STARINSKA LETNJA SUPA: laka krem čorba od povrća

STARINSKA LETNJA SUPA: laka krem čorba od povrća

Sastojci:

350 gr krompira
1 luk
1 manji krastavac
1 veza blitve
50 gr putera
kocka za supu od povrća
so i biber

Priprema:

Oljuštite povrće i sitno iseckajte.

Dinstajte ga na ugrejanom puteru dok ne omekša.

Izmiksujte ga u blenderu.

Nalijte vodom (nešto manje od 1 litre) i dodajte kocku za supu.

Posolite i pobiberite po ukusu.

Pred služenje možete začiniti kiselom pavlakom ili limunom.

Ukrasite seckanim peršunom ili vlašcem.

Napomena: ako postite, umesto putera stavite ulje.

Izvor: Lepa&Srećna

JUNEĆI GULAŠ NA ITALIJANSKI NAČIN

JUNEĆI GULAŠ NA ITALIJANSKI NAČIN: Gurmanska junetina služi se uz pomfrit, kuvani krompir ili palentu

Meka junetina isečena na komadiće prava je inspiracija za vešte kuvarice i kuvare! Ovo je italijanska verzija popularnog gulaša, piše Lepa&Srećna.

Sastojci:

500 gr junetine
3 glavice luka
3 dcl crnog vina
50 gr putera
ulje
so i biber
nekoliko zrna kleke
2 lista lorbera
1 kašika brašna

Priprema:

Meso isecite na komadiće, posolite i pobiberite pa uvaljajte u brašno.

Na ulju otopite pola putera pa kratko ispržite kockice mesa. Izvadite i ostavite ih na toplom.

U masnoću dodajte ostatak putera i luk iseckan na rebarca.

Kad malo omekša, dodajte lorber, kleku i ostale začine pa sipajte i pola čaše vina.

Kad se sve sjedini, vratite i meso i nalivajte naizmenično vinom i vodom da meso omekša a sos se lepo ujednači.

Izvor: Lepa&Srećna

PILEĆI PAPRIKAŠ NA MASTI
foto: Shutterstock

PILEĆI PAPRIKAŠ NA MASTI: starinsko jelo za ukusan ručak

Sastojci:

2 bataka
5 većih krompira
1 šargarepa
1 mladi luk
malo peršuna
mast
so

Priprema:

Dok se u šerpi kuvaju bataci na laganijoj vatri, sečemo krompire, šargarepu, mladi luk i peršun.

Kad se meso skuva, dodati povrće, kašiku masti i dva paradajza sitno iseckana (može i pola šolje soka od paradajza) i naliti vodom.

Kuvati još dok povrće ne bude gotovo, a so i začine staviti po ukusu.

Izvor: Stvar ukusa

Gulaš sa noklicama - Odlično jelo od junećeg ili svinjskog mesa
Foto: Shutterstock

Gulaš sa noklicama - Odlično jelo od junećeg ili svinjskog mesa

Sastojci:

400 gr svinjskog ili junećeg mesa
1 glavica crna luka
2 čena belog luka
2 šargarepe
100 gr celera
500 gr krompira
2 dcl soka od paradajza
1 dcl belog vina
1 list lovora
so
mleveni biber
mleveni korijander
1 kašika mlevene crvene paprike
ulje
7 dcl vode
Za noklice
1 jaje
so
4 kašike gazirane vode
5-6 kašika brašna

Priprema:

U ekspres loncu na 2-3 kašike ulja pržiti meso isečeno na kocke sa svih strana, dodati sitno seckan beli i crni luk, šargarepu na kolutiće i celer na kocke.

Dodati 1 dcl belog vina pa pržiti 2-3 minuta da vino ispari.

Sada dodati krompir isečen na kocke, 1 kašiku mlevene crvene paprike, so, mlevenog bibera, mlevenog korijandera, izmešati, dodati 2 dcl soka od paradajza i 1 list lovora.

Naliti sa 5 dcl vode, zatvoriti lonac i kuvati - od trenutka kad para počne da izlazi - 30 minuta.

Za to vreme napraviti noklice da malo odstoje dok se gulaš ne skuva.

U posudu staviti 1 jaje, so, 4 kašike gazirane vode i 5-6 kašika brašna.

Dobro izmešati masa da se oteže sa viljuške. (Noklice budu baš mekane kada se doda gazirana voda.)

Kad se gulaš skuva i para izadje, otvoriti lonac, dodati još 2 dcl tople vode.

Malom kašičicom prethodno umočenom u gulaš vaditi smesu za noklice spustati u gulaš i kuvati još 10 minuta (ne zatvarati lonac već kuvati ili bez poklopca ili ovlaš poklopiti nekim drugim poklopcem).

Kuvani gulaš posuti seckanim peršunom.

Izvor: Tajni kuvar

Pileći paprikaš na drugačiji način
Foto: Shutterstock

Pileći paprikaš na drugačiji način

 

Za ovaj paprikaš vam ne treba puno vremena, a možete ga služiti uz omiljenu testeninu ili sa pire krompirom.

Sastojci:

belo meso
suvi biljni začin
biber
malo mlevene crvene paprike
paradajz sok
pečurke
malo slanine
crni i beli luk

Za zapršku:

kisela pavlaka
1 kašika prašna

Priprema:

U šerpi na malo ulja propržite iseckanu slaninu, pa dodajte sitno seckani crni i beli luk.

Pileći file koji ste začinili, iseckajte na kockice i dodajte u šerpu.

Kada se meso proprži sipajte malo mlevene crvene paprike, pa promešajte i dodajte paradajz sok.

Šampinjone isecite, pa isto dodajte u šerpu.

Krčkajte tako par minuta, pa dodajte zapršku (kiselu pavlaku i brašno lepo sjedinite).

Začinite još malo ako želite i neka se krčka još desetak minuta.

 

Izvor: stvarukusa.rs

Pivarski gulaš - Pomalo zaboravljeno jelo iz Banata
Foto: Shutterstock

Pivarski gulaš - Pomalo zaboravljeno jelo iz Banata

Vodič za gastronomiju i turizam kroz Zaboravljena jela Srbije predstavlja vam specijalitete domaće kuhinje i turističke atrakcije predela u kojima su nastali.

U okviru projekta Zaboravljena jela Srbije, obilazimo našu zemlju, istražujemo veličanstvene predele i probamo autentične ukuse. Put nas vodi u Banat…

Sastojci:

300 g junetine
1 glavica luka
2-3 šargarepe
2 dl pelata
4-5 čenova belog luka
1 l piva
malo krtole celera
malo brašna
2-3 lista lovora
so, biber
đumbir

Priprema:

Junetinu isecite na kocke, uvaljajte u brašno i propržite na ulju da se malo zarumeni.

Odvojeno u šerpi propržite luk, dodajte kolutove šargarepe, seckane beli luk i celer, junetinu, pelat, pivo, so, biber, lovor i đumbir, pa kuvajte na srednjoj vatri oko sat i po, da meso sasvim omekša.

Izvor: lepaisrecna.rs

Čorba od luka sa parmezanom
Foto: Profimedia

Čorba od luka sa parmezanom

Ako volite topla jela, ova čorba sa lukom će vam sigurno prijati. Posebna ukus joj daje parmezan. Probajte!

Sastojci:

3 glavice crnog luka
1,2 l mleka
100 g rendanog parmezana
2 kašike brašna
suvi začin
ulje, so, biber
krutoni

Priprema:

Luk narendajte što sitnije ili ga sameljite, pa ga propržite na ulju. Kada se zažuti, zalijte ga čašom vode, posolite i kuvajte desetak minuta.

U drugoj šerpi zakuvajte mleko i dodajte brašno razmućeno s malo vode. Luk procedite kroz sito i ubacite u mleko, pa pustite da kuva pet minuta.

Dodajte začine i parmezan, prokuvajte još pet minuta i poslužite.

Izvor: Lepa i Srećna

Tajna za najbolje knedle: Najlepši dodatak za domaću supu!
Foto: Shutterstock

Tajna za najbolje knedle: Najlepši dodatak za domaću supu! (RECEPT)

Najukusnije i najmekše knedle koje ste ikada probali!

Spremate ukusnu domaću supu, a nemate rezance. Ništa zato. Uz pomoć ovog recepta napravićete najukusnije i najmekše knedle koje ste ikada probali, piše Stvar ukusa.

 Sastojci:

 1 jaje

oko 3 kašike griza

malčice ulja

pola kašičice suvog začina

Priprema:

 U tanjir razbijte jedno jaje, a onda ga viljuškom dobro umutite. Jaje mora biti penasto, što više, jer je to tajna da vaše knedle budu vazdušaste.

 Polako postepeno dodajte griz i mešajte viljuškom da se ne naprave grudvice. U zavisnosti od veličine jajeta potrebno je oko 3 kašike griza.

 Masa ne sme da bude preretka, da klizi po tanjiru, ali ne sme da bude ni mnogo gusta. Dodajte i suvi začin i ulje, izmešajte i obavezno ostavite 5,6 minuta da odstoji.

 Onda ćete videti da li masa zaista dobre gustine, jer tek tad griz nabubri i dobije pravu gustinu.

 Nakon što je testo za knedle gotovo, kašiku umočite u vruću supu, a zatim uzimajte knedle. Posle svake knedle umočite kašičicu u šerpu u kojoj se kuva supa, a ukoliko vam se knedla zalepi i ne sklizne lepo, operite je ili zamenite drugom da vam se ne bi i ostale knedle lepile za nju.

 Stavljajte knedle u vruću supu i vratite na šporet da još malo kuvaju. Nakon 5 minuta knedle su kuvane i spremne za jelo.

Izvor: stil.kurir.rs

Tradicionalni srpski specijalitet: Teleća čorba na starinski način

Tradicionalni srpski specijalitet: Teleća čorba na starinski način

Sastojci:

500 g telećeg ribića
1 glavica crnog luka
2 krompira
1 koren peršuna
1 mali celer
2 šargarepe
2 kašike brašna
1 kocka juneće supe
1 čaša kisele pavlake
1 žumance
peršunov list
biber
so

Priprema:

Crni luk sitno iseckati. Povrće očistiti i iseckati na kockice. Meso takođe iseći na kockice.

Zagrejati malo ulja i izdinstati iseckan crni luk da postane staklast. Dodati iseckano meso i dinstati da promeni boju.

Zatim dodati povrće, kratko propržiti i sipati malo vode. Dodati kocku supe, biber i alevu papriku, promešati i dinstati na umerenoj temperaturi.

Kada meso bude napola gotovo, sipati vodu i kuvati na tihoj vatri dok povrće i meso ne omekša.

Na kašici ulja ispržiti brašno vodeći računa da ne porumeni. Sipati malo supe i umešati u čorbu. Kuvati nekoliko minuta da se čorba blago zgusne.

Umutiti pavlaku i žumance i u mlazu sipati u čorbu, neprestano mešajući. Posuti seckanim peršunom, poklopiti i odmah skloniti sa šporeta. Ostaviti da odstoji desetak minuta pre služenja.

Izvor: Južna Srbija

Pivrski gulaš: Zaboravljeno jelo iz Banata
Foto: Shutterstock

Pivrski gulaš: Zaboravljeno jelo iz Banata

Ovaj put predstavljamo vam jedno pomalo zaboravljeno jelo koje nam dolazi iz vojvođanskog Banata i deo je tamošnje tradicionalne kuhinje.

Sastojci:

300 g junetine
1 glavica luka
2-3 šargarepe
2 dl pelata
4-5 čenova belog luka
1 l piva
malo krtole celera
malo brašna
2-3 lista lovora
so, biber
đumbir

Priprema:

Junetinu isecite na kocke, uvaljajte u brašno i propržite na ulju da se malo zarumeni.

Odvojeno u šerpi propržite luk, dodajte kolutove šargarepe, seckane beli luk i celer, junetinu, pelat, pivo, so, biber, lovor i đumbir, pa kuvajte na srednjoj vatri oko sat i po, da meso sasvim omekša.

Prijatno :)

Izvor: Lepa i srećna

Paprikaš sa kobasicama
foto: Shutterstock

Brza i jednostavna priprema preukusnog paprikaša sa kobasicama

Ručak koji će oduševiti celu porodicu.

Sastojci:

250 g zelene paprike
250 g žute paprike
250 g crvene paprike
3 glavice crnog luka
600 g paradajza
125 g slanine
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica slatke crvene mlevene paprike
so
biber
4 debrecinske kobasice (po ukusu)

Savet unapred: Ovaj recept možete vrlo jednostavno izmeniti i spremiti ga za 6 porcija. Na kraju treće faze dodajte pirinač i bujon. Za 100 g pirinča neophodno je 1/2 l bujona.

Prirprema:

Papriku oprati, očistit, izvaditi semenke i iseći na rezance. Luk oljuštiti, preseći na pola, zatim na polukrugove. Paradajz kratko obariti, zatim oljuštiti i iseći na četvrtine. Slaninu iseći na kockice.

U većem tiganju zagrejti ulje. Staviti slaninu i luk i ispržiti ih. Preko toga posuti crvenu mlevenu papriku. Dodati isečenu papriku i paradajz, posoliti i pobiberiti.

Ostaviti sastojke da se dinstaju 20 minuta i dodati kobasice. Gotovo jelo sipati u činiju i odmah servirati.

Izvor: stvarukusa.rs

Kremasta čorba od tikvica
Foto: Shutterstock

Kremasta čorba od tikvica

Ova supa je jednostavna za pripremu, a odlična je kad su visoke temperature jer je možete jesti i hladnu.

Sastojci:

400 grama tikvice
2 dl punomasnog kravljeg mleka
1 kašika slanog maslaca
1 kašika belog pšeničnog brašna
1 i po kašika seckanog peršuna
80 grama kisele pavlake
8 dl vode
1 kašika mešavine suvih začina

Priprema:

Očišćene i usitnjene tikvice stavite u posudu i prelijte da 7 dl vode. Kuvajte 10 minuta da lagano ključa. Dodajte mleko i maslac i kuvajte 5 minuta. Skinite s vatre i izmiksajte. Brašno izmešajte s 1 dl vode i dodajte u supu. Začinite mešavinom suvih začina i pavlakom i ostavite da kuva 3-5 minuta. Skinite s vatre i dodajte peršun.

Izvor: stil.kurir.rs

Češki gulaš sa knedlama

Savršen ručak za gurmane, oduševiće vaše ukućane.

Sastojci:

Za gulaš

700g luka isečenog na rebarca
600g junećeg mesa od šola
½ dl ulja
1,5 l povrtnog bujona
1 kašika slatke začinske paprike
2 kašike brašna
So i biber

Za knedle

½ kg kuvanog krompira
1 jaje
250g oštrog brašna
1 kašičica soli
Prstohvat bibera
Za dekoraciju
Svež peršun

Način pripreme:

U šerpi odgovarajuće veličine zagrejati ulje i propržiti luk da omekša. Meso iseći na kocke veličine zalogaja. Kada luk omekša dodati meso, začiniti (so i biber) i nastaviti prženje sve dok meso ne dobije koricu. Dodati začinsku papriku, brašno i sve dobro promešati, pa naliti bujonom da ogrezne. Dobro promešati i ostaviti da se krčka oko 2h. Povremeno promešati. Po potrebi dolivati po malo bujona ili vode. Ovaj gulaš treba da bude malo tečniji da bi bilo dovoljno safta u koji se umaču knedle. U svakom slučaju pred kraj kuvanja treba proveriti i doterati ukus po potrebi.

Krompir kuvati u ljusci ocediti i ostaviti da se ohladi. Ohlađeni krompir oljuštiti i ispasirati, dodati jaje, so i biber, a zatim malo po malo dodavati brašno dok se ne dobije kompaktno testo.

Od testa napraviti „salamu“ i ostaviti da odstoji 20min. Celu „salamu“ kuvati u ključaloj slanoj vodi oko 15-20min. Kuvanu salamu izvaditi iz ključale vode i iseći na kriške. Servirati gulaš sa knedlama dekorisan sitno seckanim peršunom.

Uz ovakav savršen gulaš preporučuje se i čaša dobrog hladnog piva.

Izvor: lepibrka.com

foto: Shutterstock

Lovačke šnicle u paradajz sosu: Sočan, brz i jednostavan obrok

Ako nemate puno vremena da se posvetite ručku, onda je ovo idealno rešenje za vas. Lovačkim šniclama niko ne može da odoli pogotovo ako napravite kao prilog krompir pire.

Lovačke šnicle su popularno jelo koje se najčešće priprema od junećeg mesa, ali može da se pravi i od svinjskog buta ili plećke.

Recept za lovačke šnicle

Sastojci:

1/2 kg junećih šnicli
1,5 šolja ulja
2 kašike brašna
2 čena belog luka
1/2 čaše belog vina
1 šolja kuvanog paradajza
začin
so, biber

Priprema:

Izlupajte šnicle, posolite ih i uvaljajte u brašno, pa ih propržite na ulju.

Kada šnicle porumene, izvadite ih iz tiganja, pa u istoj masnoći propržite kašičicu brašna i izgnječen beli luk.

Dodajte vino, kuvan paradajz i začin.

Kada sos provri, u njega vratite šnicle i kuvajte ih zajedno sa umakom na smanjenoj temperaturi još oko 10 minuta.

Izvor: krstarica.com

Foto: Shutterstock/Ilustracija

NOVO NA VAŠOJ TRPEZI: Irski gulaš sa pečurkama

Napravite malo drugačije jelo za svoje ukućane. I oni i vi ćete biti oduševljeni kakav ukus ovaj gulaš ima.

Potrebno je:

300 g bukovača
300 g šampinjona
300 g junetine
1 crni luk
2 šargarepe
500 ml piva
3 kašike brašna
1 kašičica soli
na vrh kašičice bibera
2 lovorova lista
malo šećera
1 kašika vegete
6 kašika ulja
malo peršuna

Priprema

U veću šerpu naspite 3 kašike ulja i stavite da se zagreje. Oljuštite luk, sitno ga isecite i stavite kratko da se prži na ulju. Dodajte luku šargarepu koju ste očistili i isekli na kolutove. Pospite sve sa vrlo malo šećera, i uz neprestano mešanje pržite samo da postane staklasto.

Gotovo povrće izvadite, dodajte preostalo ulje i kratko pržite meso koje ste prethodno isekli na kocke i uvaljali u smesu od jedne kašike brašna malo soli i bibera. Kada je meso porumenelo pospite ga sa preostalim brašnom pa naspite pola litre piva i sve dobro promešajte da se lepo sjedini i da nema grudvica.

U šerpu vratite luk i šargarepu, dodajte lovorov list, vegetu i peršun, pa naspite oko litru vode. Dobro sve promešajte i na laganoj vatri kuvajte oko 2 sata dok meso skroz ne omekani. Ako je potrebno povremeno podlite sa malo vode.

Kad se meso skuvalo dodajte na krupno isečene pečurke i još malo začina po ukusu (so, biber, peršun, vegeta, ljuta paprika)sve krčkajte 20 min i poslužite Irski gulaš sa prilogom po želji. Odlično ide sa pire krompirom, testeninom…

Izvor: erecepti.com

Foto: danas.rs

Recept nedelje: Bela čorba od celera

Ako ste ljubitelj celera, ova čorba je idealna za vas.

Jednostavna, brzo se priprema, a ukus je više nego savršen.

Ako niste znali, celer je namirnica koja ima negativne kalorije – za njegovo razgradnju/varenje, potrebno je više kalorija nego što ih sadrži (10 puta, okvirno).

Pored celera, u namirnice sa negativnim kalorijama spadaju i: paradajz, šargarepa, jabuka, brokoli, šampinjoni…

Sastojci:

500 g korena celera
2 kašike ulja
1 kašičica kima
4 kašike ovsenih pahuljica
morska so, biber i celerov list po ukusu

Priprema:

Na vrelom ulju propržite celer iseckan na sitnije komade i kim. Doodajte ovsene pahuljice i oko 1 l vode. Čorbu kuvajte 15-ak minuta na srednjoj temperaturi. Začinite i dodajte još vode u zavisnosti od željene gustine. Ova količina je dovoljna za 4-5 osoba.

Umesto ovsenih pahuljica možete koristiti npr. pirinač (u tom slučaju će to biti bezglutenska, posna, čorba).

Čorbu možete obogatiti neutralnom pavlakom (mrsna čorba).

Izvor: Danas.rs

Juneći krompir gulaš (VIDEO)

Topao čorbasti obrok koji prija u hladnim zimskim danima.

Sastojci:

2 glavice crnog luka
2 šargarepe
400g šampinjona
500g junetine (teletina, piletina, svinjetina)
krompir
ulje
so, peršun, biber, lovorov list, bosiljak
aleva paprika

Priprema:

U šerpu stavite malo ulja i izdinstajte luk. Zatim dodajte šampinjone i šargarepu. Kad se malo udinsta stavite meso i izmešajte . Dodajte začine. Nakon par minuta dodajte i krompir isečen na kocke. Nalijte vodu i ostavite da se krčka oko sat i po dva… Ako kuvate u ekspres loncu za sat i po bi trebalo da bude gotovo.

U manju šerpu stavite malo ulja, zagrejte, pa dodajte brašno i alevu papriku i napravite zapršku. Tu zapršku sipajte u šerpu kad je meso i povrće već gotovo. Sa zaprškom treba da se kuva još oko 5 minuta, a posle toga je jelo spremno za posluženje.

Prijatno!

{vembed Y=sM-XrowjVYU}

Izvor: Milica Mihailović

foto: Shutterstock

Brzo, jednostavno i ukusno: Gulaš iz rerne

Gulaš je mnogima omiljeno jelo, a ovaj recept je malo drugačiji od uobičajenog.

Sastojci:

5 kašika brašna
Pola kašika soli i bibera
700 g junetine naseckane na kockice
Jedan veliki luk i tri čena belog luka
3 kašike ulja
Litra juneće supe
400 g sosa od paradajza
4 velika krompira
4 šargarepe
200 g graška iz konzerve

Priprema:

Promešajte četiri kašike brašna, so i biber, te stavite u kesicu za frižider.

Stavite u smesu meso i uvaljajte u pomenutu masu.

Kada završite taj postupak, u kesici bi trebalo da ostane malo brašna pa mu dodajte preostalu kašiku.

U velikoj posudi na ulju ispržite luk, beli luk i meso uvaljano u brašno pa postupno dodajte supu i pasirani paradajz.

Pokrijte i kuvajte u rerni na 180° dva sata.

Nakon toga dodajte krompir i šargarepu, pa kuvajte još sat vremena, te pred kraj dodajte grašak iz konzerve.

Izvor: Stil/Dnevno.Hr

BRZO I LAKO: Posne knedle za supu (VIDEO)

Mekane knedle za supu, odlične u dane posta ili ako ne konzumirate jaja.

Sastojci i priprema:

– 200 g pšeničnog griza
– 2 kašike brašna
– 1 kašika ulja
– 1 kašičica kurkume (ne mora, dodajem samo zbog boje)
– 2 prstohvata soli
– 200 ml vode

Stavite supu ili čorbu da kuva i odmah pripremite knedle jer je potrebno da malo odstoje.

Izmešajte sve suve sastojke pa dodajte vodu malo po malo jer smesa treba da bude ni previše gusta a ni retka (video). Kad su odstojale kašičicom spuštajte u supu koja još kuva.

Kuvajte ih oko 10-15 minuta i poslužite vašu posnu supu.

Prijatno.

{vembed Y=WAcTkgpidaA}

Izvor: serpica.net

Foto: stasekuva.com

Perkelt sa teletinom - tradicionlani mađarski gulaš

Perkelt sa teletinom je tradicionalni mađarski gulaš koji se već generacijama pravi i kod nas u Vojvodini (pretežno u Bačkoj), a odlikuje ga prefinjeno bogatstvo ukusa i mirisa. Za pripremu ukusnog perkelta poželjno je imati kotlić i dugo, duuugooo ga kuvati na tihoj vatri. Naravno, pored toga, potrebno je imati dobar recept i koristiti kvalitetne namirnice.

Mnogi će reći da je perkelt isto što i gulaš ili paprikaš, ali nije. Ono po čemu se mađarski gulaš perkelt razlikuje od ostalih gulaša i paprikaša jeste činjenica da se za pripremu perkelta koriste i sveža i mlevena paprika, kao i to da ide mnogo luka. Iako perkelt može, i pravi se od različitih vrsta mesa, meni je najukusniji sa teletinom, pa vam ovde prenosim recept po kome ja lično pripremam perkelt sa teletinom.

ZA PRIPREMU PERKELTA SA TELETINOM POTREBNO JE:

1 kg kvalitetnoj telećeg mesa
350 g crnog luka
3-4 čena belog luka
2 zrela “mesnata” paradajza
2 sveže paprike
so
biber
začin od suvog povrća
lovorov list
mlevena crvena paprika (slatka i ljuta)
2-3 dl crnog vina (može i više)
malo masti (ili ulja)

PRIPREMA:

Očistiti crni luk i naseći ga sitno, a potom udinstati na masti ili na ulju. Dodati slatku i ljutu mlevenu papriku i nastaviti sa dinstanjem. Teletinu iseći na kockice i dinstati sa lukom.

Kad se teletina malo prodinstala, perkelt potom začiniti dodavanjem bibera, suvog začina od povrća, sitno seckanog ili gnječenog belog luka i lovorovog lista.

Perkelt se po pravilu dugo dinsta na tihoj vatri uz konstantno podlivanje vode. Uvek treba voditi računa da vode nema previše. Čim primetite da je voda isparila, potrebno je opet dodati vrlo malo vode. I tako, sve u krug. Mađarski perkelt gulaš potrebno je kuvati toliko dugo, sve dok meso ne postane potpuno mekano.

Kad je teletina već postala fina, sočna i mekana, dodati u perkelt paradajz i papriku.

Oljuštiti zreli mesnati paradajz, po mogućnosti iz sopstvene bašte (to je onaj koji ima vrlo malo soka i semenki u sebi) i naseći ga na kockice. Kada nije sezona paradajza ili kada nemam takav zreo mesnati paradajz, koristim paradajz pelat u konzervi. Isečen paradajz zajedno sa sokom koji je iz njega izašao dodati u perkelt i nastaviti krčkanje i dalje na laganog vatri.

Isto učiniti i sa paprikom. Oprati je i očistiti od semenki, a potom narezati na trakice i dodati u perkelt. Svake godine ovako isečenu papriku stavim u zamrzivač kako bih je koristila za pripremu raznih jela tokom zime. Znači, ako nema sveže paprike, možete koristiti papriku iz zamrzivača

Perkelt sa teletinom krčkajte još malo dok se paradajz i paprika skuvaju, a onda ovo već ukusno i fino jelo zaliti crnim vinom. Negde sam čitala da na 1 kg teletine stavljaju i do 1l crnog vina, međutim, ja zbog dece stavim svega 2-3 dl vina

Perkelt ostaviti na tihoj vatri da se lagano krčka dok vino ne ispari i teleći perkelt dobije finu kašastu strukturu.

POSLUŽENJE:
Tradicionalno, perkelt se služi uz galuške, mađarske njoke, ali ga možete poslužiti uz prethodno barenu testeninu, bareni krompir ili pire krompir. Ja sam ovom prilikom uz perkelt sa teletinom obarila testeninu u obliku školjki.

Ukoliko želite i volite, uz perkelt sa teletinom možete poslužiti neku svežu salatu, na primer zelenu salatu, salatu od kupusa, ili ga jednostavno dekorišite svežim listovima peršuna.

Izvor: stasekuva.com