Čorba od krompira i praziluka
Jednostavna čorba od krompira i praziluka koja ne koristi prečice da pruži najbolji mogući ukus i teksturu.
Sastojci
2 kašike putera
2 velika praziluka, samo beli i svetlozeleni delovi, oprani i grubo iseckani
950 ml pilećeg bujona
2 srednja krompira, oljuštena i isečena na četvrtine
1 lovorov list
240 mleka
120 ml slatke pavlake
½ kašičice muškatnog oraščića
seckani vlasac ili mladi luk, za ukras
so, biber
Priprema
U velikom tiganju zagrejte puter na srednjoj vatri dok se ne rastopi. Dodajte praziluk, smanjite vatru i dinstajte, često mešajući, dok ne omekša, ali da ne zagori, 10 do 15 minuta.
Dodajtepileći bujon, krompir i lovorov list i lagano začinite solju i biberom. Pustite da provri na jakoj vatri, zatim smanjite na nisku, poklopite i kuvajte dok krompir ne omekša, oko 15 minuta.
Dodajte pavlaku i mleko u lonac. Uklonite i ubacite lovorov list. Ako je potrebno iz više puta prebacite supu u blender. Polako povećavajte brzinu blendera na najveću i blendajte dok smesa ne postane potpuno glatka.
Vratite supu u čistu šerpu. Možete ga pritisnuti kroz cediljku ako želite glatkiju teksturu. Prokuvajte supu na srednje jakoj vatri, često mešajući, a zatim sklonite sa vatre. Umutite narendani muškatni oraščić. Začinite po ukusu solju i biberom i poslužite sa vlašcem ili mladim lukom.