. Za gulaš na malo maslinovog ulja propržite sitno seckan crni luk, a onda dodajte seckane pečurke, poklopite i dinstajte na laganoj vatri. S vremena na vreme promešajte, pa kada ispari tečnost dodajte lovorov list, belo vino i nastavite sa dinstanjem. Posle nekih 20 minuta dodajte mlevenu papriku, brašno, so, biber i malo vode, pa krčkajte još oko deset minuta. Na tanjire sipajte mašnice, preko njih gulaš i poslužite.

Izvor: Blic magazin

Narandžasta supa

Za 4 osobe: 

500 g mlade šargarepe, 300 g krompira, glavica luka, čen belog luka, 1 l povrtnog bujona iz kocke, 2 kašike maslinovog ulja, 2 dl sveže ceđenog soka od pomorandže, dve, tri kašike seckanih listova sveže nane, so i biber.

Priprema:

U šerpi zagrejte ulje i ispržite seckani luk. Kada se luk zacakli dodajte zgnječeni beli luk, promešajte, dodajte oljuštene i na kockice isečenu šargarepu i krompir, posolite, pobiberite i dinstajte 15 minuta, povremeno pomerajući šerpu na ringli. Dodajte ranije pripremljen povrtni bujon iz kocke, sačekajte da proključa, pa smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte na niskoj temperaturi još 30 minuta. Štapnim mikserom izmiksajte kuvanu šargarepu i krompir, da dobijete homogenu, glatku masu pa dodajte sok od pomorandže, promešajte i ponovo zagrejte do vrenja. Skinjite sa ringle, pospite seckanom nanom i odmah služite. 

Izvor: Novosti

Bakini recepti: Čorbica sa mlevenim mesom

POTREBNO JE:

2 kašike griza, 1 jaje, 1 veza zeleni (peršun i paškanat), 1 šargarepa, 400 g

mlevenog junećeg mesa, 1/2 čaše kisele pavlake, suvi začin, so, biber, lovorov list, sok od limuna po ukusu.

PRIPREMA:

U šerpi s malo vode stavite da se dinsta mleveno juneće meso i rendana zelen. Dodajte so i začin, dolijte još vode i ostavite da se na tihoj vatri kuva čorbica. Dodajte biber i lovorov list. Umutite jaje, dodajte griz, pola pavlake i malo vode. Ovu smesu dodajte pri kraju kuvanja, još malo kuvajte čorbu i zakiselite je po ukusu sokom od limuna. Na kraju dodajte sitno seckan peršunov list.

Izvor: Žena

Španska Gaspaćo čorba

POTREBNO JE:

2 kašike ulja,
2 kašike brašna,
4 kašike paradajz pirea,
6 dl jogurta,
2 glavice crnog luka,
3 jaja,
3 veća paradajza,
3 babure,
150 g praške šunke,
2 ljute papričice,
2 kriške hleba,
1 l vode.

PRIPREMA:

Od ulja i brašna upržite blagu zapršku. Ohladite je. Dodajte hladnu vodu, lagano mutite i ostavite da provri. Dodajte paradajz pire, posolite po ukusu. Dodajte jogurt i čorbu dobro ohladite u frižideru. Zatim u posebne činije sitno seckano pripremite: crni luk, tvrdo kuvano jaje, paradajz, babure, šunku, krastavce, ljute paprike i prženi hleb. Čorbu služite hladnu, a svaki gost prema ukusu i nahođenju po čorbi posipa šta želi.

Izvor: Blic magazin

Prolećni minestrone

Sastojci:

2 šargarepe

30 g celera

200 g boranije

100 g graška

2 tikvice

3 kašike ulja

50 g pancete

glavica luka

3 čena belog luka

1 l bujona

majčina dušica

bosiljak

majoran

kašika koncentrata paradajza

1-2 krompira 

80 sitnih makarona

peršun

sitno rendan parmezan

Priprema:

Na trake sečene šargarepu, celer i luk kratko propržite na ulju. Dodajte prepolovljenu boraniju, grašak, i na kraju tikvice sečene na kolutiće. U povrće umešajte usitnjenu pancetu i beli luk. Dolijte bujon. Ostavite da se lagano kuva desetak minuta, umešajte majčinu dušicu, bosiljak i majoran, koncentrat paradajza, krompir sečen na kockice i makarone. Nastavite da kuvate dok sve ne omekša. Po potrebi razredite s malo vode i na kraju umešajte seckan peršun.

Vreme pripreme: 60 minuta

Savet: Umesto da povrće sečete na trake (žilijen), možete da ga narendate na krupno rende.

Izvor: Lisa

 

Pileća čorba sa blitvom

Potrebno:

1 glavica luka, 2 šargarepe, 1 koren celera, 2 bataka, 2 krompira, 1/2 glavice karfiola, 1/2  manje tikvice, 1 veza blitve, 1 jaje, suvi začin, so, biber.

Priprema:

Sitno iseckan luk kratko izdinstajte na malo ulja, pa dodajte rendanu šargarepu i celer i još malo dinstajte. Zatim nalijte vodu i dodajte piletinu, krompir iseckan na kockice, biber i so. Kuvajte čorbu oko 15 minuta, pa dodajte cvetove karfiola i tikvicu iseckanu na kockice. Blitvu posebno obarite, sitno iseckajte i pred kraj kuvanja ubacite u čorbu. Dodajte začin i ako treba još soli. Razmutite jaje, pa ga na kraju polako umešajte u čorbu.

Izvor: Super recepti

Brza supa od povrća

Potrebno:

2 kocke pileće supe, 1 kašičica sušenog italijanskog začina, 1 tikvica, 1 šargarepa, 1 praziluk, 250 g šampinjona, 300 g mlevenog mesa, 100 g rezanaca, 50 g klica pasulja, 4 integralne kifle, 100 g rendanog starog sira, 5 grančica peršuna, so, biber

Priprema:

Sipajte 1,5 litara vode i kocku supe i pustite da proključa. Tikvicu isecite na kriščice, šargarepu na tračice, praziluk na kolutiće, a šampinjone na listiće. Povrće u supi kuvajte 15 minuta. Pomešajte meso, so, biber i italijanski začin. Oblikujte ćuftice. Posle oko 15 minuta dodajte ih u supu i kuvajte pet minuta. Dodajte rezanca i klice pasulja i kuvajte još tri minuta. Začinite supu i ubacite peršun. Kifle isecite po dužini i pospite ih sirom. Stavite kifle u rernu na oko 6 minuta dok se sir ne istopi.

Izvor: Super recepti

Čorba od celera i krompira

Potrebno:

2 kašike ulja, glavica crnog luka, 3 krompira, 2 korena celera, kašika mekog brašna, so, biber, začin od povrća, sok od 1 limuna, malo celerovog lista

Priprema:

Na ulju propržiti sitno seckan crni luk, dodati na kockice sečene krompire i celer. Naliti sa dve litre vode i kuvati. Kad povrće omekša, dodati brašno razmućeno u malo vode, posoliti, pobiberiti i začiniti kašičicom biljnog začina. Kuvati još 15 minuta. Skloniti sa vatre, zakiseliti limunovim sokom i posuti seckanim celerovim listom.

Čorba od jagnjeće glave

Potrebno:

1 jagnjeća glava, 1 veza zeleni, 1 manji celer, 1 glavica crnog luka, 1 kašika soli, 1 kašičica majorana, pola kašičice đumbira ili bibera

Priprema:

Sve sastojke stavite u lonac i nalijte sa litar i po vode. Kuvajte na najjačoj temperaturi dok ne provri, a zatim smanjite na 1/3 jačine i kuvajte 30 do 40 minuta. Povrće i jagnjeću glavu izvadite iz lonca. Povrće izgnječite u blenderu, a meso sa jagnjeće glave iseckajte na sitno i sve zajedno vratite u čorbu. Služite sa limunom ili pavlakom. 

Čorba od kelerabe

Potrebno:

1 keleraba (oko 500g), 1 šargarepa, 1 glavica crnog luka, 1 kašičica soli, 1 kašičica majčine dušice, 1 kašičica seckanog peršuna, pola kašičice đumbira, 2 kašike ulja

Priprema:

Narendajte kelerabu i šargarepu, sitno iseckajte glavicu luka i sve stavite u šerpu zajedno sa uljem i začinima, nalijte litar vode i kuvajte poklopljeno 20 minuta na srednjoj temperaturi (2/3). U čorbu na kraju, po želji, stavite dve kašike pavlake.

Čorba od bundeve

Potrebno:

500 g bundeve, 1,5 l mleka, ½ limuna, kora pomorandže, ½ kašičice cimeta, 4 kriške belog hleba, 1 jaje, maslac, so

Priprema:

Kuvajte komadiće bundeve u pola količine mleka dok potpuno ne omekšaju, propasirajte, dodajte komad maslaca i so i kuvajte dalje. Nalijte ostatak mleka, limunov sok, narendanu koru pomorandže i cimet. Kriške belog hleba prepecite s obe strane, nasecite na kockice i njima pokrijte dno posude u kojoj ćete servirati čorbu. Jaje umutite penasto, umešajte u vrelu čorbu i sipajte preko kockica hleba. Servirajte s mešanom salatom od povrća i mesa.

Pileća supa

Potrebno:

3 šargarepe , 3 peršuna, pola glavice celera, pola veze peršunovog lista, 1 glavica crnog luka, 1 kašika soli, 3-4 zrna bibera, 1 belo pileće meso

Priprema:

Očistite šargarepu, peršun i celer. Crni luk propržite na ringli sa obe strane. U litar vode stavite pileće meso, očišćene cele šargarepe, peršun, celer i propržen luk, dodajte so i biber i kuvajte pola sata na ringli jačine 2/3. Procedite supu i dodajte 2 šake rezanaca i ostavite da vri još 10-ak minuta. Na kraju dodajte sitno iseckan peršunov list. 

Pileća krem supa

Potrebno:

2 kašike maslaca

1 luk

2 čena belog luka

1 stabljika celera

3 šargarepe

2 krompira

pileći bujon

1 čaša mleka

4 kašike brašna

3 pileća fileta

so

biber

Priprema:

U slanoj vodi prokuvati pileća prsa koja ste prethodno narezali na kockice. Kada je kuvano izvaditi filete i sačuvati temeljac.

U posebnoj posudi na zagrijati maslac i dodati sitno narezani luk. Pirjati na laganoj vatri dok ne omekša, potom dodati sitno narezani celer, šargarepu i zgnječeni beli luk. Dodati so i dinstati uz stalno mešanje na laganoj vatri oko 3-4 minute. Potom dodati pileći temeljac i sitno narezani krompir. Kuvati na laganoj vatri oko 15-20 minuta. U posudi dobro pomešati mleko i brašno i dodati u supu zajedeno sa kuvanim pilećim prsima. Kuvati na laganoj vatri dok se ne postigne željena gustoća. Dodati biber i još soli ukoliko je potrebno. Takođe po želji možete supu skroz izmiksati sa štapnim mikserom te dodati i malo pavlake za kuvanje.

Paradajz čorba

Potrebno:

1 litar kuvanog paradajza

1 kašika brašna

1 kašičica šećera

1 grančica svežeg bosiljka (ili 1 kašika suvog)

so

biber

2 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Na ulju propržiti kašiku brašna da porumeni. Dodati kuvani paradajz. Kada prokuva dodati so, šećer, biber, bosiljak.

Kuvati oko 15 minuta. Po ukusu može se dodati pirinač ili testenina, ali nije obavezno. Servirati ukrašeno nekim svežim začinskim biljem (bosiljkom ili rukolom).

Domaća supa od heljde

Potrebno:

20 dkg heljdine kaše

1 šargarepa

5 srednjih šampinjona narezanih

1 komorač

1 crvena paprika

1 veći paradajz

1 veća glavica luka

2 čena belog luka

1 manja tikvica

1/2 dcl maslinovo ulje

3/4 litre bujona ili vode (ako nema bujona dodati jednu kocku pileće supe)

so i bibe po ukusu

 1 vezica peršuna

Priprema:

Očistiti luk i sitno ga narezati na kockice pa prepržiti do zlatno žute boje na ulju. Potom dodati šargarepu, pa ostalo povrće po tvrdoći (paprika, komorač, šampinjoni, tikvica), koje takođe lagano prepržiti. Dodati heljdu i beli luk, zaliti vodom ili bujonom i ostaviti lagano kuvati najmanje pola sata dok heljda ne omeša. Doterati ukus dodajući so i biber i pred kraj dodati paradajz prethodno narezan na kockice. Još lagano sve prokuvati da heljda potpuno omekša. Servirati obilato dekorisano sitno naseckanim peršunom.

Pileći paprikaš sa knedlicama

Potrebno:

4 bataka sa karabatakom, 1 belo meso, 1 crveni luk, 2 šargarepe, 1/2 korena celera, 1 crvena paprika, 4 krompira, 1 kašika paradajz pirea, 2-3 lovorova lista, sušeni začin, 1 kašičica aleve paprika, biber, peršun, ulje.

ZA KNEDLE: 2 jaja, 5 kašika brašna, 2 kašike griza, 1 dl vode.

Priprema:

Iseckajte luk na kockice i prodinstajte ga kratko na malo ulja. Dodajte očišćene i na kolutove isečene šargarepe, celer, papriku isečenu na kockice, lovorov list. Dok se to dinsta, operite meso, odvojite batke od karabataka, belo meso isecite na četiri veća komada i sve to dodajte na dinstano povrce. Dinstajte oko deset minuta ili dok meso malo ne pobeli. U međuvremenu očistite krompir i iseckajte ga na kocke. Dodajte ga mesu, odmah dodajte i alevu papriku i sušeni začin po želji, pa dinstajte uz povremeno mešanje oko pet minuta. Dodajte vruću vodu, toliko da vam dobro prekrije sve u šerpi. Poklopite i kuvajte dalje na laganoj vatri. Pripremite nokle tako sto ćete viljuškom izmutiti jaja, zatim dodajte brašno, griz i pomalo dodavajte vodu. Ostavite da odstoji dok se paprikaš kuva. Na kraju dodajte kašiku paradajz pire i knedle vadite kašikom i ubacujte lagano u paprikaš. Paprikaš je gotov kada knedle fino nabubre i isplivaju na povrsinu. Na kraju možete posuti sitno iseckanim peršunom i dodati biber po želji.

Izvor: Blic žena

PILETINA SA KREM SUPOM OD PEČURAKA

Potrebno:

1 kg pilećeg belog mesa

1 krem supa od pečuraka

250 ml slatke pavlake

100 g kačkavalja

 Priprema:

Iseći belo meso na tanke šnicle. Šnicle uvaljati u sadržaj kesice krem supe i ređati u vatrostalnu činiju.

Preliti slatkom pavlakom i posuti rendanim kačkavaljem. 

Peći između 30 i 40 minuta, na 220° C.