Narandžasta supa
Za 4 osobe:
500 g mlade šargarepe, 300 g krompira, glavica luka, čen belog luka, 1 l povrtnog bujona iz kocke, 2 kašike maslinovog ulja, 2 dl sveže ceđenog soka od pomorandže, dve, tri kašike seckanih listova sveže nane, so i biber.
Priprema:
U šerpi zagrejte ulje i ispržite seckani luk. Kada se luk zacakli dodajte zgnječeni beli luk, promešajte, dodajte oljuštene i na kockice isečenu šargarepu i krompir, posolite, pobiberite i dinstajte 15 minuta, povremeno pomerajući šerpu na ringli. Dodajte ranije pripremljen povrtni bujon iz kocke, sačekajte da proključa, pa smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte na niskoj temperaturi još 30 minuta. Štapnim mikserom izmiksajte kuvanu šargarepu i krompir, da dobijete homogenu, glatku masu pa dodajte sok od pomorandže, promešajte i ponovo zagrejte do vrenja. Skinjite sa ringle, pospite seckanom nanom i odmah služite.
Izvor: Novosti