
Svečana bela čorba za slave i praznike
Recept za belu čorbu koja se najčešće pravi za slave, praznike, svadbe.
Uvek skuvam pun lonac pa je jedemo dva dana. Meni dovoljna kao obrok i uvek se sipa tanjir, dva više. Ja je kuvam često, sasvim običnim danima jer je mnogo volimo.
Sastojci:
- oko 1 kg. pilećeg mesa (sa kostima, bez kostiju je to oko 600 gr. čistog mesa)
- 200 gr. paštrnaka
- 200 gr. peršuna
- 350 gr. šargarepe
- 400 gr. krompira
- 250 gr. luka
- 100 gr. celera
- 1 čen belog luka
- 150 gr. graška
- lovorov list
- lišce peršuna
- so, biber, vegeta (suvi začin) sve po ukusu
Legir:
- 200 gr. kisele pavlake
- 1 jaje
- sok od jednog limuna
- 100 gr. maslaca ili ulje
- 1 puna kašika brašna
Priprema:
U lonac stavite meso nalijte 5 litara vode i neka krene da kuva. Ogulite svo povrce, operite ga i stavite u lonac zajedno sa mesom.
Sve neka kuva dok ne omeksa. Izvadite iz supe, ostavite da se hladi pa usitnite.
U lonac (drugi) rastopite maslac, kratko propržite brašno pa nalijte pola litre supe i promešajte.
Dodajte iseckano meso i povrće, ostatak supe, peršunovo lišće i kuvajte još 15 - 20 minuta.
U medjuvremenu dodajte začine.
Kada ste sklonili sa ringle u vrelu čorbu umešajte legir. Umutite jaje, pavlaku, limun.
{vembed Y=G_J6Sg-L01U}
Izvor: serpica.net
Disclaimer I
Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.
Disclaimer II
Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.
Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.