
Teleća čorba, recept za 4 porcije
Teleća čorba je je obrok kome se svi obraduju. Veoma se lako pravi. U ovom receptu dajemo bržu verziju gde se sve kuva. Ako želite bogatiji ukus, onda teletinu i povrće prvo lepo prodinstajte, pa dodajte vodu i začine.
Recept za teleću čorbu (4 porcije)
Sastojci:
500 g telećeg mesa (najbolje od buta ili grkljana)
1 veza crnog luka
2 šargarepe
2 krompira
1 koren peršuna
1 veza celera (ili celerovo lišće)
1 kašičica suve začinske soli ili pileće kocke
So i biber po ukusu
1 lovorov list
1-2 kašičice mlevene crvene paprike
1 kašičica suvog začina (po želji)
2-3 kašike ulja
2-3 kašičice brašna (za zapršku)
1 jaje (po želji, za zgusnuće)
2 kašičice limunovog soka (po želji)
Priprema:
Priprema mesa: Teleće meso operite i isecite na male komade (oko 2-3 cm). Stavite ga u veliki lonac, prelijte sa oko 1,5 litrom hladne vode i stavite na srednje jaku vatru da se kuva. Kada voda počne da vri, sklonite penu koja se stvori, pa smanjite vatru i kuvajte meso 45 minuta do 1 sat.
Priprema povrća: Dok se meso kuva, očistite i isecite povrće. Šargarepu, krompir, peršunov koren i celer isecite na male komade, a crni luk iseckajte sitno.
Kuvanje povrća: Kada je meso skoro skuvano, dodajte sve iseckano povrće u lonac. Dodajte lovorov list, začinsku so ili kocku, biber, crvenu papriku i suvi začin po ukusu. Kuvajte još 20-30 minuta dok povrće ne omekša.
Priprema zaprške: U malom tiganju, na malo ulja, propržite brašno dok ne dobije zlatno smeđu boju. Dodajte je u čorbu, dobro promešajte da se brašno razblaži u supi i kuvajte još 10-15 minuta.
Ako ne želite klasičnu zapršku možete da dodate malo kukuruznog skroba, ili da jednostavno iznječite krompir i tako zgusnete čorbu.
Završni dodaci: Po želji, možete dodati jedno umućeno jaje u čorbu (posebno ako želite gušću supu). Takođe, dodajte malo limunovog soka za svežinu ukusa.
Služite: Kada je sve dobro skuvano, proverite začine i po potrebi dodajte još soli i bibera. Čorbu poslužite toplo, uz domaći hleb.