
Švedske ćufte od piletine u kremastom sosu
Švedske ćuftice su klasik nordijske kuhinje koji osvaja svojom mekanom teksturom i bogatim, kremastim sosom. Ove ćuftice od piletine su sočne, aromatične i savršeno se kombinuju sa kremastim sosom od pavlake i začinskog bilja. Idealne su kao glavno jelo za porodični ručak, a poslužuju se uz pire krompir ili sveže povrće.
Recept za švedske ćufte
Sastojci
Za ćuftice:
Mlevena piletina 500 g
Crni luk 1 mali
Jaje 1
Prezle 50 g
Mleko 50 ml
So i biber po ukusu
Muskatni orah malo
Maslac ili ulje za prženje
Za kremasti sos:
Pavlaka za kuvanje 200 ml
Pileći bujon 150 ml
Senf 1 kašičica
Brašno 1 kašika
Maslac 1 kašika
So, biber, sveže začinsko bilje po ukusu
Priprema
U manjoj posudi pomešajte prezle i mleko i ostavite da nabubre nekoliko minuta. U velikoj činiji pomešajte mlevenu piletinu, jaje, luk, natopljene prezle, so, biber i muskatni oraščić. Dobro izmešajte smesu.
Oblikujte kuglice i propržite ih u tiganju sa maslacem ili uljem dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa svih strana (oko 8-10 minuta).
Za sos, u manjoj šerpi otopite maslac, dodajte brašno i kratko propržite. Dodajte bujon i pavlaku, pa mešajte dok se sos ne zgusne. Dodajte senf, so, biber i začinsko bilje.
Prelijte ćuftice kremastim sosom i pustite da se sve zajedno krčka još 5 minuta.
Poslužite uz pire krompir, kuvano povrće ili svežu salatu.
(Blic.rs)
Disclaimer I
Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.
Disclaimer II
Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.
Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.