Osvežavajuće, ukusno i zdravo: Supa od krastavca
Šta je još, pored fenmenalnog ukusa, bitno da znate kada spomenemo supu od krastavaca.
Supa od krastavaca može pružiti brojne zdravstvene beneficije. Krastavci su ukusan izvor vitamina, minerala i fitonutrijenata. Izuzetno su hranljivi i niskokalorični, što ih čini idealnom namirnicom za one koji paze na težinu. Između ostalog, jedna šolja niskokalorijske supe od krastavaca pruža osetan doprinos vašem dnevnom unosu vitamina C i K, kao i vitamina A, kalijuma i mangana.
Sastojci
800 g krastavca
300 g krompira
glavica luka
2 kašike ulja
1 l supe (instant)
125 ml slatke pavlake
so, biber
1/2 veze mirođije
Priprema
1. Oljuštiti krastavce (ostaviti samo jedno manje parče za kasnije), preseći ih na pola, izdubiti semenke kašičicom i iseći na kockice. Krompire oljuštiti i iseckati na kockice, a 100 g ostaviti u komadu za kasnije. Iseckati i crni luk.
2. Zagrejati 1 kašiku ulja u velikoj šerpi. Dodati kockice krastavca, luka i krompira. Prodinstati, naliti supu i kuvati 10 minuta.
3. Sačuvano parče krompira iseckati i propržiti na 1 kašiki ulja, da postane rumen. Iseckati neoljušteno parče krastavca.
4. Supu ispasirati u blenederu ili štap mikserom, umešati slatku pavlaku, posoliti i pobiberiti po ukusu. Oprati i iseckati mirođiju, pa je umešati u supu, zajedno sa kockicama krastavca i krompira.
Izvor: Stvar ukusa