
GURMANSKI UMAK OD BELOG LUKA KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI: Ukus koji svakom jelu daje dodatnu aromu
Umak (ili malo gušći sos) od belog luka po ovom turskom receptu je idealan za sve gurmane. Napravite ga za goste uz ručak ali i uz druženja uz malo tostiranog hleba ili čipsa.
Recept za sos od belog luka
Sastojci:
1,5 glavica belog luka
50 ml maslinovog ulja
1 kašika semena susama
4 supene kašike krem sira
1 prstohvat peršuna i mirođije, sitno iseckanih
so
tucana paprika
Priprema:
Kako biste napravili ovaj umak, očistite beli luk, dodajte susam i maslinovo ulje i pecite u rerni na 180°C dok ne porumeni. Pustite da se mešavina belog luka malo ohladi.
U međuvremenu odvojite 1-2 kašike aromatičnog ulja natopljenih belim lukom, iz smese i ostavite za ukras.
Ohlađeni beli luk izgnječite i dobro pomešajte sa krem sirom, seckanim peršunom, solju i tucanom paprikom.
Stavite smesu u sosijeru ili činiju za serviranje, pokapajte aromatično ulje od belog luka koje ste odvojili po vrhu i ukrasite tucanom papirkom.
Prijatno!