Ovako se sprema najukusniji pire krompir

Ovako se sprema najukusniji pire krompir

Uz ove trikove će vaš pire od krompira pobrati sve pohvale.

Slavni kuvar Heston Blumental otkriva formulu za dobijanje svilenkastog krompir pirea bez imalo lepljivosti, za koju je glavni krivac skrob. Krompire isperite i do nekoliko puta.

Za pire odaberite voštani krompir i nakon guljenja sačuvajte koru za pripremu jela jer ćete pomoću nje dobiti savršeni ukus, savetuje poznati britanski kuvar. Na kilogram krompira ide 240 ml punomasnog mleka i 250 g maslaca.

Krompire najprije ogulite, isecite na jednake komade pa dobro isperite i do nekoliko puta. Tako ćete isprati skrob, da pire ne bude gumast. Kad voda u kojoj se ispiru više nije bela – krompir je spreman za kuvanje. Ubacite ga u neslanu vodu zagrejanu na 72°C. Za to će vam biti potreban kuhinjski termometar. Kuvajte krompire pola sata održavajući temperaturu. Zatim ih procedite i isperite u hladnoj vodi.

Ubacite ih u zavrelu posoljenu vodu i kuvajte dok se ne počnu raspadati. Koru krompira ubacite u mleko. Zakuvajte i sklonite s vatre. Ostavite 20 minuta pa procedite. Krompire propasirajte u posudi s maslacem isečenim na kockice. Ako želite da bude veoma svilenkast, pire protisnite i kroz cedilo. Dodajte proceđeno vruće mleko i soli prema izboru. Količinu maslaca možete i udvostručiti, u zavisnosti od vašeg ukusa.

– Savršeni pire zahteva naučni pristup jer želimo da skrob ostane zarobljen u krompiru. Ako razbijemo te male granule, pire će biti gumast i lepljiv. Krompir ima dovoljno skroba da se od njega napravi lepak za tapete – a to sigurno ne želimo u tanjiru – zaključuje Heston.

Izvor: magazin.ba

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.