Kremasta supa od 6 glavica belog luka

Recept za kojim je poludeo internet: Kremasta supa od 6 glavica belog luka i 1,8 miliona lajkova

Supa na prvu zvuči malo zastrašujuće (ili impresivno), ali ako odlučite da je pripremite, budite bez straha jer se radi o zapečenim glavicama koje se u rerni tranformišu u blag, karamelizovan krem koji miriše na beli luk, ali ne ubija snažnom aromom…


„Šest glavica belog luka“ može da zvuči kao neki starinski recept za teranje vampira, ali radi se kremastoj supi koja je na TikToku skupila 1,8 milona lajkova i više od 12 hiljada komentara.

Autorka TikTok videa, Foodwithliz napominje da količinu belog luka slobodno možete da smanjite na četiri glavice ako volite blažu aromu.

Sastojci za supu:

4-6 glavica belog luka
½ glavice luka
1 vezica majčine dušice
700 ml supe od povrća ili piletine
60 g parmezana
1 krompir (može i više ako želite gušću supu)
475 ml biljnog ili kravljeg mleka po izboru
60 ml suvog belog vina
krutoni i peršun za posipanje
sol, biber

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni.
Odrežite vrhove glavica belog luka pa unutrašnjost prelijte s malo maslinovog ulja i posolite. Zamotajte svaku posebno u aluminijsku foliju i pecite 45 minuta do sat vremena. Kad se ispeku pustite da se ohlade.
Krompir iseckajte na kockice pa ih kuvajte dok ne omekšaju (8-10 minuta).
Luk naseckajte i prodinstajte.
Ohlađeni beli luk istisnite iz ljuske i prebacite ga u blender.
Dodajte mu luk i komadiće krompira pa izmiksajte.
Ulijte šoljicu mleka pa miksajte dok smesa ne bude glatka.
Prebacite smesu u veliki lonac i zagrejte.
Dodajte preostalo mleko i supu i dodajte majčinu dušicu.
Sipajte i belo vino i kuvajte na laganoj vatri dok alkohol ne ispari.
U supu umešajte parmezan pa posolite i pobiberite po ukusu.
Prema želji ubacite i komadić maslaca.
Izvadite majčinu dušicu i sipajte juhu uz dodate kockice hleba i peršun.

Možda će vas interesovati i ovo: