Recept za nenadmašni, kremasti potaž od karfiola
Recept za kremasti potaž posle kog ćete zavoleti karfiol.
Sastojci:
– pola glavice karfiola srednje veličine
– šaka prokelja
– 2 krompira
– pola glavice crnog luka
– 2 kašike neutralne pavlake
– 1 mali komad maslaca
– 4 jaja (opciono)
– 2 kašike bundevinog ulja
– 1 kašika maslinovog ulja
– začini po ukusu
Priprema:
Operite, očistite i isecite karfiol i prokelj na sitne komade. Krompir oljuštite i isecite na komade.
Na kašiki maslinovog ulja propržite luk, pa dodajte karfiol, krompir i prokelj. Zatim postepeno dodajte oko jedan litar vode. Kada provri, pustite da se supa kuva na umerenoj vatri oko 10 minuta, odnosno dok povrće ne omekša.
Po želji, u međuvremenu pripremite poširana jaja.
Kada su svi sastojci omekšali, izmešajte ih štapnim mikserom. Zatim u potaž umešajte maslac, neutralnu pavlaku i začine po ukusu. Sve dobro izmešati, pa ako potaž nije dovoljno kremast, dodajte još malo neutralne pavlake.
U tanjir prvo stavite poširano jaje (po želji), pa polako sipajte potaž. Sve prelijte bundevinim uljem i poslužite.