Ako želite da supa bude baš bistra, obavezno je kuvajte na laganoj vetri, tek da krčka.
Sastojci:
bataci, karabataci, pileća leđa... (meso sami izaberite) 5 krompira 3-4 veće šargarepe 1 koren pastrnjaka 2 korena peršuna 1 koren celera 2 crna luka 2 čena belog luka svež celerov list nekoliko zrna bibera suvi začin po ukusu sušeni peršun rezanci (opciono: griz knedle)
Priprema:
Očistite i operite povrće, pa poređajte u šerpu. Prelijte hladnom vodom i stavite da se kuva. Zatim dodajte i meso.
Na ringli propržite polutke crnog luka, pa i njih dodajte u šerpu. Posolite i pospite biberom, pa kuvajte dok ne proključa, pa smanjite temepraturu i poklopite, pa kuvajte nekih 2 sata. Ostavite da odstoji nekih 10 minuta da talog padne na dno, pa procedite.
Proceđenu supu ostavite još 10 minuta, pa ponovo procedite, kako bi bila skroz bistra. U tu šerpu dodajte seckanu šargarepu i malo krompira, a ako želite možete da dodate i meso, a ne morate.
Stavite na šporet i kad krene da ključa ponovo dodajte rezanca ili knedle koje ste napravili i kuvajte još minuta, dva.
Recept za belu čorbu koja se najčešće pravi za slave, praznike, svadbe.
Uvek skuvam pun lonac pa je jedemo dva dana. Meni dovoljna kao obrok i uvek se sipa tanjir, dva više. Ja je kuvam često, sasvim običnim danima jer je mnogo volimo.
Sastojci:
- oko 1 kg. pilećeg mesa (sa kostima, bez kostiju je to oko 600 gr. čistog mesa) - 200 gr. paštrnaka - 200 gr. peršuna - 350 gr. šargarepe - 400 gr. krompira - 250 gr. luka - 100 gr. celera - 1 čen belog luka - 150 gr. graška - lovorov list - lišce peršuna - so, biber, vegeta (suvi začin) sve po ukusu
Legir:
- 200 gr. kisele pavlake - 1 jaje - sok od jednog limuna
- 100 gr. maslaca ili ulje - 1 puna kašika brašna
Priprema:
U lonac stavite meso nalijte 5 litara vode i neka krene da kuva. Ogulite svo povrce, operite ga i stavite u lonac zajedno sa mesom.
Sve neka kuva dok ne omeksa. Izvadite iz supe, ostavite da se hladi pa usitnite. U lonac (drugi) rastopite maslac, kratko propržite brašno pa nalijte pola litre supe i promešajte.
Dodajte iseckano meso i povrće, ostatak supe, peršunovo lišće i kuvajte još 15 - 20 minuta.
U medjuvremenu dodajte začine.
Kada ste sklonili sa ringle u vrelu čorbu umešajte legir. Umutite jaje, pavlaku, limun.
Teleća čorba je krcata mesom i povrćem, a možete da se služi pre ručka ili kao zamena za glavni obrok. Kažu da je najbolja ona iz kafane, ali uz ovaj recept nadmašićete i nju. Obavezno meso prvo propržite jer će tako biti ukusnije.
Sastojci:
600 g telećeg mesa 1 crni luk 2-3 kašike ulja 2 l vode 2 šargarepe 2 krompira 2-3 lista lovora 2 kašike brašna 1 kašičica slatke mlevene paprike 2 žumanceta 200 g kisele pavlake 1 veza peršuna peršun sok od limuna
Priprema:
U šerpu sipajte malo ulja, pa propržite sitno seckani luk, a kada on omekša dodajte meso isečeno na kockice.
Nakon što se i meso prodinstalo sipajte vodu, biber u zrnu, so, lovorov list, na kockice isečenu šargarepu i krompir. Smanjite temperaturu i kuvajte dok meso i povrće ne omekšaju.
Pomešajte brašno, slatku mlevenu papriku sa vodom i sjedintie tako da ne ostanu grudvice. Dobijenu smesu sipajte u supu. Kuvajte dok ne provri, pa sklonite sa šporeta. U smesu sa žumancima sipajte malo supe, a onda kada sjedinite vratite u supu. To radite dok je vrela.
ENTHONI Bourdain je bio nadaren kuvar, pripovedač i pisac koji je skoro dve decenije vodio televizijske gledaoce širom sveta kroz uzbudljiva istraživanja različitih kultura i kuhinja. Kroz svoje televizijske emisije i knjige, pomogao je široj publici da drugačije razmišlja o hrani, putovanjima i sebi.
Zalagao se za marginalizovane grupe i vodio kampanje za bezbednije uslove rada u ugostiteljstvu. Nije sa nama od 2018. godine, ali ga se rado sećamo kroz njegove emisije koje se i danas redovno prikazuju na televizijskim kanalima.
Klasika francuske kuhinje
Burgundska čorba, ili boeuf bourguignon na francuskom, je klasično jelo iz regiona Burgundije u Francuskoj. Poznata kuvarica Džulija Čajld opisala ga je kao "jedno od najukusnijih jela od govedine koje je čovek ikada napravio". U 19. veku ovaj gulaš nije uživao veliki ugled jer se često pravio od ostataka kuvanog mesa, ali je u 20. veku postao standard francuske kuhinje, posebno u pariskim bistroima.
U ovom videu, Bourdain nam pokazuje kako da napravimo jednostavnu verziju ovog popularnog jela koristeći pristupačne sastojke i jednostavne tehnike.
Priprema
Glavna karakteristika Burdenovog recepta je njegova jednostavnost. Koristi samo nekoliko osnovnih sastojaka i oslanja se na sporo kuvanje da bi stvorio bogat i ukusan gulaš. Prvi korak je priprema sastojaka. U videu nam pokazuje kako da bezbedno i efikasno seckamo luk pomoću oštrog noža i podseća nas da uvek uguramo prste kada sečemo kako bismo izbegli povrede.
Zatim peče govedinu u serijama kako bi se osiguralo da se svaki komad ravnomerno skuva i da temperatura u loncu ne padne previše. Preporučio je da se koriste jeftiniji komadi kao što je goveđi vrat jer sadrže masnoću koja će se istopiti i dati čorbi gustoću i prijatan ukus.
Meso je isekao na veće komade i začinio ga solju i biberom neposredno pre nego što je počeo da prži. Kada svo meso dobije lepu, tamnobraon boju, Burden ga odlaže i u šerpu dodaje luk koji prži deset minuta na laganoj vatri.
Kada je luk omekšao, prelio ga je još vinom, za koje kaže da ne mora da bude previše dobro, ali da ipak bude dovoljno dobro za piće. On se našalio da jeftino vino koje koristi verovatno potiče iz Jugoslavije. U ovom delu ističe značaj tehnike deglaziranja, odnosno struganja karamelizovanih komada mesa i luka koji su se zalepili za dno lonca.
Zatim je pustio da vino provri i vratio meso u lonac i dodao začinsko bilje i šargarepu isečenu na krupnije komade. Rekao je da bi pazio da šargarepu ne prekuva ako bi ovo jelo poslužio u finom restoranu, ali to mu nije ni najmanji problem kada kuva čorba za sebe i svoje prijatelje.
Ostavio je varivo da se kuva na laganoj vatri najmanje 1,5 do 2 sata i preporučio proveru i mešanje svakih 15 minuta. On je naglasio da je vaša jedina odgovornost od sada da vodite računa da dno lonca ne izgori. Detaljan recept možete pronaći na ovom linku.
Sastojci:
900 ggovedine 1 luk, naseckan 2 šargarepe, oguljene i narezane na komade 2 čena belog luka, sitno iseckanog 1 list lovora 1 grančica majčine dušice 470 ml crnog vina so, biber maslinovo ulje
Priprema
Meso isecite na komade i začinite solju i biberom.
Zagrejte lonac sa teškim dnom na srednje jakoj vatri. Dodajte toliko maslinovog ulja da prekrije dno šerpe.
Pržite govedinu u serijama, pazeći da ne prenatrpate lonac. Kada porumeni sa svih strana, izvadite govedinu i ostavite sa strane.
Dodajte luk u šerpu i dinstajte dok ne postane providan, oko 5 minuta.
Dodajte beli luk i dinstajte još 30 sekundi do 1 minut.
Sipajte crno vino i deglazirajte lonac tako što ćete drvenom kašikom sastrugati sve zapečene komadiće sa dna.
Vratite govedinu u šerpu, zajedno sa šargarepom, lovorovim listom i timijanom.
Dodajte dovoljno vode da pokrije govedinu i povrće.
Stavite gulaš da provri i kuvajte 1,5 do 2 sata ili dok govedina potpuno ne omekša.
Uklonite lovorov list i grančicu timijana. Poslužite toplo sa hrskavim hlebom ili prelijte pire krompirom.
Ako imate pelat u frižideru napravite najukusniju paradajz čorbu.
Domaća paradajz čorba se uglavnom pravi od svežeg paradajza, ali i pelat je od koristi. Dobićete jednako kremastu strukturu i bogat ukus paradajza. Isprobajte!
Sastojci:
3 kašike maslinovog ulja 2 kašike neslanog putera 1 glavica crnog luka 6 čenova belog luka 2 konzerve pelata (u komadu) 3 šolje vode ili pilećeg bujona 1 kašika šećera 3/4 šolje pavlake za kuvanje sveži bosiljak
Priprema:
U šerpu sipajte maslinovo ulje i puter i kada se zagreje dodajte sitno seckani crni luk. Kada crni luk omekša dodajte i mleveni beli. Nakon 3-4 minuta sipajte pelat, a onda i bujon (pravi se tako što pileću kocku supe pomešate sa 3 čaše vrele vode).
Pošećerite, posolite i pobiberite, pa promešajte i kuvajte nekih 10 minuta, dok ne krene da ključa.
Nakon toga smanjite temperaturu i kuvajte još pola sata, pa sklonite sa šporeta. Štapnim mikserom sjednite sastojke dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte pavlaku za kuvanje i promešajte. Pospite seckanim bosiljkom i služite. Prijatno!
Napomena: Nemojte da koristite blender velike brzine, jer maslinovo ulje može da postane gorko. Ako nemate štapni mikser koristite gnječilicu za pire krompir kako bi sjedinili sastojke.
Gulaš je uvek dobra ideja za ručak, pogotovo ako ne mora dugo da se kuva. Sočno meso u sosu sa povrćem je ručak koji će svi hteti da probaju. Još kada ga poslužite sa pire krompirom ili makaronama, onda je to potpuni pogodak. Prilog nije obavezan, ali u tom slučaju napravite domaću lepinju i poslužite vruću sa gulašem. Salata je isto dobra opcija, npr. zelena salata.
Sastojci:
700 g svinjetine 2 kašičice soja sosa 1 kašičica vorčester sosa kim, so, biber 150 g crnog luka 150 g šampinjona 1/2 praziluka 1 paprika babura 3 čena belog luka 200 ml paradajz sosa 300 ml bujona 1 kašičica skroba
Priprema:
Isecite meso na kockice, pa preko sipajte soja sos, vorčester sos i začinite. Dobro rukama promešajte da se svi sastojci sjedine.
Pokrijte i ostavite da stoji nekih pola sata. Crni luk, pečurke, beli luk, praziluk i papriku iseckajte. U zagrejanom tiganju na malo ulja prvo propržite meso, pa ga izvadite.
U isti tiganj dodajte pečurke i luk. Kada se prodinstaju sipajte paradajz sok.
Zatim dodajte papriku i beli luk. Kada se sve to prodinsta stavite u šerpu u koju ste preručili meso. dodajte bujon, a skrob pomešajte sa vodom, pa sipajte i to.
Ako želite dodajte i čili sosa malo. Kuvajte nekih 5-10 minuta.
ZA SUPU: maslinovo ulje ¼ šolje crni luk 1 celer 4 beli luk 5 čenova italijanski začini 3 kašičice seme komorača 1½ kašičica ruzmarin ¾ kašičice so po ukusu biber po ukusu pilećeg ili povrtnog bujona 6 šoljica pasulj 3 manje konzerve bademovo mleko 2 šolje
ZA ULJE PAPRIKE:
maslinovo ulje 1 šolja dimljena ljuta ili slatka paprika 1½ kašičice crvena paprika u ljuspicama ½ kašičice
Priprema:
Stabljike celera oljuštite, isecite na manje komade i stavite u blender zajedno sa crnim i belim lukom. Na zagrejanom ulju sve propržite, dodajte sušene začine, posolite i pobiberite, pa dinstajte 10 minuta dolivajući po malo bujona.
Dve trećine pasulja izblendirajte i dodajte dinstanom povrću. Nalijte bujonom, dodajte preostali pasulj i kuvajte oko 15 minuta na tihoj vatri.
Pred kraj dodajte mleko i po potrebi posolite. U tiganju na tišoj vatri zagrejte ulje, dodajte obe vrste paprike i mešajte oko dva minuta.
Začinite po ukusu solju i biberom i servirajte dodajući po kašiku začinjenog ulja.
Ako volite kukuruz, predlažemo vam da isprobate ovo jelo.
Sastojci:
1 konzerva kukuruza šećerca u zrnu
200 g pilećeg filea
2 šargarepe
1 glavica crvenog luka
2 čena belog luka
1 krompir srednje veličine
pileća kocka za supu
1 jaje
2 kašike gustina
1 dl neutralne pavlake
so, biber
2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
Maslac
Priprema:
U dubljoj šerpi rastopite malo maslaca i dodajte dve kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja. Dodajte sitno iseckan crveni luk, dinstajte, zatim dodajte beli luk i još malo propržite.
Potom dodajte sitno seckano pileće meso, krompir i šargarepu, malo posolite pa pržite pet minuta. Prelijte ključalom vodom, dodajte pileću kocku za supu, neka provri lagano, smanjite vatru i ostavite još pola sata. Nakon toga dodajte kukuruz.
Nakon toga umutite jedno jaje i mešajući dodajte u šerpu, pa nastavite da kuvanjem. U šolji umutite dve kašike gustina sa vodom, dodajte u čorbu i kuvajte još pet minuta.
Na kraju ubacite pavlaku za kuvanje, so i biber. Ostavite da provri još jednom i služite toplo.
Očistiti šargarepu,pa je iseći na komade. Oljuštiti čenove belog luka i iseći ih kao i celer.
Staviti četiri kašike maslinovog ulja u šerpu, dodati povrće, pa ga uz stalno mešanje dinstati na umerenoj temperaturi. Posoliti i dodati list lovora.
Zatim dodati suvi biljni začin, pa sve naliti sapola litra kipuće vode i promešati. Poklopiti i ostaviti da se kuva oko 30 minuta.
Posle tog vremena izvaditi neki komad šargarepe da ostane za dekoraciju. Ostalo ili prebaciti u blender ili izmiksati štapnim mikserom, ali nakon što izvadite lovorov list.
Dodajte aceto balsamico, probajte, pa dosolite i pobiberite ako je potrebno .
Sipajte u posude i ukrasite iseckanim komadima šargarepe.
Ovo je čorba će vas sigurno ugrejati u hladnim danima koji nam dolaze.
Ručak ne može da se zamisli bez dobre supe ili čorbe, a posebno u jesen ili zimu kada nas ovakva jela greju. Domaća krem čorba od karfiola odličan je način da se okrepite i podignete imunitet, jer obiluje vitaminima. Može da bude i kompletan obrok jer je izuzetno zasitna i hranljiva. U nastavku pogledajte kako da je napravite.
Sastojci:
1 glavica karfiola 2 krompira 1 glavica crnog luka čaša kisele pavlake so, biber
Priprema:
U šerpu stavite sitno seckan luk, cvetove karfiola i krompir isečen na kockice.
Nalijte vodom i kuvajte dok povrće ne omekša. Zatim izblendajte štapnim mikserom, začinite, dodajte pavlaku i krčkajte još par minuta.
Pre svega pilence (oko kilogram) valja istranžirati na batake, karabatake, krilca, batačiće i belo meso što se još podeli na dva puta po tri dela. Leđa i šiju valja ostaviti. Trebaće za kakvu supicu.
Onamo se na vrelom ulju proprži (dok ne smekša) pola kila usoljenog luka iseckanog na rebarca, doda se paprika isečena na kockice, malo aleve paprike, pa ubaci tranžirano pilence. Sve se nalije čašom vode, pa krčka na laganoj vatri dok meso ne smekša kako valja. Tek tada se oljušte dva veća paradajza, iseckaju se na kockice pa ubace u paprikaš.
Doda se i iseckana veza peršunovog lista, još dosoli ako treba i pobiberi, pa krčka još oko pola sata na tihoj vatri, uz mešanje. Ovaj paprikaš treba da ima dosta tečnosti, jer još sve nije gotovo.
Nedostaju mu knedle, koje će kao žuti narcisi da izviruju iz crvenog paprikaša.
Dva žumanceta, sneg od belanaca, malo ulja i soli umese se s brašnom tako da rukama mogu da se oblikuju knedle. Da budu tanke i duge kao mali prst. Onamo se uvrije slana vode, pa nokle kuvaju dok ne isplivaju na površinu. Kašikom s rupama izvade se, procede, pa umešaju s paprikašem.
Naravno, ovo može i jednostavnije: uz kuvane gotove makarone, ali to onda više nije to.
1 glavica karfiola 1 glavica luka 2 štapke celera 2 mrkve 100 g slanine 2 lista lovora 2 l povrtnog temljca 150 ml vrhnja, tekućeg so biber muskatni oraščić peršun 50 ml ulja
Priprema:
Isjeckati svo povrće na sitnije komadiće. U većoj šerpi najprije propržiti pančetu ili slaninu, pa je izvaditi van i ostaviti na stranu.
U istu šerpu dodati 2 žlice ulja i isjeckano povrće te pržiti da malo postakli i pusti miris, što znači da se može dodati povrtni temeljac. Dodati lovorov list i poklopiti i pustiti da zakuha. Kada je počelo kuhati, smanjiti temperaturu i kuhati na laganoj vatri još 30-ak minuta, dok povrće omekša!
Na kraju dodati vrhnje i začiniti po ukusu. Servirati posuto isprženom slaninicom i malo isjeckanog peršuna.
2 kašike putera i (ili) ulja 1 glavica crnog luka 1 manji praziluk 2-3 krompira srednje veličine 3 šargarepe 1 koren peršuna 150 g zamrznutog graška 100 ml pavlake za kuvanje 20% mm 1 kašičica soli 1/4 kašičice bibera ~1.5 litara vode
Priprema
Pripremiti povrće, oljuštiti ga i oprati. Crni luk iseći na kockice, praziluk na kolutiće. Krompir, šargarepu i koren peršuna iseći na kockice. Zagrejati 1.5 litar vode. U dubljoj šerpi na tihoj vatri zagrejati puter i (ili) ulje.Povrtna krem-supa Dodati luk i praziluk, pa dinstati nekoliko minuta, mešajući, uz oprez da luk ne požuti. Dodati kockice krompira, posoliti i pobiberiti. Dinstati još nekoliko minuta. Dodati kockice šargarepe i korena peršuna. Povrće preliti zagrejanom vodom i kuvati oko 30 minuta, dok sasvim ne omekša. U drugoj šerpici skuvati zamrznut grašak prema uputstvu proizvodjača, orijentaciono 15 minuta. Izmiksati sastojke iz supe pomoću štapnog miksera, ili u blenderu. Dodati skuvan i ocedjen grašak i pavlaku za kuvanje. Neka supa prokuva još jednom. Ako je potrebno, dodati malo vruće vode. Proveriti da li je supa dovoljno začinjena. Servirati odmah. Jela s krompirom se ne podgrevaju.
SAVET
Krem-supa od povrća je odličan izbor za bilo koje doba godine, a posebno sada, u zimskom periodu, kada će nas zagrejati i okrepiti. Mere su za 4 porcije. Navedeno povrće čini bazu ili osnovu supe, kojoj možemo dodati i drugo povrće prema svom ukusu. Krompir će supi dati kremastu teksturu, a šargarepa lepu boju.
5 kom. bibera 400 g pirinčanih rezanaca 5 g soli 200 kom. kobasica 5 g vegete
Započni pripremu
Isecite svinjsku kobasicu po želji. Stavite nudle da se kuvaju u vodi po uputstvu sa pakovanja. Dodajte kobasicu, začinite solju, biberom i vegetom. Kada nudle budu gotove, servriajte ih i uživajte u ovom obroku! Prijatno!
3 kom. belоg luka 100 g crnog luka 500 g krompira 300 g kukuruza šećeraca 300 g šargarepe 5 g soli 5 g vegete
Započni pripremu
Polomite svaki kukuruz na tri dela i stavite da se kuva. Nakon sat vremena ubacite iseckani krompir i šargarepu, iseckani beli i crni luk. Posolite, pobiberite i dodajte malo vegete. Kada i krompir bude kuvan, nakon 40 minuta, servrijte i uživajte u ovoj posnoj supi.