PARADAJZ ČORBA ZA POČETNIKE: Kremasta i bogatog ukusa - jelo koje se praktično samo sprema
Ako imate pelat u frižideru napravite najukusniju paradajz čorbu.
Domaća paradajz čorba se uglavnom pravi od svežeg paradajza, ali i pelat je od koristi. Dobićete jednako kremastu strukturu i bogat ukus paradajza. Isprobajte!
Sastojci:
3 kašike maslinovog ulja
2 kašike neslanog putera
1 glavica crnog luka
6 čenova belog luka
2 konzerve pelata (u komadu)
3 šolje vode ili pilećeg bujona
1 kašika šećera
3/4 šolje pavlake za kuvanje
sveži bosiljak
Priprema:
U šerpu sipajte maslinovo ulje i puter i kada se zagreje dodajte sitno seckani crni luk. Kada crni luk omekša dodajte i mleveni beli. Nakon 3-4 minuta sipajte pelat, a onda i bujon (pravi se tako što pileću kocku supe pomešate sa 3 čaše vrele vode).
Pošećerite, posolite i pobiberite, pa promešajte i kuvajte nekih 10 minuta, dok ne krene da ključa.
Nakon toga smanjite temperaturu i kuvajte još pola sata, pa sklonite sa šporeta. Štapnim mikserom sjednite sastojke dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte pavlaku za kuvanje i promešajte. Pospite seckanim bosiljkom i služite. Prijatno!
Napomena: Nemojte da koristite blender velike brzine, jer maslinovo ulje može da postane gorko. Ako nemate štapni mikser koristite gnječilicu za pire krompir kako bi sjedinili sastojke.
Izvor: Stvar ukusa