Recept za ragu od divlje svinje
Posebni začini istaći će ukus mesa u ovom receptu za ragu od divlje svinje
Zahvaljujući modernoj tehnologiji hlađenja i optimalnoj higijeni u procesu obrade i prerade mesa, danas se meso divljači može lako pripremiti, kao i svako drugo meso.
Koji začini se koriste za jela od divlje svinje?
Jači začini koji se koriste prilikom pripremanja jakog mesa: bobice kleke (čiji je ukus jači ukoliko se izdrobe), karanfilić, lovorov list, majoran, selen, biber, aleva paprika, muskatni orah i cimet sjajno se slažu sa svim vrstama tamnog mesa. Piment jelu daje aromatičnu orijentalnu notu, dok se ruzmarin i majčina dušica koriste za mediteranske akcente. Ovo i drugo začinsko bilje možete koristiti u svežem stanju, ili ih možete umešati u buter i napraviti domaći buter sa začinskim biljem.
Prilozi
U jesen se kao klasični prilog uz meso divlje svinje koriste pečurke i domaći kesten, priloženi na razne načine. Na primer, uz medaljone se mogu poslužiti kremasti sos od vrganja ili lisičarki, pire od kestena ili korica od oraha. Najzad, uz meso divlje svinje dobro ide i razno voće, kao što su smokve, kruške ili šljive.
Recept za ragu od divlje svinje
Sastojci:
1,5kg mesa (od plećke ili buta)
1 crni luk
150g celera
2 šargarepe
1 praziluk
4 stabljike celera
1 kafena kašičica aleve paprike
2 supene kašike paste od paradajza
6cl džina
30ml Barolo vina
1,25l tamne osnove za supe od mesa
1 vrećica začina (1 kafena kašičica bibera, 3 karanfilića, 2 kafene kašike bobica kleke)
Po 3 struka selena, majčine dušice i majorana
3 lista lovora
2 štapića cimeta
6 kafenih kašika brusnica
6 struka peršuna
Biber, so, šećer
Priprema
Isecite meso u komade veličine oraha, iseckajte crni luk i povrće.
Uvežite selen, majčinu dušicu, majoran, lovorov list i cimet u začinsku vezicu.
Propržite meso u velikom tiganju i sklonite ga na stranu.
U istom tiganju blago propržite crni luk s celerom i supenom kašikom šećera.
Dodajte alevu papriku i pastu od paradajza i pustite ga da se blago karamelizuje.
Prelijte džinom, Barolo vinom i osnovom za supe.
Dodajte meso, vrećicu začina, začinsku vezicu, i supenu kašiku soli i krčkajte oko 3 sata na niskoj temperaturi dok meso ne omekša.
Oko 15 minuta pre kraja, dodajte šargarepu, stabljike celera i praziluk.
Dodajte soli i bibera po ukusu. Dodajte par brusnica i malo peršuna da poboljšate ukus.
Sastojci koji se sakupe na dnu tiganja tokom prženja mogu se iskoristiti za pripremu divnog sosa za pečenje: izvadite prženo meso iz tiganja, propržite šargarepe, praziluk i komade crnog luka. Dodajte šećer, začine, prelijte supom i crvenim vinom. Pustite da se krčka dok se ne redukuje na polovinu količine, procedite kroz cediljku, ulupajte u masu hladan buter u kockicama i začinite prema ukusu.
Izvor: hrana-pice-price.com