Toskanska supa od pasulja
Ova ukusna supa je samo jedna verzija toskanske supe, a još je i bolja dan nakon što je napravite. Samo treba da ga zagrejete.
Sastojci
2 kašike maslinovog ulja
1 crveni luk
1 šargarepa
2 stabljike celera
4 čena belog luka
¼ kašičice slatke crvene paprike
1 litar pilećeg bujona
300 g kuvanog ili konzerviranog belog pasulja
1 grančica ruzmarina
2 lovorova lista
250 listova kelja ili blitve
so biber
100 g slanina za posipanje
Priprema
Zagrejte maslinovo ulje i dodajte sitno seckani luk, šargarepu i stabljike celera i dinstajte, mešajući, dok ne omekša, oko 3 minuta.
Zatim dodajte izgnječeni beli luk i crvenu papriku i dinstajte, neprestano mešajući, dok ne zamiriše, oko 1 minut.
Prelijte pilećim bujonom, ubacite celu grančicu ruzmarina i lovorov list. Pojačajte vatru i pustite supu provri, pa smanjite, dodajte kelj ili blitvu isečen na trakice, poklopite i kuvajte 15 minuta.
Uklonite lovorov list i stabljike ruzmarina iz bujona. Deo pasulja možete izgnječiti viljuškom ako želite gušću supu. Možete dodati i 2 šolje supe i sve samleti štapnim mikserom.
Dodajte smesu (ili samo izgnječeni pasulj) zajedno sa delom koji niste iseckali u supu i promešajte da se sjedini.
Posolite i pobiberite po ukusu.
Slaninu propržite kratko na suvom tiganju dok ne postane hrskava. Stavite supu u tanjire i na vrh stavite malo pržene slanine. Poslužite dok je još vruće.