Hleb koji se ne mesi - spolja hrskav, a iznutra mekan kao duša

Hleb koji se ne mesi - spolja hrskav, a iznutra mekan kao duša

Neverovatno jednostavan recept čiji je krajnji rezultat fantastično ukusan hleb oduševio je domaćice

Priprema se lako i ne zahteva puno vremena i angažovanja.

Sastojci:

– 450 g brašna (tip 500)

– 10 g soli (oko dve kuhinjske kašičice)

– 13 g svežeg kvasca (otprilike trećina standarne kocke od 40 g)

– posuda za pečenje sa poklopcem

– pek papir

Priprema:

U mlakoj vodi razmutite kvasac i dodajte u brašno, kao i so. Umešajte rukom ili varjačom, tek toliko da se svi sastojci lepo sjedine. Nikako ne mesite testo. Ostavite testo u zatvorenoj posudi na toplom mestu i sačekajte da se udvostruči. Potrebno je sat i po ili dva u zavisnosti od temperature i kvasca. Dok testo narasta uključite rernu na 220 stepeni i stavite zatvorenu posudu.

Kada testo naraste samo ga izručite na dobro pobrašnavljenu površinu i preklopite ga od krajeva ka sredini, slično kao pismo. Ne oblikujte i ne gnjavite testo. Okrenite testo naopačke i stavite ga na parče pek papira. Izvadite zagrejanu posudu i u nju stavite pek papir, uzmite ga za krajeve sa testom pa je zatvorite. Pecite sa zatvorenim poklopcem 20 minuta, a onda smanjite rernu na 200 stepeni i pecite još 30 minuta sa otvorenim poklopcem. Znaćete da je hleb gotov kada dobije divnu zlatnu boju. Ostavite ga na rešetki da se skroz ohladi.

Ako nemate posudu sa pečenje, možete da koristite običan pleh koji ćete prethodno zagrejati u rerni i poprskati sa malo vode kada budete stavljali hleb u rernu.

Možda će vas interesovati i ovo: